Παναθηναϊκός-Μπασκόνια: Άσπρη μέρα στο ΟΑΚΑ

Το ΟΑΚΑ ανοίγει ξανά τις πύλες του σε μια στιγμή όπου η πόλη της Αθήνας αφήνει δειλά-δειλά πίσω της τα σημάδια της πρόσφατης κακοκαιρίας και ο Παναθηναϊκός υποδέχεται τη Μπασκόνια στοχεύοντας αποκλειστικά στη νίκη. Ανάλυση και MatchCombo από τον Hoopfellas.

🏀 Euroleague: Live Streaming* όλοι οι αγώνες στη Stoiximan

Είναι ένα παιχνίδι που το «τριφύλλι» έχει κυκλώσει. Όπως άλλωστε και τα αντίστοιχα με Μακάμπι και Ζάλγκιρις τα οποία αναβλήθηκαν τις τελευταίες ημέρες. Η νίκη είναι επιτακτική γιατί θα λειτουργήσει ως φάρμακο ενόψει της δύσκολης συνέχειας. Οι πράσινοι έχουν τα δικά τους προβλήματα αυτόν τον καιρό. Έρχονται από ένα διάστημα όπου σχεδόν ολόκληρη η ομάδα χτυπήθηκε από την πανδημία και προσφάτως  είδαν τον καλύτερο τους παίχτη για φέτος (Παπαγιάννης) να μένει εκτός. Ο Κέντρικ Πέρι μετακόμισε στη Μπούντουτσνοστ ενώ ο Στέφαν Γιόβιτς ετοιμάζεται να κάνει το  ντεμπούτο του απέναντι στους Βάσκους.

Ο Σέρβος γκαρντ έκανε ατομικές στην Αθήνα όταν η υπόλοιπη ομάδα βρισκόταν στην Τουρκία για τον αγώνα με την Αναντολού. Το πλάνο ήταν να μπει όσο το δυνατόν πιο έτοιμος στις ομαδικές προπονήσεις, να πάρει κάποια λεπτά στο ματς με τον Ηρακλή και να ντεμπουτάρει στην Ευρωλίγκα λίγο πιο έτοιμος με τη Μπασκόνια. Οι καιρικές συνθήκες δεν το επέτρεψαν αυτό όμως. Η εικόνα του Γιόβιτς πάντως είναι καλή. Είναι δεδομένο ότι θα χρειαστεί παιχνίδια για να επιστρέψει στον απαιτούμενο αγωνιστικό ρυθμό όμως διαθέτει δεξιότητες οι οποίες λείπουν πολύ από το παιχνίδι των πρασίνων φέτος και η παρουσία του λογικά θα γίνει αισθητή άμεσα. 

Η ακριβής ετοιμότητα του Σέρβου πόιντ γκαρντ βέβαια δεν μπορεί να εκτιμηθεί βραχυπρόθεσμα και πιο συγκεκριμένα σε ότι έχει να κάνει με τον συγκεκριμένο αγώνα. Ο Παναθηναϊκός σε πρώτη φάση θα χρειαστεί ένα καλό δεκάλεπτο από αυτόν. Μη ξεχνάμε ότι οι Βάσκοι είναι μια ομάδα που θα πιέσει τη μπάλα και θα προσπαθήσει να τρέξει παίζοντας σε υψηλή ένταση. 

Γίνεται λοιπόν κατανοητό (από τη στιγμή που ο Πέρι αποχώρησε και ο Γιόβιτς δεν είναι έτοιμος για ένα γεμάτο εικοσάλεπτο) ότι απαιτείται ειδική διαχείριση σε όρους rotation και η μέγιστη δυνατή προσπάθεια από τους διαθέσιμους  αθλητές για να μη φανεί το κενό. Το δίδυμο Μέικον (εφόσον ξεπεράσει τον τραυματισμό του και αγωνιστεί)-Ρος  θα έχει πολύ δουλειά, ο Νέντοβιτς θα πρέπει να φέρει το γνωστό instant scoring και ο Μποχωρίδης να κάνει το βήμα μπροστά, παίρνοντας έναν μεγαλύτερο ρόλο (spot shooting, άμυνα, μεταφορά μπάλας στο δεύτερο μισό). 

Η φετινή Μπασκόνια είναι ιδιάζουσα περίπτωση. Δεν έχει καταφέρει να βρει συνοχή από το ξεκίνημα της σεζόν όπου παρουσιάζει ένα συνεχές underperforming. Η αλλαγή προπονητή δεν έχει βοηθήσει ιδιαίτερα. Η επίθεση της στο μισό γήπεδο είναι δυσλειτουργική και οι δείκτες αξιολόγησης της σε πολύ σημαντικές επιθετικές καταστάσεις είναι πολύ χαμηλοί. 

