panathinaikos-euroleague

Παναθηναϊκός-Βαλένθια: Η γοητεία της ρευστότητας

Ο Παναθηναϊκός υποδέχεται τη Βαλένθια στο ΟΑΚΑ ελπίζοντας σε μια βραδιά καλού μπάσκετ που θα τονώσει την αυτοπεποίθηση του για τη δύσκολη συνέχεια. ΄Το επίπεδο όλων των ομάδων της διοργάνωσης άλλωστε είναι τέτοιο που σε υποχρεώνει να βρίσκεσαι σε μια συνεχή κατάσταση έντασης…

“Όπως όλες οι ομάδες της Euroleague, η Βαλένθια είναι υψηλού επιπέδου. Κάθε αγωνιστική πρέπει να είσαι σοβαρός και να βγάζεις ενέργεια, γιατί κάθε ματς κρύβει κινδύνους»  δήλωσε ο Αργύρης Πεδουλάκης.

Μοίαζει με κλισε αλλά ουσιαστικά φωτογραφίζει μια πραγματικότητα. Το επίπεδο των συνόλων πλέον στην Ευρωλίγκα δεν σου επιτρέπει καμία χαλάρωση. Λίγα άσχημα λεπτά εντός των σαράντα είναι αρκετά για να αλλάξουν άρδην ένα σκηνικό που μοιάζει τελεσίδικο. Ίσως αυτή η ρευστότητα, να αποτελεί και ένα μεγάλο μέρος της γοητείας της λίγκας.

H Bαλένθια δυσκολεύεται αρκετά να ακολουθήσει τον ρυθμό του παιχνιδιού στην Ευρωλίγκα. Έκανε την πρώτη μόλις νίκη της την προηγούμενη εβδομάδα όταν και υποδέχθηκε την ASVEL στην Ισπανία όμως το γεγονός ότι άργησε να ανοίξει λογαριασμό δεν προβληματίζει τόσο όσο η εικόνα της ομάδας. Η πρόγνωση σχετικά με το σύνολο του κόουτς Ponsarnau φαίνεται να επιβεβαιώνεται και μαζί της οι ανησυχίες που δημιουργήθηκαν κατά την ολοκλήρωση της στελέχωσης του φετινού ρόστερ. Μάλιστα τον τελευταίο καιρό ακούστηκαν και οι πρώτες «μουρμούρες» για τον προπονητή ο οποίος πέρυσι οδήγησε τη Βαλένθια στην κατάκτηση του Εurocup, όταν αυτή έχασε δύο σερί εντός έδρας ματς στην ACB (από την Ουνικάχα και την Γκραν Κανάρια).

Όπως υπογραμμίσαμε πριν την αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό, οι «νυχτερίδες» υστερούν σημαντικά στο αθλητικό κομμάτι το οποίο στο σύγχρονο μπάσκετ αποτελεί τη βάση για να ανταγωνιστείς, ειδικά όταν μιλάμε για το υψηλό επίπεδο. H Bαλένθια είναι ένα από τα πιο οργανωμένα κλαμπ μπάσκετ στην Ευρώπη, έχει πρόγραμμα και κουλτούρα για το άθλημα. Δουλεύει επάνω σε ένα συγκεκριμένο μοντέλο δίνοντας προτεραιότητα στη «χημεία» και το σωστό fit για το σύστημα της, γεγονός που τουλάχιστον κατά την δική μου ταπεινή γνώμη, είναι αξιοθαύμαστο. Φέτος όμως δεν διάβασε σωστά τη κατάσταση που επρόκειτο να αντιμετωπίσει. Η έλλειψη δυνατών ποδιών στη περιφέρεια και τη γραμμή ψηλών την έχει πληγώσει ανεπανόρθωτα, ειδικά στο αμυντικό κομμάτι όπου διατηρεί τα λιγότερο αποτελεσματικά νούμερα στη διοργάνωση (Νο18 σε όρους αμυντικής αποτελεσματικότητας).

