Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός: Κυνήγι κατοχών

Η σπουδαιότερη μάχη  της Stoiximan Basket League καταφθάνει σε μια μάλλον άβολη στιγμή για Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, δεδομένου του ότι οι δύο «αιώνιοι» προσπαθούν ακόμα να εδραιώσουν σταθερές και να βελτιώσουν αυτοματισμούς στο παιχνίδι τους. Στα μέρη μας όμως όλα αυτά έρχονται σε δεύτερη μοίρα και η πίεση για αποτέλεσμα είναι -και θα είναι πάντα- τεράστια. Καλώς ήρθατε στον κόσμο του μεγάλου ελληνικού ντέρμπι.

Ημέρα ντέρμπι λοιπόν στη Stoiximan Basket League με τον Ολυμπιακό να υποδέχεται τον Παναθηναϊκό, στην επιστροφή του Κώστα Σλούκα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Οι ερυθρόλευκοι επικράτησαν και στις δύο φετινές αναμετρήσεις του “αιωνίου” τους αντιπάλου όντας πιο έτοιμοι να παίξουν (και να κλείσουν) τέτοια ματς. Και οι δύο ομάδες διανύουν μια περίοδο κατά την οποία αξιολογούν πράγματα σε επίπεδο rotation, σχημάτων και αγωνιστικών καταστάσεων. O νικητής θα κάνει το πρώτο βήμα για το πλεονέκτημα έδρας, το οποίο ως γνωστόν  στη λίγκα μας έχει τη δική του, ξεχωριστή σημασία.

Η ίδια, επιτυχημένη συνταγή για τον Ολυμπιακό

Οι ερυθρόλευκοι μπαίνουν στο ντέρμπι του ελληνικού πρωταθλήματος έχοντας στην πλευρά τους το μομέντουμ και το πλεονέκτημα της συναισθηματικής νοημοσύνης. Η εμφατική υπεροχή του Ολυμπιακού στα ματς της τελευταία διετίας του δίνει μια σιγουριά και την εσωτερική ηρεμία που προσφέρει η αίσθηση του «το έχω κάνει τόσες φορές, θα το ξανακάνω». Αυτές οι λεπτομέρειες που στοιχειοθετούν το ψυχολογικό υπόβαθρο της αναμέτρησης είναι σημαντικές. Δεν καθορίζουν ένα αποτέλεσμα, ούτε καν τις αγωνιστικές ισορροπίες. Αλλά στρώνουν το πνευματικό «χαλί» επάνω στο οποίο θα περπατήσουν οι πρωταγωνιστές.

Στην παρούσα φάση ο Ολυμπιακός, ο οποίος έχει πολλά πράγματα να βελτιώσει και ουκ ολίγα ερωτήματα στην αγωνιστική του συμπεριφορά να απαντήσει, είναι μια ομάδα με ξεκάθαρη κατεύθυνση. Ο Παναθηναϊκός προσπαθεί να γίνει τέτοια. Έχει περισσότερο ατομικό ταλέντο από τους ερυθρόλευκους αλλά υπολείπεται (πολύ λογικά) σε όρους συνοχής, επικοινωνίας και συνεργασιών ως καινούργιο γκρουπ που καλείται να εντρυφήσει μια νέα φιλοσοφία. Ίσως, ο παράγοντας «ατομικό ταλέντο» να μπει στην εξίσωση των συγκεκριμένων μονομαχιών στο δεύτερο  μισό ή στο τέλος της σεζόν. Για να μπορέσουν όμως οι πράσινοι να βάλουν στην  εξίσωση το πλεονέκτημα τους αυτό, θα πρέπει μέσα στους επόμενους μήνες να βελτιώσουν σημαντικά την αποτελεσματικότητα τους όσο αφορά την ομαδική λειτουργία, σε άμυνα και επίθεση. Δεν είναι εύκολο να φτάσεις στο επίπεδο που βρίσκεται και λειτουργεί σαν ομάδα ο Ολυμπιακός.

