Περί δανεισμού του Χαραλαμπόπουλου

Ο Παναθηναϊκός σκοπεύει να παραχωρήσει με τη μορφή δανεισμού τον Βασίλη Χαραλαμποπουλο ως μέρος της εκπαιδευτικής του διαδικασίας. ΠΑΟΚ και Ζάλγκιρις μοιάζουν ως οι δύο ιδανικότεροι προορισμοί για τον παίχτη αυτή τη στιγμή…

Μετά το πανευρωπαϊκό του 2015 είχαμε εκφραστεί με κολακευτικά λόγια για το ταλέντο του Χαραλαμπόπουλο ο οποίος σε επίπεδο Εφήβων έμοιαζε με Mind-Freak. Ένας Old School Σαολίν που πάλευε απέναντι σε αθλητικές μηχανές και νικούσε με τη δύναμη του μυαλού του. Γράφαμε στο Hoopfellas το καλοκαίρι 2015..

“Ο Χαραλαμπόπουλος βγήκε από το παραγωγικό εργαστήριο της σχολής μας. Είναι όσα δουλεύουμε και διδάσκουμε στο μπάσκετ μας, με τα συν και τα πλην του. Είναι η εικόνα της σχολής μας, ο παίχτης που θα κουβαλήσει τη παράδοση. Στην εποχή των AthleticFreaks, ο νεαρός φόργουορντ  είναι ένα Mind-Freak, «απάντηση» στο μπάσκετ της αθλητικής υπεροχής σε μια εποχή που το άθλημα κατευθύνεται σε μετάγγιση ψάχνοντας παίχτες και κατ’επέκταση σύνολα που συνδυάζουν και τα δύο χαρακτηριστικά σε ένα βαθμό. Ο τρόπος που φιλτράρει και αποκωδικοποιεί τα δρώμενα γύρω του είναι εντυπωσιακός. Ο αλτρουισμός του έχει βγει από τη μπασκετική μήτρα των μεγάλων γκαρντς της σύγχρονης εποχής (Διαμαντίδη-Παπαλουκά) οι οποίοι ως άλλοι ιεραπόστολοι διακήρυξαν σε όλη την Ευρώπη το μπάσκετ της συνεργασίας, το leadership μέσα από τη δεξιότητα στην αξιοποίηση του συμπαίχτη και τη πίστη στο σύνολο ποτίζοντας όλο το σύστημα της ηπείρου μας με την αύρα και το winningmentality τους.”

Τα πράγματα δε κύλησαν ακριβώς ρόδινα για τον 97αρη φόργουορντ ο οποίος παρά τις εκλάμψεις που είχε δε κατάφερε να βρει λεπτά-μπετόν στο rotation του Παναθηναϊκού με τη διοίκηση της ομάδας να βλέπει ως επιτακτική αυτό το καλοκαίρι τη λύση του δανεισμού. Βέβαια πολλά θα κριθούν από τον ίδιο τον σχεδιασμό των πρασίνων όμως η περυσινή παραχώρηση του αποτελεί σήμερα το πιθανότερο σενάριο. Για τον παίχτη εξέφρασαν ενδιαφέρον ο ΠΑΟΚ, ο Κολοσσός Ρόδου και πρόσφατα η Ζαλγκίρις Κάουνας. Ο Παναθηναϊκός και ο ίδιος ο Χαραλαμπόπουλος έχουν να λάβουν μια πολύ σημαντική απόφαση για την εξέλιξη της καριέρας του νεαρού φόργουορντ ο οποίος μέχρι τώρα δεν έχει καταφέρει να κερδίσει σταθερά λεπτά στο rotation των πρασίνων. Ο Παναθηναϊκός αυτή τη στιγμή καλείται να προστατέψει την επένδυση του σε ένα παιδί το οποίο το κλαμπ οραματίζεται ως τον επόμενο ηγέτη της ομάδας στη νέα εποχή.