Οι Βάσκοι είναι προτελευταίοι στην Ευρωλίγκα σε παραγωγικότητα στις Pick & Roll δράσεις (0.69 ανά κατοχή, απογοητευτικό νούμερο) και βρίσκονται επίσης πολύ χαμηλά στην αποτελεσματικότητα στο «ένας εναντίον ενός» και στις Off screen-δράσεις, παρότι (αυτό είναι σημαντικό) έχει παίχτες με τέτοιες δεξιότητες. Το πείραμα με τον Μπάλντγουιν δεν πέτυχε καθώς με αυτόν στο τιμόνι (και πάρα την αδιαμφισβήτητη ικανότητα του στην προσωπική φάση) η επίθεση των Βάσκων δυσκολεύεται να βρει ροή καθώς παρατηρείται κατάχρηση ντρίμπλας με συνέπεια οι σουτέρ να παγώνουν και οι ψηλοί να μην παίρνουν τη μπάλα στο σημείο που πρέπει. 

Με τον Γκρέιντζερ οι Βάσκοι παίζουν πιο ορθολογικά, βάζοντας ψηλούς & wings στο κόλπο. Τα πιο αποτελεσματικά κομμάτια της επίθεσης τους εντοπίζονται στην εκτέλεση από θέση  (κυρίως μετά από drive & kick-παιχνίδι)και στην παραγωγή μετά από επιθετικό ριμπάουντ. Γίνεται λοιπόν κατανοητό ότι οι πράσινοι οφείλουν να είναι πολύ προσεκτικοί στις βοήθειες που θα δίνουν, να παίξουν πολύ καλή προσωπική άμυνα διατηρώντας τη θέση τους με κάθε κόστος και κυρίως να ελέγξουν το αμυντικό ριμπάουντ. Ο Costello (1.8 επιθετικά ριμπάουντ) και ο Enoch (1.5) είναι αρκετά επικίνδυνοι και πρέπει να μείνουν μακριά από το ελληνικό καλάθι.

Η άμυνα της ισπανικής ομάδας έχει αρκετά κενά τα οποία ουσιαστικά μπορούν να δείξουν στους γηπεδούχους τον δρόμο. Η Μπασκόνια είναι αδύναμη στην αντιμετώπιση του Pick & Roll και στην αναχαίτιση των «ένας εναντίον ενός» καταστάσεων. Πρόκειται για δράσεις οι οποίες αποτελούν πυλώνες στην επίθεση του Δημήτρη Πρίφτη. Οι Μέικον-Νέντοβιτς  μπορούν να καταφέρουν σημαντικά πλήγματα στον αντίπαλο αν και η διαφαινόμενη απουσία του Παπαγιάννη αφαιρεί μεγάλο μέρος της δυναμικότητας των πρασίνων σε αυτό το κομμάτι. 

Εν κατακλείδι, πρόκειται για μια αναμέτρηση όπου το ενεργειακό κομμάτι θα παίξει βασικό ρόλο και θα καθορίσει τις ισορροπίες στο παρκέ. Ο Παναθηναϊκός πρωτίστως πρέπει να επιβληθεί σε αυτό, κάνοντας ένα πολύ καλό ενεργειακά παιχνίδι για να επιβάλλει τα τακτικά «θέλω» του και εν τέλει να νικήσει τους Βάσκους. Η Μπασκόνια έχει αθλητές με εμπειρία και προσωπικότητα. Δεν ρολάρει και αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα αγωνιστικής φύσεως από την αρχή της σεζόν όμως παραμένει επικίνδυνη και εάν η ελληνική άμυνα δεν τη βγάλει από τη ζώνη ασφαλείας της, θα το πληρώσει. Οι πράσινοι πρέπει να κερδίσουν τη μάχη αυτή. Ακόμα και σε μια τέτοια συνθήκη, όπου ουσιαστικός βαθμολογικός στόχος δεν υπάρχει, κάποια παιχνίδια στη σεζόν φέρνουν μαζί τους –συνειδητά ή όχι- το «πρέπει» της νίκης.

🏀 Matchcombo με Χάντικαπ ΠΑΟ +5.5 και Over 144.5 σε απόδοση 1.90

*Iσχύουν όροι & προϋποθέσεις. Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές. Hoopfellas.gr για το Stoiximan Blog | 21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα