Πιάστε τον ταύρο από τα κέρατα

Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης περιμένουν Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό αντίστοιχα για δύο ελληνοϊσπανικές μάχες στην Ιβηρική και όλοι εμείς την αυλαία της εβδομάδας των διπλών παιχνιδιών του Δεκέμβρη. Τέσσερις ημέρες γεμάτες σπουδαίο μπάσκετ.

Δύσκολη αποστολή για τις δύο ελληνικές ομάδες στο πρώτο διήμερο της εβδομάδα διπλών παιχνιδιών, λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Οι δύο ισπανικές μητροπόλεις δεν μας τροφοδότησαν ποτέ άλλωστε με τις καλύτερες αναμνήσεις.

Η μεγάλη ευκαιρία του Ολυμπιακού

Ο Ολυμπιακός πηγαίνει στο θρυλικό Παλάου Μπλαουγκράνα για να αντιμετωπίσει τη Μπαρτσελόνα η οποία βιώνει τη πιο δύσκολη περίοδο μέχρι τώρα στη σεζόν. Η αλήθεια είναι ότι η Avenida de Joan δεν είναι τόσο φιλόξενη για τους ερυθρόλευκους (και γενικότερα για τις ελληνικές ομάδες). Ακόμα και στα «πέτρινα χρόνια» της μετά-Πασκουάλ εποχής, οι Καταλανοί είχαν τον τρόπο να παίρνουν εύκολες νίκες απέναντι στον Ολυμπιακό. Παρ’όλα αυτά η Μπαρτσελόνα διανύει περίοδο ντεφορμαρίσματος η οποία ακολούθησε το πικ της στη σεζόν, τη νίκη δηλαδή στο Κάουνας. Έκτοτε η ομάδα του Πέσιτς μετράει 4 ήττες σε πέντε ματς στην Ευρωλίγκα ενώ τη περασμένη Κυριακή ηττήθηκε και στην Ανδαλουσία από την Ουνικάχα για την ισπανική λίγκα.

Πάμε να δούμε μερικά ενδιαφέροντα στατιστικά που θα μπορέσουν ίσως να μας βοηθήσουν στην ανάγνωση του ματς..

-Ο Ολυμπιακός διαθέτει τη τρίτη αποτελεσματικότερη άμυνα της διοργάνωση (110.9 πόντους ανά 100 κατοχές) και η Μπαρτσελόνα την τέταρτη (112.3). Οι ερυθρόλευκοι στα μετόπισθεν επιτρέπουν ποσοστό εντός πεδιάς  της τάξεως του 44.7% στον αντίπαλο (Νο1 στη διοργάνωση) ενώ οι Καταλανοί αντίστοιχα 46.2% (Νο5).

-Η ελληνική επίθεση υπερέχει σημαντικά σε αριθμούς (114.2 ανά 100 κατοχές, ποσοστιαία αποτελεσματικότητα εντός πεδιάς: 55.7%, δείκτης ασσίστ/λαθών: 1.5) έναντι αυτής των Καταλανών (109.7 ανά 100 κατοχές, ποσοστιαία αποτελεσματικότητα εντός πεδιάς: 51.7%, δείκτης ασσίστ/λαθών: 1.4)

-Ο Ολυμπιακός είναι η τρίτη καλύτερη ομάδα της διοργάνωσης στο ριμπάουντ και η Μπαρτσελόνα η τέταρτη. Θα παίξει μεγάλο ρόλο στην έκβαση του ματς το ποιος θα επικρατήσει σε αυτή τη μάχη.

