Μια προσφορά που δεν μπορούσε να αρνηθεί

Ο πολυτιμότερος παίχτης της περυσινής Ευρωλίγκας, Σάσα Βεζένκοφ, αφήνει την Ελλάδα και τον Ολυμπιακό για να κάνει το μεγάλο βήμα διασχίζοντας τον Ατλαντικό. Οι Κινγκς του έκαναν μια προσφορά, που απλά δεν μπορούσε να αρνηθεί.

 

Ευκαιρία ζωής

Έρχεται πιθανόν μόνο μια φορά στη ζωή σου. Είναι αυτή, η μεγάλη ευκαιρία και οφείλεις να την αναγνωρίσεις και να την πάρεις. Στην περίπτωση του Σάσα Βεζένκοφ ήρθε «φωνάζοντας» και όχι καμουφλαρισμένη με ερωτηματικά και αβεβαιότητα. Οι Κινγκς του έκαναν μια προσφορά, που απλά δεν μπορούσε να αρνηθεί.

Τα χρήματα ήταν ικανοποιητικά και το παράθυρο για να κερδίσει λεπτά συμμετοχής και σταθερό ρόλο στο rotation, ορθάνοιχτο. Οι «Βασιλιάδες» διατήρησαν στο ρόστερ τους τον βετεράνο φόργουορντ Χάρισον Μπάρνς και ανανέωσαν τον Τρέι Λάιλς στη γραμμή των ψηλών όπου υπήρχαν ήδη οι Ντομάντας Σαμπόνις και ο Κίγκαν Μάρεϊ. Είναι ξεκάθαρο ότι ποντάρουν στον Βεζένκοφ, στοχεύοντας να τον εντάξουν ομαλά στο νέο του περιβάλλον, να του δώσουν τον απαραίτητο χρόνο να αποκωδικοποιήσει τις καινούργιες πληροφορίες και να προσαρμοστεί. Υπάρχει ο χώρος για να «αναπνεύσει» εντός του rotation, να νιώσει εξ αρχής σημαντικός και να δουλέψει για να αναρριχηθεί σύντομα, χωρίς η ομάδα να χάσει τη δυναμική της.

Το γρήγορο μπάσκετ των Κινγκς αλλά και ο τρόπος με τον οποίον αναπτύσσονται στο επιθετικό κομμάτι στοιχειοθετούν την καλύτερη δυνατή κατάσταση για τον 28χρονο φόργουορντ. Η επιλογή του front office του Σακραμέντο μόνο τυχαία δεν είναι. Το παιχνίδι των «Βασιλιάδων» πηγάζει από μια συγγενή πλατφόρμα με το αντίστοιχο του Ολυμπιακού. Υψηλός ρυθμός, συνεργασίες, δράσεις και αρκετή κίνηση μακριά από τη μπάλα. Η παρουσία του σέντερ Ντομάντας Σαμπόνις ως  playmaker από το ψηλό ή το χαμηλό ποστ, κουμπώνει άψογα με το μεγάλο όπλο του Σάσα, την κίνηση μακριά από τη μπάλα. Θυμηθείτε άλλωστε τη συνεργασία του με τον επίσης εξαιρετικό πασέρ Μουσταφά Φαλ, τα δύο τελευταία χρόνια στον Πειραιά. Ο Βεζένκοφ ξέρει να διαβάζει τις άμυνες, ενεργοποιεί σωστά «κοψίματα» προς το καλάθι και τελειώνει με εξαιρετική ταχύτητα (χρήσιμο εργαλείο για να διατηρήσει την αποτελεσματικότητα του απέναντι στους καλύτερους αθλητές που θα βρει εκεί απέναντι του).

Η ταχύτητα του παιχνιδιού στο ΝΒΑ είναι αρκετά υψηλότερη όμως το πλαίσιο χώρων είναι μεγαλύτερο και αυτό είναι κάτι που μπορεί να εκμεταλλευτεί ο Βεζένκοφ. Ένας παίχτης που σκόραρε με τέτοιους δείκτες αποτελεσματικότητας σε μια πολύ «φυσική» λίγκα όπως η Ευρωλίγκα, διασχίζει τον Ατλαντικό με καλές παραγωγικές προδιαγραφές σε κάθε περίπτωση. Οι Κινγκς θα χρειαστούν το καλό περιφερειακό σουτ του Σάσα και σταδιακά θα απορροφήσουν τα υπόλοιπα δυνατά του στοιχεία (παιχνίδι μακριά από τη μπάλα, rebounding) για να κατασκευάσουν –τουλάχιστον σε πρώτη φάση- έναν instant scorer που θα μπορεί να δώσει σε σταθερή βάση μια παραγωγική ένεση, ερχόμενος από τον πάγκο. Ο Βεζένκοφ ίσως δυσκολευτεί λίγο αρχικά απέναντι στο μήκος και την αθλητικότητα, όμως έχει όλα τα εργαλεία (αξιοσημείωτη η ικανότητα του να ευστοχήσει σε σουτ υπό καθεστώς ασφυκτικής αμυντικής πίεσης) για να τα καταφέρει.

