Ώρα για τάνγκο

H Eλλάδα αρχίζει και ανακτά ξανά τον χαρακτηρισμό του μπασκετικού «Ελντοράντο» που τη συνόδευε σε παλαιότερες εποχές, την ώρα που ο ανταγωνισμός μεταξύ των “αιωνίων” κορυφώνεται. Ο Παναθηναϊκός ενεργοποίησε την πρώτη του βόμβα στη φετινή Offseason, ανακοινώνοντας τον Αργεντινό Λούκα Βιλντόζα. Μπορεί ο 28χρονος γκαρντ να συνδέσει το όνομα του με την καινούργια εποχή που ξημερώνει στο ΟΑΚΑ;

Το πρώτο «αίμα» λοιπόν. Ο Παναθηναϊκός επιστρέφει στα ψώνια από το «πρώτο ράφι» υπογράφοντας έναν από τους καλύτερους combo guards της περυσινής Ευρωλίγκας. Ήταν κοινό μυστικό αλλά πλέον μετατράπηκε σε επίσημη ανακοίνωση. Ο Λούκα Βιλντόζα θα είναι ένα από τα κεντρικά κομμάτια του καινούργιου παζλ που φτιάχνεται στο ΟΑΚΑ, με τη φιλοδοξία να επιστρέψει το «τριφύλλι» στην κορυφή της Ελλάδας και στην ελίτ της Ευρώπης.

🏀 Στο 3.40 η κατάκτηση του ελληνικού πρωταθλήματος από τον Παναθηναϊκό στη Stoiximan

Είναι σαφές ότι η αποστολή αυτή θα είναι δύσκολη. Στον δρόμο των πρασίνων άλλωστε βρίσκεται ένας πολύ ποιοτικός Ολυμπιακός εντός συνόρων (και όχι μόνο), ενώ στην Ευρωλίγκα ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος. Για αυτό και ο Παναθηναϊκός οφείλει να αποκτήσει τα κατάλληλα «εργαλεία» που θα του επιτρέψουν να δομήσει ένα σύνολο το οποίο θα μπορεί να κερδίζει παιχνίδια διαφορετικής φύσεως και απέναντι σε οποιονδήποτε αντίπαλο, οπουδήποτε.

«Αλέγκρο» εντός του συστήματος

O Βιλντόζα ολοκλήρωσε πριν λίγο καιρό την πέμπτη σεζόν του στην Ευρωλίγκα, αποτελώντας έναν από τους πυλώνες του παιχνιδιού του Ερυθρού Αστέρα. Υπήρξε ο βασικός άσσος και leading guard της ομάδας μέχρι τον Φλεβάρη όπου μπήκε στο rotation ο Καμπάτσο, κατάσταση που τον ώθησε στο να μοιράζει τον χρόνο του στις δύο θέσεις του backcourt.

Αυτό είναι άλλωστε και ένα από τα μεγάλα του πλεονεκτήματα. Πρόκειται για έναν μοντέρνο combo guard ο οποίος μπορεί να καλύψει αποτελεσματικά και το «1» και το «2». Είναι ικανός να προσφέρει τρέχοντας την επίθεση ως κυρίως δημιουργός με τη μπάλα στα χέρια αλλά και ως δεύτερος χειριστής μακριά από αυτήν, που θα επικεντρωθεί περισσότερο στο σκοράρισμα. Εν ολίγοις, ο κόουτς Αταμάν έχει ως βάση έναν περιφερειακό που ταιριάζει με πολλούς  διαφορετικούς τύπους γκαρντ.

Έχει επίσης το μέγεθος, το μήκος και τα πόδια για να αποτελέσει παράγοντα στα μετόπισθεν. Όσοι παρακολουθείτε διαχρονικά το Hoopfellas ίσως θυμάστε κάποια εγκωμιαστικά σχόλια μας στο παρελθόν για την άμυνα του επάνω στον prime Μάικ Τζέιμς της ΤΣΣΚΑ, όταν ο Λούκα ήταν ακόμα μέλος της Μπασκόνια. Έχει πολύ γρήγορες αντιδράσεις με τα άκρα του και μπορεί να είναι επιδραστικός πιέζοντας τη μπάλα. Οφείλει να βελτιώσει τη συγκέντρωση του και να είναι πιο πειθαρχημένος αμυνόμενος μακριά από τη μπάλα (συχνά έχει λάθος στάση σώματος ή αφαιρείται, χάνοντας σε ένταση όταν κυνηγάει τα «κοψίματα» προς το καλάθι).

