Μάχη στα Βαλκάνια..

Το εθνικό αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έχει σήμερα μια από τις πιο δύσκολες αποστολές που μπορεί να έχει ομάδα στο σύγχρονο FIBA Basketball καθώς καλείται να αντιμετωπίσει τη δευτεραθλήτρια κόσμου Σερβία στο Βελιγράδι..

Σπουδαίο ματς στη κατάλληλη στιγμή για την Εθνική μας ομάδα καθώς μιλάμε για παιχνίδι που σου βάζει το πρόσωπο στον καθρέπτη και σε αναγκάζει να δεις την αλήθεια. Ότι πιο χρήσιμο δηλαδή μερικές ημέρες πριν ξεκινήσει το προολυμπιακό τουρνουά όποτε και πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Ένα τεστ σε συνθήκες τοπ-ανταγωνισμού λοιπόν το οποίο θα δείξει που πραγματικά βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή. Δύο λόγια για τη βραδινή μάχη της ομάδας μας..

Το καλύτερο δυνατό τεστ για την άμυνα μας..

Η Εθνικής μας καλείται να αντιμετωπίσει τη καλύτερα ίσως δομημένη επίθεση αυτή τη στιγμή στο FIBA Basketball. Η Σερβία έχει παιδιά που παίζουν καιρό μαζί, έχουν αποκτήσει αυτοματισμούς και υψηλό επίπεδο συνοχής χαρακτηριστικά τα οποία βγαίνουν στο επιθετικό της κομμάτι. Το ότι είναι επίσης μια ομάδα που ξεχειλίζει από ταλέντο περνάει σε δεύτερη μοίρα κατά τη γνώμη μου. Ο Αλεξάντερ Τζόρτζεβιτς συνέχισε τη δουλειά του “σοφού” κάνοντας προσαρμογές και προσθέτοντας δικά του στοιχεία στο επιθετικό κυρίως κομμάτι. Όπως καταλαβαίνετε δεν υπάρχει καλύτερο τεστ για την άμυνα μας. Μια άμυνα που τώρα χτίζουμε (στη νέα της, πιο απλωμένη και επιθετική μορφή) με στόχο να μπορούμε με την έναρξη του προολυμπιακού να αμυνθούμε στο ίδιο επίπεδο έντασης για 40 λεπτά.

Οι Σέρβοι βέβαια δεν είναι όποιοι και όποιοι. Η παρουσία και μόνο του Μίλος Τεόντοσιτς τους δίνει αρκετή αστρόσκονη και διατηρεί (σημαντικό) ζωντανό τον παράγοντα του απροσδόκητου. Μιλάμε για έναν από τους πιο ευφυής και ικανούς Pick & Roll δημιουργούς στον πλανήτη που μπορεί με την αστείρευτη ικανότητα του να μεταφέρει τη μπάλα από τη δυνατή στην αδύνατη πλευρά και να τη βάζει στο σημείο που θέλει στον σωστό χρόνο, να ξεκλειδώσει κάθε άμυνα. Στη βάση της επίθεσης των Σέρβων και δίπλα στον Τεόντοσιτς, ο Σάλε έχει στήσει το post παιχνίδι του Ραντούλιτσα γαρνίροντας με μια πλειάδα ταλαντούχων παιχτών που μπορούν να δημιουργήσουν και να εκτελέσουν (η απουσία του Μπιέλιτσα βέβαια είναι σημαντική).

