Η ώρα των προπονητών

Ως άλλοι “Πειρατές της Ιβηρικής”, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός φιλοδοξούν να βάλουν κάτω τις ισπανικές ομάδες στο ραντεβού της ένατης αγωνιστικής της Ευρωλίγκας. Είναι η ώρα για τους προπονητές των ομάδων μας να επιδείξουν τα “γαλόνια” τους.

Οι “Πειρατές της Ιβηρικής” λοιπόν.. Η ένατη αγωνιστική μας φέρνει μπροστά σε μια ελληνο-ισπανική μάχη με την αήττητη Ρεάλ Μαδρίτης να έρχεται στο Φάληρο για να αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό να ταξιδεύει στη Βιτόρια για να μονομαχήσει με τη “πληγωμένη”, από την οριακή ήττα στο Μιλάνο και το κακό ξεκίνημα, Μπασκόνια.

Ζητείται αγωνιστική υπέρβαση

Ο Ολυμπιακός πήρε μια δύσκολη νίκη στο Μόναχο χωρίς να παίξει καλό μπάσκετ σε ένα ματς όπου η ελληνική ομάδα χρειαζόταν απεγνωσμένα  το αποτέλεσμα. Είναι σημαντικό το ότι το πήρε. Πλέον οι ερυθρόλευκοι επιστρέφουν στην έδρα τους για ένα από τα κλασσικότερα ευρωπαϊκά ντέρμπι τη νεότερης εποχής, περιμένοντας τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Οι Μαδριλένοι παίζουν το καλύτερο μπάσκετ στην Ευρώπη από το ξεκίνημα της σεζόν. Οι πρωταθλητές παρουσιάζουν την ισορροπία και τους αυτοματισμούς της ομάδας που διαθέτει ελίτ ταλέντο, συνοχή και πολλές εργατοώρες “μαζί”. Ο Πάμπλο Λάσο μπορεί να υπερηφανεύεται για την πιο αποτελεσματική άμυνα της διοργάνωσης αλλά και τη δεύτερη καλύτερη επίθεση. Η Ρεάλ διαθέτει πολλούς δημιουργούς και εκτελεστές, παίχτες-ρόλων με προσωπικότητα αλλά και σωστή κατανομή ρόλων κατά μήκος του rotation. Η ενδεχόμενη απουσία των Γιούλ και Αγιόν σαφέστατα θα είναι σημαντική. Μιλάμε άλλωστε για δύο βασικούς δημιουργικούς και εκτελεστικούς πυλώνες της ισπανικής επίθεσης και για δύο έμπειρους σταρ, οι οποίοι συχνά παίρνουν τη “Βασίλισσα” από το χέρι σε αντίστοιχες, δύσκολες εκτός έδρας αναμετρήσεις. Ειδικά για τον Γιούλ δε νομίζω ότι χρειάζονται πολλά λόγια..

Στο πολύ δυνατό ξεκίνημα των  Μαδριλένων, δύο άλλοι έμπειροι σταρ της διοργάνωσης έχουν παίξει σημαντικό ρόλο. Αναφέρομαι στον Άντονι Ράντολφ και τον Ρούντι Φερνάντεθ, οι οποίοι μαζί με τον Τζέησι Κάρολ απεικονίζουν την υπεροχή της Ρεάλ Μαδρίτης σε επίπεδο ποιοτικού βάθους σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Μετά την άσχημη περυσινή σεζόν, ο Ράντολφ έχει επιστρέψει δριμύτερος κάνοντας σπουδαίες εμφανίσεις και πάλι. Στα πρώτα 8 παιχνίδια “γράφει” 14.9 πόντους με 44.7% στο τρίποντο και 5.9 ριμπάουντ.  Ο Ρούντι Φερνάντεθ με τη σειρά του δείχνει ότι έχει ακόμα πολύ δηλητήριο στις άκρες των δαχτύλων του, καθαρίζοντας συνεχώς για τη Ρεάλ σε οριακές καταστάσεις με δύσκολα σουτ και έξυπνες αποφάσεις. Ο Ρούντι βοηθάει σε όλα τα κομμάτια του παιχνιδιού μετρώντας εκτός των 9.0 πόντων, 3.3 ριμπάουντ, 3.5 ασσίστ (για 0.8 λάθη) και 52.6% στο τρίποντο.

Ο Ολυμπιακός θα πρέπει να μπει στο γήπεδο γνωρίζοντας ότι σήμερα, πιθανόν θα χρειαστεί να κάνει το καλύτερο παιχνίδι της σεζόν για να κερδίσει. Βασικά, θα πρέπει να εμφανιστεί πιο σκληρός και δυναμικός από κάθε άλλη φορά στη φετινή χρονιά για να επιβάλλει τα θέλω του. Το μπαλάκι λοιπόν βρίσκεται στα χέρια του Ντέηβιντ Μπλατ. Αυτός θα πρέπει να προετοιμάσει την ομάδα ώστε να βγει στο παρκέ αποφασισμένη, συγκεντρωμένη και έτοιμη να αρπάξει τον αντίπαλο από τον λαιμό όντας μάλλον πιο physical από ότι μας έχει συνηθίσει φέτος. Η ικανότητα των ερυθρολεύκων να κατεβάζουν χαμηλά σε επίπεδο αριθμών τη δημιουργία του αντιπάλου θα δοκιμασθεί απέναντι σε ένα σύνολο που διαθέτει πραγματικά πολλούς (τους περισσότερους από κάθε άλλο στη διοργάνωση) δημιουργούς. Μπορεί η περιφερειακή άμυνα της ελληνικής ομάδας να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων; O Ολυμπιακός οφείλει να είναι πολύ επιθετικός και στις δύο πλευρές του παρκέ. Πρέπει να ξεπεράσει τον σκόπελο του Ταβάρες ο οποίος αλλάζει τους συσχετισμούς σε ψυχολογικό επίπεδο εντός των τεσσάρων γραμμών εύκολα..