Πρωτίστως, ο Βιλντόζα φέρνει έναν «αλέγκρο» χαρακτήρα και παράλληλα αρκετό ατόφιο ταλέντο στην καινούργια ομάδα των πρασίνων. Πρόκειται για έναν παίχτη με αρκετές δεξιότητες και έντονο ταμπεραμέντο. Πιστεύει στον εαυτό του και παίρνει ρίσκα αλλά όπως και ο μέχρι πρότινος συμπαίχτης του, Νεμάνια Νέντοβιτς, ξέρει να υπηρετεί το σύστημα για το κοινό όφελος. Από τον Αργεντινό θα δούμε διάφορες εντυπωσιακές ενέργειες με τη μπάλα στα χέρια. Αλλαγές κατευθύνσεων, ποικιλία ντρίμπλας με επίδειξη της ικανότητας του στον χειρισμό, ζογκλερικά τελειώματα γύρω από το καλάθι και μακρινές «βόμβες» από την περίμετρο. Είναι σημαντικό ότι στις άσχημες βραδιές του, ξέρει να μένει πίσω και προσπαθεί να προσφέρει σε άλλους τομείς, παραμένοντας θετικό στοιχείο για την ομάδα.

Θα χρειαστεί βοήθεια

Όπως και στην περίπτωση του «βιρτουόζου» Νεμάνια Νέντοβιτς, ο Βιλντόζα θα χρειαστεί βοήθεια για να ηγηθεί. Έχει τόνους ταλέντου αλλά (τουλάχιστον αυτήν τη στιγμή, δεδομένου ότι ωριμάζει ακόμα) δεν είναι ο «παλαιάς κοπής» ηγέτης που θα κουβαλήσει κάθε βράδυ την ομάδα στις πλάτες του. Ο Παναθηναϊκός πιθανόν να μη χρειαζόταν ακριβώς έναν τέτοιον άλλωστε.

Το βασικό κομμάτι στο οποίο πρέπει να δουλέψει ο Βιλντόζα, αφορά την αποτελεσματικότητα των αποφάσεων του σε βάθος χρόνου. Είναι μια αδυναμία που φαίνεται πιο πολύ όταν ως κυρίως χειριστής έχει να διαχειριστεί μεγάλο όγκο αποφάσεων. Φέτος είχε 3.9 τελικές πάσες για 2.6 λάθη στην Ευρωλίγκα. Ενώ έχει την ικανότητα και το πνευματικό υπόβαθρο να βάλει μεγάλα σουτ, οφείλει να γίνει πιο ακριβής διαβάζοντας τις άμυνες και λαμβάνοντας αποφάσεις. Στην περίπτωση του, μια ένεση computerized χαρακτήρα, χωρίς να βάλει απαραίτητα στην άκρη τον παράγοντα «φαντασία» που είναι μέρος του παιχνιδιού του, θα του έκανε καλό.

Ο Βιλντόζα «έγραψε» φέτος 1.033 πόντους ανά κατοχή ως χειριστής σε Pick & Roll δράσεις, 1.500 πόντους/κατοχή μέσα από Handoffs (No2 στη διοργάνωση) αλλά και 35.5% στα τρίποντα (απόρροια των ουκ ολίγων ελαφρώς  τραβηγμένων επιλογών του) για 12.6 πόντους. Στον Παναθηναϊκό στοχεύουν να τον πλαισιώσουν με (τουλάχιστον) έναν ακόμα κυρίως χειριστή, ο οποίος θα μπορέσει να τον αποφορτίσει και να τον βοηθήσει να βγάλει το μάξιμουμ της αποτελεσματικότητας του στο παρκέ και δη στο σύστημα του Αταμάν. Η ικανότητα του Αργεντινού στην πάσα και στο να παράγει μέσα από διαφορετικές καταστάσεις, θα είναι άκρως αξιοποιήσιμη στην αγωνιστική πλατφόρμα του Τούρκου τεχνικού. Καμία αμφιβολία για αυτό.

🏀 Στο 12.00 η κατάκτηση της Ευρωλίγκας από τον Παναθηναϊκό στη Stoiximan

Ο Παναθηναϊκός έκανε την πρώτη μεγάλη κίνηση της Offseason, υπογράφοντας έναν εξαιρετικό αθλητή σε πολύ καλή ηλικία, ο οποίος δείχνει ότι ταιριάζει (σε επίπεδο ιδιοσυγκρασίας αλλά και συνολικά ως προσωπικότητα) με τα χνώτα του οργανισμού. Έναν παίχτη που έχει την ποιότητα και τη ψυχοσύνθεση για να αποτελέσει έναν από τους πυλώνες του νέου οικοδομήματος που χτίζεται στο ΟΑΚΑ. Το «τριφύλλι» μετά από χρόνια κοιτάζει και πάλι ψηλά. Η συνέχεια αναμένεται με τεράστιο ενδιαφέρον.

Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές.