Ο ψίθυρος της ευφορίας

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται τη Γκραν Κανάρια στο Φάληρο και βλέπει μόνο το 2/2 στο κλείσιμο του πρώτου γύρου το οποίο θα τον βοηθήσει να εδραιώσει τη θέση του στη τετράδα της διοργάνωσης..

Το σπριντάρισμα του Ολυμπιακού συνεχίζεται με τους ερυθρόλευκους να έχουν αναρριχηθεί πλέον στη πρώτη τετράδα της διοργάνωσης, ξεχωρίζοντας αγωνιστικά σε μια περίοδο όπου η πλειονότητα του ανταγωνισμού αντιμετωπίζει  αγωνιστικά προβλήματα μεγαλύτερου ή μικρότερου βαθμού.

Πνευματικό τεστ

Το συναίσθημα της ευφορίας που ψιθυρίζει στο αυτί του Ολυμπιακού τη μελωδία του εφησυχασμού μετά τις πρόσφατες επιτυχίες, είναι ο χειρότερος εχθρός της ομάδας του Ντέηβιντ Μπλατ πριν το ματς με την ισπανική Γκραν Κανάρια. Οι ερυθρόλευκοι βρίσκονται σε καλη κατάσταση αγωνιστικά και ψυχολογικά έχοντας βάλει κάτω σε διαδοχικά ματς άμεσα ανταγωνιστικούς αντιπάλους με θεωρητικά κοινές βλέψεις (είσοδος στα playoffs, καλύτερο δυνατό πλασάρισμα εντός της οχτάδας). Ο Ολυμπιακός άφησε πίσω του με επιτυχία (ειδικά εάν αναλογιστούμε ότι πρόκειται για ένα σύνολο που προσπαθεί ακόμα να αποκωδικοποιήσει μια καινούργια φιλοσοφία) το δύσκολο πρόγραμμα στο ξεκίνημα της σεζόν και πλέον μετράει 5 νίκες στα τελευταία 6 παιχνίδια της διοργάνωσης (έχει ηττηθεί μόνο στο Κάουνας), οι οποίες διέπονται από τη προοπτική της μετατροπής σε 7 σε 8 ματς μιας και η ελληνική ομάδα υποδέχεται σήμερα τη Γκραν Κανάρια και κλείνει τον πρώτο γύρο στη Πόλη με τη Νταρουσάφακα. Σε αυτό το διάστημα των νικών, οι ερυθρόλευκοι επέδειξαν σημαντική βελτίωση στο αμυντικό κομμάτι ενώ παράλληλα είδαν συγκεκριμένους αθλητές να παίζουν ρόλο-κλειδί στην εικόνα τους.

Άνεμος αλλαγής πνέει στα Κανάρια με τον 38χρονο κόουτς Victor Garcia να έχει γίνει πλέον η “καινούργια φωνή” στα αποδυτήρια των “νησιωτών”. Το διπλό που κατάφεραν στο Μιλάνο ήταν ένα αποτέλεσμα που αντιμετωπίστηκε με ενθουσιασμό στις τάξεις των Ισπανών ενώ ακολούθησε η εντός έδρας νίκη επί της Μπούντουτσνοστ (όπου πάλι η Γκραν Κανάρια έπιασε τους 95 πόντους) πρινέρθει η προσγείωση από τη φανερά ανεβασμένη Μπασκόνια. Με αφετηρία το διπλό επί της Νταρουσάφακα στις 29 Νοεμβρίου, οι Ισπανοί μετρούν 3 νίκες σε 4 παιχνίδια έχοντας διαχειριστεί σωστά την απουσία του ηγέτη τους Clevin Hannah ο οποίος είναι τραυματίας και απουσιάζει από τις υποχρεώσεις της ομάδας τον τελευταίο μήνα. Οι “νησιώτες” όπως είχαμε πει πριν ξεκινήσει η σεζόν παίζουν γρήγορο μπάσκετ (το υψηλότερο τέμπο στη φετινή Ευρωλίγκα) και βασίζονται αρκετά στο τρίποντο. Διαθέτουν ψηλά κορμιά στο “ζωγραφιστό” και έναν εκ των καλύτερων σουτέρ της διοργάνωσης, τον Μάρκους Έρικσον (9.8 πόντοι με 48% στα τρίποντα) ο οποίος έχει NBA Range-εκτέλεση (σουτάρει από οποιοδήποτε σημείο του παρκέ, δε παίζει ρόλο η απόσταση).

Παρ’όλα αυτά ο Ολυμπιακός δεν είναι ακριβώς το καλύτερο ματσάρισμα για την ισπανική  ομάδα. Οι ερυθρόλευκοι είναι πολύ δυνατοί στο κομμάτι του ριμπάουντ, εκεί ακριβώς όπου βρίσκεται το “μελανό σημείο” της ομάδας του Garcia. Η Μπασκόνια (η πιο δυνατή ομάδα στο ριμπάουντ στη διοργάνωση) έλεγξε προχθές στα Κανάρια τα ριμπάουντ και επιβλήθηκε εύκολα των γηπεδούχων. Το ίδιο μπορεί να κάνει και ο Ολυμπιακός επιβάλλοντας το δικό του τέμπο. Ο Νίκολα Μιλουτίνοφ (10.7 πόντοι, 7.8 ριμπάουντ και 1.5 τελικές πάσες) και ο Zach LeDay (10.7 πόντοι-4.2 ριμπάουντ) αποτελούν τη δύναμη πυρός των ερυθρολεύκων στη ρακέτα ενώ η ποιότητα και το κρύο αίμα του Γιάνις Στρέλνιεκς έχει αναβαθμίσει το παιχνίδι των Πειραιωτών και την εικόνα της περιφερειακής γραμμής η οποία προβλημάτιζε σημαντικά μέχρι πριν λίγο καιρό. Το βασικότερο όπλο των γηπεδούχων θα είναι βέβαια η άμυνα τους. Οι Ισπανοί βασίζονται στις συνεργασίες για να σκοράρουν και απέναντι τους θα βρούν την άμυνα η οποία επιτρέπει τις λιγότερες ασσίστ στη διοργάνωση. Ο Ολυμπιακός οφείλει να αναβαθμίσει την εικόνα του στην επίθεση, και δη απέναντι σε μια άμυνα με σημαντικές αδυναμίες, παίζοντας γρήγορα στο μισό γήπεδο. Το 2/2 στα παιχνίδια που απομένουν για τον πρώτο γύρο  θα είναι το καλύτερο φινάλε με τη μυρωδιά του πλεονεκτήματος να εμφανίζεται στα αισθητήρια όργανα των Πειραιωτών.