Παναθηναϊκός εναντίον Ζαλγκίρις Κάουνας

Ολα είναι δρόμος..

Ο Παναθηναϊκός καλείται αύριο το βράδυ στο Κάουνας να διαλέξει κατεύθυνση για τους ερχόμενους μήνες της σεζόν σε ένα ματς ανάμεσα σε δύο παραδοσιακές δυνάμεις της διοργάνωσης των οποίων η κουλτούρα έχει δώσει το δικό της στίγμα στο ευρωπαϊκό μπάσκετ..

Η ομάδα του Αλεξάντερ Τζόρτζεβιτς στη πραγματικότητα δε μπορεί να διαλέξει. Και να ήθελε, δε τη βολεύει το χρονοδιάγραμμα των παιχνιδιών. Στο Γκρουπ Ε περιμένει σαν λύκος στη κορυφή του λόφου η Φενέρ ενώ στο F ήδη έχουν πάρει θέσεις ο Ολυμπιακός και η Μπάμπεργκ του Τρινκιέρι. Φυσικά είναι όλα ρευστά ακόμα. Δεν υπάρχει εύκολος ή δύσκολος δρόμος προς τα playoffs μιας και το TOP-16 είναι μια διαρκής ανηφόρα για την οποία ο ίδιος πρέπει να είσαι έτοιμος ώστε να ανταπεξέλθεις. Είναι ο Παναθηναϊκός έτοιμος σήμερα; Όχι, σε καμία περίπτωση. Μπορεί να είναι μέχρι την έναρξη της φάσης αυτής; Ναι. Και αναφέρομαι σε όρους έμψυχου δυναμικού κυρίως. Οι πράσινοι χρειάζονται τουλάχιστον μια προσθήκη αυτή τη στιγμή και αυτή πρέπει να αφορά τις θέσεις των φόργουορντς όπου χωρίς τον Γκιστ στο παρκέ η ομάδα χάνει σημαντικά σε ταχύτητα, ενέργεια και αμυντικές αντιδράσεις. Τώρα, που τα παιχνίδια θα είναι πραγματικά απαιτητικά, δεν υπάρχει χώρος για καμία παραχώρηση..

Το παιχνίδι του Κάουνας είναι ιδιαίτερο. Οι πράσινοι αντιμετωπίζουν μια ομάδα με τεράστιο fanbase της οποίας το παιχνίδι απέχει αισθητά από το να χαρακτηριστεί ως “αντιπροσωπευτικό της λιθουανικής σχολής”. Η Ζαλγκίρις παίζει “μπάσκετ Βαλκανίων” θυμίζοντας ελληνική ή ακόμα περισσότερο σερβική ομάδα σε μια πιο αναχρονισμένη όμως version. Παίζει καθαρά σε σετ καταστάσεις, επιδιώκει το μισό γήπεδο όπου προσπαθεί σε άμυνα και επίθεση να κεφαλαιοποιήσει το μέγεθος της σαν ομάδα. Ο Παναθηναϊκός έρχεται από ένα κακό performance στο ματς του πρωταθλήματος με τον ΠΑΟΚ όπου φάνηκε ξεκάθατα πως η ομάδα στερείται ενέργειας για να διαχειριστεί δύο απαιτητικά ματς κάθε εβδομάδα, πληρώνοντας τους τραυματισμούς που τη χτυπούν από την αρχή της σεζόν και τις ανορθογραφίες στη στελέχωση του ρόστερ. Ο Αλεξάντερ Τζόρτζεβιτς, πολύ ικανός στη διαχείριση ψυχολογικών ζητημάτων, ξέσπασε στη συνέντευξη τύπου ώστε να εξασφαλίσει μεγαλύτερη συγκέντρωση από τους παίχτες του ενόψει Κάουνας.

Που θα στοχεύσουν οι πράσινοι σε αυτό το ματς:

Τρανζίσιον παιχνίδι. Πλήρης εκμεταλλευση των ευκαιριών που θα δωθούν για ανοιχτό γήπεδο, ειδικά σε καταστάσεις με παίχτη παραπάνω. Ο Παναθηναϊκός έχει σαφές πλεονέκτημα σε πιο γρήγορο τέμπο σε ένα ματς όμως που από τη φύση του φαίνεται ότι θα κυλήσει ελεγχόμενα σε επίπεδο κατοχών-ρυθμού.

-Άμυνα στο ζωγραφιστό. Η Ζαλγκίρις είναι κλασσική περίπτωση ομάδας που ζει από το post και τη παραγωγικότητα των ψηλών της. Μια χρήσιμη σημείωση είναι το γεγονός ότι πρόκειται για την ομάδα που αναμειγνύει λιγότερο το τρίποντο στο παιχνίδι της από κάθε άλλη. Ο Ίαν Βουγιούκας αποτελεί αιχμή του δόρατος στην επίθεσης των Λιθουανών οι οποίοι ακουμπώντας τη μπάλα στον Έλληνα σέντερ εξασφαλίζουν μεγαλύτερη ισορροπία για αμυντικό τρανζίσιον μετέπειτα.

-Επίθεση στο ζωγραφιστό. Η Ζαλκίρις βασίζει πολύ την άμυνα της στο έδαφος και σε αυτό που λέμε “άμυνα θέσης” χωρίς να διαθέτει τον παίχτη που απλώσει ..δίχτυ πάνω από το καλάθι με την αθλητική του ικανότητα και το timing στο μπλοκ. Είναι ευκαιρία για τον Ραντούλιτσα να χτυπήσει εκμεταλλευόμενος τη τεχνική του κατάρτιση και το μεγέθος που διαθέτει αλλά κυρίως να μείνει παραπάνω λεπτά στο παρκέ δεδομένου του ότι ο αντίπαλος δε διαθέτει τον γρήγορο ψηλό που θα δημιουργήσει προβλήματα στην ελληνική άμυνα. Καταλαβαίνετε ότι όλα στο μπάσκετ είναι συνέχεια και σσε άμεση εξάρτηση..

Βλέποντας τις δύο ομάδες να ματσάρουν σε ένα κλειστό παιχνίδι, εκτιμώ ότι η Ζαλγκίρις μπορεί να περιορίσει τον Παναθηναϊκό σε μια κακή περιφερειακά βραδιά και επίσης έχει τη δυνατότητα με τον Γιανκούνας και τον Μότουμ (συν τα ψηλά κορμιά στη help defense στο κέντρο της ρακέτας) να κρατήσει χαμηλά τον Γκιστ. Η ελληνική ομάδα μπορεί να βρει λύσεις από τον άξονα Καλάθη-Ραντούλιτσα, το βαρύ σασί της επίθεσης της δηλαδή, αλλά θα χρειαστεί και έναν τρίτο πόλο για να μπορέσει να μείνει όρθια στη Λιθουανία. Γιάνκοβιτς ή Παππάς λοιπόν..; Το ματς (ανάμεσα σε δύο ομάδες που συνεχίζουν) είναι πολύ ενδιαφέρον όπως και ολόκληρη η τελευταία αγωνιστική της πρώτης φάσης, στο τέλος της οποία θα διαμορφωθούν οι συνθέσεις των δύο νέων γκρουπ του TOP-16, το οποίο θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον στις συζητήσεις μας μέχρι τις αρχές Απριλίου..