Tα εξειδικευμένα στατιστικά δεν υπάρχουν μόνο για να δείχνουν τον δρόμο στο επιτελείο μιας ομάδας αλλά προσφέρουν την ευκαιρία για τη εξαγωγή χρήσιμων και απλών συμπερασμάτων για τον μέσο φίλαθλο του αθλήματος.
Πάμε μαζί να δούμε μερικά τέτοια τα οποία θα μας οδηγήσουν σε απλά, εύκολα στη κατανόηση συμπεράσματα αποτελώντας χρήσιμο εργαλείο στη σωστή παρακολούθηση των παιχνιδιών της Stoiximan. gr Basket League.
3PT%. Η γραμμή που χωρίζει «κόλαση» και «παράδεισο»
O Προμηθέας Πατρών είναι η πιο εύστοχη ομάδα της Stoiximan. gr Basket League πίσω από τη γραμμή που χωρίζει τη «κόλαση» με τον «παράδεισο» στο μπάσκετ. Οι Πατρινοί σουτάρουν με το εξαιρετικό 39.8% παίρνοντας ώθηση από τη τριάδα Φαγιέ (50.0%) Σαλούστρου (45.5%) Γκίκα (41.2%). O Προμηθέας είναι μια ομάδα που βασίζεται στη καλή κυκλοφορία της μπάλα και εισπράττει από αυτή του επιμονή μέσα από τη περιφερειακή εκτέλεση. Στην αντίπερα όχθη βρίσκεται ο Άρης, ενδεικτικό του τι σημαίνει δημιουργία στο σημερινό μπάσκετ. Οι Θεσσαλονικείς δυσκολεύονται να παράγουν καλό περιφερειακό σουτ και αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο στο ποσοστό τους το οποίο είναι μόλις 25.3% (το χαμηλότερο στη λίγκα).
Αξιοσημείωτο το performance του Ολυμπιακού. Το καλοκαίρι, όταν οι Πειραιώτες προσέθεταν εξαιρετικούς σουτέρ στο ρόστερ τους, στο Hoopfellas υπογραμμίζαμε το πόσο δύσκολο θα ήταν να κεφαλαιοποιήσουν αυτό τους χαρακτηριστικό χωρίς πηγές δημιουργίας (ουσιαστικά μόνος δημιουργός ο Σπανούλης ο οποίος μάλιστα είναι εκτός μέχρι τώρα). Όπως και στην Ευρωλίγκα έτσι και στη Stoiximan. gr Basket League, η επίδοση των ερυθρολεύκων δεν είναι ικανοποιητική δεδομένου του ότι με 30.8% κατέχουν τη δέκατη θέση εντός συνόρων.
Αντίπαλο FG%: Το ποσοστό στα σουτ της αντίπαλης επίθεσης απέναντι στην άμυνα σου
Είναι λογικό οι δύο άμυνες της Ευρωλίγκας να βρίσκονται στο δικό τους επίπεδο σε αυτό το κομμάτι παίζοντας σε διαφορετικά στάνταρντ, ειδικά μάλιστα όταν η μια (ΟΣΦΠ) εκ των δύο κατέχει στο ξεκίνημα της σεζόν τον τίτλο της καλύτερης άμυνας της Ευρωλίγκας. Ο Ολυμπιακός (34.6%) και ο Παναθηναϊκός (36.0%) κατεβάζουν τα ποσοστά των αντιπάλων στο ..πάτωμα και πλέον όλοι μπορείτε να καταλάβετε γιατί είναι τόσο δύσκολο να ηττηθούν στην ελληνική λίγκα. Πολύ καλή δουλειά σε αυτό το κομμάτι κάνουν ο Κολοσσός (40.0%) και ο Άρης (41.5%), ομάδες που είναι προφανές ότι έχουν δουλέψει την άμυνα τους και ποντάρουν σημαντικά σε αυτή.
AST%: Ποσοστό πόντων μετά από συνεργασία (τελική πάσα)
Είναι ένα στατιστικό στοιχείο το οποίο λέει πολλά για τη φύση της επιθέσεως μιας ομάδας χωρίς πάντα να αποτελεί από μόνο του θετικό ή αρνητικό δείκτη μιας και είναι άμεσο συνδεδεμένο με την αγωνιστική κατεύθυνση που έχει επιλέξει το κάθε σύνολο. Για παράδειγμα η έλλειψη παιχτών με σπουδαίο one on one παιχνίδι από το ρόστερ του Πανιωνίου έχει αναγκάσει την ομάδα της Ν. Σμύρνης να δουλέψει πιο ομαδικά για τα καλάθια της (70.2% μετά από ασσίστ). Στον πίνακα ακολουθούν τα τρία πιο ποιοτικά ρόστερ της λίγκας: Παναθηναϊκός (68.5%), Ολυμπιακός (66.4%) και ΑΕΚ (66.0%). Στη τελευταία θέση (μόλις 48.1%) βρίσκεται ο Γυμναστικός Λάρισας ο οποίος λανσάρει ένα γρήγορο στυλ μπάσκετ επιδιώκοντας το κάθετο παιχνίδι και τη προσωπική φάση.
Offensive Rating (αξιολόγηση της επιθετικής σου συνέχειας στον ορίζοντα των 100 κατοχών)
Ο Παναθηναϊκός κρατάει τον τίτλο της πιο αποτελεσματικής επίθεσης στη Stoiximan. gr Basket League φτάνοντας το νούμερο των 119.4 πόντων στις 100 κατοχές. Ο Ολυμπιακός ακολουθεί με 118.2 με το Λαύριο των αρκετών παραγωγικών αμερικανών (Μούρ-Νίξον-Γκρέη παράγουν 37.9 πόντους οι τρεις τους) και τον ΠΑΟΚ του Ηλία Παπαθεοδώρου να ακολουθούν. Ουραγός ο Άρης (90.9) ο οποίος πληγώνεται ανεπανόρθωτα από την απουσία ενός ικανού playmaker στη περιφέρεια με την ευθύνη στο δημιουργικό κομμάτι να έχει μετατεθεί στο δίδυμο των φόργουορντ (Βασιλόπουλος-Ουίβερ).
Defensive Rating (άμυνα ανά 100 κατοχές)
Στην ελληνική λίγκα η άμυνα είναι το βασικότερο συστατικό της επιτυχίας παραδοσιακά για αυτό οι περισσότεροι προπονητές κινούνται σε αυτή τη κατεύθυνση χτίζοντας τα σύνολα τους. Είναι ευνόητο ότι οι δύο «αιώνιοι» υπερέχουν σε αυτό το κομμάτι (πρώτος ο Ολυμπιακός με 86.3, δεύτερος ο Παναθηναϊκός με 89.3) με μεγάλη διαφορά από τις υπόλοιπες ομάδες. Άλλωστε πρόκειται για δύο σύνολα που δομήθηκαν για να παίξουν ελίτ-άμυνα στο υψηλότερο επίπεδο του ευρωπαϊκού μπάσκετ (πόσο μάλλον εντός των συνόρων).. Ακολουθεί η ΑΕΚ η οποία ανέβασε το αθλητικό της επίπεδο προσθέτοντας παίχτες προς αυτή την κατεύθυνση (Μπάρλοου, Τζέιμς, Σι), ο Κολοσσός Ρόδου που συνολικά κάνει καλή δουλειά στα μετόπισθεν και ο Άρης του Παναγιώτη Γιαννάκη (υπήρχε περίπτωση να λείπει ομάδα του «Δράκου» από τις κορυφαίες θέσεις αμυντικής αξιολόγησης;)
TOV%: Λάθη (ανά 100 κατοχές)
Στο σύγχρονο μπάσκετ του ρυθμού και των κατοχών ο αριθμός των λαθών είναι άκρως σημαντικό στοιχείο του παιχνιδιού. Ανεξάρτητα από το πόσο τρέχεις ή σε πόσες κατοχές πηγαίνεις το παιχνίδι, υποχρεούσαι να κρατάς χαμηλά το νούμερο των λαθών σου τα οποία έχουν πολλαπλή επιρροή σε πολλούς άλλους τομείς εντός του παρκέ. Ένα από τα μυστικά λοιπόν πίσω από το 3-1 του έργου του Ντίνου Καλαμπάκου στην Αμαλιάδα και τον Κόροιβο είναι το μπάσκετ χαμηλού αριθμού λαθών (11.2% Νο1 στη κατηγορία). Ο Κόροιβος, ομάδα που παίζει σε ελεγχόμενο ρυθμό, έχει περιφερειακούς οι οποίοι παίζουν σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο (λίγα λάθη) και αυτό βοηθάει πολύ ένα σύνολο να βρει τον ρυθμό και να χτίσει την αυτοπεποίθηση του μέσα στα 40 λεπτά. Στον αντίποδα, το γρήγορο μπάσκετ του Προμηθέα Πατρών παράγει πολλά λάθη (20.3%, 4.5 κατά μέσον όρο ο Γκίκας ) με τον Μάκη Γιατρά να περιμένει πως και πως την επιστροφή τον Trevor Releford στη περιφερειακή του γραμμή.