Legend..

Ο Δημήτρης Διαμαντίδης ετοιμάζεται για να μπει στην αιωνιότητα και ο Παναθηναϊκός στα Playoffs της φετινής Ευρωλίγκας..

Σαφέστατα μιλάμε για τη βραδιά του Δημήτρη Διαμαντίδη. Τον παίχτη-τοτέμ για τον Παναθηναϊκό και την ίδια τη διοργάνωση της Ευρωλίγκας. Ένα ηγέτη και αθλητή-σύμβολο. Για τον συγκεκριμένο θα μπορούσα να μιλάω/γράφω με τις ώρες όμως (δυστυχώς) γνωρίζω ότι θα έρθει πιο κατάλληλη ώρα για να συμβεί αυτό.. Οι αναμνήσεις μου όπως και οι δικές σας στο ταξίδι μας μαζί του μέσω της καριέρας, είναι σίγουρα πολλές. Αυτό που θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας σήμερα σαν ένας άνθρωπος που έχει εργαστεί στη βιομηχανία του μπάσκετ, είναι το συναίσθημα υπερηφάνειας που με διακατέχει ως Έλληνα (μπασκετάνθρωπο ας πούμε..) κάθε φορά που στις συναναστροφές μου στο εξωτερικό, πέφτω πάνω σε ..ερωτοχτυπημένους τύπους με το παιχνίδι του Διαμαντίδη. Μιλάμε για λατρεία που ειδικά στην Ευρώπη δύσκολα συναντάς για κάποιον που δεν ανήκει στον “μαγικό κόσμο” του ΝΒΑ. Προπονητές, παίχτες, διοικητικοί, ειδικοί, φίλαθλοι και basketball junkies.. Είναι τεράστιο το impact του Διαμαντίδη στο ευρωπαϊκό μπάσκετ κύριοι.. Ο τρόπος που κέρδισε και έφτασε μέχρι τη κορυφή, η ανιδιοτέλεια και η οξυδέρκεια του γράφουν τη Χρυσή Βίβλο για τους μεταγενέστερους.

 

Flashback: Άνοιξη του 2011, κάθομαι στα σκαλάκια του Paladozza και παρακολουθώ μαζί το staff της Φορτιτούντο την απογευματινή προπόνηση της ομάδας, συζητώντας για το επικείμενο F4 της Βαρκελώνης και τον ημιτελικό μεταξύ της Μοντεπάσκι και του Παναθηναϊκού. Τους έχω κάνει ..εγχείρηση στον εγκέφαλο υποστηρίζοντας ότι η Σιένα μπορεί να περάσει στον τελικό παίζοντας το παιχνίδι στο δικό της στυλ και αυτοί ενώ αρχικά ήταν αντίθετοι άρχισαν να πείθονται. Σε μια στιγμή ο κόουτς αφού σκέφτεται σιωπηλά, σηκώνεται πάνω και φωνάζει “Αποκλείεται!!! Nτια-μα-ντι-ντις e fenomeno, un mostro (τέρας)!!” εκφράζοντας με πολύ γλαφυρό τρόπο τη πίστη του για την υπεροχή του ηγέτη του Παναθηναϊκού σε αυτά τα ματς..

 

Το παιχνίδι..

-Οι γιορτινές ατμόσφαιρες κρύβουν παγίδες. Ασυναίσθητα σε χαλαρώνουν, σου αφαιρούν το πολεμικό ένστικτο και μειώνουν τη συγκέντρωση σου. Και η Τσεντεβίτα είναι ομάδα που μπορεί να σου χαλάσει τη βραδιά έχοντας φέτος καλλιεργήσει με τον Μρσιτς έναν No Fear χαρακτήρα.. Δεν είναι λίγοι οι προπονητές που χρησιμοποιούν (σε τέτοιες καταστάσεις) τρικ ή σκηνοθετούν μια τεχνιτή κρίση βραχείας χρονικής διάρκειας για να αυξήσουν τη προσοχή και να επαναφέρουν την αυτοσυγκέντρωση των παιχτών του..

 

-Η Τσεντεβίτα είναι φρέσκια. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες το βγάζει στην εικόνα της. Έπαιξε δύο σπουδαία παιχνίδια με τον Ερυθρό Αστέρα για τα ημιτελικά της Αδριατικής λίγκας, πίεσε την Αναντολού στη Πόλη χάνοντας στο τέλος (80-76) ένα ματς στο οποίο προηγούταν για μεγάλο διάστημα και διέλυσε τη Φενέρ στο Ζάγκρεμπ με 30 πόντους τη προηγούμενη εβδομάδα. Οι Κροάτες είναι σε καλό φεγγάρι και θα έρθουν στο ..πάλκο του ΟΑΚΑ με εξαιρετική ψυχολογία να δείξουν τι πραγματικά μπορούν να κάνουν.

