Χωρίς οίκτο!

Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός ρίχνονται στην αρένα του ΣΕΦ για 40 λεπτά μπασκετικού αμοραλισμού. Μοναδικός στόχος η νίκη που θα φέρει πίσω το χαμόγελο και την αισιόδοξη ματιά προς την ημέρα που ξημερώνει . Μόνο η νίκη, με κάθε κόστος.

Δεν είναι απλά ένα ντέρμπι με σημαντικό βαθμολογικό χαρακτήρα. Είναι μια μάχη στην οποία επιβάλλεται με κάθε τρόπο να ρίξεις τον αντίπαλο στον βαθύ χαντάκι του προβληματισμού.

Ποντάρει στο καλό περιφερειακό σουτ ο Ολυμπιακός (όχι δε κάνω πλάκα..)

Είναι γεγονός ότι οι επιδόσεις των ερυθρολεύκων φέτος πίσω από τη γραμμή του τριπόντου είναι μάλλον απογοητευτικές δεδομένου του ότι με ποσοστό ευστοχίας της τάξεως του 26.4% δικαιολογημένα βρίσκονται στις χαμηλότερες θέσεις αξιολόγησης στη συγκεκριμένη κατηγορία.

Πλέον έγινε κατανοητό ακόμα και στον κόσμο που δεν έχει εντρυφήσει ιδιαίτερα στο άθλημα αυτό το οποίο υπογραμμίσαμε το καλοκαίρι στο Hoopfellas σχετικά με τακτική του Ολυμπιακού να φορτώσει το ρόστερ του με σπουδαίους (και αυτό είναι αλήθεια) περιφερειακούς σουτέρ. Μια ομάδα δε γίνεται αυτόματα πιο αποτελεσματική στο κομμάτι της περιφερειακής εκτέλεσης γεμίζοντας το σύνολο με σουτέρ. Η παραγωγή καλών σουτ συνιστά μια ολόκληρη πολύ απαιτητική διαδικασία η οποία απαιτεί τη συμμετοχή αθλητών με διαφορετικά χαρακτηριστικά ώστε να φτάσουμε στο θεμιτό αποτέλεσμα που είναι η «καλή ματιά» για τον εκτελεστή. Από τους ερυθρόλευκους λείπει αυτή τη στιγμή η δημιουργία σε μεγάλο βαθμό. Έχουν ψηλώσει τα σχήματα τους κερδίζοντας πράγματα στο αμυντικό κομμάτι (με την ικανότητα των forwards τους να αμυνθούν σχεδόν παντού στο παρκέ) όμως απέχουν αισθητά από το να κεφαλαιοποιήσουν τους πραγματικά καλούς σουτερ με τους οποίους πλαισίωσαν το ρόστερ τους φέτος.

Απέναντι στον Παναθηναϊκό ο Ολυμπιακός θα στοχεύσει να κυκλοφορήσει τη μπάλα χωρίς λάθη στο μισό γήπεδο. Δεν έχει τους γκαρντ που θα πάνε βαθιά στην άμυνα βάζοντας πίεση σε αυτήν με την ικανότητα τους στον χειρισμό της μπάλας και την επιθετικότητα τους όμως διαθέτει ένα από τα καλύτερα δίδυμα ψηλών στο χαμηλό post με τους Πρίντεζη-Μιλουτίνοφ. Με μέσο την ικανότητα των ψηλών του (συμπεριλαμβανομένων και τον Μακλίν-Αγραβάνη που μπορούν να βάλουν τη μπάλα στο παρκέ) να «μαζέψουν» μια άμυνα με τη δραστηριότητα τους στο «ζωγραφιστό», οι ερυθρόλευκοι θα προσπαθήσουν να παράγουν καλά περιφερειακά σουτ απέναντι σε μια άμυνα η οποία αδυνατεί χαρακτηριστικά φέτος να ελέγξει τη δραστηριότητα των αντιπάλων σε αυτόν τον τομέα. Η «πράσινη» άμυνα δέχεται το 46.9% των τριπόντων που επιχειρεί ο αντίπαλος (η χειρότερη επίδοση μέχρι τώρα στη διοργάνωση).

