H μονομαχία του αιώνα

💯 Έκλεισε ένας αιώνας από την μέρα που μπροστά σε 95 χιλιάδες θεατές στο Νιού Τζέρσεϊ μονομάχησαν ο Γάλλος Καρπεντιέ με τον τοπικό πρωταθλητή βαρέων βαρών Τζακ Ντέμπσεϊ, με τις εισπράξεις να σπάνε για παρθενική φορά το ορόσημο του ενός εκατομμυρίου δολαρίων και τον αγώνα να γίνεται το πρώτο γεγονός στην ιστορία που μεταδίδεται ραδιοφωνικά σε εθνικό δίκτυο 📻
🌎 Είναι το πρώτο αθλητικό γεγονός στην ιστορία που μονοπωλεί τόσο έντονα το ενδιαφέρον και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού και ακόμη και οι εφημερίδες με απλές δηλώσεις και αναφορές στην “μονομαχία του αιώνα” γινόντουσαν ανάρπαστες – Αυτό που σήμερα ονομάζουμε παγκόσμιο αθλητικό θέαμα, γεννήθηκε εκείνες τις πρώτες μέρες του Ιουλίου του 1921
🏟 Τα αριθμημένα (!) εισιτήρια κοστίζουν από 5 έως 50 δολάρια και ο κόσμος έχει στηθεί στην ουρά από τα χαράματα, παρότι οι πίσω σειρές απείχαν 150 μέτρα από το πεδίο της μάχης. Ανάμεσα στο κοινό εκατομμυριούχοι, σταρ του σινεμά και για πρώτη φορά στα χρονικά 2000 γυναίκες – το δε προσκλητήριο διάσημων θυμίζει τραγούδι του Κηλαηδόνη: Άστορ, Φορντ, Πούλιτζερ, Τσάρλι Τσάπλιν, Μαίρη Πίκφορντ, Ροκφέλερ κοκ
🛩 Χωρίς αντίπαλο στα ευρωπαϊκά ρινγκ, ο Ζορζ Καρπεντιέ ήταν ο πρώτος αθλητής για τον οποίο είχε γραφτεί βιβλίο και κυκλοφορήσει ταινία, ήδη από το 1914, ενώ τα ανδραγαθήματα του κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο σαν αεροπόρος, απογείωσαν τον μύθο του σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης.
🥊 Ο Πυγμάχος “με το αγγελικό πρόσωπο και τις διαβολικές γροθιές” θα δεχθεί την πρό(σ)κληση του θρυλικού πρωταθλητή βαρέων βαρών Τζακ Ντέμπσεϊ με τον αστικό μύθο να τον θέλει μισό Ιρλανδό και μισό Τσερόκι – συνδυασμό που τον προίκισε με μια απαράμιλλη φούρια που τρόμαζε κάθε αντίπαλο.
🛤 Όταν στα 16 του ο Ντέμπσεϊ έφυγε απ’ το σπίτι, συνήθιζε να ταξιδεύει κάτω από βαγόνια των τρένων και να κοιμάται σε καμπ μεταναστών. Εκείνες τις χαλεπές μέρες ο Τζακ, έμπαινε σε όποιο σαλούν βρισκόταν μπροστά του και έκανε την εξής δωρική δήλωση: “δεν τραγουδάω, ούτε ξέρω να χορεύω, αλλά μπορώ να διαλύσω οποιονδήποτε καργιόλη νομίζει ότι έχει τα κότσια εδώ μέσα”. Και καθώς όλο και κάποιος “καργιόλης” βρισκόταν, το σαλούν μετατρεπόταν σε dt σε αυτοσχέδιο ρινγκ και τα στοιχήματα έπεφταν βροχή…

