Ασύμμετρη απειλή

Εν μέσω καταιγιστικών εξελίξεων μετά τη διακοπή της συνεργασίας με τον Τσάβι Πασκουάλ και τη διαφαινόμενη ως πιθανή συνεργασία με τον Ρικ Πιτίνο, ο Παναθηναϊκός προσπαθεί να συγκεντρώσει μυαλό και σωματικές δυνάμεις για να παίξει σήμερα το βράδυ ένα από τα σημαντικότερα παιχνίδια της σεζόν.

Υπό τη σκιά των εξελίξεων

Καταιγισμός εξελίξεων εχθές στον Παναθηναϊκό με τον Τσάβι Πασκουάλ να αποτελεί παρελθόν μετά από 2.5 περίπου χρόνια στο ΟΑΚΑ τη στιγμή που οι πράσινοι φέρονται να έχουν συμφωνήσει με τον Ρικ Πιτίνο, ευρισκόμενοι κοντά σε ένα deal που σίγουρα θα προκαλέσει παγκόσμια αίσθηση. Το κλίμα είναι φορτισμένο σε συναισθηματικό επίπεδο όμως η ομάδα οφείλει να συγκεντρώσει τις δυνάμεις της και να κατέβει αποφασισμένη για τη νίκη. Το τιμόνι στον πάγκο θα έχει ο Γιώργος Βόβορας με τη συνδρομή του υπόλοιπου τεχνικού τιμ και του Φραγκίσκου Αλβέρτη.

Η Αρμάνι Μιλάνο διανύει μια δύσκολη περίοδο και ζητάει απεγνωσμένα τη νίκη. Μετράει πέντε σερί ήττες στη διοργάνωση με την άμυνα της να επιβεβαιώνει την αρχική πρόγνωση που την ήθελε να αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες. Η τελευταία δε, από τη Μπάγερν στο Μιλάνο, θορύβησε αρκετούς στο εσωτερικό της ομάδας, πιστοποιώντας τη δυσκολία της να επανέλθει σε καλό αγωνιστικό ρυθμό. Η Αρμάνι από την άλλη, έχει ποιότητα και αντιμετωπίζει το παιχνίδι του ΟΑΚΑ (και το αγωνιστικό πρόσωπο του Παναθηναϊκού τον τελευταίο καιρό) ως ευκαιρία. Μια πιθανή αφετηρία για την ανάκαμψη της. Ο Μάικ Τζέιμς θα είναι το πρόσωπο της βραδιάς σήμερα παρότι η διακοπή της συνεργασίας με τον κόουτς Πασκουάλ θα επισκιάσει την επιστροφή του. Ο Νεμάνια Νέντοβιτς γύρισε τη προηγούμενη εβδομάδα στις αγωνιστικές υποχρεώσεις της Αρμάνι και θα αποτελέσει τον  άλλο μεγάλο κίνδυνο για την ελληνική άμυνα. Η ιταλική επίθεση έχει μεγάλο οπλοστάσιο με πολλές δεξιότητες και παίχτες οι οποίοι μπορούν να σκοράρουν υπό πίεση χρόνου και αποτελέσματος. Ο Μίτσοβ είναι ένας από αυτούς. Γίνεται κατανοητό ότι η άμυνα του Παναθηναϊκού πρέπει να προσπαθήσει πολύ για να αναχαιτίσει την επίθεση του Πιανιτζιάνι. Όταν οι εκτελεστές του (ειδικά οι περιφερειακοί) βρεθούν στη βραδιά που παράγουν “μαζί”, για κάθε άμυνα είναι πραγματικά δύσκολο να αποκωδικοποιήσει τον κίνδυνο κάθε φορά και να προσαρμοστεί..

