vassilis-spanoulis-celebrates-olympiacos_stoiximan_blog

Μονόδρομος..

Φιλτράροντας τη μέχρι τώρα πορεία του Ολυμπιακού στη σεζόν, τα διάφορα προβλήματα και τα νέα δεδομένα πάντα σε συνάρτηση με το ρόστερ και τη δυναμική του οργανισμού καταλήγω ότι ο μοναδικός δρόμος που μπορεί να οδηγήσει αυτή την ομάδα σε κάτι “μεγάλο” φέτος περνά καθαρά από το αμυντικό κομμάτι και το performance των ερυθρολεύκων σε αυτό.

Έγραψα πρόσφατα στο Hoopfellas ότι για να μπορέσει, υπό το καθεστώς του Γιάννη Σφαιρόπουλου πλέον, η ομάδα του Πειραιά να βγάλει μέσα στη σεζόν (ή τουλάχιστον να πλησιάσει) το μέγιστο των δυνατοτήτων του συνόλου, θα πρέπει να διατηρήσει μια Top-4, σε αποτελεσματικότητα, άμυνα στην Ευρωλίγκα Φυσικά δεν αναφέρομαι σε απόλυτα νούμερα αλλά σε πιο ρεαλιστικές καταστάσεις που βρίσκονται σε συνάρτηση με το περιβόητο pace του παιχνιδιού. Μιλάω για όρους ουσίας όπως το Defensive Rating & Efficiency, άμυνα στα σουτ του αντιπάλου, επιρροή στο ΑST/TO Ratio του, σαφώς αποτελεσματικότητα στο αμυντικό ριμπάουντ και ποσοστό των Contested Shots.

printezis_olympiakos_stoiximan_blog

 

O Γιάννης Σφαιρόπουλος, ως προϊόν της ελληνικής προπονητικής σχολής φέρνει στο τραπέζι τα παραδοσιακά χαρακτηριστικά της ταυτότητας μας. Defensive minded κόουτς που νιώθει πιο άνετα σε σετ καταστάσεις και στο μισό γήπεδο. Αλήθεια, μπορεί να πιάσει το μάξιμουμ των δυνατοτήτων σε μια ομάδα που στελεχώθηκε για να “θερίσει” στο transition κυνηγώντας το ανοιχτό γήπεδο και αυτά τα εκρηκτικά 5λεπτα που τελείωναν τον αντίπαλο..? Όχι, δεν είναι εύκολο. Όμως ο κόουτς Σφαιρόπουλος έχει έναν σύμμαχο στην αλλαγή κατεύθυνσης που σταδιακά επιχειρεί στο παιχνίδι των Πειραιωτών. Ο Ολυμπιακός της τελευταίας τριετίας αποτελεί αυτό που λέμε στη μπασκετική αργκό “Two-way team”. Αυτή είναι η νέα τάση που γεννήθηκε τα τελευταία χρόνια στο ανώτερο επίπεδο του ευρωπαϊκού μπάσκετ και έχει να κάνει με ομάδες που μπορούν να επιβιώσουν σε οποιοδήποτε τέμπο και συνθήκες παιχνιδιού. Ρίξτε μια ματιά στους τελευταίους πρωταθλητές Ευρώπης και θα καταλάβετε.. Κάπως έτσι ο νέος προπονητής των ερυθρολεύκων έχει στα χέρια υλικό για να προχωρήσει πιο ομαλά σε αυτή τη μετάβαση. Οι πρώτες εικόνες είχαν να κάνουν με απλωμένες άμυνες, πίεση στη μπάλα που παρήγαγε transition επίθεση, προσαρμογές στο rotation και πολλά κενά διαστήματα στα δύο τελευταία crash-tests με τους Ισπανούς. Το μπάσκετ είναι συνέχεια. Μια ακολουθία. Μπορείς να χτίσεις την επόμενη άμυνα σου από την παρούσα επίθεση και αντίστροφα να επιτεθείς μέσα από την άμυνα σου. Ο Ολυμπιακός θα παίξει καλύτερα στο επιθετικό κομμάτι αργά ή γρήγορα, όταν επιστρέψουν σε πρώτη φάση οι Πρίντεζης-Λοτζέσκι (πυλώνες της επίθεσης του) και ξεκινήσουν να σουτάρουν καλύτερα οι Σλούκας-Λαφαγιέτ. Το ζητούμενο είναι με βάση τα μετόπισθεν να χτίσει συνέχεια στο παιχνίδι του..

 

giannis_sferopoulos_stoiximan_blog_hoopfellas

Εν κατακλείδι, κατά τη δική μου οπτική, ο Ολυμπιακός έχει έναν ξεκάθαρο δρόμο να διανύσει στο κυνήγι της επιτυχίας με τις παρούσες προδιαγραφές. Αυτόν της άμυνας. Θα πρέπει να γίνει η πιο φιλόπονη ομάδα της διοργάνωσης στην πίσω πλευρά του γηπέδου. Όχι απλά να δηλώνει defensive minded ομάδα αλλά να κάνει αυτό τον όρο δεύτερη φύση της. Μόνο τοτε θα αποφύγει βραδιές σαν αυτήν στη Βιτόρια και θα πλησιάσει στο να παράγει το μάξιμουμ των δυνατοτήτων του ρόστερ στο παρκέ. Δρόμος μακρύς αλλά όχι άβατος..