..να στείλει τον Ρούντι προς τα μέσα, να μη δώσει επιθετικό ριμπάουντ και να πιέσει τον αντίπαλο στη περιφέρεια ώστε τα γκαρντ της Ρεάλ να μην αισθανθούν άνετα κυκλοφορόντας τη μπάλα στην επίθεση τους. Θα είναι μια δύσκολη βραδιά. Ο Ολυμπιακός απλά “πρέπει” να σταθεί όρθιος συνεχίζοντας τη τρομερή παράδοση του ΣΕΦ. Οι ερυθρόλευκοι μετρούν 14 νίκες σε σύνολο 16 αναμετρήσεων απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης από το 1992.

Βαρόμετρο το μυαλό του Τσάβι

Στη παρθενική του σεζόν στο “τριφύλλι”, ο Τσάβι Πασκουάλ σε ένα οριακό σημείο τότε, κατάφερε να οδηγήσει σε ένα σπουδαίο διπλό τον Παναθηναϊκό στη Βιτόρια έχοντας προετοιμάσει και κοουτσάρει εξαιρετικά εκείνο το ματς. Αυτή τη Παρασκευή οι πράσινοι ταξιδεύουν στον Ισπανικό Βορρά και πάλι. Το παιχνίδι φυσικά διεξάγεται νωρίς στη σεζόν και δεν έχει τον ίδιο κομβικό χαρακτήρα. Όμως η σημασία του είναι ιδιαίτερη γιατί μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς ώστε η ελληνική ομάδα να γυρίσει τον αγωνιστικό της διακόπτη..

Το timing της αναμέτρησης δεν είναι το καλύτερο δυνατό για τον Παναθηναϊκό. Η Μπασκόνια (όπως και πέρυσι με τον Μαρτίνεθ) μπαίνει στη πρώτη εντός έδρας μάχη στη διοργάνωση με τον ενθουσιασμό που φέρνει στο γήπεδο αλλά και στο εσωτερικό της ομάδας, η πρόσληψη ενός καινούργιου προπονητή. Νομίζω επίσης ότι για τον Παναθηναϊκό, θεωρητικά πάντα, θα ήταν καλύτερη η συνθήκη εάν οι Βάσκοι είχαν επικρατήσει στη Λομβαρδία της Αρμάνι, ώστε να τους συναντήσει πλημμυρισμένους με αυτό το συναίσθημα της ευφορίας και όχι με το πείσμα που ποτίζει μια γηπεδούχο μπροστά σε μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται ως do or die.

Ο Βέλιμιρ Περάσοβιτς θα προσπαθήσει να αλλάξει την αγωνιστιή κατεύθυνση της Μπασκόνια οδηγώντας την και πάλι στα μονοπάτια του γνωστού γρήγορου, δυναμικού παιχνιδιού που χαρακτηρίζει τον ίδιο και το κλαμπ. Οι Βάσκοι θα προσπαθήσουν να παίξουν πιο γρήγορα πλέον σπρώχνωντας τη μπάλα στο ανοιχτό γήπεδο σε κάθε ευκαιρία. Ο τραυματισμός του Γκρέιντζερ συνιστά πολύ μεγάλο πλήγμα, ειδικά στο αμυντικό κομμάτι.

Ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να είναι έτοιμος να αμυνθεί σε παιχνίδι προσωπικής φάσης αλλά και σε καταστάσεις δύο εναντίον δύο. Το δίδυμο των Βιλντόζα-Πουαριέ ήταν εξαιρετικό εχθές στο Μιλάνο.

Η ελληνική άμυνα οφείλει να βρει τρόπο να κρατήσει μακριά από το καλάθι τον εξαιρετικό Γάλλο σέντερ και τον σταρ των Βάσκων, Τόρνικε Σενγκέλια. Δεν υπάρχει η πολυτέλεια για ένα ακόμα μέτριο ματς του Γκιστ ή μια ομαδική αδυναμία στο κομμάτι του ριμπάουντ. Το “τριφύλλι” χρειάζεται όλα του τα όπλα για να πιάσει υψηλά αμυντικά στανταρντ, προστατεύοντας κυρίως το ζωγραφιστό του. Εκεί θα διεξαχθεί η πραγματική μάχη. Μπορεί..;

Eίμαστε μπροστά σε μια αναμέτρηση όπου το επίπεδο παρεμβατικότητας του Τσάβι Πασκουάλ στα δρώμενα χρειάζεται να είναι υψηλό. Πιθανόν να χρειαστούν καινοτομίες, αλχημείες ή κάποιο (αμυντικό) τρικ που θα δώσει στο “τριφύλλι” το μομέντουμ. Οι Βάσκοι θα μπουν για να παίξουν το ματς με σπασμένα φρένα. Και αυτή τους η ορμή μπορεί να αναχαιτιστεί με το μυαλό. Ο Παναθηναϊκός έχει ανάγκη  το πολύ καλό βράδυ του κόουτς Πασκουάλ όσο καμία άλλη φορά στη σεζόν φέτος.