Παναθηναϊκός Λοκομοτίβ Κουμπάν Ευρωλίγκα

ΟΑΚΑ goes loco..!

To Kλειστό των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων φοράει τα καλά του και περιμένει  τη Λοκομοτίβ Κουμπάν του Γιώργου Μπαρτζώκα σε ένα παιχνίδι που η ομάδα του Αλεξάντερ Τζόρτζεβιτς έχει κυκλώσει από την αρχή του TOP-16.

Fighting Irish-Spirit

Ο Παναθηναϊκός θα χρειαστεί πνεύμα “πολεμιστή” στο συγκεκριμένο παιχνίδι, περισσότερο από όσο συνήθως παρουσιάζει στα ματς της αρένας του ΟΑΚΑ. Το κίνητρο του 0-3 στα φετινά ματς και η βαθμολογική σημασία είναι στοιχεία υπερακετά για να ντοπάρουν ολόκληρο το το ..κτίριο και να σπρώξουν τους γηπεδούχους σε ένα μανιασμένο κυνηγητό του αντιπάλου. Μετά από ένα πολύ καλό διάστημα με υποδειγματικά σταθερή απόδοση, η Λοκομοτίβ δείχνει σημάδια κοιλιάς μένωντας στους 52 πόντους απέναντι στη Φενέρ και χάνοντας (με αντίθετο τρόπο) από τη Νίζνι στο Νόβγκοροντ. Οι πράσινοι πρέπει να μασάνε σίδερα τη Πέμπτη το βράδυ. Και αν στο κομμάτι του coaching ο Αλεξάντερ Τζόρτζεβιτς μπορεί να συνδεθεί με έναν “work in progress” χαρακτηρισμό, σε αυτό της ψυχολογικής προετοιμασίας είναι πραγματικά πολύ ικανός.

Λεπτή κόκκινη γραμμή..

Αυτή που χωρίζει τη κόλαση από τον αγωνιστικό παράδεισο όταν μιλάμε για τη Κουμπάν. Είναι πολύ λεπτή, μόλις μερικά χιλιοστά το πάχος της.. Πρόκειται για τη γραμμή του τριπόντου η οποία φέτος έχει κατακλίσει το αγωνιστικό DNA της ομάδας του Γιώργου Μπαρτζώκα. Η Λοκομοτίβ εκτελεί το 48% των προσπαθειών της ανά παιχνίδι πίσω από τη γραμμή της ζωής και του θανάτου, νούμερο που ουσιαστικά ισοσκελίζει τον αριθμό των εκτελέσεων σε δίποντο και τρίποντο. Αυτόματα (εάν δε λέγεσαι Ουόριορς) γίνεται κατανοητό ότι η επίθεση των Ρώσων δεν χαρακτηρίζεται από υψηλό δείκτη αποτελεσματικότητας (efficiency).  Είναι ενδιαφέρον να σημειώσουμε ότι στις φετινές ήττες της Κουμπάν, το τρίποντο είναι σημείο αναφοράς. Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα γονάτισε είτε γιατί δε σούταρε καλά από το τρίποντο είτε γιατί η ίδια δεν αμύνθηκε αποτελεσματικά στη περιφέρεια. Στο τελευταίο παιχνίδι απέναντι στη Νίζνι όπου η “Λόκο” ηττήθηκε με 96-91, ο αντίπαλος έγραψε 14/29 τρίποντα καταρίπτωντας κάθε αντίσταση της άμυνας της Κουμπάν. Και οι δύο ομάδες, Παναθηναϊκός και Λοκομοτίβ, είναι από τις πιο αποτελεσματικές στο TOP-16 αμυνόμενες περιφερειακά κρατώντας τους αντιπάλους του στο 34.5%. Ακόμα πιο σημαντικό όμως θα είναι για την ελληνική ομάδα να σπάσει τους αμυντικούς κώδικες των Ρώσων, χτυπώντας με υπομονή στα miss match μετά τις αλλαγές που συχνά επιλέγουν και ανεβάζοντας τη παραγωγή των πόντων του ψηλά (πάνω από τους 75, εκτιμώ ότι παίζοντας σωστά και με υπομονή μπορεί να πιάσει και τους 80, σπουδαίο νούμερο απέναντι σε μια πολύ καλή αμυντική ομάδα).

 

Σημείωση: Η Λοκομοτίβ έχει παρουσιάσει ισχυρούς μηχανισμούς στο τέλος κλειστών παιχνιδιών. Οδηγεί (σε εκτέλεση στη τελική ευθεία) τις ομάδες του TOP-16 σε πόντους ανά κατοχή με 1.23 ενώ το ποσοστό της έξω από τη γραμμή του τριπόντου σε τέτοιες καταστάσεις ακουμπά το 50%. Σαφέστατο δείγμα υψηλού execution και πολλών εργατοωρών αφιερωμένων σε ειδικές επαναλαμβάνω καταστάσεις.