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος ξέρει ότι παίζει ματς ειδικών συνθηκών και επίσης το πόσο μια καλή βραδιά σε επίπεδο εκτέλεσης από τη γραμμή του τριπόντου μπορεί να εκτοξεύσει την ομάδα του. Μιλάμε άλλωστε για ένα εντός έδρας ντέρμπι για τον Ολυμπιακό.. Το τρίποντο μπορεί να σε απογειώσει βάζοντας φωτιά στη κερκίδα και φτερά στα πόδια σου. Σουτέρ όπως οι Στρέλνιεκς-Τόμπσον και Ρόμπερτς μπορούν να βάζουν όλο το βράδυ εάν «πατήσουν» καλά στην επίθεση.

Ίσως λοιπόν η τακτική των ερυθρολεύκων ξεκινήσει με βάση τους δύο ψηλούς τους (άλλωστε αποτελούν το «βαρύ σασί» της ομάδας με τον Σπανούλης εκτός) όμως ο ουσιαστικός στόχος (προβλέποντας την αντίδραση της αντίπαλης άμυνας και του τι θα «δώσει» αυτή στους γηπεδούχους) θα είναι η παραγωγή καλών περιφερειακών σουτ. Ο Ολυμπιακός είτε πρέπει να πάρει και να βάλει τέτοια σουτ είτε να υποστηρίξει την επίθεση του με επιθετικό ριμπάουντ για να νικήσει την ενδεχομένως «κλειστή» σε επίπεδο χώρων (κύριοι στόχοι του Πασκουάλ το αμυντικό ριμπάουντ και η προστασία του ζωγραφιστού) άμυνα του Παναθηναϊκού.

 

H άμυνα το κλειδί της νίκης για τον Πασκουάλ

Στον Παναθηναϊκό έχει συσσωρευτεί γκρίνια για την εικόνα της ομάδας από το ξεκίνημα της σεζόν η οποία κορυφώθηκε μετά τον αποκλεισμό στο κύπελλο από την ΑΕΚ. Το ντέρμπι του Φαλήρου μπορεί να λειτουργήσει ο «κολυμπήθρα του Σιλωάμ».

Ο Τσάβι Πασκουάλ έχει βιώσει την εμπειρία του ΣΕΦ και ξέρει τι θα αντιμετωπίσει στο συγκεκριμένο ματς. Γνωρίζει πολύ καλά, ζυγίζοντας τα συν και τα πλην της ομάδας του αυτή την εποχή ότι ο Παναθηναϊκός πρέπει να επικεντρωθεί στο να κάνει ένα σπουδαίο αμυντικό παιχνίδι σήμερα το βράδυ για να φύγει όρθιος από το ΣΕΦ. Η πραγματικότητα αυτή είναι και μας δίνει την εξήγηση μέσα από δύο σταθερές με βάση την αγωνιστική παρουσία των «αιωνίων» μέχρι τώρα στη διοργάνωση.

-Η επίθεση του Ολυμπιακού είναι στα «μέτρα» της πράσινης άμυνας. Οι ερυθρόλευκοι είναι τελευταίοι σε επιθετική αποτελεσματικότητα στην Ευρωλίγκα με Offensive Rating 101.2, πολύ χαμηλούς δείκτες δημιουργίας και τον Σπανούλη εκτός για μια ακόμα φορά.

-Η άμυνα του Ολυμπιακού (Νο 1 στην EL με Defensive Rating 97.9, δηλαδή επίδοση ανά 100 κατοχές) σε συνδυασμό με τη στατική και ώρες-ώρες αρτηριοσκληρωτική επίθεση του Παναθηναϊκού (Offensive Rating 107.1 No12 στη διοργάνωση) δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για βάσιμο ποντάρισμα σε μια πολύ παραγωγική πράσινη βραδιά.

