stoiximanblog-paoVSoly

Ο φόβος της ήττας…

Ο Παναθηναϊκός περιμένει τον Ολυμπιακό σήμερα στο ΟΑΚΑ για τη Stoiximan.gr Basketball League σε ένα ματς όπου ο φόβος της ήττας επισκιάζει την επιβράβευση που δίνει μια πιθανή νίκη και για τους δύο…

Έτσι ακριβώς.. Είναι το timing της αναμέτρησης τέτοιο και η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον βαθμολογικό πίνακα της ελληνικής λίγκας. Ο Παναθηναϊκός έχει σχεδόν “κλειδώσει” τη πρωτιά αλλά αγωνιζόμενος στην έδρα του θέλει και πρέπει να κερδίσει ώστε να μη χαλάσει, εν μέσω μιας δύσκολης χρονικής περιόδου όπου προσπαθεί με νύχια και με δόντια να διατηρηθεί στις κορυφαίες θέσεις της Ευρωλίγκας, το μυαλό του. Ο Ολυμπιακός βιώνει μια από τις σημαντικότερες αγωνιστικές κρίσεις των τελευταίων ετών και αναζητά απεγνωσμένα ένα σπουδαίο αποτέλεσμα το οποίο θα βελτιώσει τη κατάσταση στον εσωτερικό κόσμο της ομάδας.

Πίεση για το αποτέλεσμα. Όχι για τους βαθμούς..

Στον φιλοξενούμενο Ολυμπιακό υπάρχει πίεση. Πίεση για τη νίκη, όχι για τους βαθμούς. Ούτως ή άλλως ακόμα και εάν οι ερυθρόλευκοι φύγουν με το διπλό από το ΟΑΚΑ σήμερα θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να πιάσουν τον Παναθηναϊκό μέχρι το τέλος της κανονικής περιόδου. Η κακή εικόνα της ομάδας τις τελευταίες σαράντα ημέρες, η οποία κορυφώθηκε στις τρεις πρόσφατες εκτός έδρας αναμετρήσεις (τη στιγμή που οι Πειραιώτες μετρούν 5 ήττες στις τελευταίες έξι εκτός έδρας αναμετρήσεις τους) όπου ο Ολυμπιακός βρίσκεται σε όρους plus-minus στο -71, έφερε τους Παναγιώτη και Γιώργο Αγγελόπουλο στη προπόνηση της ομάδας πριν το ντέρμπι. Οι ερυθρόλευκοι έχουν αρχίσει να χάνουν ύψος βαθμολογικά και παράλληλα παίζουν κακό μπάσκετ. Τους λείπει η καλή σωματικά/φυσική κατάσταση και δυσκολεύονται να ακολουθήσουν τον ρυθμό των αντιπάλων στα εκτός έδρας ματς της Ευρωλίγκας. Η ομάδα δε τρέχει το ίδιο καλά το γήπεδο, δεν είναι το ίδιο physical ώστε να αναγκάσει τον αντίπαλο να παίξει στον δικό της ρυθμό. Η επίθεση είναι στατική και διακρίνεται από έλλειψη δημιουργίας ενώ είναι πολύ βασικό ότι ο Γιάννης Σφαιρόπουλος έχει χάσει κάθε σημείο αναφοράς στο ζωγραφιστό, με τη τριάδα Πρίντεζη-Μιλουτίνοφ-Μακλίν να βρίσκεται μακριά από τον καλό της εαυτό. Ο Γιώργος Πρίντεζης (η πιο διαχρονική σταθερά αυτής της ομάδας με παράδοση σε ματς όπως το σημερινό) μετράει 8.4 πόντους και (μόλις) 13/30 δίποντα στις τελυταίες πέντε αναμετρήσεις της Ευρωλίγκας.  Την ίδια στιγμή οι άμυνες στο υψηλό επίπεδο προσαρμόζονται εύκολα στο Pick & Roll του Ολυμπιακού επιλέγοντας να κατευθύνουν τη μπάλα στο τρίποντο, σημείο από όπου οι ερυθρόλευκοι αποτελούν τη πιο άστοχη ομαδα στη διοργάνωση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο  Βασίλης Σπανούλης μετράει στα 4 τελευταία ματς 19 ασσίστ για 17 λάθη, δείγμα του συνολικού προβλήματος που αντιμετωπίζει ο Ολυμπιακός σε επίπεδο ανάπτυξης και δημιουργίας. Τέτοιες φάσεις κάνουν την εμφάνιση τους σε όλο και μικρότερο αριθμό για τον αρχηγό των ερυθρολεύκων αυτή τη δύσκολη περίοδο..

…ενώ την ίδια στιγμή οι επιθέσεις παίζουν συνεχώς “επάνω” του..

Είναι δεδομένο ότι στο σημερινό ματς ο Ολυμπιακός θα χρειαστεί το leadership των δύο Ελλήνων σταρ του, οι οποίοι καλούνται να εμπνεύσουν τους υπόλοιπους και να μεταφέρουν στο παιχνίδι της ομάδας το πολυπόθητο ζητούμενο της καθαρής σκέψης.

Οι ερυθρόλευκοι έχουν παίχτες που μπορούν, πέραν των δύο, να βγουν μπροστά σήμερα, σε μια τέτοια αναμέτρηση. Ο Παπανικολάου ή ο Στρέλνιεκς είναι δύο τέτοιοι. Το περιφερειακό σουτ του Ρόμπερτς μπορεί να αποτελέσει παράγοντα σε ένα κλειστό ματς. Όμως πρωτίστως χρειάζονται (από τον πάγκο έως το παρκέ) καθαρή σκέψη. Είναι αυτή που σε κάνει να αποφεύγεις τα λάθη (η νέμεσις των ερυθρολεύκων στις εκτός έδρας αναμετρήσης τους)..