Player to Watch

Ο Μάρκο Αράποβιτς. Έχει κάνει το μεγάλο step up μέσα στον Μάρτιο το οποίο οι Κροάτες περίμεναν όλη τη σεζόν. Ο 20χρονος PF είναι ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του ευρωπαϊκού μπάσκετ και διακρίνεται για την ικανότητα του να παίξει εντός και εκτός ζωγραφιστού με τους scouts να την παρομοιάζουν με την αντίστοιχη του Έραζεμ Λόρμπεκ. Πρόκειται για ένα ταλαντούχο παιδί το οποίο μπορεί να κάνει σπουδαία καριέρα στην Ευρώπη καθώς υστερεί αθλητική για να κοιτάξει κάτι παραπάνω στην άλλη μεριά του Ατλαντικού (έχει τις δεξιότητες όχι όμως τα physical tools). Στα τελευταία τρία ματς της Ευρωλίγκας μετράει 15.3 πόντους με 16/23 δίποντα και 3/7 τρίποντα σε 24 λεπτά συμμετοχής θυμίζοντας τον παίχτη που κυριάρχησε πέρυσι στο Παγκόσμιο U19 στο Ηράκλειο (15.1 πόντοι-10.3 ριμπ.- 3.9 τελικές). Ένας πραγματικά ενδιαφέρον ψηλός..

Οι πυλώνες της επίθεσης

Οι δύο σκόρερς της Τσεντεβίτα είναι και οι βασικοί δημιουργοί της. Μπίλαν και Πούλεν αποτελούν τον βασικό άξονα πάνω στον οποίο επιτίθονται οι Κροάτες. Ο Μπίλαν είναι ένα πολύ καλά τεχνικά καταρτισμένος post ψηλός ο οποίος διαβάζει, ξέρει να πασάρει και να τελειώνει φάσεις από τα 5.5 μέτρα και (κυρίως) μέσα, ειδικά στο ζωγραφιστό ενώ ο πρώην γκαρντ του Kansas State είναι παίχτης που μπορεί να σκοράρει σε σειρά πολλούς πόντους αξιοποιώντας στο έπακρο το διάστημα που θα ζεσταθεί, κυρίως με περιφερειακή εκτέλεση. Εδώ θα πρέπει να εστιάσουν οι πράσινοι ειδικά με τα ψηλά γκαρντς τους ώστε να μη δώσουν κανένα περιθώριο στον Αμερικανό από την αρχή. Ο Μρσιτς εμπιστεύεται αρκετα μια ball screen επίθεση για τον Πίλεπιτς, τον οποίον οι Κροάτες ψάχνουν αρκετά μέσα από καλά δουλεμένες σκριν καταστάσεις θέλοντας να αξιοποιήσουν την ικανότητα του στο σουτ τριών πόντων.

Eν κατακλείδι.. Το ΟΑΚΑ σήμερα αναμένεται γεμάτο για μια βραδιά που ο οργανισμός του Παναθηναϊκού θα θυμάται μια και συνδέεται με τον Δημήτρη Διαμαντίδη ο οποίος θα λάβει και επίσημα τιμές μπασκετικού “ιππότη” από τη διοργάνωση. Το χθεσινό ματς του Βελιγραδίου και το διπλό της Νταρουσάφακα αποτελεί μεγάλη ευκαιρία και μάθημα παράλληλα για τον Παναθηναϊκό ο οποίος θα πρέπει να είναι σοβαρός για να κλειδώσει τουλάχιστον την τρίτη θέση στο γκρούπ. Η Τσεντεβίτα είναι ομάδα που μπορεί να φθάσει τα συνήθη στάνταρντς της (εκτός έδρας κυμαίνεται στους 70-73 πόντους) επιθετικά στο ΟΑΚΑ αν και αυτό θα εξαρτηθεί από τη διάθεση και το αμυντικό effort των πρασίνων οι οποίοι μπορούν σαφέστατα να τις κατεβάσουν τα νούμερα. Ο τρόπος που αμύνονται οι Κροάτες (ο εξαιρετικός αμυντικός Ουάιτ “φεύγει” συχνά σε ντουμπλαρίσματα και άμυνες βοήθειας ενώ πολλές φορές ο Μρσιτς τον ανεβάζει ψηλά πάνω στον αντίπαλο PG) δημιουργεί το πλαίσιο στα φόργουορντς του Παναθηναϊκού (Γκιστ, Ουίλιαμς) για να βρούν διαδρόμους πηγαίνοντας κατεύθειαν προς το καλάθι. Δε βλέπω εύκολο παιχνίδι (αλά Ζάγκρεμπ). Ελπίζω λοιπόν να μη βρεθούν οι πράσινοι μπροστά σε έναν αναπάντεχο σκόπελο και να χρειαστεί η τελευταία περίοδος για να καθαρίσουν. Λίγη υπομονή μέχρι το βράδυ..