Το φετινό Australian Open είναι ένα παράξενο τουρνουά που στο ξεκίνημα του επισκιάστηκε από τον επικοινωνιακό ορυμαγδό που πυροδότησε η υπόθεση Τζόκοβιτς, τα υγειονομικά πρωτόκολλα παραμένουν πιο αυστηρά και ανοίκεια από οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου και τα στάδια βγάζουν προς τα έξω (με εξαίρεση τους αγώνες του μέγιστου ανιματέρ Κύργιος στους πρώτους γύρους) ένα μάγκωμα ως προς την προδιάθεση των θεατών και την έλλειψη της ευφορικής ατμόσφαιρας και του σχεδόν διονυσιακού κλίματος περασμένων ετών.
Όλες αυτές οι ιδιαιτερότητες καθόρισαν σε μεγάλο βαθμό, την ίδια την πορεία του τουρνουά, για να φτάσουμε τόσο στους δύο ημιτελικούς των αντρών όσο και στους αντίστοιχους των γυναικών να έχουν προκριθεί οι παίκτες/παίκτριες με το βέλτιστο συνδυασμό πνευματικής δύναμης και φυσικής κατάστασης – οι πιο αξιόπιστοι δηλαδή ως προς την ικανότητα να παίζουν, όχι τον τέλειο πόντο, αλλά τον πιο εργονομικό, απέριττα και πανομοιότυπα, απογαλακτισμένοι από συναισθηματικά σκαμπανεβάσαματα και χωρίς ουδόλως να επηρεάζονται από την κρισιμότητα του, λες και όλοι οι πόντοι είναι ισότιμοι!
Οι αριθμοί λένε την αλήθεια
Ένας από τους πιο σημαντικούς στατιστικούς δείκτες (αν όχι ο σημαντικότερος) σε μια αναμέτρηση αντισφαίρισης, είναι το ισοζύγιο μεταξύ “Winners & Unforced Errors”, δηλαδή η αναλογία των χτυπημάτων που “τελειώνουν” τον πόντο (χωρίς να αφήνουν περιθώρια άμυνας στον αντίπαλο) προς τα αβίαστα λάθη. Αυτό το ισοζύγιο, συνιστά το πιο σημαντικό ερμηνευτικό δίπολο, ειδικά για την απόδοση των πιο «επιθετικογενών» ή/και «ιδιοσυγκρασιακών» παικτών.
Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των winners, τόσο περισσότερο αρκεί μια οριακά θετική διαφοροποίηση, ώστε να γείρει την πλάστιγγα υπέρ του συστηματικά επιτιθέμενου. Στον αντίποδα, ένας αξιόπιστος baseliner απέναντι σε έναν aggressive παίκτη (όπως ας πούμε ο Μεντβέντεφ εναντίον του Τσιτσιπά), αυτό που επιδιώκει είναι να “ταΐσει” την ανυπομονησία του να “τελειώσει” τον πόντο και να τον εξωθήσει σε όσο γίνεται περισσότερα αβίαστα λάθη (που συνήθως προκύπτουν ψάχνοντας πρόωρα winners χωρίς να έχεις “χτίσει” επαρκώς τον πόντο και να έχεις δημιουργήσει αρκούντως ευνοϊκές προϋποθέσεις).
Στο τρέχον Αυστραλέζικο Όπεν και με βάση τα συγκεντρωτικά δεδομένα για τους τέσσερεις διεκδικητές του τίτλου που έχουν φτάσει μέχρι τα ημιτελικά, ο αντίστοιχος δείκτης διαφοροποίησης ανά game, για τον κάθε αθλητή διαμορφώνεται ως εξής:
1) Μεντβέντεφ +0.45 – 2) Ναδάλ +0.33 – 3) Μπερετίνι +0.21 – 4) Τσιτσιπάς -0.01
Είναι δε χαρακτηριστικό (και μάλλον αναμενόμενο) ότι η εν λόγω κατάταξη είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις ‘Outright’ αποδόσεις για την κατάκτηση του τουρνουά και μας δίνουν μια προφανή ερμηνεία, γιατί ο Μεντβέντεφ θεωρείται ξεκάθαρο φαβορί ακόμη και σε σχέση με τον Ναδάλ!
