Νικ Καλάθης: Διεκδικώντας αυτό που αξίζεις

Η Μπαρτσελόνα έκανε μια από τις πιο δυνατές κινήσεις των τελευταίων ετών στην Ευρωλίγκα, φέρνοντας στη Βαρκελώνη τον ηγέτη του Παναθηναϊκού, Νικ Καλάθη. Υπό τον κόουτς Γιασικεβίτσιους και με ελίτ ταλέντο γύρω του, ο Έλληνας διεθνής γκαρντ θα έχει την ευκαιρία να διεκδικήσει με καλύτερες πιθανότητες αυτό που βάσει απόδοσης δικαιούται τα τελευταία χρόνια. Την επιστροφή στην κορυφή.

H συνθήκη μοιάζει ιδανική. Οι Καταλανοί έχουν καταφέρει μια από τις πιο εντυπωσιακές μαζικές συσσωρεύσεις ταλέντου που έχουμε δει στη σύγχρονη Ευρωλίγκα. Δεν μιλάμε απλά για τη συγκέντρωση star quality ή απλά μερικών εξαιρετικών individuals. Η Μπαρτσελόνα έχει επιτύχει να συγκεντρώσει ένα πολύ μεγάλο πλήθος δεξιοτήτων για να υπηρετήσουν το  παιχνίδι της, δημιουργώντας μια τεράστια δεξαμενή χαρακτηριστικών, ταλέντου και προσωπικοτήτων που δεν τους λείπει όμως ο αλτρουισμός και η ιδιοσυγκρασία του team player. Οι προσθήκες του Νικ Καλάθη ως στρατηγού στο παρκέ και του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους ως τεχνικού ηγέτη είναι χαρακτηριστικές των φετινών στόχων των Καταλανών.

 Για τον Έλληνα πόιντ γκαρντ  το σενάριο μοιάζει ιδανικό παρότι ο ίδιος ήθελε να κλείσει την καριέρα του στην Αθήνα (τα νέα οικονομικά δεδομένα του έδωσαν όμως γρήγορα να καταλάβει ότι αυτό ήταν απλά αδύνατο να συμβεί). Η Βαρκελώνη ήταν ίσως το καλύτερο αγωνιστικό περιβάλλον για αυτόν. Είναι η πρώτη φορά που θα βρει γύρω του τέτοια ποικιλία δεξιοτήτων, ελίτ ταλέντο και απύθμενο ποιοτικό βάθος. Ένα ρόστερ το οποίο έχει οικοδομηθεί ώστε να μπορεί να αλλάζει δέρμα, να προσαρμόζεται επιβιώνοντας κάθε φορά σε διαφορετικό περιβάλλον, κερδίζοντας ματς διαφορετικής φύσεως, είτε μιλάμε για μια κούρσα των 100 μέτρων ή για σκυλομαχία στο δρόμο.

Πλέον στην καινούργια του ομάδα θα βρει τον ιδανικό off screen-σουτέρ στο πρόσωπο του Kάιλ Κούριτς, ο οποίος τυγχάνει μάλιστα να είναι αρκετά θετικός στα μετόπισθεν, διαθέτοντας παράλληλα αποτελεσματικά  «τελειώματα» στο επιθετικό transition. Θα έχει ως συνοδοιπόρο στη θέση «1» τον Τόμας Ερτέλ, έναν πόιντ γκαρντ που μπορεί να του δώσει τις απαραίτητες ανάσες αναλαμβάνοντας το τιμόνι όποτε χρειαστεί ενώ μπορεί να παίξει και δίπλα στον Νικ, κεφαλαιοποιώντας τη διαφορετικότητα των χαρακτηριστικών του (σκόρινγκ-πόιντ γκαρντ). Θα έχει έναν γκαρντ-φόργουορντ με πλήρες οπλοστάσιο όπως ο Κόρι Χίγκινς, έτοιμο να διασπάσει την άμυνα με το κάθετο παιχνίδι του στο τέλος ενός κλειστού ματς, όταν οι ανάσες είναι πλέον μετρημένες. Εκεί θα είναι και ο Άνταμ Χάνγκα, ένας από τους πιο πληθωρικούς περιφερειακούς αμυντικούς παίχτες στην Ευρώπη με τον οποίον μαζί μπορεί να δημιουργήσει ένα πλέγμα προστασίας στα μετόπισθεν των Καταλανών. Θα συναντήσει τον Νίκολα Μίροτιτς, τον παίχτη που ξέρει να ανοίγει το γήπεδο όσο λίγο και  αυτόν που θα αναλάβει να βάλει τη μπάλα στο καλάθι όταν η Μπαρτσελόνα χρειάζεται οπωσδήποτε σκορ. Και φυσικά θα βρει τον Mπράντον Ντέιβις για να συνεργαστεί στο Pick & Roll και να χτίσει δεσμούς στο 2 man-game (παιχνίδι/δράση δύο παιχτών) και στις δύο πλευρές του γηπέδου.

Πάνω από όλα, θα βρει ένα πολύ ευφυή προπονητή ο οποίος ξέρει να βελτιώνει τους παίχτες του -και δη τους περιφερειακούς-  όσο λίγοι, εντός της δικής του αγωνιστικής πλατφόρμας. Με τον κόουτς Γιασικεβίτσιους οι Καταλανοί ελπίζουν ότι θα επιστρέψουν στο θελκτικό, θεαματικό μπάσκετ χωρίς να απολέσουν την ικανότητα τους να νικούν. Η πραγματικά καλή συνθήκη για τον Καλάθη εντοπίζεται στο ότι με τόσο ταλέντο γύρω του, θα έχει τη δυνατότητα να επικεντρωθεί στη δημιουργία, ξεδιπλώνοντας το ασυναγώνιστο για την Ευρώπη ταλέντο του στο playmaking. Είναι αυτό που δεν μπόρεσε να κάνει στο ΟΑΚΑ όπου ήταν αναγκασμένος να κοιτάζει συνεχώς και το καλάθι, δεδομένου του ότι η ίδια του η ομάδα το απαιτούσε από αυτόν. Παρ’όλα αυτά, τα πήγε περίφημα. Δεν ξέρω πόσοι παίχτες θα κατάφερναν να κουβαλήσουν ένα σύνολο στο υψηλό επίπεδο της Ευρωλίγκας όπως ο Καλάθης τα τελευταία χρόνια, όπου έμοιαζε ως ο μοναδικός αναντικατάστατος παίχτης στη διοργάνωση. Η νέα «πολυτελής» πραγματικότητα της Μπαρτσελόνα του αξίζει.

Η πίεση βέβαια θα είναι σημαντική και η ιστορία έχει δείξει ότι οι θεοί του αθλήματος δεν είναι τόσο συγκαταβατικοί με τέτοιες ομάδες, (τουλάχιστον) στο ξεκίνημα τους. Η ουσία είναι ότι ο Νικ θα έχει μια καλή ευκαιρία να διεκδικήσει την επιστροφή στην κορυφή. 

Και την άξιζε όσο λίγοι…