Η τέχνη του λάθους

Ο Παναθηναϊκός υποδέχεται στο ΟΑΚΑ τον Ολυμπιακό για την 6η αγωνιστική της φετινής Ευρωλίγκας σε ένα ντέρμπι όπου το «λάθος» έχει τη δική ξεχωριστή, πολύπλευρη σημασία. Η τέχνη του να το αποφύγεις και η τέχνη του να το εκμαιεύσεις…

 

Τα λάθη του Ολυμπιακού, η σημαντικότερη παράμετρος στο ματς

 

Η λογική λέει ότι στη τριβή μεταξύ των αγωνιστικών χαρακτηριστικών των δύο ομάδων, ο τρόπος που θα διαχειριστούν οι ερυθρόλευκοι το κομμάτι των λαθών στην επίθεση τους θα καθορίσει την εξέλιξη της αναμέτρησης. Θα επηρεάσει κυρίως τη παραγωγικότητα των πρασίνων και συνολικά το παιχνίδι σε επίπεδο ρυθμού.

 

Κρατείστε αυτό.. Η άμυνα του Παναθηναϊκού (με ηγέτη τον Νικ Καλάθη) είναι αυτή που οδηγεί την αντίπαλη επίθεση στα περισσότερα λάθη σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη στον ανταγωνισμό. Παράγει (με τη πίεση της στη μπάλα και σε απόσταση μιας πάσας) λάθη και μαζί καταστάσεις ανοιχτού γηπέδου. Οι πόντοι αυτοί σε καταστάσεις fast break είναι προαπαιτούμενο σήμερα για τους πράσινους. Είναι η ομάδα που παίζει σε υψηλότερο τέμπο, αγωνίζεται στην έδρα της και μέσα από το ανοιχτό γήπεδο μπορεί να βάλει «φωτιά» στη κερκίδα μοιράζοντας απογοήτευση στον αντίπαλο.

 

Για τον Ολυμπιακό είναι ζωτικής σημασίας το να προστατέψει τη μπάλα. Νομίζω ότι πρώτος από όλους, ο κόουτς Μπλατ καταλαβαίνει ότι δεν υπάρχει καμία παραχώρηση σε αυτό. Οι φιλοξενούμενοι οφείλουν να κόψουν το ανοιχτό γήπεδο στους γηπεδούχους, αναγκάζοντας τους να βρουν τον τρόπο να παράγουν σε σετ καταστάσεις, κάτι που για τον φετινό Παναθηναϊκό εμπεριέχει σαφώς μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας. Εάν ο Ολυμπιακός κρατήσει χαμηλά τον αριθμό των λαθών του έχει καλή τύχη να φύγει νικητής σήμερα από το ΟΑΚΑ…

 

Θα χρειαστεί τη προσωπική φάση ο Παναθηναϊκός

 

Η άμυνα του Ολυμπιακού φέτος φέρει ένα σπουδαίο παράσημο. Παρότι δε διακρίνεται για την επιθετικότητα της είναι αυτή που “παγώνει” τη δημιουργική ικανότητα του αντιπάλου όπως καμία άλλη. Ο Ολυμπιακός στις 5 πρώτες αγωνιστικές (ακόμα και εάν αντιμετώπισε ομάδες με ροπή στην  επίθεση προσωπικής φάσης όπως η ΤΣΣΚΑ, η Αρμάνι και η χωρίς γκαρντ-Μακάμπι) έχει καταφέρει να κατεβάσει στο “πάτωμα” τη δημιουργία των επιθέσεων που βρήκε μπροστά του, επιτρέποντας, κατά μέσο όρο, 13 μόλις τελικές πάσες ανά παιχνίδι. Αναμφίβολα ένα εξαιρετικό νούμερο. Οι ερυθρόλευκοι αμύνονται έξυπνα και ελέγχουν τη ποιότητα των εκτελέσεων της αντίπαλης επίθεσης εντός παιδιάς.

 

Αυτή η αποτελεσματικότητα του Ολυμπιακού είναι ένα μήνυμα προς τις τάξεις των πρασίνων οι οποίοι θα πρέπει να είναι έτοιμοι να παράγουν μέσα από παιχνίδι προσωπικής φάσης. Δε θα είναι εύκολη η συνεργασία για τους γηπεδούχους σήμερα. Ειδικά εάν λάβουμε υπόψη, ότι εάν επαληθευτεί η αδυναμία του Παναθηναϊκού να ανοίξει την αντίπαλη άμυνα σκοράροντας με συνέπεια από τη περίμετρο, οι χώροι θα είναι περιορισμένοι. Καταλαβαίνετε λοιπόν πόσο σημαντική παράμετρο θα αποτελέσει το ποσοστό των πρασίνων στη περιφερειακή εκτέλεση. Κατά τη προσωπική μου εκτίμηση, και πάντα σε συνάρτηση με τη φύση της ερυθρόλευκης άμυνας, ο Παναθηναϊκός κάποια στιγμή (ειδικά εάν δε μπορέσει να βρει ανοιχτό γήπεδο) θα ακουμπήσει στους scorers του. Τους παίχτες που έχουν τα πιο ανεπτυγμένα παραγωγικά ένστικτα, ώστε να βρει λύσεις στο σετ παιχνίδι. Λάνγκφορντ, Παππάς, Λοτζέσκι. Το “τριφύλλι” θα χρειαστεί την ικανότητα τους να παράγουν ακόμα και υπό καθεστώς αμυντικής πίεσης, εφόσον πάμε σε κλειστό ματς.