Οι παίχτες του Γιώργου Μπαρτζώκα θα προσεγγίσουν την αναμέτρηση με τον ίδιο τρόπο που το έκαναν στις αντίστοιχες, πρόσφατες καταστάσεις. Η βάση του στρατηγικού τους σχεδίου θα είναι η πίεση στην άμυνα η οποία έχει αποδειχθεί ότι αποτελεί το σημαντικότερο όπλο τους απέναντι στο «τριφύλλι» (και όχι μόνο).

Σημείωση: Μετά από πέντε αγωνιστικές στην Ευρωλίγκα οι ερυθρόλευκοι είναι η ομάδα με τη μεγαλύτερη ροπή στο «κλέψιμο» ανά 100 κατοχές αλλά και αυτή που αναγκάζει τους αντιπάλους στα περισσότερα λάθη.

Thomas Walkup Κλεψίματα 2+ σε απόδοση 2.18 στη Stoiximan

Η πρώτη γραμμή άμυνας του Ολυμπιακού είναι «πρόβλημα» για κάθε ομάδα. Με ηγέτη τον Ουόκαπ, αρκετά αποτελεσματικό τον Κάνααν και τον Παπανικολάου να αμύνεται σε πολύ υψηλό επίπεδο σε απόσταση μιας πάσας, οι ερυθρόλευκοι  φθείρουν  τον χειριστή και κατευθύνουν τη μπάλα στα σημεία που αυτοί επιθυμούν. Είναι εξαιρετικά αμφίβολο, με βάση τη μέχρι τώρα εικόνα τους, το εάν οι πράσινοι θα μπορέσουν να ανταποκριθούν σε αυτήν την πρόκληση. Ο φετινός Παναθηναϊκός έχει έντονη ροπή στο λάθος και μερικοί βασικοί πυλώνες του παιχνιδιού του  υστερούν στο κομμάτι της απόφασης. Οι γηπεδούχοι ξέρουν ότι εάν αναγκάσουν τον αντίπαλο σε μεγάλο αριθμό λαθών θα βρουν τους απαραίτητους πόντους στο ανοιχτό γήπεδο, αυξάνοντας συντριπτικά τις πιθανότητες τους για επικράτηση.

Μπορεί να εκπλήξει τον αντίπαλο του ο Παναθηναϊκός;

Η υπεροχή του Ολυμπιακού σε όρους μεγέθους αλλά και physicality, στοιχειοθετεί μια δύσκολη συνθήκη για την ομάδα του κόουτς Αταμάν. Ο Παναθηναϊκός πρέπει να ανακατέψει την τράπουλα και να παρουσιάσει «προσαρμογές» , εισάγοντας κάποια νέα στοιχεία σε σχέση με τα δύο προηγούμενα ματς, ώστε να εκπλήξει τους γηπεδούχους.

Δυνητικά ο απώτερος στόχος σε αυτήν του την προσπάθεια θα είναι ο έλεγχος στη μάχη των κατοχών. Η βάση σε αυτήν την κατεύθυνση φυσικά θα είναι να προστατέψουν τη μπάλα, παίζοντας ένα παιχνίδι χαμηλού αριθμού λαθών. Κατά τον προπονητή του, ο φετινός Παναθηναϊκός  δομήθηκε για να παρουσιάσει μπάσκετ υψηλού ρυθμού, κυνηγώντας το ανοιχτό γήπεδο και την παραγωγή εκεί, σε πρώτο ή δεύτερο χρόνο. Όμως στο ΣΕΦ οφείλει να εγκλωβίσει τον Ολυμπιακό σε παιχνίδι μισού γηπέδου.

Bet Builder με Nigel Williams-Goss Άθροισμα Πόντων, Ριμπάουντ και Ασσίστ 13+ και Πόντοι Ο/U Kostas Antetokounmpo Over 3.5 σε απόδοση 3.30 στη Stoiximan

Οι ερυθρόλευκοι προβληματίζουν στο σετ παιχνίδι όπου φέτος (τουλάχιστον μέχρι τώρα) απουσιάζει η ταχύτητα στην κυκλοφορία της μπάλας και φυσικά το «δηλητήριο» συγκεκριμένων παιχτών. Οι δύο ομάδες (Μπαρτσελόνα, Αρμάνι) που απενεργοποίησαν τη ροή σε όρους ball movement και ανάγκασαν την ομάδα του κόουτς Μπαρτζώκα να βάλει -περισσότερο από όσο ίσως μπορεί- τη μπάλα στο παρκέ, νίκησαν τον Ολυμπιακό.

