Η ώρα του Στεφ Κάρι

Ράπτορς και Ουόριορς αντάλλαξαν «χτυπήματα» στα δύο πρώτα ματς και οι τελικοί βρίσκονται σε πλήρη ισορροπία. Η σειρά πλέον μεταφέρεται στο Όκλαντ. Είναι  η ώρα του Στεφ Κάρι…

Οι πρωταθλητές έκαναν το 1-1 απέναντι στους πολύ μαχητικούς Ράπτορς και ξέφυγαν από τα σχοινιά, επιστρέφοντας στη Δυτική ακτή πιο αισιόδοξοι αναφορικά με τις πιθανότητες τους στη συνέχεια της σειράς. Στα πρώτα 96 λεπτά της φαίνεται ξεκάθαρα ότι τα πράγματα δεν θα είναι τόσο απλά για την αρμάδα του Στιβ Κερ.

Τα προβλήματα που έχουν πλέον να διαχειριστούν οι «Πολεμιστές» είναι πολλά και το διπλό του δεύτερου τελικού στο Τορόντο λειτούργησε ως μάσκα οξυγόνου. Ο Κέβιν Ντουράντ σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση θα είναι εκτός τρίτου παιχνιδιού. Κανείς δεν είναι σίγουρος εάν στο παρκέ θα εμφανιστεί ο Κλέι Τόμπσον ξεπερνώντας το δικό του πρόβλημα τραυματισμού. Ο Ιγκουοντάλα πονάει και ο Κάζανς απέχει από το να θεωρηθεί 100% έτοιμος. Οι Ράπτορς έρχονται στην Καλιφόρνια διψασμένοι και με πίστη στις πιθανότητες νίκης η οποία θα τους δώσει το επάνω χέρι στη σειρά. Είναι η ώρα του Στεφ Κάρι…

Ο σούπερ-σταρ των Ουόριορς ξέρει ότι ενόψει αυτού του παιχνιδιού πρέπει  να δώσει κάτι παραπάνω από αυτό που μας έχει συνηθίσει. Από αυτό που τον τοποθετεί στους κορυφαίους παίχτες της λίγκας. Πρέπει να εμπνεύσει και ανάψει τη φλόγα του ενθουσιασμού στην Oracle Arena. Να παρασύρει τους συμπαίχτες του και όλο το κτίριο στον ρυθμό που ο ίδιος γνωρίζει εκτινάσσοντας τα ντεσιμπέλ.

Οι Ράπτορς είναι μια σπουδαία ομάδα. Ο Λέοναρντ παίζει σε αυτά τα playoffs ως «ο καλύτερος παίχτης του πλανήτη» και η άμυνα της ομάδας δουλεύει υποδειγματικά. Ο κόουτς Νερς  ξεσκόνισε τα κιτάπια της old school-προπονητικής παρουσιάζοντας την Βox & One άμυνα (4 παίχτες ζώνη-1 προσωπική άμυνα) για να αναχαιτίσει τον Κάρι και τα «κοψίματα» που ενεργοποιούν στην επίθεση τους οι Ουόριορς με στόχο το κέντρο της ρακέτας του Τορόντο.  Ο Κάρι δεν πήρε καμία προσπάθεια απέναντι σε αυτή την άμυνα, μοιράζοντας τη μπάλα στους συμπαίχτες του. Η επιλογή του Νερς (πρέπει να τον επαινέσουμε για το ρίσκο και την παρέμβαση του στο ματς) σόκαρε τους πρωταθλητές οι οποίοι σίγουρα θα είναι πιο διαβασμένοι στο τρίτο ματς. Για τον Στιβ Κερ θα είναι πολύ σημαντικό να έχει στη διάθεση του τον Κλέι Τόμπσον (μπορεί να αποτελέσει τον παίχτη που θα κάνει τη διαφορά εάν τελικά βρεθεί στο παρκέ ), ειδικά μιλώντας για ανάλογες αμυντικές τακτικές, όμως πρέπει να είναι έτοιμος για να κερδίσει χωρίς αυτόν.

Ο Στεφ Κάρι μετράει στους δύο πρώτους τελικούς 28.5 πόντους (1ος σκόρερ της σειράς μαζί με τον Λέοναρντ), 4.0 ριμπάουντ, 4.5 τελικές πάσες, 2.0 κλεψίματα, 22/23 προσωπικές και 7/19 τρίποντα. Ίσως τώρα έρχεται η στιγμή της έκρηξης. Η ομάδα του το έχει ανάγκη και η συνθήκη που έχει δημιουργηθεί ( τραυματισμοί των άλλων σπουδαίων σκόρερ) φαίνεται να στρώνει ιδανικά το χαλί για αυτόν. Η εξαιρετική άμυνα των Ράπτορς θα πετάξει ότι καλύτερο έχει επάνω του. Ο Κερ θα προσπαθήσει να τον αποσυμπιέσει δίνοντας δημιουργικές ευθύνες στον Γκριν (κυρίως) και στους Ιγκουοντάλα-Κάζανς. Η κρισιμότητα της κατάστασης ίσως επιβάλλον στον ίδιο τον Κάρι να θυμηθεί το τρομερό δεύτερο ημίχρονο του έκτου ματς απέναντι στους Ρόκετς όπου με 33 πόντους (23 στη τελευταία περίοδο) έστειλε τους παίχτες του Ντ’Αντόνι για διακοπές.

Εκτός των άλλων, ίσως ήρθε η ώρα να κάνει δικό του το βραβείο του MVP των τελικών που τόσο του λείπει. Όχι ότι έχει ιδιαίτερη σημασία για αυτόν. Η νίκες της ομάδας και η λατρεία των συμπαιχτών του προς το πρόσωπο του είναι το δικό το …ΜVP.  Είναι θέμα κουλτούρας. Αυτή ακριβώς η αγάπη και η στήριξη τους όμως μπορεί να τροφοδοτήσει την έκρηξη του σε αυτή τη σειρά. Τα λόγια του Ιγκουοντάλα μετά το δεύτερο ματς δίνουν νέο  νόημα στο «τι τελικά έχει πραγματικά αξία» στη μπασκετική διαδρομή ενός σούπερ-σταρ.

«Μου αρέσει ο Στεφ. Είναι ένας πολύ ωραίος τύπος, κάποιος που είναι ωραίο να βρίσκεσαι γύρω του καθημερινά. Αυτός είναι στη πραγματικότητα ο μόνος λόγος που (ακόμα) μου αρέσει να παίζω μπάσκετ»…