 

Οι ψηλοί του Μπλατ και ο Παπαπέτρου

 

Η γραμμή ψηλών του Ολυμπιακού έχει ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μέχρι στιγμής, στο ξεκίνημα της σεζόν. Οι τέσσερις από τους πέντε πρώτους παίχτες των ερυθρολεύκων σε επίπεδο αξιολόγησης ανήκουν στη frontcourt. Είναι δεδομένο (όπως και στη Μόσχα) το ότι ο Ντέηβιντ Μπλατ θα ακουμπήσει τη μπάλα στο δίδυμο Μιλουτίνοφ-Πρίντεζη για να ελέγξει τον ρυθμό από την ίδια του την επίθεση (με εκτέλεση στο ζωγραφιστό) ενώ μπορεί να ποντάρει βάσιμα και στον Αλέξανδρο Βεζένκοφ ο οποίος μπορεί να αποδειχθεί σημαντικός για τους ερυθρόλευκους σήμερα με την ικανότητα του στο ριμπάουντ και τη περιφερειακή εκτέλεση. Ο Ολυμπιακός φιλοδοξεί να «χτυπήσει» τον Παναθηναϊκό στη μάχη του ριμπάουντ. Πρόκειται για ένα βασικό πρόβλημα της ομάδας του Τσάβι Πασκουάλ μέχρι τώρα (οι πράσινοι είναι προτελευταίοι στη διοργάνωση, μπροστά μόνο από την Κίμκι). Στο «τριφύλλι» είναι προφανές ότι η παρουσία του Μήτογλου (εκτός του ότι συμπληρώνει σωστά τα light-5s) δυναμώνει το σύνολο σε αυτόν τον τομέα. O Παναθηναϊκός φαίνεται άλλωστε πως θα χρειαστεί σημαντική ώθηση σήμερα από τους Έλληνες παίχτες-ρόλων του.

Μέσα σε όλα αυτά, ο Ιωάννης Παπαπέτρου θα κάνει ντεμπούτο με τη πράσινη φανέλα στις μάχες των «αιωνίων». Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πως θα διαχειριστεί τον εαυτό του εντός αυτής της κατάστασης. Ο Παναθηναϊκός θα χρειαστεί κυρίως το σουτ από θέση αλλά και τη close out-επίθεση του διεθνούς φόργουορντ. Ειδικά στη περίπτωση που ο Καλάθης (20% στο τρίποντο φέτος σε 4.0 προσπάθειες ανά παιχνίδι) αδυνατεί να συνδεθεί με το καλάθι από τη περίμετρο, οι γηπεδούχοι θα χρειαστούν εκτέλεση από παίχτες όπως ο Παπαπέτρου και ο Μήτογλου ώστε να αποσυμφορήσουν τον άξονα στην επίθεση τους.

 

Εν κατακλείδι, πάμε για ένα δυνατό ματς σήμερα το βράδυ. Όπως έχουμε πει και στο παρελθόν, στο ΟΑΚΑ ο Παναθηναϊκός είναι το φαβορί απέναντι σε οποιονδήποτε αντίπαλο. Ο Ολυμπιακός όμως είναι σε καλύτερη κατάσταση τη παρούσα στιγμή. Κυρίως μοιάζει να έχει ξεδιαλύνει στο μυαλό του τι πραγματικά θέλει σε αγωνιστικό επίπεδο. Ο Παναθηναϊκός θα πιέσει τη μπάλα (ενδεχόμενη απουσία του Στρέλνιεκς θα είναι πλήγμα) και εάν καταφέρει να παράγει λάθη στην ερυθρόλευκη επίθεση θα έχει το επάνω χέρι. Από την άλλη, ο Ολυμπιακός μοιάζει να έχει καλύτερη τύχη από τον αντίπαλο του σε ένα παιχνίδι μισού γηπέδου. Σε αυτό το αγωνιστικό πλαίσιο και εφόσον διατηρήσουν τα λάθη τους χαμηλά, οι ερυθρόλευκοι μπορούν να αισιοδοξούν. Είναι το πρώτο μεγάλο ντέρμπι της χρονιάς. Ας το απολαύσουμε…