Η γοητεία του παρελθόντος είναι το ίδιο το παρελθόν

Δύο από τους πρόσφατους κατακτητές του τίτλου της διοργάνωσης και παλιοί γνώριμοι συναντούν παραδοσιακούς, δικούς τους rivals. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας και ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς βρίσκονται στον δρόμο των ελληνικών ομάδων στην έβδομη αγωνιστική της φετινής Ευρωλλίγκας και το μείγμα είναι αν μη τι άλλο εκρηκτικό.

Μπαρτζώκας vs Παναθηναϊκός, Ζοτς vs Ολυμπιακός λοιπόν.. Δύο παιχνίδια υψηλών απαιτήσεων (και αρκετών αναμνήσεων) για τις ομάδες μας σε αυτή την αγωνιστική της Ευρωλίγκας η οποία εκτός αυτών περιέχει αρκετές, πολύ ενδιαφέρουσες αναμετρήσεις. Πάμε να τις δούμε μια προς μια.

Maccabi Tel Aviv-Anadolu Efes

Η Αναντολού έρχεται από τη πρώτη της νίκη στη διοργάνωση (πανάξιο διπλό στη Βαρκελώνη) την ώρα που η Μακάμπι τα έδωσε όλα για να καταβάλλει στο Τελ Αβίβ την αντίσταση της Ρεάλ σε ένα πολύ ανταγωνιστικό παιχνίδι. Καλό το υπόβαθρο λοιπόν για την Αναντολού. Η Μακάμπι είναι καλύτερη ομάδα, πολύ δυνατή στο ριμπάουντ και ο Ντισόουν Τόμας θα συναντήσει τη πρώην ομάδα του όντας σε αρκετά καλή κατασταση. Οι Ισραηλινοί κυριάρχησαν στο ριμπάουντ απέναντι στη “Βασίλλισα” ενώ στο τέλος ο Πιέρ Τζάκσον ήταν κομβικός.

Ο Περάσοβιτς ξέρει ότι πρέπει να πάρει τέτοια ματς για να αρχίσει να ματσάρει το πολύ κακό ξεκίνημα της ομάδας του (ο Μακόλουμ είναι σε εξαιρετική κατάσταση) τη στιγμή που από το 4-2 ο Σπάχια βλέπει μια πολύ καλή ευκαιρία να εδραιωθεί στις κορυφαίες θέσεις της βαθμολογίας.

Panathinaikos-Khimki

Πολύ δυνατό τεστ χαρακτήρα και για τις δύο ομάδες. Η ρωσική ομάδα κατάφερε τη προηγούμενη αγωνιστική να πάρει στις λεπτομέρειες ένα εντός έδρας ματς το οποίο έδειχνε να “στραβώνει”, γεγονός πολύ σημαντικό, όμως θα παραταχθεί στο ΟΑΚΑ χωρίς τον Anthony Gill ο οποίος ήταν ο παίχτης-κλειδί στην αναμέτρηση με τους Βάσκους.

Η ελληνική ομάδα πήρε ένα σπουδαίο διπλό στο Φάληρο και έχει την ευκαιρία να αναβαθμίσει, με θετικό πλέον πρόσημο, το ρεκόρ της στη διοργάνωση. Το βασικό συστατικό στον δρόμο για την επιτυχία σήμερα όπως πολύ σωστά είπε ο Τσάβι Πασκουάλ, θα είναι η άμυνα. Ο Παναθηναϊκός μπορεί να βρει λύσεις μέσα από τη συμμετοχή του Θανάση Αντετοκούνμπο σε διάφορα σχήματα ελέγχοντας τον ρυθμό μέσα από τη πίεση στους βασικούς πυλώνες δημιουργίας των Ρώσων (Σβεντ -ακούς Νικ..;- και Μάρκοβιτς) και το ριμπάουντ (λείπει ο Honeycutt), κομμάτι στο οποίο η Κίμκι θέλει δουλειά. Eκτιμώ ότι οι πράσινοι θα χτίσουν το σημερινό τους rotation πάνω σε αμυντική βάση επενδύοντας σε αυτό το κομμάτι και σε παιδιά που μπορούν να δώσουν αρκετά πράγματα εκεί. Το διπλό των Ρώσων στη Μαδρίτη ήταν “προειδοποιητική βολή” και το ΟΑΚΑ πρέπει να είναι έτοιμο σήμερα, σε όλα τα επίπεδα, για μια πολύ απαιτητική αναμέτρηση.