Για να γίνει αντιληπτό για το πόσο “ανάγλυφο” στατιστικό δεδομένο μιλάμε, παραθέτω τα αντίστοιχα στατιστικά στις πιο εμβληματικές αναμετρήσεις του φετινού τουρνουά:
Μεντβέντεφ 49w-53ue ↔ Αλιασίμ 64w-75ue ➡ Επικράτησε ο Μεντβέντεφ με ολική ανατροπή από 0-2
Τσιτσιπάς 30w-28ue ↔ Σινερ 18w-22ue ➡ Άνετα 3-0 ο Στέφανος παρότι αουτσάιντερ
Ναδάλ 41w-28ue ↔ Σαποβάλοφ 53w-51ue ➡ Κέρδισε εύκολα το 5ο σετ ο Ναδάλ
Μαναρινό 32w-22ue ↔ Καράτσεφ 77w-85ue ➡ Νίκη με 3-0 του Μαναρινό (σε απόδοση 4.50)
Στον αντίποδα και πέρα από στατιστικές και αποδόσεις, υπάρχει και η εναλλακτική αλήθεια του τερέν, όπως αποτυπώνεται στην γλώσσα του σώματος των αθλητών, την διαχείριση των κρίσιμων πόντων και τα ψυχολογικά αποθέματα που έχει ο καθένας αποθηκευμένα στην “καμπούρα” του. Κάπως έτσι ο Τσιτσιπάς πέτυχε την ανατροπή στο επικό ματς με τον Φριτζ παρότι τα δεδομένα δεν ήταν υπέρ του: Τσιτσιπάς 53w 44ue ↔ Φριτζ 52w 37ue.
Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα
Με άλλα λόγια, ο Τσιτσιπάς φαίνεται ότι έχει ωριμάσει (επιτέλους) τενιστικά και σαν ευρύτερη προσωπικότητα και ότι η αυτοσυγκέντρωση και η προσήλωση του στον στόχο είναι πλέον τέτοια που του επιτρέπει να βελτιστοποιεί την αποτελεσματικότητα του, κερδίζοντας περισσότερους κρίσιμους πόντους από όσους αναλογούν στα στατιστικά του. Καιρός ήταν μετά από αρκετές παλινωδίες και χαρακτηριστική αμετροέπεια εντός και εκτός κορτ, να αρχίσει να λειτουργεί αμιγώς επαγγελματικά ώστε να εξερευνήσει πλήρως το potential του, γιατί για τον Στέφανο ισχύει αυτό ακριβώς που λένε στο χωριό μου … “sky is the limit”!
Γιατί κατά τα άλλα, ο Στέφανος τενιστικά διαθέτει το “πλήρες πακέτο” καθώς τα συνδυάζει όλα: είναι φυσικό ταλέντο με απαράμιλλη τεχνική και πλαστικότητα που θυμίζει Φέντερερ στις κινήσεις και τα πατήματα του (εδώ ασφαλώς, δεν είναι άμοιρο το Ρωσικό γονίδιο των πρωταθλητών μαμάς/παππού) και παράλληλα έχει νοοτροπία νικητή και λυσσαλέο «ναδαλικό» πείσμα, μαζί με ένα εκρηκτικό μεσογειακό ταπεραμέντο και θεατρικότητα που έχουν σμιλευτεί με τις αρχές και τους κατευθυντήριους άξονες της περίφημης ακαδημίας Μουράτογλου.
Οι μπουκμέικερ βέβαια φαίνεται να μην λαμβάνουν υπόψη τέτοια ποιοτικά (και σε ένα βαθμό υποκειμενικά) χαρακτηριστικά και χρίζουν ξανά ξεκάθαρο φαβορί του ημιτελικού τον Ντανίλ Μεντβέντεφ, αυτή την ξερακιανή, σχεδόν ασκητική φιγούρα με την σφιγμένη όψη και τα ανορθόδοξα χτυπήματα, βγαλμένη θαρρείς από μυθιστόρημα του Ντοστογέφσκη, που όσο περισσότερο καταφέρνει να βελτιώσει την διαχείριση των συναισθηματικών του διακυμάνσεων (με μια παραπάνω δόση πεσιμισμού), τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να αποκαθηλώσει τον Τζόκοβιτς από την κορυφή – εξάλλου τον έχει ήδη κλονίσει με τον θρίαμβο στη Νέα Υόρκη και παραμένει εξ’ αρχής το φαβορί και στις αποδόσεις για την κατάκτηση του τουρνουά.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι Τσιτσιπάς και Μεντβέντεφ έχουν όλα τα εχέγγυα να μας προσφέρουν έναν ακόμη φανταστικό ημιτελικό που θα γράψει ιστορία. Όχι μόνο γιατί κατά πάσα πιθανότητα θα αποδειχθεί μια επική μονομαχία με καταπληκτικό θέαμα και καθηλωτικές εναλλαγές, αλλά γιατί θα δώσει την δυνατότητα στον νικητή, να μετρήσει για μια ακόμη φορά τις δυνάμεις του κόντρα στον “βασιλιά” Ναδάλ και να αφήσει εποχή…
Maestro