olympiacosbc-stoiximanblog

Ολυμπιακός – Εφές: Ώρα ανασύνταξης

Μετά το σκωτσέζικο ντους της προηγούμενης εβδομάδας, ο Ολυμπιακός περιμένει στο Φάληρο την Αναντολού Εφές  για την δεύτερη από τις τρεις συνεχόμενες εντός έδρας αναμετρήσεις που θα κληθεί να δώσει , με την ελπίδα ότι θα καταφέρει να αλλάξει το κλίμα προβληματισμού που υπάρχει γύρω από τη φετινή του προσπάθεια…

Ολυμπιακός και Αναντολού έρχονται από δύο ήττες στην αναμέτρηση με στόχο να γυρίσουν διακόπτη και να γευτούν πάλι όλα τα ευεργετικά στοιχεία που προσφέρει το φάρμακο της νίκης.

Ο Αταμάν «κούρδισε» τον Micic

O -ως γνωστόν ολίγον αυθόρμητος- κόουτς της Αναντολού, Εργκίν Αταμάν, στοχοποίησε με τον δικό του τρόπο τον ηγέτη της ομάδας του Vasilije Micic μετά την ήττα των Τούρκων στο ΟΑΚΑ την προηγούμενη εβδομάδα. Ο Σέρβος σταρ που έχει μπει πολύ δυνατά στη σεζόν δείχνοντας ότι μπορεί να αποτελέσει διεκδικητή αναφορικά με το βραβείο του πολυτιμότερου παίχτη φέτος, για δεύτερη χρονιά στο συγκεκριμένο γήπεδο έκανε άσχημη εμφάνιση (0/6 τρίποντα, 7 λάθη). 

 «Ο πόιντ γκαρντ μας έκανε επτά λάθη και είναι μη αποδεκτό, γιατί δύο μέρες ήταν MVP και τώρα είχε επτά λάθη και 0/6 σουτ. Δεν είναι επαγγελματικό αυτό κατά τη γνώμη μου».

(κόουτς Αταμάν μετά την αναμέτρηση της Εφές με τον Παναθηναϊκό)

Το όλο στόρι δεν σταματάει εδώ καθώς ο αιχμηρός τρόπος έκφρασης του Αταμάν ενόχλησε κόσμο και σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως σε πολλά ευρωπαϊκά media. Ο πρωταθλητής αυθορμητισμού (και όχι μόνον) Ντάρκο Μίλισιτς τα έσουρε στον Τούρκο προπονητή για τις δηλώσεις που έκανε για τον συμπατριώτη του.

Δεν γνωρίζω τον Βασίλιε (Μίτσιτς) προσωπικά, αλλά δεν υπάρχει κάποιος που να είναι περισσότερο επαγγελματίας από αυτόν. Έπαιξε στο Παγκόσμιο Κύπελλο μέχρι τέλους, παρότι έχασε τη μητέρα του. Είναι αυτός που κρατάει όρθια πολλές φορές την Αναντολού Εφές, αλλά ο τρόπος με τον οποίο ο Εργκίν Αταμάν επέλεξε να του επιτεθεί δείχνει ότι είναι “μικρός” προπονητής και ακόμη πιο “μικρός” άνθρωπος. Αν είχε κάποιο παράπονο από αυτόν, γιατί δεν του το είπε επί προσωπικού, αλλά δημόσια; Τέτοιοι προπονητές δείχνουν αφέλεια όταν επιτίθενται με αυτόν τον τρόπο στους παίκτες τους. Είμαι σίγουρος ότι στον επόμενο αγώνα, ο Βασίλιε Μίτσιτς θα είναι ο καλύτερος παίκτης της Αναντολού Εφές“.