Baskonia-Real Madrid

Oι Bάσκοι πατούν σαφώς καλύτερα στο παρκέ με τον Πέδρο Μαρτίνεθ στο τιμόνι και είναι φανερό ότι έχει αλλάξει ο αέρας στα αποδυτήρια και στον τρόπο που ενεργεί η Μπασκόνια αγωνιστικά. Τη Κυριακή νίκησαν τη Χουβεντούτ με τον κόουτς να μοιράζει τον χρόνο συμμετοχής πηγαίνοντας βαθιά στο rotation ενώ τη προηγούμενη εβδομάδα η ομάδα της Βιτόρια ακούμπησε το διπλό στη Μόσχα απέναντι στη Κίμκι. Η Ρεάλ βρίσκεται σε κακό φεγγάρι έχοντας πληγωθεί από τους τραυματισμούς. Φάνηκε άλλωστε και στο πρόσφατο classico.

Για μια ομάδα που έχει συνηθίσει να παίζει με ψηλά σχήματα το σοκ της μαζικής απουσίας των Αγιόν-Κούζμιτς είναι ισχυρή και ο χρόνος προσαρμογής της Ρεάλ (σχετικά με το πως θα αποκωδικοποιεί και θα αντιμετωπίζει καταστάσεις υπό νέα δεδομένα και με διαφορετικής φύσεως σχήματα) ίσως χρειαστεί να είναι μεγαλύτερος του αναμενομένου (ο Ταβάρες μόλις τώρα “μπήκε”). Ο Μαρτίνεθ θα είναι από μόνος του δύσκολος αντίπαλος αν και από τη Μαδρίτη βγαίνει έντονα προς τα έξω ότι αυτό το ματς έχει μπροστά την ένδειξη “πρέπει” ώστε να γυρίσει ο διακόπτης.

Unicaja Malaga-Zalgiris Kaunas

O Xουάν Πλάθα θα βρεθεί απέναντι στη μοναδική μη Ισπανική ομάδα που έχει εργαστείβ στο παρελθόν, με τη φορμαρισμένη Ζαλγκίρις να επισκέφτεται την Ανδαλουσία. Η πιθανή απουσία του Νέντοβιτς αλλάζει τα δεδομένα καθώς οι γηπεδούχοι στερούνται το μοναδικό Α -Class παίχτη που διαθέτουν και τη βασική πηγή δημιουργίας τους.

Για τη Ζαλγκίρις το ματς είναι μεγάλη πρόκληση. Ο Σάρας ξέρει ότι δύσκολα η ομάδα του θα πάσει πάλι εκτός έδρας τα περιφερειακά ποσοστά του Mediolanum και ετοιμάζει τους παίχτες του για μεγάλη μάχη σε ένα ενδεχομένως κλειστό ματς.

Brose Baskets-Barcelona

Ματσάρα στη Βαμβέργη. Η Μπαρτσελόνα έρχεται από τη μεγάλη νίκη επί της Ρεάλ για την ACB αλλά δεν είμαι σίγουρος το κατά πόσο αυτός ο πρώιμος ενθουσιασμός μπορεί να τη βοηθήσει στο συγκεκριμένο ματς. Όλο το παιχνίδι θα παιχτεί στο κατά ποσο η άμυνα των Καταλανών θα μπορέσει να ελέγξει τη μεθοδική επίθεση των Βαυαρών. Ο Σίτο έχει προσφέρει πέρυσι μια σπουδαία παράσταση στο συγκεκριμένο γήπεδο με τη Baskonia. Ο Τρινκιέρι πάντως ξέρει να παίζει τέτοια ματς και μη ξεχνάμε οτι έρχεται από βαριά ήττα εντός από τη Φενέρ. Στο Μπάμπεργκ περιμένουν αυτό το ματς πως και πως…

Crvena Zvezda- CSKA Moscow (υπάρχει ακόμα “μαγεία” στο Βελιγράδι;)

Δύσκολη αποστολή για τον Ντούσαν Αλιμπίγιεβιτς. H “αρκούδα” αρχίζει σταδιακά και λειτουργεί καλύτερα εντός της προσπάθειας της να ανεβάσει το τέμπο. Η ταχύτητα και η ενέργεια της δεν είναι κάτι που μπορεί να ακολουθήσει εύκολα μια ομάδα στην Ευρώπη τη στιγμή που οι πλάγιοι finishers της είναι πολύ ικανοί στο ανοιχτό γήπεδο. Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να δούμε τον εξαιρετικό Mathias Lessort, τον νεαρό Γάλλο σέντερ που παρουσιάσαμε πέρυσι στο Hoopfellas, απέναντι στην ελίτ των γρήγορων ψηλών της διοργάνωσης και το δίδυμο Χάινς-Χάντερ.

Οι Σέρβοι θα πρέπει να ελέγξουν τον ρυθμό πιάνοντας υψηλά αμυντικά standards για να μείνουν κοντά στο σκορ. Η τριάδα των Ντε Κολό-Κλάιμπερν-Χίγκινς δεν είναι καθόλου εύκολο να σταματηθεί αν και το παρελθόν έχει δείξει ότι το Βελιγράδι ισοδυναμεί με τη “χώρα των θαυμάτων” σε επίπεδο Ευρωλίγκας.

Fenerbahce-Olympiakos

Remake του περυσινού τελικού της διοργάνωσης στη Πόλη με την ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου να προσπαθεί να βρεις τις λύσεις που θα τη βοηθήσουν να βελτιώσει τη κακή εικόνα των τελευταίων παιχνιδιών. Ο Ολυμπιακός έχει μηχανισμούς τους οποίους παραδοσιακά ενεργοποιεί όταν η ομάδα βρίσκεται με τη πλάτη στον τοίχο. Παραμένει μια ελίτ άμυνα σε αυτό το επίπεδο και θα πάει στη Τουρκία για μια μεγάλη μάχη. Τα προγνωστικά δεν είναι υπέρ του πάντως. Η Φενέρ έρχεται από ήττα στο ντέρμπι με τη Νταρουσάφακα και ως γνωστόν ο Ομπράντοβιτς ξέρει να χρησιμοποιεί τέτοια αποτελέσματα για να “εισβάλλει” στο μυαλό των παιχτών του δίνοντας τους έξτρα-κίνητρο.

Η Φενέρ θα πιέσει πολύ τα γκαρντ της ελληνικής ομάδας ανοίγοντας τη “φάκα” του 1on1 παιχνιδιού στην επίθεση του Ολυμπιακού με την άμυνα της να έχει αθλητές που μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτό το κομμάτι. Οι ερυθρόλευκοι θα πρέπει να δουλέψουν πολύ στο αμυντικό κομμάτι για να “κατεβάσουν” τα περιφερειακά ποσοστά των Τούρκων (είναι η καλύτερη ομάδα σουτάροντας από το τρίποντο) και να γυρίσουν με υπομονή τη μπάλα χωρίς να υποκύψουν στη πίεση τους, δίνοντας εύκολα καλάθια. Πολύ προσοχή στην αδύνατη πλευρά (η Φενέρ βασίζεται πολύ στην εκτέλεση από εκεί) και τον Ντατόμε. Είναι πολύ σημαντικό για τον Ολυμπιακό να δείξει μαχητικό πνεύμα σε αυτό το ματσάρισμα με τη πρωταθλήτρια Ευρώπης ώστε να αλλάξει πράγματα στον συναισθηματικό του κόσμο αυτή τη περίοδο.

Valencia-EA7 Armani

Το Μιλάνο δέχθηκε ένα ηχηρό χαστούκι τη προηγούμενη αγωνιστική με τη συντριβή από τη Ζαλγκίρις το οποίο ίσως βοηθήσει την ομάδα του Πιανιτζιάνι να κατανοήσει την απόσταση που τη χωρίζει από την επιστροφή στη κορυφή. Οι Λομβαρδοί έπαιξαν καλύτερα απέναντι στη Τρέντο το Σάββατο, ειδικά στο αμυντικό κομμάτι, όμως θα χρειαστεί πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια στο παιχνίδι με τη Βαλένθια. Οι “νυχτερίδες” γνώρισαν δύο κολλητές ήττες εύκολα παίζοντας απέναντι στην ελίτ της διοργάνωσης εκτός έδρας και τώρα πρέπει να επιστρέψουν για να πάρουν ένα εντός έδρας ματς το οποίο είναι θεωρητικά πάντα στα μέτρα τους. Δεν είναι εύκολο αυτό. Οι Ιταλοί θα είναι πεισμωμένοι και θα προσπαθήσουν να ανοίξουν τον ρυθμό στην Ισπανία. Η Βαλένθια είναι σοβαρή ομάδα και εάν οι Ιταλοί δε κάνουν ένα καλό αμυντικό παιχνίδι (αυτό είναι το ζητούμενο για τον Πιανιτζιάνι στη παρούσα φάση) θα έχει το πάνω χέρι.