stoiximanblog-olyvsfener

 Eχθρός προ των πυλών

Η καλύτερη επίθεση της Ευρωλίγκας έρχεται στο Φάληρο και ο Ολυμπιακός θα πρέπει να είναι απόλυτα έτοιμος για την αναχαιτίσει. Το συναπάντημα με τη Φενέρμπαχτσε του Ζέλικο Ομπράντοβιτς συνιστά μια πολύ καλή ευκαιρία για να αλλάξουν μερικά πράγματα στον εσωτερικό κόσμο των ερυθρολεύκων…

 Είναι η ευκαιρία της μεγάλης μάχης που ακολουθεί μια χαμένη, επίσης μεγάλη, μάχη.  Λίγες ημέρες μετά την ήττα στο πρώτο ελληνικό ντέρμπι της σεζόν (και λίγο πριν το δεύτερο), ο Ολυμπιακός έχει τη δυνατότητα να σβήσει όλες τις άσχημες σκέψεις σήμερα, απέναντι σε μια σπουδαία αντίπαλο όπως η Φενέρμπαχτσε του Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Είναι η στιγμή που ο Ντέηβιντ Μπλατ καλείται να μετατρέψει τον προβληματισμό (για την εμφάνιση στο δεύτερο ημίχρονο του ματς στο ΟΑΚΑ) σε “θυμό”, ορμή, συσπείρωση, πάθος και δημιουργία. Είναι η στιγμή του Ολυμπιακού για να λάμψει…

Η Φενέρ

Η ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς τρέχει ένα εξαιρετικό ρεκόρ μετρώντας  πέντε νίκες στις πρώτες έξι αγωνιστικές της διοργάνωσης όμως ο καθρέφτης του παρκέ έχει επισημάνει κάποια ανησυχητικά σημάδια. Αυτή τη στιγμή, η Φενέρμπαχτσε  δεν είναι τόσο καλή όσο δείχνει το ρεκόρ της. Αυτό δεν είναι απαραίτητα άσχημα για την εποχή. Είναι όμως μια πραγματικότητα.

Η τουρκική ομάδα παρουσιάζει την αποτελεσματικότερη επίθεση στη διοργάνωση μέχρι σήμερα. Πολλές φορές είναι απολαυστικό να παρακολουθείς το σύνολο του Ζοτς να αναπτύσσεται, να δουλεύει με στόχο τη παραγωγή σε σετ καταστάσεις. Μπορεί να μην έχει τη δεξαμενή δεξιοτήτων και το ποιοτικό βάθος της Ρεάλ στο επιθετικό κομμάτι όμως οι αυτοματισμοί, η αντίληψη που συνοδεύει το “διάβασμα” της άμυνας κάθε φορά και ο ρεαλισμός στον τρόπο που επιλέγει να χτυπάει είναι ότι καλύτερο έχει να επιδείξει σε αυτόν τον τομέα η διοργάνωση στο ξεκίνημα της. Για τον Ολυμπιακό και την άμυνα του, το συναπάντημα με τη Φενέρ συνιστά ένα σπουδαίο τεστ. Η Μπασκόνια μια εβδομάδα πιο πριν έκανε πολύ καλή δουλειά όμως έχασε το μυαλό της στην επίθεση και μαζί ένα παιχνίδι που έμοιαζε δικό της, στις λεπτομέρειες.

 