Το δυνατό σημείο των Σέρβων είναι η συνεχής κίνηση που διακρίνει την επίθεση τους και η παραγωγή μέσα από συνεργασίες. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τους πιέσουμε όσο μπορούμε, να τους βγάλουμε από τα καλά τους σημεία και να χαλάσουμε με το μήκος μας τις γραμμές πάσας τους. Η ομάδα του Τζόρτζεβιτς είναι από τις λίγες που πραγματικά μπορεί να μας ματσάρει σε μέγεθος αν και η απουσία του Νεμάνια Μπιέλιτσα (ήθελα πως και πως να το δω στο πάλκο της FIBA απέναντι στον Αντετοκούνμπο) μειώνει τις εναλλακτικές του Τζόρτζεβιτς ο οποίος προτίθεται να ξεκινήσει τον Μπίρσεβιτς στο “4”. Περιμένω με μεγάλο ενδιαφέρον να αξιολογήσω τη Pick & Roll άμυνα μας (ειδικά στον άξονα) και την αμυντική ετοιμότητα των “πλαγίων” μας απέναντι σε παίχτες όπως ο Νέντοβιτς και ο Μπογκντάνοβιτς. Ειδικά ο γκαρντ της Ουνικάχα είναι πολύ φορμαρισμένος το τελευταίο δίμηνο. Ο Τζόρτζεβιτς του δίνει προσωπικές φάσεις και τον παροτρύνει να διατηρήσει αυτόν τον aggressive προς το καλάθι χαρακτήρα του ακόμα και σε περιπτώσεις που τρέχει Pick & Roll καταστάσεις ώστε να κεφαλαιοποιήσει τα εξαιρετικά slashing abilities του όπως έκανε στις πρόσφατες αναμετρήσεις με τη Γαλλία..

Θέμα ρυθμού

Είναι πολύ βασικό για την ομάδα μας σήμερα να κλειδώσει το ζωγραφιστό της και να πάρει τα αμυντικά ριμπάουντ. Με αυτά τα δύο στοιχεία και έναν νορμάλ αριθμό λαθών (κομμάτι στο οποίο πρέπει να δουλέψουμε) δημιουργούμε τη βάση για να επιβάλλουμε τον δικό μας ρυθμό και να τους απογοητεύσουμε. Ο Τζόρτζεβιτς παίζει με δύο γκαρντ και κυνηγάει καταστάσεις ανοιχτού γηπέδου είτε με γρήγορη μετακίνηση της μπάλας και early post των ψηλών ή των φόργουορντ του είτε μέσα από την άμυνα του.

https://www.youtube.com/watch?v=6ZZTNtjz0U0

Ο Νikola Jokic είναι ο παίχτης που μπορεί να αλλάξει τον ρυθμό ερχόμενος από πίσω και μια σπουδαία ποιοτική αναβάθμιση στη πονεμένη από απουσίες γραμμή ψηλών των Σέρβων. Ο σταρ (γιατί σε τέτοιον έχει πλέον εξελιχθεί) των Νάγκετς είναι το κρυφό χαρτί στη φετινή version της ομάδας των Σέρβων, αγωνιζόμενος και στις δύο θέσεις της γραμμής ψηλών. Πρέπει οι παίχτες μας να τον κρατήσουν μακριά από το καλάθι κάτι που δε κατάφερε σε ικανοποιητικό βαθμό η Γαλλία προχθές στο Βελιγράδι (10 πόντοι-9 ριμπάουντ-2 τελικές- 3 τάπες για τον 21χρονο F/C). Ο Σάλε μάλιστα τον παίζει συχνά δίπλα στον Ραντούλιτσα κατάσταση που μοιάζει να δουλεύει καλά μέχρι αυτή τη στιγμή.

Offense vs Defense

Επίθεση εναντίον άμυνας λοιπόν το βράδυ στο Βελιγράδι. Η πολύ ποιοτική ομάδα των Γάλλων στα δύο πρόσφατα (πολύ κλειστά και ανταγωνιστικά) φιλικά που έπαιξε με τους Σέρβους κατέβαλλε μεγάλη προσπάθεια στην άμυνα όμως δέχθηκε 80 πόντους (στη κανονική διάρκεια) χωρίς μάλιστα ο αντίπαλος να ρολάρει σε κανένα σημείο των δύο ματς. Ο στόχος της εθνικής μας ομάδας θα είναι να χαλάσει τις συνεργασίες που τρέχουν οι Σέρβοι στην επίθεση τους και να τους αναγκάσει να παίξουν ατομικά. Εκεί θα πρέπει να επικεντρωθούμε. Αυτό μαζί με την αντίδραση των νέων παιδιών σε μια καυτή έδρα είναι στοιχεία σημαντικότερα από το ίδιο το αποτέλεσμα.. Αν θέλουμε να πιστεύουμε ότι χτίζουμε μια από τις καλύτερες γραμμές άμυνες στο σύγχρονο FIBA Basketball πρέπει να το αποδείξουμε απέναντι στο Σέρβικο τέρας με τα πολλά κεφάλια..