Το βασικό πρόβλημα της Μπαρτσελόνα μέχρι τώρα στη σεζόν το οποίο διογκώθηκε έντονα το τελευταίο διάστημα, αφορά την επίθεση. Οι Καταλανοί έχουν πολύ ατομικό ταλέντο αλλά δυσκολεύονται να το βάλουν στην ίδια σελίδα. Το καλοκαίρι είχαμε μάλιστα σταθεί στη σοκαριστική παράλειψη του να υπογράψουν έναν καλό Pick & Roll ψηλό για να αξιοποιήσουν το γεγονός ότι διέθεταν στο ρόστερ τους δύο από τους καλύτερους Pick & Roll- Point guards της Ευρωλίγκας (Ερτέλ, Πάνγκος). Στα πρόσφατα παιχνίδια η επίθεση των Καταλανών δεν έχει καμία ισορροπία και οι μόνες σταθερές της αφορούν τη περιφερειακή εκτέλεση του Κούριτς, το παιχνίδι με πλάτη του Τόμιτς και τη δημιουργία του Ερτέλ (στη Μάλαγα είχε 14 τελικές πάσες για 1 μόλις λάθος). Ο Πέσιτς βασίζεται σε ψηλά σχήματα χρησιμοποιώντας τον Κλαβέρ στο «3» (καλή ευκαιρία για τον, έχοντα έξτρα κίνητρο, Βεζένκοφ να ματσάρει μαζί του) και δουλεύει αρκετά με τον Κούριτς γύρω από τα σκριν (ο Μπλατ λογικά θα παίξει τη ζαριά του Αξέλ Τουπάν εδώ). Το πρόβλημα που πιθανόν να δημιουργηθεί για την ελληνική άμυνα αφορά τα γκαρντ των γηπεδούχων και το κατά πόσο θα καταφέρουν οι περιφερειακοί του Ολυμπιακού να ελέγξουν τη δραστηριότητα τους. Εδώ ίσως χρειαστεί «προσαρμογή» (Παπανικολάου).

Εκ κατακλείδι, η Μπαρτσελόνα είναι σε κακό φεγγάρι και βλέπει το συγκεκριμένο ματς ως τελικό. Οι παίχτες του Πέσιτς, ωθούμενοι και από τον αέρα της καλής παράδοσης, θα μπουν στο παρκέ με το μαχαίρι στα δόντια και ο Ολυμπιακός πρέπει να είναι έτοιμος να αποκρούσει αυτή τους την ορμή. Χρειάζεται καθαρό μυαλό, πολλά τρεξίματα στο μισό γήπεδο και σωστή διαχείριση των φάουλ. Η παραμικρή πνευματική χαλάρωση απέναντι σε έναν αντίπαλο που θέλει τόσο πολύ τη νίκη, πιθανότητα θα φέρει μια σχετικά εύκολη ήττα για την ελληνική ομάδα. Εάν η επίθεση των ερυθρολεύκων καταφέρει να διατηρήσει μια σταθερή παραγωγική ροή απέναντι στην άμυνα της Μπαρτσελόνα, ο Ολυμπιακός  θα έχει σημαντική τύχη για το διπλό.

Επιστροφή στον τόπο του «εγκλήματος»

Ο Παναθηναϊκός επιστρέφει  στο γήπεδο όπου πέρυσι τερματίστηκε η πορεία του στη διοργάνωση  όταν και ηττήθηκε στο 4ο ματς των playoffs από τη μετέπειτα πρωταθλήτρια Ευρώπης Ρεάλ Μαδρίτης. Αλήθεια είναι ότι η αναμέτρηση αυτή δεν έρχεται στο καλύτερο δυνατό timing για το «τριφύλλι». Η ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ αντιμετωπίζει σημαντικά αγωνιστικά προβλήματα και αυτό το γεγονός έχει καταφέρει ένα σημαντικό ψυχολογικό χτύπημα στον εσωτερικό κόσμο των πρασίνων οι οποίοι μοιάζουν εγκλωβισμένοι σε μια σκληρή πραγματικότητα. Η «Βασίλισσα» είχε βιώσει πέρυσι μια ανάλογη περίοδο όταν ακούμπησε την ολική κατάρρευση μετά τα συνεχόμενα χτυπήματα τραυματισμών όμως η προσθήκη του Ταβάρες και ο χρόνος τη βοήθησαν να κάνει μια τρομερή ρελάνς και να τελειώσει τη χρονιά με ονειρικό τρόπο. Η Ρεάλ έκανε δύο κολλητές ήττες στο τελευταίο δεκαήμερο του Νοέμβρη (από ΟΣΦΠ και ΤΣΣΚΑ) και μάλιστα έχασε και τη Κυριακή στη Γαλικία από τη Breogan σε ένα παιχνίδι όπου η απουσία μερικών πολύ σημαντικών δημιουργικών πόλων της επίθεσης της (Ρούντι, Καμπάτσο, Αγιόν) την οδήγησε σε πολύ άσχημη περιφερειακή εκτέλεση (7/27 τρίποντα, μετά τα 0/6 του clasico ο Γιούλ είχε μόλις 2/8) και σε παραγωγή μόλις 71 πόντων σε ένα ματς όπου οι Μαδριλένοι δεν είχαν καθόλου ενέργεια. Ήταν η τρίτη ήττα φέτος για τη Ρεάλ στην ACB η οποία μάλιστα την αφήνει πίσω από τη Μπαρτσελόνα στη βαθμολογία (και μαζί με τις Μπασκόνια, Ουνικάχα στη δεύτερη θέση).