Πολύ πιθανόν Ντάρκο. Ο Αταμάν είχε προφανώς συγκεκριμένη στόχευση σε αυτές του τις δηλώσεις. Βλέπει έναν αθλητή του ο οποίος έχει όλο το πακέτο για να κυριαρχήσει φέτος και θέλει να του τονώσει τον εγωισμό για να σιγουρέψει την σπουδαία διαδρομή του, υπογραμμίζοντας ότι απαγορεύονται τέτοιες εμφανίσεις από παίχτη αυτής της κλάσης. Ουσιαστικά ο Τούρκος κόουτς προετοίμασε το έδαφος ώστε ο σταρ του να μπει στο επόμενο ματς με θέληση να δαγκώσει σίδερα…

Είναι κάτι που οφείλει να περιμένει ο Ολυμπιακός. Αναμφίβολα οι γηπεδούχοι πρέπει να είναι έτοιμοι να ματσάρουν την επιθετικότητα του Micic αλλά και ολόκληρης της Αναντολού που έρχεται από μια άσχημη βραδιά στην Αθήνα. Σε αυτή τη βάση, είναι σημαντικό για τους ερυθρόλευκους να έχουν ενεργό τον Κώστα Παπανικολάου (παραμένει εκτός μέχρι αυτή την ώρα λόγω του τραυματισμού που αποκόμισε από το ματς της Μόσχας) ο οποίος έχει το φυσικό/αθλητικό πακέτο και την αμυντική ικανότητα να σταθεί απέναντι στον Micic. Συνολικά η άμυνα θα είναι το κλειδί για τον Ολυμπιακό στη συγκεκριμένη αναμέτρηση. Ο Κεστούτις Κεμζούρα σίγουρα προσμένει σε μια κατάθεση ενέργειας ανάλογη με αυτήν που έγινε στο παιχνίδι της Μόσχας από τους Αμερικανούς του. Σε διαφορετική περίπτωση, οι πιθανότητες επιτυχίες των γηπεδούχων απέναντι στο passing game των Τούρκων θα είναι πολύ συγκεκριμένες.  

Θεωρώ δεδομένο ότι ο Λιθουανός κόουτς των ερυθρολεύκων θα προσπαθήσει να επωφεληθεί από τη συνθήκη που έχει δημιουργήσει η πολύ κακή εντός έδρας εμφάνιση της προηγούμενης εβδομάδας και ο ερχομός δύο νέων προσώπων στην ομάδα. Οι Ρότσεστι και Ριντ πήραν λίγο χρόνο απέναντι στη Μακάμπι και περιμένουν το παιχνίδι με την Αναντολού για να δείξουν στο κοινό των Πειραιωτών τι μπορούν να κάνουν. Ο Αμερικανός πόιντ γκαρντ ξέρει πολύ καλά το παιχνίδι στο υψηλό επίπεδο και παρότι είναι φανερό πως τα χρόνια πέρασαν και για αυτόν, έχει την ποιότητα για να προσφέρει στο επιθετικό κομμάτι. Ο Ριντ με τη σειρά του φέρνει μέγεθος και ικανότητα στο ριμπάουντ μαζί με τελειώματα στο ζωγραφιστό, στοιχεία που (σε αντίθεση με το χαμηλό επίπεδο αντίληψης και την απουσία fundamentals από τον αγωνιστικό του χαρακτήρα) μπορούν να αξιοποιήσουν οι γηπεδούχοι σήμερα στο ΣΕΦ.

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα για τον Ολυμπιακό θα είναι να καταφέρει να βοηθήσει τον καλύτερο του παίχτη, Νίκολα Μιλουτίνοφ, να επιστρέψει στις καλές εμφανίσεις. Ο Σέρβος σέντερ (κυρίαρχος ψηλά στη διοργάνωση και αιχμή του δόρατος για τον ΟΣΦΠ στο ζωγραφιστό)  πήρε συνολικά μόλις 4 σουτ (δύο και δύο) στα τελευταία δύο ματς της ομάδας, την εβδομάδα που μας πέρασε. Ο Ολυμπιακός δεν έχει σε καμία περίπτωση αυτή την πολυτέλεια. Όλη η ομάδα (με πρωτεργάτες του γκαρντ, Σπανούλη και Ρότσεστι) θα πρέπει να δουλέψει για να δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες για το μεγαλύτερο της όπλο αυτή τη στιγμή.

Για τον Ολυμπιακό η αναμέτρηση είναι πολύ σημαντική δεδομένου ότι σηματοδοτεί την έναρξη μιας πεντάδας παιχνιδιών στα οποία η ομάδα θα δείξει εάν μπορεί να είναι ανταγωνιστική στη διοργάνωση. Ο Νοέμβρης θα πει μερικές αλήθειες για την προοπτική του φετινού συνόλου των ερυθρολεύκων…