jorda-stoiximanblog

Το μάθημα του Τζόρνταν στον Ρέτζι Μίλερ

1987. Ο ρούκι Ρέτζι Μίλερ συναντάει σε παιχνίδι προετοιμασίας του ΝΒΑ τον Μάικλ Τζόρνταν και η ιστορία που «γεννιέται» εκείνο το βράδυ είναι απολαυστική…

Ο Ρέτζι Μίλερ κουβαλάει τη φήμη ενός από τους μεγαλύτερους trash-talkers στην ιστορία του ΝΒΑ. Ο ίδιος συνδέει το «μεγάλο του στόμα» με την «ατυχία» να έχεις ως νεαρός ως αδερφή την καλύτερη παίχτρια μπάσκετ του πλανήτη η οποία καθημερινά σε νικούσε μπροστά στα μάτια των φίλων σου (και μετά νικούσε και τους φίλους σου). Ο «βρυκόλακας» των Πέισερς πηγαίνει σχεδόν τριάντα χρόνια πίσω, ενθυμούμενος το μάθημα που του έδωσε η πρώτη τριβή με τον Μάικλ Τζόρνταν. 

«Ήταν ένα φιλικό προετοιμασίας. Παίζαμε με τους Μπουλς στο Σικάγο. Εγώ ήμουν ρούκι και ο Μάικλ Τζόρνταν ξεκινούσε την τρίτη ή την τέταρτη χρονιά του στη λίγκα. Ξέρετε, στους βετεράνους δεν αρέσουν πολύ αυτά τα παιχνίδια προετοιμασίας. Δεν φουλάρουν ποτέ, είναι μάλλον νωχελικοί, περιμένουν την ώρα των επίσημων παιχνιδιών όπου το αποτέλεσμα έχει σημασία.

Eγώ αντίθετα ως  ρούκι είχα πολύ ενέργεια. Να παίξω, να αποδείξω, να ανταγωνιστώ. Ήθελα να τα δώσω όλα. Ο Τζόρνταν δεν είχε πολύ όρεξη. Στο ημίχρονο λοιπόν έχω σκοράρει δέκα πόντους και αυτός μόλις. Κάπου εκεί έρχεται ο συμπαίχτης μου και φημισμένος trash-talker του ΝΒΑ, Τσακ Πέρσον και μου βάζει την ιδέα…»

«Καλά, αυτός είναι ο μεγάλος Μάικλ Τζόρνταν; Αυτός για τον οποίον όλοι στο πρωτάθλημα μιλούν με θαυμασμό; Αυτός που υποτίθεται ότι θα περπατούσε στο νερό; Ρέτζι, τον έχεις σκοτώσει φίλε. Τον κάνεις ότι θέλεις. Πήγαινε εκεί και χώστα του…»

Το σκέφτηκα λίγο και είπα: «Ξέρεις κάτι; Έχεις δίκιο Τσακ. Θα πάω εκεί και θα του πω μερικά λογάκια». Κάπως έτσι ο ρούκι των Πέισερς κατευθύνεται προς το μέρος του Τζόρνταν και απευθυνόμενος στην «Αυτού Εξοχότης» λέει: “Μάικλ αλήθεια, ποιος νομίζεις ότι είσαι; O μεγάλος Μάικλ Τζόρνταν που υποτίθεται ότι θα θα, θα, θα …» 

Ο Ρέτζι έχει πάρει φόρα και δεν σταματάει. «Ξέρεις Μάικλ, βρίσκεται ένας καινούργιο αστέρι τριγύρω πλέον, συνήθισε το». 

Η αφήγηση του Μίλερ είναι απολαυστική. «Σηκώνει το βλέμμα του και μου ρίχνει μια ματιά, κουνώντας το κεφάλι του. Αυτά ήταν άσχημα νέα για τα οποία δεν ήμουν προετοιμασμένος. Όπως σας είπα στο ημίχρονο είχα δέκα πόντους και αυτός τέσσερις. Στο τέλος του παιχνιδιού ο Τζόρνταν είχε 44 πόντους και εγώ …12. Το μεταξύ μας σκορ στο δεύτερο ημίχρονο ήταν 40-2 δηλαδή». 

Βαδίζοντας προς τα αποδυτήρια ο Τζόρνταν και με πολύ σοβαρό ύφος και σωφρονιστική διάθεση αφήνει τον Ρέτζι Μίλερ «παγωτό». 

«Πρόσεχε, ποτέ ξανά να μη μιλήσεις στον Μαύρο Ιησού κατά αυτόν τον τρόπο».

«Οκ, οκ! Συγνώμη!» κλείνει απολαυστικά ο Μίλερ. Ήταν ένα πολύ καλό μάθημα για αυτόν μπαίνοντας στη μεγάλη λίγκα. Ποτέ, μα ποτέ, μην προκαλείς τον Μάικλ Τζόρνταν…