Θάνατος από ψηλά (Death from above)

Τη στιγμή που οι περισσότεροι εστιάζουν στη λαμπερή περιφερειακή γραμμή των Λομβαρδών και τις εντυπωσιακές δεξιότητες του διδύμου Μάικ Τζέιμς-Νεμάνια Νέντοβιτς, η μεγαλύτερη απειλή για τον Παναθηναϊκό σήμερα έρχεται από “ψηλά”. Ο Αρτούρας Γκουντάιτις είναι ο πολυτιμότερος παίχτης της Αρμάνι τη φετινή σεζόν. Αποτελεί τη κολώνα της ιταλικής ομάδας όντας κομβικός σε άμυνα και επίθεση. Ο Λιθουανός έχει αναβαθμίσει το παιχνίδι του στο Μιλάνο με τον Πιανιτζιάνι να έχει καταφέρει να αναδείξει τις αρετές και το πληθωρικό του ταλέντο. Οδεν είναι καθόλου υπερβολή να πούμε πως ο Γκουντάιτις είναι μέχρι στιγμής ένας από τους υποψηφίους για το MVP της σεζόν καθώς η αποτελεσματικότητα του σε πολλούς τομείς είναι καταλυτική για την Αρμάνι.

Ο Γκουντάιτις μέχρι στιγμής είναι:

-1ος σε αξιολόγηση στη φετινή Ευρωλίγκα με 27.4 πόντους στο σύστημα PER

-1oς σε επιθετική αξιολόγηση (Offensive Rating)

-4oς σε ποσοστιαία αξιολόγηση στα συνολικά ριμπάουντ (ΤR%, 19.7)

-2oς σε ποσοστιαία αξιολόγηση στα επιθετικά ριμπάουντ

-3ος σε αριθμό εκτελεσμένων βολών (6.4 ανά ματς με ποσοστό 79.5%)

Όπως καταλαβαίνετε είναι ζωτικής σημασίας για τον Παναθηναϊκό να μπορέσει να κρατήσει τον Λιθουανό μακριά από το καλάθι του. Η ικανότητα του Γκουντάιτις στο επιθετικό ριμπάουντ είναι παροιμιώδης και το πρόβλημα του Παναθηναϊκού γνωστό. Στη πραγματικότητα κανένας ψηλός της ελληνικής ομάδας δε μπορεί να ματσάρει μαζί του. Είναι πολύ γρήγορος για τα μεγάλα κορμιά των πρασίνων ενώ το μέγεθος του θα δυσκολέψει τους πιο ευέλικτους. Η άμυνα του Παναθηναϊκού οφείλει να τον δουλέψει πολύ στο έδαφος για να τον κρατήσει μακριά από το ριμπάουντ και να μειώσει την ευχέρεια της Αρμάνι στην εισαγωγική πάσα.

Τρομερό ενδιαφέρον λοιπόν σήμερα το βράδυ στο ΟΑΚΑ. Είναι αβέβαιο το πόσο έτοιμος θα μπορέσει να εμφανιστεί ο Παναθηναϊκός στην αναμέτρηση μετά τα όσα βίωσε η ομάδα το τελευταίο 24ωρο. Οι πράσινοι μπορούν να χτυπήσουν μια ιταλική άμυνα με πολλές αδυναμίες, ειδικά στο ανοιχτό γήπεδο όμως αυτό απαιτεί τη κατάλληλη αμυντική προεργασία η οποία φυσικά περιλαμβάνει και τη παράμετρο του αμυντικού ριμπάουντ. Κατοχές είναι η λέξη-κλειδί. Ο Παναθηναϊκός πρέπει να επιβληθεί σε αυτή τη μάχη όντας “φυσικός” στα μετόπισθεν και αποτρέποντας τις δεύτερες ευκαιρίες σε μια πολύ παραγωγική επίθεση. Οι περιφερειακοί της ελληνικής ομάδας θα πρέπει να μπορέσουν επίσης να παράγουν σε καταστάσεις προσωπικής φάσης. Οι πιθανότητες μοιάζουν μοιρασμένες για τους δύο αντιπάλους αυτή τη στιγμή. Το σοκ για το “τριφύλλι”, ειδικά στο timing  που αυτό ήρθε, είναι μεγάλο. Και κανείς δε ξέρει πως η ομάδα θα το διαχειριστεί σήμερα το βράδυ.