Το βασικό πρόβλημα της τουρκικής ομάδας εντοπίζεται στο ριμπάουντ ως μέρος μια; γενικότερης αδυναμία που παρουσιάζει η Φενέρ φέτος στο αμυντικό κομμάτι. Oι Τούρκοι είναι, μετά Κίμκι, το πιο αδύνατο σύνολο της διοργάνωσης στο αμυντικό ριμπάουντ και αυτό είναι σημαντική πληγή για κάποιον που έχει επιλέξει να αγωνίζεται  σε μετρημένες κατοχές. Η Φενέρ μετά από 6 αγωνιστικές παίζει στο χαμηλότερο τέμπο της διοργάνωσης, εκμεταλλευόμενη την υπεροχή της αναφορικά με τον δείκτη αποτελεσματικότητας κάθε κατοχής. Στο Φάληρο βέβαια τα πράγματα θα είναι λίγο διαφορετικά. Ο Ολυμπιακός θα επιδιώξει να τρέξει στοχεύοντας αρχικά να κυριαρχήσει στο ριμπάουντ (και στις δύο πλευρές του παρκέ). Για αυτό, για τον Ντέηβιντ Μπλατ, είναι κομβικής σημασίας να έχει σε καλή κατάσταση το δίδυμο των γκαρντ του, Σπανούλη και Γκος. Οι ερυθρόλευκοι έχουν τα  προβλήματα τους στη περιφερειακή γραμμή (τη στιγμή που γραφόταν αυτό το κείμενο η συμμετοχή του Στρέλνιεκς ήταν ακόμα αμφίβολη) όπως και η ομάδα της Φενέρ η οποία έχασε ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του φετινού οικοδομήματος με τον τραυματισμό του Ένις. Ο Ομπράντοβιτς επέλεξε τον Έρικ Γκριν, έναν τελείως διαφορετικό παίχτη, ποντάροντας στην εμπειρία του στη διοργάνωση και τη πιθανή ετοιμότητα του να προσφέρει σχετικά γρήγορα.

Ο Ολυμπιακός οφείλει να είναι επιθετικός από το ξεκίνημα. Σε αυτή τη περίπτωση δεν έχει τίποτα να φοβηθεί. Πρέπει να δουλέψει στην άμυνα επάνω και μακριά από τη μπάλα για να επιβάλλει τον δικό του ρυθμό. Τότε μπορεί να βρει ανοιχτό γήπεδο και σκορ σε αυτές τις καταστάσεις. Βασικό ζητούμενο σε επίπεδο στόχων για την ελληνική άμυνα πρέπει να αποτελέσει η μείωση της παραγωγής του αντιπάλου μέσα από συνεργασίες. Η Φενέρ είναι Νο1 στη λίγκα σε AST%, παράγοντας ένα πολύ μεγάλο μερίδιο των πόντων της μετά από τελική πάσα. Το δίδυμο Σλούκας και Βέσελι είναι η δύναμη πυρός της εδώ. Αμφότεροι διανύουν μια εξαιρετική σεζόν, με τον Έλληνα γκαρντ να είναι το αφεντικό στο backcourt των Τούρκων ενώ ο Τσέχος ψηλός είναι το βαρύ πυροβολικό του Ζοτς έχοντας μάλιστα εκτοξεύσει την αποτελεσματικότητα του από τη γραμμή των προσωπικών. Γίνεται κατανοητό ότι οι ερυθρόλευκοι θα πρέπει να πιέσουν τον αντίπαλο τους για να τον ωθήσουν σε παιχνίδι προσωπικής φάσης (είναι η στιγμή που ο Ντίξον θα βγει στο πάλκο). Ο Ολυμπιακός είναι η καλύτερη άμυνα στη λίγκα στο να κατεβάζει στο πάτωμα τον δημιουργικό δείκτη του αντιπάλου. Αυτό πρέπει να κάνει και σήμερα. Νομίζω ότι είναι το στοιχείο-κλειδί που μπορεί να αποτελέσει τη βάση για μια πολύ καλή βραδιά. Είναι δεδομένο πως ο Ντέηβιντ Μπλατ θα χρησιμοποιήσει το ντέρμπι της προηγούμενης αγωνιστικής με τον Παναθηναϊκό και τη μέτρια εμφάνιση συγκεκριμένων παιχτών σε αυτό, για να παρατάξει μια ομάδα “θυμωμένη” με πολύ υψηλό κίνητρο. Για τους ερυθρόλευκους σήμερα υπάρχει μόνον η νίκη. Πρέπει να δημιουργήσουν από την αρχή τις προδιαγραφές για να επιβάλλουν τα θέλω τους ανοίγοντας τον ρυθμό και κερδίζοντας τη μάχη του ριμπάουντ απέναντι σε μια Φενέρ η οποία δεν πρέπει να βρεθεί σε κατάσταση ροής στην επίθεση της. Σε ψυχολογικό επίπεδο, το ματς είναι δύσκολο για τους γηπεδούχους. Όμως οι ομάδες που αντιδρούν όταν βρίσκονται με τη πλάτη στον τοίχο, είναι πρωτίστως ομάδες με καλό προπονητή. Και ο Ολυμπιακός έχει έναν τέτοιον..