 

USA Delta Forces

Νομίζω ότι είναι το παιχνίδι που περισσότερο από κάθε άλλο, ο Παναθηναϊκός θα χρειαστεί τις προσθήκες του, την αμερικανική ενίσχυση στην οποία προέβει πρόσφατα. Η αγωνιστική δομή του αντιπάλου και το στυλ παιχνιδιού απαιτεί τη συνδρομή των Αμερικανών παιχτών των πρασίνων. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό να βρίσκεται (απόλυτα υγιής) στο παρκέ ο Έλιοτ Ουίλιαμς. Όπως είναι απαραίτητη και η ένεση ενέργειας που μπορούν να προσφέρουν οι Χέινς-Χάντερ και φυσικά ο Φελντέιν. Ο Αλεξάντερ Τζόρτζεβιτς θα χρειαστεί τη ταχύτητα τους για να ματσάρει ένα σύνολο που στηρίζεται πολύ στα γρήγορα πόδια και τους δικούς του Αμερικανούς παίχτες οι οποίοι έχουν απορροφηθεί άψογα σε ένα σύστημα το οποίο  προτάσσει τη δύναμη στα κάτω άκρα στο αμυντικό του κομμάτι και τη καλή περιφερειακή εκτέλεση. Όπως σας έχω πει και στο Hoopfellas νωρίτερα στη σεζόν, “στα πρότυπα των 3&D παιχτών, η Κουμπάν καινοτομεί και παρουσιάζει το πρώτο πραγματικά 3&D σύνολο”. Μια ομάδα που αμύνεται εξαιρετικά και σουτάρει με ακρίβεια από τη περιφέρεια.

Φιλτράροντας λίγο το ματσάρισμα των δύο αντιπάλων είναι φανερό ότι απέναντι στους Ράντολφ και Σίνγκλετον θα χρειαστεί να κάνει το βήμα μπροστά (αναφέρομαι ως επί το πλείστον στο αμυντικό κομμάτι) ο Βινς Χάντερ δίπλα στον Γκιστ. Σίγουρα οι Χέινς-Ουίλιαμς-Φελντέιν δίπλα στον Καλάθη. Το κλειδί για τον Παναθηναϊκό απέναντι στο ..τρίποντο τέρας του κόουτς Μπαρτζώκα δε θα είναι τόσο να κυνηγήσει γύρω από τα σκριν την εκτέλεση σε πρώτο χρόνο αλλά να μπορεί να κατεβάσει τους αμυντικούς του χρόνους στις περιστροφές και στα recovers ώστε να ελαχιστοποιήσει τις “καλές ματιές” παιχτών όπως ο Μπρόεκχοφ ή ο Τζάνινγκ στο καλάθι του.
Εν κατακλείδι.. Το ματς είναι φωτιά από όλες τις απόψεις. Το Βελιγράδι ωρίμασε λίγο την κατάσταση στον Παναθηναϊκό ο οποίος καταλαβαίνει ότι πρέπει να κοιτάζει και πίσω του μιας και η πρόκριση δεν είναι εξασφαλισμένη (ειδικά από τη στιγμή που υπάρχουν δύο εκτός στη Πόλη στη συνέχεια). Η εκτίμηση μου είναι ότι αυτή τη στιγμή ο Παναθηναϊκός στο ΟΑΚΑ είναι φαβορί απέναντι σε οποιονδήποτε αντίπαλο στη διοργάνωση. ‘Εχει το brand, τη τεχνογνωσία ως οργανισμός να παίρνει παιχνίδια σε αυτό το επίπεδο αλλά και τη προσωπικότητα. Απέναντι του επίσης έχει μια ομάδα η οποία μέχρι πριν περίπου 10 ημέρες έπαιζε το πιο σταθερά καλό μπάσκετ στο υψηλό επίπεδο, όμως στα τελευταία παιχνίδια έχασε δύο παιχνίδια με τελείως διαφορετικό τρόπο.΄Οι Ρώσοι θα βασιστούν πάλι στον βαρύ σασί τους που είναι οι συνεργασία του Ντιλέηνι με τον παίχτη της θέσης “5” (κυρίως τον Ράντολφ ο οποίος έχει έξτρα παραγωγή από τρανζίσιον και προσωπική φάση, θέλει μεγάλη προσοχή από τους γηπεδούχους). Ο Παναθηναϊκός πρέπει να βάλει τον Ντιλέηνι να δουλέψει πολύ για τα καλάθια του (και όχι να τον βοηθήσει να ζεσταθεί οδηγόντας τον στη γραμμή όπως στο αντίστοιχο ματς της κανονικής περιόδου). Από την άλλη πλευρά, εκτιμώ ότι οι πράσινοι θα χτυπήσουν με τους περιφερειακούς τους τη Κουμπάν αυτή τη φορά. Από εκεί, κατά τη γνώμη μου, θα πάρει το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής ο Παναθηναϊκός. Θα είναι το πρώτο καλό σημάδι στον ..δρόμο για να απογοητεύσει την άμυνα των φιλοξενούμενων. Εκεί θα γίνει η αρχή..