Ο Βασιλιάς των Βουνών

Ο Γύρος της Γαλλίας για την Ποδηλασία, είναι ότι το Euro για το Ποδόσφαιρο και η φετινή 108η εκδοχή του που ξεκινάει σήμερα, επισκιάζει στο ενδιαφέρον της φίλαθλης κοινής γνώμης στη Γαλλία, ακόμη και τα γκολ που θα βάλει ο Μπενζεμά στον εξαιρετικό τερματοφύλακα της Ελβετίας. Υπό κανονικές συνθήκες βέβαια θα γινόταν αρχές Ιουλίου, αλλά μεταφέρθηκε πιο νωρίς για να μην πέσει πάνω στους Ολυμπιακούς του Τόκιο.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια εξαιρετικά επίπονη αθλητική δοκιμασία από 21 ειδικές διαδρομές (εκ των οποίων μάλιστα οι 6 ορεινές αναβάσεις και άλλες 4 ημιορεινές) που θα ολοκληρωθεί στις 18 Ιουλίου, μετά από 3.417,5 χιλιόμετρα με τον παραδοσιακό τερματισμό στα Ηλύσια Πεδία.

Μια από τις καλτ ιδιαιτερότητες του φετινού Γύρου της Γαλλίας, είναι η επιστροφή μετά από πέντε χρόνια, της ειδικής στην κορυφή του Βεντού, που λέγεται και “Φαλακρό Βουνό” – της πιο δύσκολης ειδικής ανάβασης που στο παρελθόν στοίχισε μέχρι και τη ζωή του Βρετανού Σίμπσον, ενώ ακόμη και ο θρυλικός Έντι Μερξ είχε καταρρεύσει λίγο αφότου κέρδισε την διαδρομή. Αυτή η ανάβαση δεν μοιάζει με καμία άλλη λένε οι πρωταγωνιστές και γι’ αυτό οι διοργανωτές δεν την περιλαμβάνουν κάθε χρόνο, για να συντηρείται ο μύθος.

Και επειδή “όποια πέτρα κι αν σηκώσεις, κάποιον Έλληνα θα βρεις”, την πρώτη φορά που είχε ενσωματωθεί η κατάκτηση της κορυφής του “Φαλακρού Βουνού” (στα 1.910 μέτρα) στον γύρο το 1951, νικητής ήταν ο ελληνικής καταγωγής Λουσιέν Λαζαρίδης, ο οποίος μάλιστα, τερμάτισε και στην 3η θέση του Γύρου εκείνης της χρονιάς.

Η φετινή διοργάνωση έχει φαβορί τον Σλοβένο κάτοχο του τίτλου Ταντέϊ Πόγκατσαρ (μεγάλη περσινή έκπληξη) , ενώ πολύ κοντά στις εκτιμήσεις των ειδικών βρίσκεται ο Πρίμο Ρόγκλιτς. Ακολουθούν στις αποδόσεις, οι τρεις “ομόσταυλοι” της Ineos Grenadiers και παρότι  είναι θολό ακόμη το ποιόν θα στηρίξει η ομάδα, αξίζει προσοχής η πολύ μεγάλη απόδοση του ακαταπόνητου Αυστραλού Ρίτσι Πόρτε και σε ακόμη μεγαλύτερα οdds ο Ενρίκ Μας.

Εντούτοις, η πιο ενδιαφέρουσα και πάντα η πιο ευμετάβλητη και δύσκολη σε εκτίμηση, είναι αυτή με τον εύγλωττο τίτλο “Βασιλιάς των Βουνών“, αναφερόμενη φυσικά στην επιμέρους κατάταξη των ορεινών αναβάσεων. Και σε αυτό το σκέλος, μπορεί πραγματικά να πεταχτεί κάποιος από το πουθενά και να κερδίσει ακόμη και σε τριψήφια απόδοση!

Maestro