…και να νιώσεις ότι πατάς δυνατά τα πόδια σου στο παρκέ. Τότε ακριβώς, ο Ολυμπιακός θα βρεθεί στο σημείο όπου μπορεί να μετατρέψει όλη αυτή τη πίεση του τελευταίου σε καλό μπάσκετ, έχοντας βάσιμες πιθανότητες για να πάρει αυτό που θέλει.

Ζήτημα τιμής

Για τον Παναθηναϊκό η νίκη σήμερα είναι ζήτημα τιμής. Είναι γηπεδούχος, έχει “φωνάξει” στο ευρύτερο κοινό ότι “έχει” το ματσάρισμα με τον “αιώνιο”  αντίπαλο και πρέπει να επιβεβαιώσει τα προγνωστικά που τον θέλουν να έχει (έστω και σε κάποιο βαθμό) το πάνω χέρι στην αναμέτρηση. Η έδρα του επιβάλλει τη νίκη. Είναι όπως σας είπα ..ζήτημα τιμής σε αυτές τις αναμετρήσεις.

Στη πραγματικότητα, ο Παναθηναϊκός δεν είναι σε ιδιαίτερα καλή κατάσταση. Είναι μια παράμετρος που μεγάλη μερίδα του κόσμου φαίνεται ότι έχει αφήσει στην άκρη ενόψει του σημερινού ματς ίσως γιατί ο αγωνιστικός κατήφορος των ερυθρολεύκων την έχει επισκιάσει. Οι πράσινοι έχασαν τα δύο κλειστά ματς της προηγούμενης εβδομάδας με  Φενέρ και ΤΣΣΚΑ, επιβλήθηκαν του Λαυρίου μετά από δύο παρατάσεις και απώλεσαν διαφορά 20 πόντων στην εντός έδρας αναμέτρηση με τη Ζαλγκίρις την οποία κέρδισαν στην εκπνοή. Η απουσία του Ματ Λοτζέσκι έχει πληγώσει τη πράσινη επίθεση σε επίπεδο κατεύθυνσης και εύρους επιλογών ενώ από το σημερινό ματς θα απουσιάσει και ο energy-guy Θανάσης Αντετοκούνμπο, παίχτης που (λόγω πακέτου και ιδιοσυγκρασίας) μπορεί να παίξει ρόλο σε τέτοια ματς. Ο Τζέημς Γκιστ εμφάνισε τα πρώτα σημάδια κόπωσης ενώ ο KC Rivers γνώρισε (αναφορικά με την αποτελεσματικότητα του στη περιφερειακή εκτέλεση) μια στείρα περίοδο πέντε παιχνιδιών (όπου σούταρε 2/23 τρίποντα) μέχρι τα 5/13 τρίποντα των δύο τελευταίων αγωνιστικών στην Ευρωλίγκα. Φυσικά για τον συγκεκριμένο παίχτη, υπάρχει ως “σύμμαχος” η παράδοση που έχει δημιουργήσει απέναντι στον συγκεκριμένο αντίπαλο..

Για τον Παναθηναϊκό τρεις παίχτες νομίζω πως θα αποτελέσουν “κλειδιά” για τη σημερινή του απόδοση.

-Ο Κρίς Σίνγκλετον και η ικανότητα στο να ανοίξει την άμυνα με περιφερειακή εκτέλεση, να επιτεθεί στη καρδιά του ζωγραφιστού (βάζοντας έξτρα πίεση με την επιμονή του στο κυνήγι του επιθετικού ριμπάουντ) και να αμυνθεί στον Πρίντεζη σε κάθε σημείο του παρκέ.

-Ο Νίκος Παππάς. Κομβικός παίχτης σε τέτοια, εντός έδρας ματς. Το παιχνίδι και το ταμπεράντο του επικοινωνούν άμεσα με τη κερκίδα ενώ η ικανότητα του στο hustling και κυρίως στη προσωπική φάση μπορεί να “πληγώσει” την άμυνα του αντιπάλου ο οποίος στερείται σπουδαίου rim protection.

-O Kένι Γκάμπριελ. Με τον Αντετοκούνμπο στον πάγκο, ο Γκάμπριελ είναι πολύ πιθανό να ανέβει στη θέση “3” (ακόμα και στο αρχικό σχήμα) για να δώσει “μήκος” και υψηλό αθλητικό επίπεδο στη πεντάδα του Παναθηναϊκού. Σημαντικός παράγοντας τα σουτ θέσης που λογικά θα πάρει στο παιχνίδι.

Ανεξάρτητα από τη βαθμολογική σημασία, πάντα ένα τέτοιο ντέρμπι έχει το δικό του ξεχωριστό χρώμα. Είναι απολαυστικό να παρακολουθείς σπουδαίους παίχτες και προπονητές να λειτουργούν και να αποφασίζουν υπό καθεστώς πίεσης. Ένα τέτοιο παιχνίδι έχουμε και σήμερα. Οι ομάδες ταλανίζονται από προβλήματα όμως όταν η ματιά της κάθε μιας διασταυρώνεται με την αντίστοιχη του “αιωνίου”, τα πάντα μπαίνουν στην άκρη και η νίκη αποτελεί αυτοσκοπό. Είναι μια ακόμα μάχη “αιωνίων”..