Ο Γύρος της Φλάνδρας

Τα δύσκολα δεν έχουν ακόμη αρχίσει για τους 175 δρομείς της εμβληματικής διαδρομής Μιλάνο – Σαν Ρέμο που έλαβε χώρα για 112η φορά πριν δυο εβδομάδες. Οι ποδηλάτες έχουν μόλις αφήσει πίσω τους το Ντουόμο και απολαμβάνουν τα τελευταία μέτρα ξεγνοιασιάς, διασχίζοντας τους δρόμους του Μιλάνου, πριν ξεχυθούν στην κλασσική διαδρομή των 299 χιλιομέτρων, την πιο μακρινή και επίπονη στο καλεντάρι.

Μετά από 6 ώρες και 38 λεπτά άοκνης προσπάθειας και σπριντάροντας ανηλεώς στην ανηφόρα του περίφημου λόφου του Πότζιο, ο Φλαμανδός Γιάσπερ Στούιβεν (με το παρατσούκλι “ο σοκολατοποιός”), κατάφερε να “λιώσει” τους αντιπάλους του και να αποσπαστεί δυόμιση χιλιόμετρα πριν τον τερματισμό.

Ο “σοκολατοποιός” κράτησε με λύσσα μέχρι την τελευταία στιγμή, για να γραφτεί ένα από τα μεγαλύτερα αθλητικά παραμύθια της χρονιάς – βλέπετε η απόδοση για να κερδίσει τον επικό αυτό αγώνα ήταν 150/1. Πίσω στην πατρίδα, στην κουκλίστικη “σοκολατερί” που διατηρεί με τον θείο του, είχε κέρασμα για όλους. Γιατί ο Γιάσπερ ενσαρκώνει όντως το απόλυτο εξαγωγικό μοντέλο του Βελγίου – σοκολατάκια και ποδηλασία, με μια δόση τραγικής ειρωνείας: σαν τον Οδυσσέα δεμένο στο …τιμόνι του ποδηλάτου του, απαγορεύεται να γευτεί τη γλύκα των παρασκευών του…

Η διαδρομή Μιλάνο – Σαν Ρέμο είναι η πρώτη ημερολογιακά από τα περίφημα πέντε “Monuments”, ήτοι τους πέντε παλιότερους, αλλά και σκληρότερους ημερήσιους ποδηλατικούς δρόμους, με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων και πρεστίζ που συναγωνίζεται χίλιους καρδινάλιους. Η δεύτερη είναι αυτή που θα λαμβάνει πάντα χώρα την πρώτη Κυριακή του Απριλίου και δεν είναι άλλη από τον ανυπέρβλητο Γύρο της Φλάνδρας, χωρίς υπερβολή το κυριότερο γεγονός της χρονιάς για την Φλαμανδικό καντόνι.

Η δημοτικότητα του αγώνα παραμένει ασυναγώνιστη – οι αστυνομικές αναφορές των αρχών της δεκαετίας του 1930 περιέγραφαν πλήθος περισσότερων από 500.000 ανθρώπων στο πλάι των λιθόστρωτων ανηφορικών δρόμων που καθορίζουν την έκβαση του αγώνα. Τα λιθόστρωτα έχουν γίνει σήμερα ο ακρογωνιαίος λίθος της φλαμανδικής ταυτότητας και γι’ αυτό προστατεύονται με το σήμα της φλαμανδικής πολιτιστικής κληρονομιάς και η νικηφόρα ανάβαση τους, είναι για κάθε πιτσιρικά της περιοχής, ότι είναι για τους πιτσιρικάδες που μεγαλώνουν σε φαβέλα το να σηκώσεις κύπελλο στο Μαρακανά.

Ο Γιάσπερ Στούιβεν ετοιμάζει τις νέες φουρνιές με σοκολατάκια σε σχήμα τιμονιού και ρόδας ποδηλάτου και δηλώνει άριστα προετοιμασμένος. Γνωρίζει καλά ότι δεν μπορεί να είναι κάθε μέρα του Αη Γιάσπερ, αλλά και το 40 απόδοση που πληρώνει για να κερδίσει τον φετινό Γύρο της Φλάνδρας, δεν το λες και άσχημη απόδοση. “Θείε, πιάσε να στείλουμε από μια παρτίδα σοκολατάκια στους αντιπάλους μου…”

Maestro