Ο δανεισμός και ο αυξημένος χρόνος συμμετοχής αποτέλεσε το ιδανικό σκαλοπάτι στη καριέρα παιδιών όπως ο Πρίντεζης (Ολύμπια Λάρισας) η ο Σλούκας (Άρης), αρκεί ο ίδιος ο παίχτης (και φυσικά η νέα του ομάδα αν και για αυτό θα υπάρχουν οι σχετικές εγγυήσεις πριν τη μετακίνηση) διαχειριστεί σωστά αυτή ακριβώς τη κατάσταση του “δανεισμού” του και την ευκαιρία να δουλέψει με αρκετά λεπτά υπό πραγματικές συνθήκες μάχης ώστε να επιστρέψει πιο έτοιμος και πιο “σοφός” για να διεκδικήσει τον ρόλο που του αναλογεί στο ΟΑΚΑ. Είναι εμφανές ότι το παιδί πρέπει να ξεκινήσει από το κορμί του. Να βελτιώσει τη δύναμη του κορμού και των άκρων του αναβαθμίζοντας τη πλευρική ταχύτητα, τα πίσω βήματα και τις αντιδράσεις του ώστε να μπορεί να μείνει για σημαντικό χρόνο στο παρκέ απέναντι στους σπουδαίους αθλητικούς forwards της Ευρωλίγκας.

Kαι δύο περιπτώσεις που έχουν προκριθεί μοιάζουν αρκετά καλές. Ο ΠΑΟΚ με τον Ηλια Παπαθεοδώρου στο τιμόνι του (κόουτς του Χαραλαμπόπουλου στις μικρές εθνικές ομάδες) είναι πλέον πιο ελκυστικό περιβάλλον. Ο 43χρονος κόουτς γνωρίζει πολύ καλά το τι μπορεί να κάνει ο νεαρός φόργουορντ και η εμπιστοσύνη του σε αυτόν είναι δεδομένη. Ξέρει επίσης ότι ο Χαραλαμπόπουλος μπορεί να αποτελέσει ένα σπουδαίο όπλο για την ομάδα του τη νέα σεζόν, επενδύοντας σε κομμάτια όπως το post up παιχνίδι του και το playmaking όπου στον ΠΑΟΚ είναι σαφές ότι θα έχει περισσότερες ευκαιρίες να αξιοποιήσει.

Τη προηγούμενη εβδομάδα τον παίχτη ζήτησε ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους στο Κάουνας για τη νέα σεζόν. Είναι σαφές ότι η παραμονή του Χαραλαμπόπουλου σε μια ομάδα της Ευρωλίγκας με τεχνογνωσία στη βελτίωση νέων παιχτών και με το brand της Ζαλγκίρις ιντριγκάρει. Ο Σάρας εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο άλλωστε το παιχνίδι με πλάτη του Ουλανόβας από τη θέση “3” πέρυσι ενώ παρουσίασε μια άρτια δομημένη επίθεση μισού γηπέδου με πολύ καλές αποστάσεις και κυκλοφορία της μπάλας. Παράλληλα το έξυπνο μπάσκετ που πρεσβεύουν οι Λιθουανοί μπορεί να αποτελέσει εξαιρετικό περιβάλλον για τον νεαρό.

Είναι πολύ σημαντικό ότι και στις δύο περιπτώσεις ο 20χρονος φόργουορντ θα βρεθεί σε περιβάλλον όπου ο κόσμος έχει απαιτήσεις και αυτό αυτόματα δημιουργεί στοιχειώδεις συνθήκες πίεσης. Θα τον βοηθήσει πολύ για την μεταπήδηση του σε έναν σημαντικότερο ρόλο στον Παναθηναϊκό του χρόνου άλλωστε. Ο ΠΑΟΚ προσφέρει εγγυημένα λεπτά και πρωταγωνιστικό ρόλο στον παίχτη ο οποίος παραμένει εντός συνόρων ενώ η Ζάλγκιρις τον διατηρεί σε συνθήκες ελίτ ανταγωνισμού με την Ευρωλίγκα αλλά σε ένα πλαίσιο που λειτουργεί διαφορετικά και υπόσχεται να του δώσει περισσότερες ευκαιρίες. Παράλληλα η εμπειρία του εξωτερικού είναι πάντα σημαντική σε αυτή την ηλικία. Και οι δύο περιπτώσεις μοιάζουν καλές. Ο Χαραλαμπόπουλος πρέπει να επιστρέψει στο ΟΑΚΑ πιο δυνατός με κάθε κόστος…