NBA Finals, Game 5: Κούπα ή αναβολή;

Πρώτη ευκαιρία σήμερα για τον Νίκολα Γιόκιτς και τους Νάγκετς ώστε να κατακτήσουν τον τίτλο. Ο Σέρβος σούπερ-σταρ ανεβαίνει τα σκαλοπάτια προς τον θρόνο του ΝΒΑ, όμως οι Χιτ δεν θα πέσουν χωρίς μάχη.

Κόντρα στα προγνωστικά και στη ροή της σειράς, οι Μαϊάμι Χιτ θα προσπαθήσουν σήμερα να χαλάσουν τη γιορτή στο Κολοράντο. Οι Νάγκετς έχουν πανάξια το επάνω χέρι όντας η καλύτερη ομάδα στο ματσάρισμα. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό. Όμως οι δύο καθαρές νίκες στη Φλόριντα μπορούν να τους τοποθετήσουν ασυνείδητα σε ένα πνευματικό καθεστώς χαλάρωσης. Και αυτό ακριβώς θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν οι παίχτες του Σποέλστρα. Μπορούν να το κάνουν;

Στο σκοτάδι της  άμυνας των Νάγκετς

Το διαχρονικά μεγάλο μειονέκτημα των Νάγκετς στην εποχή του «Τζόκερ», έχει μετατραπεί σε «φονικό όπλο» σε αυτήν τη σειρά των τελικών. Φυσικά αναφερόμαστε στην άμυνα της ομάδας του Μάικ Μαλόουν η οποία έχει κλειδώσει τους Χιτ, κατεβάζοντας τα ποσοστά και την επιθετική τους αποτελεσματικότητα στο πάτωμα.

Στις τρεις ήττες του στους τελικούς, το Μαϊάμι «έγραψε» τις χειρότερες επιθετικά βραδιές του στα φετινά playoffs. Το μέγεθος του Ντένβερ είναι καταλυτικός παράγοντας μιας και έχει περιορίσει τον ζωτικό χώρο στην επίθεση των Χιτ. Έχει μπει στις γραμμές πάσας τους, στην κυκλοφορία της μπάλας, στην τελική προσπάθεια τους αλλά πρωτίστως, έχει μπει στο μυαλό τους. Η ομάδα του Σποέλστρα δυσκολεύεται πολύ να προσαρμοστεί σε αυτήν την κατάσταση ενώ παίχτες όπως ο Γκόρντον, ο Κάντγουελ-Πόουπ και ο Μπράουν (ικανοί να υποστηρίξουν άμυνα αλλαγών) είναι κομβικοί σε αυτό το κομμάτι για τους Νάγκετς.

Το Μαϊάμι ,η πιο «φαρμακερή» ομάδα των playoffs πίσω από τη γραμμή του τριπόντου, εκτελεί στους τελικούς με το φτωχό για τα postseason-δεδομένα του, 36.5%. Στις τρεις ήττες του δε, «έγραψε» 32.3% ενώ κέρδισε το μοναδικό ματς που σούταρε πραγματικά καλά (17/35 τρίποντα). Ο Μπάτλερ δεν έχει νιώσει άνετα ώστε σκοράρει με συνέπεια απέναντι στην Drop άμυνα στις Pick & Roll δράσεις και η αποτελεσματικότητα του Βίνσεντ έκανε βουτιά στους δύο τελευταίους τελικούς. Ο γκαρντ της ομάδας της Φλόριντα είχε 21.0 πόντους και 4.0 τελικές πάσες στα δύο πρώτα παιχνίδια και έπεσε στους 4.5 πόντους και  0.5 τελικές πάσες στο τρίτο και στο τέταρτο ματς.

Τα κρυφά χαρτιά του Σποέλστρα, Μάρτιν και Στρους, έχασαν την «αστρόσκονη» από το πέτο τους  με την παραγωγικότητα τους επίσης να γνωρίζει σημαντική πτώση ενώ είναι προφανές ότι Τάιλερ  Χίρο λείπει πολύ. Το 108.6 σε όρους Defensive Rating (άμυνα ανά 100 κατοχές) του συνόλου του Μαλόουν στους τελικούς συνιστά μια εντυπωσιακή επίδοση απέναντι σε μια ομάδα που έφτασε μέχρι εδώ πετώντας φωτιές. Η άμυνα των Νάγκετς έχει κρύψει ήλιο από τα μάτια των Χιτ, ρίχνοντας τους στο σκοτάδι.

Δεν θα πέσουν χωρίς μάχη οι Χιτ

Στο Κολοράντο έχουν φορέσει τα γιορτινά τους για να γιορτάσουν τον τίτλο των Νάγκετς σήμερα. Ήταν μια μακρά διαδρομή που ξεκίνησε κάποια χρόνια πριν. Ένας οργανισμός με μεγάλη παράδοση στο να εντοπίζει και να αναπτύσσει ταλέντο έξω από τις ΗΠΑ. Γνώρισε ήττες, στενάχωρους αποκλεισμούς και ανηφόρα, όμως πλέον έφτασε ένα βήμα από το φως.