Πάμε να δούμε μερικά σημαντικά στατιστικά που μπορούν να παίξουν ρόλο στη «μετωπική» των δύο ομάδων.

-Η Ρεάλ διαθέτει τη καλύτερη άμυνα της διοργάνωσης με  106.6 πόντους ανά 100 κατοχές, νούμερο το οποίο της εξασφαλίζει μια σημαντική διαφορά από τον ανταγωνισμό. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Παναθηναϊκός με 110.1 πόντους. Είναι θετικό για το «τριφύλλι» ότι με βάση τα όσα έχουμε δει μέχρι τώρα, φαίνεται ότι στο συγκεκριμένο κομμάτι έχει κι άλλα περιθώρια βελτίωσης. Να σημειώσουμε ότι απέναντι του θα βρει τη Νο3 επίθεση της διοργάνωσης..

Η άμυνα των πρασίνων παράγει τα περισσότερα λάθη για τον αντίπαλο από κάθε άλλη στη διοργάνωση (18.3  ανά 100 αντίπαλες κατοχές). Τόσο η ΤΣΣΚΑ (στο ματς της Μαδρίτης)  όσο και η Breogan στην ACB ανάγκασαν τη Ρεάλ σε κακή αναλογία ασσίστ-λαθών. Οι πρωταθλητές βασίζονται πολύ στη συνεργασία για να παράγουν.

-Για να μπορέσει ο Παναθηναϊκός να είναι πραγματικά ανταγωνιστικός στο WiZink Center θα πρέπει με κάποιο τρόπο να μπορέσει να ισορροπήσει τη μάχη των ριμπάουντ. Το συγκεκριμένο κομμάτι (όπου η Ρεάλ είναι πολύ δυνατή, Νο3 στη διοργάνωση) αποτελεί μαζί με τη περιφερειακή εκτέλεση τη μεγαλύτερη αγωνιστική πληγή των πρασίνων. Εάν η ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ θέλει να διεκδικήσει τις όσες πιθανότητες νίκης της αναλογούν οφείλει να είναι πρωτίστως ανταγωνιστική στο κομμάτι των ριμπάουντ. Δεν υπάρχει επ’ουδενί η πολυτέλεια να δοθούν έξτρα κατοχές σε μια επίθεση η οποία ούτως ή άλλως είναι πιο αποτελεσματική από τη δική σου.

Ο Παναθηναϊκός δε πηγαίνει για να χάσει στη Μαδρίτη. Μιλάμε για την Ευρωλίγκα άλλωστε.. Ίσως μάλιστα όλη αυτή η περιρρέουσα ατμόσφαιρα που τροφοδοτείται από τη κακή εικόνα της ομάδας τον τελευταίο καιρό και αφορά ήττα της ελληνικής ομάδας με κάτω τα χέρια, να είναι ο καλύτερης της σύμμαχος τη Τετάρτη το βράδυ. Είναι άλλωστε ένα από τα ελάχιστα ματς της σεζόν όπου η πίεση είναι μικρότερη, ειδικά τώρα που ακολουθεί η κομβικής σημασίας μάχη με την Αρμάνι τη Παρασκευή. Η Ρεάλ είναι σε καλύτερη κατάσταση, έχει μεγαλύτερο ποιοτικό βάθος και αναμφίβολα καλύτερους αυτοματισμούς όμως έχει και τρωτά σημεία. Ο Παναθηναϊκός πρέπει να είναι έτοιμος για ένα αψεγάδιαστο παιχνίδι στα μετόπισθεν (ο όρος περιλαμβάνει σαφώς και την επίδοση στο αμυντικό ριμπάουντ) ελπίζοντας ότι η κλάση συγκεκριμένων παιχτών του Λάσο δε θα κάνει την εμφάνιση της στη κρίσιμη ώρα. Στη πραγματικότητα πρόκειται για να ματς εγωισμού για το «τριφύλλι» . Και οι πράσινοι, πέραν των κενών στο αγωνιστικό τους πρόσωπο, έχουν ακόμα αρκετό τέτοιον..