Σαφέστατα σε αυτά τα ματς τα έχουμε δει όλα δεδομένου του ιδιαίτερου ψυχολογικού υπόβαθρου που λειτουργεί σαν ..ασανσέρ για τους δύο αντιπάλους, όμως ρεαλιστικά, σήμερα, τα δεδομένα είναι αυτά.. Ο Παναθηναϊκός πρέπει να ελέγξει τη μπάλα και στις δύο πλευρές του παρκέ. Καταλαβαίνετε πόσο κομβικός είναι ο Νικ Καλάθης για τους πρωταθλητές λοιπόν.. Οι πράσινοι έχουν μεγαλύτερη προσωπικότητα αναφορικά με το επιθετικό κομμάτι. Διαθέτουν αθλητές με μεγαλύτερη ακτίνα δράσης στο παρκέ και ικανότητα να παράγουν με προσωπική φάση όπως ο Σίνγκλετον και ο Παππάς. Στο πρόσωπο του Ρίβερς έχουν βρει έναν πραγματικό ηγέτη στο δύσκολο αγωνιστικό (και όχι μόνο) περιβάλλον αυτών των παιχνιδιών. Μπορούν να βρουν πόντους λοιπόν σε ένα κλειστό παιχνίδι μέσα από τη προσωπικότητα και την ατομική ικανότητα των παιχτών τους.

Για αυτό και η ναυαρχίδα στη τακτική τους είναι άμεσα συνδεδεμένη με το αμυντικό κομμάτι ακόμα και εάν ο Πασκουάλ στις δηλώσεις του εστίασε σε τομείς που σου δίνουν τη σταθερά του ρυθμού:

«Τα πάντα είναι σημαντικά σε τέτοια ντέρμπι. Φυσικά μέσα στο ΣΕΦ θα πρέπει να παίξεις καλή άμυνα αλλά ταυτόχρονα πρέπει να κοντρολάρουμε τα λάθη μας στην επίθεση και να ελέγξουμε τα ριμπάουντ. Είναι στοιχεία που πρέπει να έχουμε σε αυτό το ματς. Ο Ολυμπιακός παίζει πολύ καλή άμυνα, ειδικά στο γήπεδό του και για αυτό πρέπει να είμαστε καλοί στις πάσες και να βρίσκουμε την καλύτερη δυνατή επιλογή στην επίθεσή μας.

Είναι ξεκάθαρο ότι στην επίθεση δεν βρίσκαμε τις σωστές λύσεις και κάναμε σουτ με τους αμυντικούς πολύ κοντά στον παίκτη μας. Πρέπει να το βελτιώσουμε γιατί είναι πολύ σημαντικό στοιχείο. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι παίκτες δεν θέλουν να πασάρουν τη μπάλα, αλλά πρέπει να βελτιώσουμε τις αποστάσεις, την έξτρα πάσα και να έχουμε πολλές πάσες στην επίθεση»

Κατά τη γνώμη μου ο Παναθηναϊκός, πάνω από όλα και μιλώντας σε ρεαλιστική βάση πρέπει να στοχεύσει σε ένα καλό αμυντικά παιχνίδι. Έχει τα «όπλα» για να κρατήσει την επίθεση των ερυθρολεύκων χαμηλά. Απλά πρέπει να τα εμφανίσει στη μάχη σταδιακά και με τη κατάλληλη σειρά ώστε να μη χάσει το τιμόνι στα χέρια του.
Εν κατακλείδι… Αναμένεται μεγάλη μάχη σήμερα το βράδυ στο Φάληρο. Έχω την αίσθηση ότι το σημαντικότερο βήμα προς τη νίκη θα το κάνει η ομάδα που θα διαχειριστεί καλύτερα τον φόβο της ήττας. Ο Ολυμπιακός ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να χάσει (ειδικά) το συγκεκριμένο ματς στην έδρα του και ο Παναθηναϊκός ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να συνεχίσει τη κακή εκτός έδρας παρουσία του στη διοργάνωση. Αργά το βράδυ τη στιγμή που ο νικητής θα παίρνει μια βαθιά ανάσα, ο ηττημένος ίσως θα πρέπει να διαχειριστεί τη πρώτη κρίση της σεζόν.