Φέτος είναι η χρονιά  των Νάγκετς και του Γιόκιτς. Ο Σέρβος σούπερ-σταρ αποδεικνύει την υπεροχή του απέναντι σε κάθε πιθανό αντίπαλο, στον δρόμο για το πρώτο του δαχτυλίδι. Μοιάζει με τανκ που σαρώνει τα πάντα στο πέρασμα του. Τίποτα δεν τον αγγίζει. Το ΝΒΑ είχε ανάγκη από έναν τέτοιο κυρίαρχο παίχτη αυτής της ιδιοσυγκρασίας. Τον χρειάζεται για να βρει ξανά την ταυτότητα του στη νέα εποχή. Απλός, προσιτός, χωρίς μεγάλα λόγια και τεράστιες δόσεις αυταρέσκειας και αλαζονείας που χαρακτηρίζουν τους περισσότερους πολύ καλούς παίχτες της λίγκας σήμερα.

Be like Nikola λοιπόν (στα πρότυπα του Be like Mike). Φυσικά ο «Τζόκερ» δεν είναι μόνος του. Αποτελεί τον ηγέτη ενός εξαιρετικού συνόλου, σωστά δομημένου με άρτια κατανεμημένους ρόλους. Οι Νάγκετς σήμερα θα μπουν στο γήπεδο για να τελειώσουν τη δουλειά. Είναι η υπέρτερη ομάδα στο ματσάρισμα, έχουν σαφώς περισσότερες λύσεις και έχουν επιβάλλει τα «θέλω» τους σε τακτικούς όρους στο μεγαλύτερο διάστημα των τεσσάρων αγώνων.

Οι Χιτ θα παίξουν για τη ζωή τους οπότε τα πράγματα δεν θα είναι τόσο εύκολα για τους γηπεδούχους. Το σύνολο του Σποέλστρα βρίσκεται στο καναβάτσο. Οι περισσότεροι τους έχουν ξεγράψει από τη μάχη του τίτλου και αυτό ασυνείδητα αφαιρεί μέρος της πίεσης που υπήρχε. Υπό αυτό το ψυχολογικό καθεστώς, το Μαϊάμι ίσως εμφανιστεί πιο απελευθερωμένο. Ο Τζίμι Μπάτλερ δεν αποδίδει στο τρομακτικό επίπεδο που το έκανε μέχρι να φτάσει στους τελικούς όμως ο Αντεμπάγιο είναι πολύ καλός και εάν οι σουτέρ του Μαϊάμι συνδεθούν με το καλάθι, οι φιλοξενούμενοι μπορούν να βάλουν δύσκολα στους γηπεδούχους.

Το Ντένβερ θα ακολουθήσει την ίδια τακτική. Θα ακουμπήσει στον Γιόκιτς με στόχο να χτυπήσει στην καρδιά της ρακέτας είτε με άμεση εκτέλεση είτε σημαδεύοντας τα κοψίματα μακριά από τη μπάλα. Παράλληλα οι Νάγκετς θα επενδύσουν στην  υπεροχή τους σε όρους μεγέθους χαμηλά, βάζοντας τη μπάλα στα mismatches που παράγει η άμυνα των Χιτ, όταν μπαίνει στη διαδικασία των αλλαγών. Ο Μαλόουν κρατάει χαμηλούς τόνους γνωρίζοντας ότι η γιορτινή ατμόσφαιρα είναι πολύ κακός σύμβουλος σε τέτοιες περιπτώσεις. Η ομάδα του μπορεί να βρεθεί να κυνηγάει από νωρίς στο σκορ και οφείλει να είναι έτοιμη πνευματικά ώστε να επιστρέψει από μια τέτοια κατάσταση.

Βαρόμετρο για τους Νάγκετς θα είναι η απόδοση του Τζαμάλ Μάρεϊ.  O 26χρονος πόιντ γκαρντ  είναι ο πρώτος παίχτης στην ιστορία της λίγκας που «γράφει» διψήφιο νούμερο σε τελικές πάσες σε κάθε έναν από τους τέσσερις πρώτους τελικούς. Μετράει 23.3 πόντους και 10.5 ασσίστ μέχρι τώρα στη σειρά. Στην τελευταία αναμέτρηση ήταν άστοχος όμως σήμερα είναι πιθανόν να επιστρέψει στα γνωστά του standards, όντας ξανά παραγωγικός.

Bet Builder με Jamal Murray Πόντοι 26+ και Gabe Vincent Πόντοι 9+ σε απόδοση 2.59 στη Stoiximan

Οι Νάγκετς έχουν την πρώτη τους ευκαιρία σήμερα, ώστε να τελειώσουν τη σειρά και να κατακτήσουν τον τίτλο. Μετά από τέσσερα ματς έχουν τον απόλυτο έλεγχο, τακτικά, αγωνιστικά και συναισθηματικά, κερδίζοντας και τις δύο αναμετρήσεις στη Φλόριντα. Οι γηπεδούχοι είναι το φαβορί όμως η δουλειά τους δεν θα είναι εύκολη στο πέμπτο παιχνίδι. Οι Χιτ θα μπουν για να παλέψουν, πετώντας όλες τις διαθέσιμες σφαίρες τους στη μάχη. Είναι η φύση τους τέτοια άλλωστε.

Bet Builder με Χάντικαπ Μαϊάμι Χιτ  +12.5 και Πόντοι Under 215.5 σε απόδοση 2.32 στη Stoiximan.

 

Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές.

*Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

Hoopfellas.gr για το Stoiximan