Παναθηναϊκός-Μπασκόνια: Ιtalian Job

Ο Ρικ Πιτίνο επιστρέφει  στο ΟΑΚΑ για να τελειώσει τη δουλειά που ξεκίνησε πέρυσι με τον Παναθηναϊκό. Στη δική του πρεμιέρα, οι πράσινοι υποδέχονται τη Μπασκόνια φιλοδοξώντας να μεταφέρουν το κύμα ενθουσιασμού που έχει καταβάλλει τον οργανισμό τις τελευταίες ημέρες, στις τέσσερις γραμμές του παρκέ.

Είναι μια μεγάλη βραδιά σίγουρα. Η αστρόσκονη που κουβαλάει ο Ρικ Πιτίνο θα γεμίσει τον ουρανό του ΟΑΚΑ και η ατμόσφαιρα στην επιστροφή του θα είναι ενδεχομένως πανηγυρική. Με την υπογραφή του Νεοϋορκέζου (με ιταλικές ρίζες) κόουτς, ο Παναθηναϊκός παίζει ένα από τα πιο δυνατά χαρτιά που θα μπορούσε, στην προσπάθεια του να αλλάξει τη μοίρα της φετινής ομάδας και να στοχεύσει πάλι στην κορυφή. Το «γκελ» του βετεράνου Αμερικάνου προπονητή στον κόσμο των πρασίνων είναι τεράστιο. Η λαμπερή του προσωπικότητα, το όλο πακέτο του που θυμίζει χαρακτήρα βγαλμένο μέσα από σκηνές του Goodfellas και τα γαλόνια του στο χώρο, αναμφίβολα δημιουργούν ένα αίσθημα ασφάλειας αναφορικά με το άμεσο μέλλον του οργανισμού, σε πολλά επίπεδα. Πέρυσι ήταν η μετέπειτα πρωταθλήτρια ΤΣΣΚΑ που βρέθηκε στον δρόμο των πρασίνων στην πρεμιέρα του Πιτίνο. Φέτος ο κλήρος έπεσε στη Μπασκόνια,  η οποία έρχεται στην Αθήνα για να χαλάσει τη «γιορτή» και να ανακτήσει μια και καλή τη χαμένη της αυτοπεποίθηση.

Οι Βάσκοι αποτελούν ένα από τα «μυστήρια» της φετινής Ευρωλίγκας όσον αφορά την προοπτική τους στη διοργάνωση. Έχουν ένα ποιοτικό ρόστερ με μεγάλες δυνατότητες. Το βασικό τους αγωνιστικό πρόβλημα μέχρι τώρα είναι η επιθετική κατεύθυνση που έχει επιλέξει ο κόουτς Περάσοβιτς, η οποία ουσιαστικά «ευνουχίζει» την παραγωγική δυνατότητα αρκετών αθλητών του. Η Μπασκόνια κυνηγάει το ανοιχτό γήπεδο και βασίζεται αρκετά στην προσωπική φάση όμως  σε επίπεδο ανάπτυξης χρησιμοποιεί παραπάνω ντρίμπλες και δεν δουλεύει με τους σουτέρ της όσο θα έπρεπε μακριά από τη μπάλα. Το πρόβλημα της στην περιφερειακή εκτέλεση είναι σημαντικό και έχει επιδράσει αρνητικά στο κομμάτι των αποστάσεων και φυσικά στην αποτελεσματικότητα της επίθεσης συνολικά.

Ο «Τόκο» Σενγκέλια θα είναι ο βασικός στόχος της άμυνας των γηπεδούχων. Έρχεται από ένα εκπληκτικό ξεκίνημα στη σεζόν όντας παίχτης-ορχήστρα για τους Βάσκους. Το παιχνίδι του έχει φτάσει στην κορυφή της ωρίμανσης του (19.5 πόντοι- 6.5 ριμπάουντ- 2.5 τελικές πάσες και 44.8% στα τρίποντα). Ουσιαστικά κάνει τα πάντα φέτος για τη Μπασκόνια (λειτουργεί πλέον σε σταθερή βάση και ως πόιντ-φόργουορντ ) και η παρουσία του συνιστά μεγάλη πρόκληση για την άμυνα του Παναθηναϊκού. Μένει να δούμε εάν το δίδυμο των Μήτογλου-Μπέντιλ θα δείξει συνέχεια μετά τις άκρως θετικές εντυπώσεις που άφησε την περασμένη εβδομάδα.