Όπως καταλαβαίνετε, ο Νικ Καλάθης έχει ήδη αρχίσει να οσμίζεται το αίμα στα ρουθούνια του. Ο Παναθηναϊκός έχει τη δυνατότητα να «τελειώσει» τους φιλοξενούμενους τρέχοντας στο ανοιχτό γήπεδο αφού –φυσικά- πρωτίστως μπορέσει να ελέγξει το αμυντικό ριμπάουντ.

Σημείωση: Tόσο η Ουνικάχα όσο και η Γκραν Κανάρια (νίκησαν μέσα στη Βαλένθια στα τελευταία ματς της ACB) κέρδισαν κατά κράτος τη μάχη των αιθέρων απέναντι στην ομάδα του κόουτς Ponsarnau.

H έλλειψη αθλητικότητας πληγώνει τους Ισπανούς και στην άμυνα μισού γηπέδου όπου δυσκολεύονται να ελέγξουν το κάθετο παιχνίδι των αντίπαλων περιφερειακών ενώ δέχονται αρκετούς πόντους κατά τη μετακίνηση (αργές περιστροφές). Είναι δεδομένο ότι στο ΟΑΚΑ θα προσπαθήσουν να ελέγξουν τον ρυθμό με το passing game τους (βασίζονται πολύ στη συνεργασία για να σκοράρουν) , ακουμπώντας τη μπάλα στο χαμηλό ποστ και στον Ντούμπλιεβιτς. Το μεγαλύτερο διακύβευμα νομίζω στην αναμέτρηση αφορά την αποτελεσματικότητα της επιθετικής άμυνας των γηπεδούχων στο μισό γήπεδο (επάνω και μακριά από τη μπάλα). Εάν ο Παναθηναϊκός πιέσει τα (έμπειρα) γκαρντ της Βαλένθια δυσκολεύοντας την κυκλοφορία (άμυνα σε απόσταση μιας πάσας) και την εισαγωγική πάσα στο «ζωγραφιστό» αναγκάζοντας την σε παιχνίδι ένας εναντίον ενός (δεν διακρίνονται σε αυτό οι «νυχτερίδες») θα πάρει το επάνω χέρι της αναμέτρησης. Είναι πολύ σημαντικό όμως να μη βιαστεί. Το να μπεις επιθετικά περιμένοντας ότι θα τελειώσεις το ματς νωρίς με τον αντίπαλο να παραδίνεται πρόωρα, αποτελεί μια μεγάλη παγίδα σε παιχνίδια με ανάλογο αγωνιστικό και πνευματικό υπόβαθρο. Μη ξεχνάμε ότι η Βαλένθια έχασε στις λεπτομέρειες πριν λίγες ημέρες ένα ματς στο Παλάου Μπλαουγκράνα…

Για τον Παναθηναϊκό αυτό το ματς μπορεί δυνητικά να αποτελέσει μια ευκαιρία για ένα ευρύτερο rotation δίχως τόσο μεγάλο ρίσκο. Στο ρόστερ του και ειδικά στη γραμμή ψηλών υπάρχουν αρκετά παιδιά που διψούν για έξτρα χρόνο και ένα καλό ματς. Πρέπει όμως πρώτα να μπουν οι βάσεις ώστε στη συνέχεια να υπάρχει για τον κόουτς Πεδουλάκη η πολυτέλεια των δοκιμών. Η Βαλένθια διαθέτει παίκτες με εμπειρία και ποιότητα και σαφέστατα μπορεί να καταστεί επικίνδυνη εάν ο αντίπαλος την υποτιμήσει. Το στυλ παιχνιδιού και η κατασκευή του ρόστερ της μπορούν να δημιουργήσουν ευκαιρίες για τον Παναθηναϊκό, ο οποίος οφείλει να είναι επιθετικός και συγκεντρωμένος από το ξεκίνημα. Κάθε παιχνίδι στη διοργάνωση άλλωστε είναι ένα μεγάλο τεστ.  Και οι πάντες κρίνονται και αξιολογούνται κάθε εβδομάδα…