Ολυμπιακός - Τσεντεβίτα Stoiximan Blog

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΤΣΕΝΤΕΒΙΤΑ PREVIEW: ΜΠΑΛΩΘΙΕΣ..

Ο Ολυμπιακός ξεκινάει αύριο τη σεζόν του στην Ευρωλίγκα απέναντι στη Τσεντεβίτα σε ένα παιχνίδι που θα διεξαχθεί στα «Δύο Αοράκια» του Ηρακλείου και όχι στη φυσική έδρα των ερυθρολεύκων εξαιτίας της περυσινής  τους τιμωρίας (λόγω βεγγαλικών) στη σειρά με τη Μπαρτσελόνα.

Γίνεται εύκολα λοιπόν κατανοητό ότι ξεκινώντας την ανάγνωση του παιχνιδιού θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας δύο παράγοντες που μπορούν να έχουν τη δική τους επιρροή στα αγωνιστικά δεδομένα. Ο πρώτος έχει να κάνει με το ιδιαίτερο ψυχολογικό πέπλο που περιβάλλει μια πρεμιέρα και ο δεύτερος με το γεγονός ότι η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου θα αγωνιστεί μακριά από την έδρα της και όχι στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Η Τσεντεβίτα κάνει μια νέα προσπάθεια με τον γνωστό μας Βέλικο Μρσίτς που προήχθη σε πρώτο προπονητή  και προσπαθεί να χτίσει μια ομάδα που θα διεκδικήσει τον τίτλο στην Αδριατική. Οι Κροάτες έχουν ελαφρώς υψηλότερο βαθμό αγωνιστικής ετοιμότητας αφού ήδη μετρούν 5 ματς στην ABA με ρεκόρ 4-1. Στα δύο κλειστά ματς που έδωσαν έχουν ρεκόρ 1-1 μιας και έχασαν από την Κρκα αλλά έμειναν όρθιοι στα τελευταία δευτερόλεπτα απέναντι στο φαβορί της λίγκας, τον Ερυθρό Αστέρα, στο Ζάγκρεμπ. Ο 44χρονος κόουτς δουλεύει ένα σύνολο που βασίζεται στο βάθος του (χρησιμοποιεί 8-9 παίχτες σταθερά γύρω στα 15’ αν και στην Ευρωλίγκα ίσως κλείσει λίγο το rotation) και στην ικανότητα του να κυκλοφορήσει τη μπάλα στο μισό γήπεδο ψάχνοντας με υπομονή τη καλή εκτέλεση. Έχουν δουλέψει λοιπόν αυτό το κομμάτι και η επιμονή τους σε αυτή τη τακτική, τους βοήθησε πολύ στο ματς με τον Ερυθρό Αστέρα όπου σούταραν 8/19 τρίποντα, ενώ είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι  από την αρχή της σεζόν διακρίνονται για το υψηλό ποσοστό Αssisted-3PT FGs (τρίποντα μετά από ασσίστ) ενδεικτικό του πόσο ποντάρουν στη παραγωγή καλών σουτ μέσα από τη σωστή κυκλοφορία της μπάλας.

Παρόλα αυτά θεωρώ ότι οι Κροάτες θα έχουν πρόβλημα απέναντι στον Ολυμπιακό. Ειδικά στο κομμάτι της επίθεσης όπου  δύσκολα θα καταφέρουν να παράγουν πόντους απέναντι στην ελληνική άμυνα. Ο Νεμάνια Γκόρντιτς και ο σέντερ Μίρο Μπίλαν είναι οι δύο βασικές πηγές δημιουργίας στην επίθεση του Μρσιτς με εναλλακτική τον Τζέημς Ουάιτ ο οποίος «τρέχει» μερικές side picks καταστάσεις (πλαϊνά Pick & rolls) όταν του «ζητηθεί» ουσιαστικά από το ίδιο το παιχνίδι της ομάδας. Ο Γκόρντιτς είναι ο παίχτης που κάνει όλο το παιχνίδι παίζοντας Pick & Rolls από τον άξονα κυρίως με τον Ζόριτς ενώ ο Μπίλαν δημιουργεί καταστάσεις είτε από το ποστ είτε παίζοντας στη γραμμή των προσωπικών με στόχο να μεταφέρει τη μπάλα στην αδύνατη πλευρά σε καίρια χρονικά σημείο. Ο Ολυμπιακός έχει όλα τα εργαλεία για να αμυνθεί απέναντι σε αυτές τις πηγές δημιουργίας των Κροατών και το βάθος για να πετάξει πάνω τους διαφορετικούς παίχτες. Παράλληλα, ενώ η Τσεντεβίτα διαθέτει  κορμιά με μέγεθος στη γραμμή των ψηλών λείπει από αυτά η «σκληρή υφή» στο παιχνίδι ενώ σωματοδομικά θα έχουν πρόβλημα να κρατήσουν μακριά από το ριμπάουντ τους αντίστοιχους ψηλούς του Ολυμπιακού (αν και η απουσία του Χάντερ εδώ μετράει).

Overall, τα παιχνίδια της πρεμιέρας κρύβουν πάντα ένα.. μυστήριο όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση οι ερυθρόλευκοι έχουν  προβάδισμα το οποίο, σε πρώτη φάση, απορρέει από την άμυνα τους. Η Τσεντεβίτα χειρίστηκε καλά τον εαυτό της απέναντι στη πιεστική άμυνα του Ερυθρού Αστέρα τη προηγούμενη εβδομάδα όμως η ελληνική ομάδα μπορεί να παράγει παραπάνω «τόνους» πίεσης που θα λυγίσουν μια επίθεση με συγκεκριμένες λύσεις σε αυτό το επίπεδο. Ο Πούλεν ξεκίνησε με 5/23 τρίποντα τη σεζόν και ο Σφαιρόπουλος έχει πολλούς γκαρντς να αλλάξει στον Γκόρντιτς, κατάσταση που κάνει δύσκολο το κομμάτι «παραγωγή» για τους Κροάτες μιας και οι ψηλοί τους (που προσφέρουν περισσότερο στο σκορ) θα δυσκολευτούν να πάρουν τη μπάλα στον χρόνο και στο σημείο  που πραγματικά θέλουν. Ο Μρσιτς από την άλλη δε μπορεί να πει με σιγουριά ότι η άμυνα του θα κάνει το ίδιο «χαμηλώνοντας» τη δημιουργικότητα του Σπανούλη και το σκορ του Πρίντεζη, σταθερές πάνω στις οποίες θα στηριχθεί ο Ολυμπιακός για να «πατήσει» σε ένα περιβάλλον όχι ιδιαίτερα γνώριμο. Περιμένουμε μια καλή αρχή από την ελληνική ομάδα στο ταξίδι που ξεκινάει για τη φετινή σεζόν..

2 Comments

  1. Dr. Lucas is really the best i have ever seen since my husband left me and my kids i have been trying different online spell caster and i did not see any result until a friend of mine gave me his contact Email address that i should contact him that he will be able to help me. The first time he told me what i have to do i thought he was the same as the other so called spell caster but i just have to give it a try which i did and after he did the casting of the spell i started seeing changes my husband send gift to my kids and also wrote a letter that he was going to come back home very soon i was surprised and now we are back together again thank you My husband came back home after 4days with so much love and care. Here is his contact drlucasreunitingspell@hotmail.com if you wish to seek help from him.

  2. I have been browsing online more than 4 hours today, yet
    I never found any interesting article like yours. It’s pretty
    worth enough for me. Personally, if all web owners and bloggers
    made good content as you did, the net will be much more useful than ever
    before.

Leave a Reply