nba-logo-jerry-west

Ο αρχιτέκτονας

Ο Mr. Clutch. Το logo του ΝΒΑ. Και ίσως ο πιο ικανός διοικητικός στην ιστορία των αμερικανικών σπορ. Δεν είναι καθόλου βαρύς ο χαρακτηρισμός όταν μιλάμε για τον θρυλικό Τζέρι Ουέστ…

Η υπογραφή του Καουάι Λέοναρντ και η μετακίνηση του Πολ Τζορτζ στους Κλίπερς τα ξημερώματα του Σαββάτου απλά μας υπενθύμισαν ότι η αστρόσκονη που κουβαλάει μαζί του ο Τζέρι Ουέστ δεν έχει τελειώσει ακόμα. Τον συνοδεύει από την αρχή της καριέρας του και τα κολεγιακά του χρόνια στο West Virginia. Τον βοήθησε να νικήσει παντού, με κάθε ιδιότητα ακόμα και εάν πολλοί θυμούνται τις ήττες του απέναντι στον τρομερό Μπιλ Ράσελ. Του έστειλε μια καλή νεράιδα για να κλείσει μια και καλή κάποτε στο συρτάρι τον δαίμονα της κατάθλιψης. Ο Τζέρι Ουέστ είναι ο “Mason” του ΝΒΑ. Ο μεγαλύτερος αρχιτέκτονας που γνώρισε ποτέ η λίγκα.

Πάμε να κάνουμε μια αναδρομή στα κατορθώματα του ανθρώπου που ό,τι πιάνει γίνεται χρυσάφι…

-Τη σεζόν 1982-83 o Ουέστ αναλαμβάνει το πόστο του GM στους Λέικερς έχοντας ήδη στο βιογραφικό τρεις σεζόν με την ομάδα ως κόουτς. Ήταν η αρχή μιας χρυσής εποχής, αυτής του περίφημου showtime, του Μάτζικ, του Καρίμ, του Ουόρθι, των πέντε δαχτυλιδιών. 

Με τους Λέικερς να ζουν το σοκ της πρώτης αποχώρησης του Μάτζικ στις αρχές των 90s, o Oυέστ δουλεύει ώστε να χτίσει την καινούργια ομάδα και το κάνει πολύ μεθοδικά. Επιλέγει τον σπουδαίο Νικ Βαν Έξελ (ηγέτης των “Λιμνανθρώπων” από τη θέση “1” στα χρόνια που ακολούθησαν) στον δεύτερο γύρο του ντραφτ του 1993 και έναν χρόνο μετά φέρνει από το Τεμπλ στη Πόλη των Αγγέλων έναν από τους πιο ολοκληρωμένους σούτινγκ-γκαρντ της εποχής, τον Έντι Τζόουνς (Νο10 του ντραφτ).

Η “μαγεία” όμως τώρα αρχίζει. Ο Ουέστ ενεργοποιεί την απόλυτη “βόμβα” ανταλλάσσοντας τον Βλάντε Ντίβατς με τον Κόμπι Μπράιαντ (Νο13 του ντραφτ το 1996 από τη Σάρλοτ) και παράλληλα καταφέρνει να υπογράψει στη free agency εκείνης της σεζόν τον Σακίλ Ο’Νιλ. Οι Λέικερς γίνονται αυτομάτως η πιο θελκτική νέα ομάδα της λίγκας ενώ η τετράδα Βαν Έξελ-Τζόουνς-Κόμπι-Σακ λαμβάνει τιμές all star στη δεύτερη σεζόν του Μπράιαντ. Το τρομερό δίδυμο Σακ-Κόμπι απότελεί τη βάση της πρωταθλήτριας ομάδας που χτίζεται στο L.A. και η λάμψη του χρυσού δεν είναι καθόλου μακριά. Ο Ουέστ βλέπει τα παιδιά του να κατακτούν τρια συνεχόμενα δαχτυλίδια τη περίοδο 1999-2002.

-Έχοντας οικοδομήσει μια σπουδαία ομάδα στο αγαπημένο του Λος Άντζελες ο Ουέστ αναζητά καινούργιες προκλήσεις. Υπογράφει στο Μέμφις το οποίο μέχρι τότε βρισκόταν στην αφάνεια. Μέσα σε έναν χρόνο οι “αρκούδες” μπαίνουν στα playoffs. To 2004 o Ουέστ παίρνει το βραβείο του “διοικητικού της χρονιάς” και ο Χιούμπι Μπράουν αυτό του “κόουτς της χρονιάς”. Το 2008 το Μέμφις στέλνει τον Πάου Γκασόλ στους Λέικερς με αντάλλαγμα τον Κουόμε Μπράουν και οι εικασίες για πιθανή ανάμειξη του Ουέστ σε αυτό δίνουν και παίρνουν χωρίς ουσιαστικά ποτέ να αποδειχθεί κάτι.

-Επόμενος σταθμός το Όκλαντ και οι Ουόριορς το 2011. Το Γκόλντεν Στέητ είχε έναν ταλαντούχο γκαρντ, τον Στεφ Κάρι, ο οποίος όμως αντιμετώπιζε συνεχή προβλήματα τραυματισμών και δεν είχε καταφέρει να πιάσει το επιθυμητό status στη λίγκα. Ο Ουέστ επιλέγει στο ντραφτ της πρώτης του σεζόν τον Κλέι Τόμπσον στο Νο11 και την επόμενη σεζόν τον Ντρέιμοντ Γκριν στον δεύτερο γύρο. Ουσιαστικά ήταν αυτός που δημιούργησε τη τάση του sharpshooting backcourt (δύο γκαρντ με εξαιρετικό περιφερειακό σουτ και ένστικτα σκόρερ στην ίδια πεντάδα) την οποία ακολούθησαν πολλοί οργανισμοί στη συνέχεια. Η επιμονή να αρνηθεί πεισματικά τη παραχώρηση του Κλέι Τόμπσον για τον Κέβιν Λοβ έκανε πολλούς μερικά χρόνια πριν να απορήσουν όμως σήμερα η ορθότητα της επιλογής “ουρλιάζει”. To καλοκαίρι του 2016 ο Ουέστ έχει προετοιμάσει το έδαφος και ο Κέβιν Ντουράντ έρχεται στο Όκλαντ. Τα όσα ακολούθησαν φυσικά έμειναν στην ιστορία…

Η τελευταία, καινούργια ζάλη του Mr. Logo του ΝΒΑ λέγεται “Κλίπερς”. Μπήκε στο διοικητικό σχήμα το 2017. Η ομάδα του Λος Άντζελες φέτος παρουσίασε ένα εξαιρετικό σύνολο το οποίο έδειξε ανταγωνιστικό πρόσωπο στα playoffs απέναντι στους Ουόριορς. Πριν λίγες ώρες, η οξυδέρκεια του Τζέρι Ουέστ έριξε τη σκιά της πάνω από τον πλανήτη του ΝΒΑ για μια ακόμα φορά όταν οι Κλίπερς κατάφεραν να υπογράψουν τον Καουάι Λέοναρντ και να φέρουν με ανταλλαγή στη Πόλη των Αγγέλων τον Πολ Τζορτζ. Τα λόγια είναι περιττά. Τελικά, ο Τζέρι Ουέστ μάλλον είναι ο πιο ικανός διοικητικός στην ιστορία των αμερικανικών σπορ…