Το ριμπάουντ αποτελεί ένα από τα πιο ισχυρά όπλα των Βάσκων. Η ικανότητα τους σε αυτό το κομμάτι θα δώσει ένα μεγάλο τεστ στο «τριφύλλι» το οποίο φέτος «πονάει» στον συγκεκριμένο τομέα. Εάν ο Παναθηναϊκός ισορροπήσει τα ριμπάουντ (όπως έκανε στο Κάουνας και στο Μόναχο) αυτομάτως θα δημιουργήσει μια ευνοϊκή για αυτόν συνθήκη αναφορικά με τις πιθανότητες επικράτησης του στο παιχνίδι. Ο Ρικ Πιτίνο άλλωστε δίνει διαχρονικά μεγάλη έμφαση στον παράγοντα «ριμπάουντ» και θα πιέσει τους παίχτες του στο όριο ώστε να πάρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Επίθεση εναντίον άμυνας

Σήμερα το βράδυ στο ΟΑΚΑ θα τεθούν αντιμέτωπες η πιο αποτελεσματική επίθεση της διοργάνωσης (ΠΑΟ) και η καλύτερη άμυνα (Μπασκόνια). Οι φιλοξενούμενοι έχουν δημιουργήσει ένα συμπαγές αμυντικό οικοδόμημα και διαθέτουν τη συνοχή αλλά και την εργαλεία για να κατεβάσουν τα νούμερα μιας παραγωγικής ομάδας. Μεγάλο πλήγμα για αυτούς είναι ο τραυματισμός του Γκαρίνο μιας και ο Αργεντινός ήταν ο παίχτης που ανέβαζε σημαντικά το επίπεδο απόδοσης τους στα μετόπισθεν. Οι Τόμας και Παπαπέτρου είναι σε καλή κατάσταση και μπορούν να εκμεταλλευτούν το κενό. Οι γκαρντ του Περάσοβιτς (Χένρι-Βιλντόζα) είναι επίσης αρκετά ικανοί στα μετόπισθεν. Γίνεται κατανοητό λοιπόν ότι ο Νικ Καλάθης θα χρειαστεί βοήθεια. Σημαντική παράμετρος στο ματς το ποσοστό των πρασίνων από τη γραμμή του τριπόντου. Η ομάδα του Περάσοβιτς δεν επιτρέπει εύκολο σκορ στη ρακέτα της όμως το 37.8% με το οποίο σουτάρουν οι αντίπαλοι της από την περίμετρο δεν είναι ευκαταφρόνητο (κύριε Τζίμερ).

Ο Παπαγιάννης θα ματσάρει με τον ταλαντούχο αλλά άπειρο Fall στη μάχη των «γιγάντων» ενώ δεν πρέπει να αποτελέσει έκπληξη πιθανή ενεργοποίηση του Μπράουν από πλευρά Παναθηναϊκού. Ο Αμερικάνος wing έχει στοιχεία που μπορούν να αποδειχθούν χρήσιμα όμως μέχρι τώρα η γλώσσα του σώματος στο παιχνίδι του δείχνει ότι είναι υπερβολικά cool για να ανταγωνιστεί σε αυτό το επίπεδο. Ο Πιτίνο ίσως είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να το αλλάξει αυτό. Εάν ο Μπράουν  δεν αλλάξει την προσέγγιση του σε αυτό το κομμάτι με αυτόν τον προπονητή, δεν μπορεί να ελπίζει σε κάτι αναφορικά με το μέλλον του στο ΟΑΚΑ.

Παναθηναϊκός και Μπασκόνια έρχονται από δύο νίκες οι οποίες βοήθησαν τον καθένα τους να αναρρώσει από το άσχημο κλίμα που είχε δημιουργηθεί πριν τα παιχνίδια της περασμένης εβδομάδας. Η σημερινή μάχη είναι πολύ σημαντική. Οι πράσινοι βρίσκονται σε καλό μομέντουμ και πρέπει να το εκμεταλλευτούν, μπαίνοντας με «επιθετικότητα» στον αγώνα ώστε να πάρουν το τιμόνι από την αρχή. Ενδεχομένως, ένα κλειστό ματς δεν θα αποτελέσει την πιο ευχάριστη κατάσταση για αυτούς. Εάν ο Παναθηναϊκός ισορροπήσει την κατάσταση στο «ζωγραφιστό» θα έχει οικοδομήσει τη βάση ώστε η επίθεση του να κλικάρει βάζοντας δύσκολα στον αντίπαλο. Η Μπασκόνια (παρά τις δύο σερί νίκες) δεν είναι σε ιδιαίτερα καλό φεγγάρι αφού ακόμα προσπαθεί να ξεδιαλύνει πολλά πράγματα, ειδικά στον τρόπο που επιτίθεται. Έχει όμως την ποιότητα να ανταγωνιστεί οποιονδήποτε σε οποιοδήποτε περιβάλλον. Περιμένουμε λοιπόν ένα δυνατό bras-de-fer  ανάμεσα σε δύο αθλητικά σύνολα με αμφίρροπη εξέλιξη. Όπως είπε  και ο Ρικ Πιτίνο: “Η πίεση είναι ο καλύτερος φίλος σου στη ζωή». Έτσι ακριβώς κόουτς. Υπό αυτό το καθεστώς κάποιοι πνίγονται και κάποιοι άλλοι σπάνε τα προσωπικά τους όρια. Η συνέχεια στο παρκέ.