Πυγμαχία και Ολυμπιακοί Αγώνες

🎭 Από τη μία λοιπόν έχουμε το επαγγελματικό κλαδί της Πυγμαχίας, που με επικοινωνιακά τερτίπια και και σόου όπως η “μονομαχία του αιώνα”, συγκέντρωνε πάντα τα φώτα της δημοσιότητας, αλλά παράλληλα η ερασιτεχνική πυγμαχία παρέμεινε πάντα η μεγαλύτερη δεξαμενή ταλέντων και συνάμα ένα από τα παλιότερα ολυμπιακά αθλήματα, αφού διεξάγεται συνεχώς από την Ολυμπιάδα της Αμβέρσας το 1920. Στην πραγματικότητα βέβαια μιλάμε για ένα αγώνισμα που υπάρχει αδιαλείπτως στους Ολυμπιακούς αγώνες από το 688 π.Χ. γνωστό ήδη στη μινωική και την μυκηναϊκή εποχή – η πυγμή αναφέρεται και στον Όμηρο ως ένα από τα αγωνίσματα που έγιναν προς τιμήν του Πατρόκλου.
🥇 Στους Ολυμπιακούς αγώνες της Ρώμης το 1960, στην κατηγορία βαρέων βαρών, ένας 18χρονος θηριώδης Αμερικανός πυγμάχος του οποίου το επικοινωνιακό χάρισμα γοήτευσε τα ΜΜΕ της εποχής, αλλά και τους ίδιους τους συναθλητές του! Εντούτοις πάνω στο ρινγκ σκορπούσε τον φόβο και τον τρόμο και κατέκτησε ανίκητος το χρυσό μετάλλιο. Οκτώ εβδομάδες μετά τον θρίαμβο στη Ρώμη, ο περιβόητος πια Κάσιους Κλέι έγινε επαγγελματίας.
🥊 Όποιος έχει βάλει έστω και για λίγο γάντια και αποπειράθηκε να προπονηθεί και να χτυπήσει απλώς σάκο, θα σου πει αμέσως για την φυσική κατάσταση και τα ψυχικά αποθέματα που απαιτούνται, για να τα βγάλεις πέρα. Η πυγμαχία είναι το κατεξοχήν άθλημα που σε μαθαίνει πρωτίστως να διαχειρίζεσαι τον φόβο.

🏄‍♂️ Υπάρχουν αθλήματα που προβάλλουν πιο θεαματικά τον κίνδυνο όπως π.χ. το σέρφινγκ που χάνεσαι κάτω από τεράστια κύματα και η ορειβασία στο χείλος της αβύσσου. Με τη διαφορά ότι το κύμα και το βουνό δεν έχουν πρόθεση να σε βλάψουν, σε αντίθεση με τον αντίπαλο σου στο ρινγκ. Ο μόνος τρόπος να πυγμαχήσεις λοιπόν, είναι να αντιμετωπίσεις τους φόβους σου. Τον φόβο να χτυπηθείς ή και να χτυπήσεις.

🥊 Αυτή η σκληρή ακροβασία του αρχετυπικού φόβου, είναι που κάνει ίσως την πυγμαχία τόσο καθηλωτική και απρόβλεπτη, ειδικά σε τουρνουά επιπέδου Ολυμπιακών αγώνων με το υψηλό επίπεδο των αθλητών να εγγυάται θεαματικές μονομαχίες που κόβουν την ανάσα. Και όσο προχωράει το τουρνουά προς την κορύφωση του (με τους προημιτελικούς, ημιτελικούς και τελικούς στις διάφορες κατηγορίες) κατά την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, τόσο και θα ξεπετάγονται αουτσάιντερ που θα αψηφούν τους φόβους τους και τις πιθανότητες που αντιστοιχούν στις αποδόσεις των μπουκμέικερ, για να γράψουν τη δική τους ιστορία…
Maestro
ΥΓ. Για την ιστορία, ο Καρπεντιέ κατάφερε ένα δεξί κροσέ που έκανε τον Ντέμπσεϊ να παραπατάει στον δεύτερο γύρο, αλλά ταυτόχρονα έσπασε τον αντίχειρα του, γεγονός που τον καταδίκασε τελικά σε ήττα με νοκ άουτ στον 4ο γύρο. Ο Ντέμπσεϊ υπερασπίστηκε τον τίτλο του με επιτυχία για δύο ακόμη φορές και έγινε ο πρώτος πυγμάχος που τον έκανε εξώφυλλο το περίφημο περιοδικό Time…