Επειδή όμως ο Παναθηναϊκός ίσως δεν έχει ακόμα την ωριμότητα ως γκρουπ για να μείνει πειθαρχημένος στο πλάνο όντας αποτελεσματικός για 40 λεπτά, θα χρειαστεί  να εισάγει κάποιους νεοτερισμούς.  Στοιχεία που πιθανόν έχουμε δει για λίγα λεπτά αλλά δεν αποτελούν «σταθερές» στις επιλογές του κόουτς Αταμάν. Ψηλά σχήματα με τον Ερνανγκόμεθ στο «3» για τον έλεγχο του ριμπάουντ, τον Κώστα Αντετοκούνμπο στη βασική πεντάδα, λεπτά στον Παναγιώτη Καλαϊτζάκη, έμφαση σε παραγωγικές δράσεις μέσα από Handοff-καταστάσεις στις οποίες υστερεί η αντίπαλη άμυνα και σε παιχνίδι απομονώσεων μακριά από τους Ουόκαπ-Παπανικολάου.

Ο Ντίνος Μήτογλου θα αποτελέσει επίσης ένα καινούργιο στοιχείο στο τραπέζι του ματσαρίσματος. Φέρνει για τους πράσινους μέγεθος, ελίτ ικανότητα στο ριμπάουντ, σκορ με πλάτη αλλά και με πρόσωπο στο καλάθι ενώ παράλληλα ανοίγει τη γκάμα σχημάτων στη frontcourt καθώς μπορεί να «κουμπώσει» με κάθε άλλον ψηλό του Παναθηναϊκού. Ο Τζέριαν Γκραντ θα είναι επίσης σημαντικός για την ισορροπία στο παιχνίδι των φιλοξενουμένων, ειδικά τώρα που θα λείψει ο Λούκα Βιλντόζα. Αναμένεται να τον δούμε να παίρνει χοντρά λεπτά και να αναλαμβάνει το μαρκάρισμα του Κάνααν. Σημειώστε ότι ο Αμερικανός γκαρντ των πρασίνων έχει αποδώσει πολύ καλά στην off ball-άμυνα απέναντι σε παίχτες όπως ο Carson Edwards και ο Markus Howard.

Συμπερασματικά, ο Ολυμπιακός έχει το πλεονέκτημα μπαίνοντας στο ντέρμπι της Stoiximan Basket League γιατί πολύ απλά έχει τα «εργαλεία» για να φέρει την αναμέτρηση στο αγωνιστικό «γήπεδο» που αυτός επιθυμεί. Η πίεση στη μπάλα, η εγγενής υπεροχή όσον αφορά το μέγεθος και το physicality και η αυτοπεποίθηση με την οποία παίζουν οι ερυθρόλευκοι αυτά τα παιχνίδια αποτελούν σημαντικά όπλα. Για τον Παναθηναϊκό τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Έχει απέναντι του μια σπουδαία transition ομάδα (σε άμυνα και επίθεση) που όμως έχει αδυναμίες (επίσης και στις δύο μεριές του παρκέ) σε σετ καταστάσεις. Οφείλει να εγκλωβίσει τον Ολυμπιακό σε έναν ελεγχόμενο ρυθμό και σε μια κλειστή μάχη. Θα χρειαστεί καινούργιες κάρτες στο τραπέζι και έναν γκαρντ που θα του δώσει έξτρα παραγωγή μέσα από προσωπικές φάσεις (Γκάι). Σε κάθε περίπτωση αναμένεται ένα bras-de-fer με τεράστιο ενδιαφέρον. Οι ερυθρόλευκοι έχουν το αβαντάζ όμως οι πράσινοι έχουν μπορούν να κάνουν ένα καλό ματς σήμερα και να μας προσφέρουν μια αμφίρροπη αναμέτρηση.

Bet Builder με Χάντικαπ Παναθηναϊκός +11.5 και Πόντοι Under 159.5 σε απόδοση 2.14 στη Stoiximan

 

Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές.

Hoopfellas.gr για το Stoiximan Blog