Καλύτερος Rookie της Χρονιάς Sasha Vezenkov σε απόδοση 20.00 στη Stoiximan

 

Και ο Ολυμπιακός;

Ένας αισιόδοξος βλέπει μια ευκαιρία σε κάθε καταστροφή. Ένας απαισιόδοξος βλέπει μια καταστροφή σε κάθε ευκαιρία.

Σίγουρα η απώλεια του Βεζένκοφ είναι μεγάλη για τους ερυθρόλευκους. Καμία αμφιβολία για αυτό. Ο Ολυμπιακός μπορεί ίσως να βρει καλύτερο παίχτη σε ατομικούς όρους όμως δύσκολα θα βρει κάποιον που θα του δώσει στο σύστημα του αυτά που πρόσφερε ο Βεζένκοφ. Ήταν ένα καταπληκτικό fit ενώ από την άλλη πλευρά ο τρόπος ανάπτυξης των ερυθρολεύκων στο επιθετικό κομμάτι, έπαιρνε το μάξιμουμ από το αγωνιστικό πακέτο του Σάσα.

Όμως ο Ολυμπιακός θα συνεχίσει να κινείται σε ανάλογο, υψηλό  αγωνιστικό επίπεδο (επίσης καμία αμφιβολία). Τα χρήματα που εξοικονομήθηκαν όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, του δίνουν πρόσβαση σε έναν αθλητή κορυφαίων προδιαγραφών ο οποίος θα φέρει τα δικά του, μοναδικά στοιχεία και την προσωπικότητα του στην ομάδα.

Είναι δεδομένο ότι ο κόουτς Μπαρτζώκας θα θελήσει να βρει έναν φόργουορντ με παιχνίδι μακριά από τη μπάλα, υψηλό IQ και ικανότητα να ανοίξει το γήπεδο με περιφερειακό σουτ. Ανάλογα με τον παίχτη που θα έρθει στη θέση «4» και τη μορφή που θα πάρει η περιφερειακή γραμμή της ομάδας, οι ερυθρόλευκοι πιθανόν θα χρειαστεί να μετακινήσουν το κέντρο βάρους στην επίθεση τους, χωρίς να διαφοροποιήσουν το σύστημα τους. Η παρουσία του Μιλουτίνοφ άλλωστε, φέρνει στον Ολυμπιακό έναν πολύ καλό σκόρερ στη θέση «5». Η ομάδα δεν είχε τέτοιον τα τελευταία χρόνια και θα επενδύσει σε αυτό το καινούργιο στοιχείο.

Εν κατακλείδι, πρόκειται για μια σπουδαία μετακίνηση και μια σημαντική προσωπική επιτυχία για τον Βεζένκοφ που έχει τη σπάνια –για Ευρωπαίο παίχτη- ευκαιρία να μεταβεί σε αυτό που ορίζεται ως «ιδανικό περιβάλλον» για αυτόν στην Αμερική. Oι Κινγκς έρχονται από μια καταπληκτική σεζόν όπου τερμάτισαν τρίτοι στη Δυτική Περιφέρεια με ρεκόρ 48-34 και επέστρεψαν στα playoffs της λίγκας για πρώτη φορά μετά το 2006. Έχουν έναν δυνατό πυρήνα παιχτών, το σωστό σύστημα και συνολικά τις προδιαγραφές για να βελτιωθούν και άλλο, εδραιώνοντας τη θέση τους στην κορυφή της Δύσης.

Νικητής Περιφέρειας (Περιλαμβάνοντας τα Playoffs) Σακραμέντο Κινγκς σε απόδοση 25.00 στη Stoiximan

O Bεζένκοφ αποτελεί μια στοχευμένη προσθήκη που γίνεται στο κατάλληλο timing και για τις δύο πλευρές. Ο παίχτης «κέρδισε» την ευκαιρία με το σπαθί του και μετά από μια καταπληκτική διετία στην Ευρωλίγκα έχει τα εφόδια για να κάνει το μεγάλο βήμα, αρτιότερα εξοπλισμένος ώστε να πετύχει. Η ομάδα της Καλιφόρνια δε, έχτισε το αγωνιστικό της οικοδόμημα με υπομονή και πλέον φαίνεται πως περπατάει σταθερά στο μονοπάτι των επιτυχιών, κατάσταση που της εξασφαλίζει μια καλή συνθήκη ώστε να απορροφήσει  ομαλά παίχτες όπως ο Βεζένκοφ. Μη ξεχνάμε άλλωστε ότι απέκτησαν τα δικαιώματα του δίνοντας απλά ένα πικ δεύτερου γύρου στους Καβς πέρυσι.

Η κατάσταση μυρίζει «κλέψιμο».