Ο νέος Τζίτζι είναι εδώ

Είναι Φεβρουάριος του 2015. Οι παίκτες φτάνουν στο Μιλανέλλο με τα ακριβά τους αυτοκίνητα, έτοιμοι για μια ακόμα προπόνηση. Ανάμεσά τους εμφανίζεται και ένα παιδάκι (στη φάτσα γιατί κατά τα άλλα είναι θηρίο) που δεν έχει αυτοκίνητο, το φέρνουν στην προπόνηση. Δεν έχει προλάβει καν να κλείσει τα 16 του, δεν έχει δίπλωμα. Ο Πίπο Ιντζάγκι τον ανέβασε στην πρώτη ομάδα ακούγοντας τα καλύτερα από τους προπονητές της Πριμαβέρα όπως ο Κρίστιαν Μπρόκι. Ο 15χρονος τερματοφύλακας κάθεται στον πάγκο με την Τσεζένα, δεν παίζει, αλλά έχουν μπει οι βάσεις για την είσοδό του στην μεγάλη ομάδα.

Το καλοκαίρι προπονητής στην Μίλαν αναλαμβάνει ο Σίνισα Μιχαΐλοβιτς και ανεβάζει τον Τζιανλουίτζι Ντοναρούμα στην πρώτη ομάδα, καθώς πιστεύει στον πιτσιρικά. Ο Ντοναρούμα θα είναι η τρίτη επιλογή φαντάζονται όλοι, πίσω από τον Ντιέγκο Λόπεθ και τον αειθαλή Αμπιάτι που προσωπικά πάντα πίστευα ότι γεννήθηκε 40 ετών. Παίρνει λεπτά στα φιλικά του καλοκαιριού, παίζει στα τελευταία περίπου 20′ του αγώνα απέναντι στη Ρεάλ που λήγει με 0-0. Κάθεται κάτω από τα γκολπόστ και στα πέναλτι. Ο Χάμες σκοράρει το πρώτο και τον κοιτάζει κάπως υποτιμητικά χαμογελώντας που τον έστειλε στην άλλη γωνία. Ο μικρός πέφτει στην ίδια γωνία και στα επόμενα δύο, Μαρσέλο και Κασεμίρο την στέλνουν στην αντίθετη. Πιάνει το κακό πέναλτι του Κρόος μόνο από τα συνολικά δέκα (!) που εκτελούν οι αντίπαλοι. Ο τερματοφύλακας Κασίγια εκτελεί το 11ο για τη Ρεάλ και σκοράρει, ο Ντοναρούμα όμως αστοχεί στο δικό του και η Μίλαν χάνει. Ένα αδιάφορο φιλικό τουρνουά θα πει κάποιος, αλλά στα 16 σου φορώντας τη φανέλα της Μίλαν σου φαίνεται το σημαντικότερο τρόπαιο του κόσμου. Λίγες μέρες αργότερα στον τελικό ενός άλλου τουρνουά, πιάνει δύο πέναλτι με τη Σασουόλο και παίρνει την εκδίκησή του.

gianluigi-donnarumma

Η Μίλαν δεν ξεκινάει τόσο καλά στο πρωτάθλημα και ο Μιχαΐλοβιτς αποφασίζει να αλλάξει και το τέρμα του. Στις 25 Οκτωβρίου ο Ντοναρούμα κάθεται για πρώτη φορά κάτω από τα γκολπόστ, γίνεται ο 2ος πιο νέος τερματοφύλακας στην ιστορία του ιταλικού ποδοσφαίρου. 16 χρονών και 242 ημερών, όταν οι φίλοι του πρέπει να διαβάσουν για το τεστ μαθηματικών της Δευτέρας, αυτός παίζει στο Σαν Σίρο. Δυο φορές εκείνη την εβδομάδα ο Μιχαΐλοβιτς δέχτηκε στο Μιλανέλο την επίσκεψη του Μπερλοσκούνι που του είπε να ξεκινήσει τον Λόπεθ. Ο Σίνισα πήρε το ρίσκο: “Του είπα ότι είχε δύο επιλογές. Να με απολύσει και να παίξει ο Λόπεθ ή να με αφήσει και να δει το ντεμπούτο του Ντοναρούμα“. Τελικά έγινε το δεύτερο. Ο μικρός αντιμετώπιζε ξανά τη “γούρικη” Σασουόλο, η Μίλαν κέρδισε μετά από τρία ματς επιτέλους, αλλά η αλήθεια είναι ότι ο Ντοναρούμα είχε ευθύνη για το γκολ της Σασουόλο από φάουλ, καθώς έκανε ανάποδη κίνηση αρχικά. Η Μίλαν πάντως με αυτόν βασικό κάνει τρεις σερί νίκες και ένα μεγάλο ματς με την Αταλάντα που ο Ντοναρούμα κράτησε το 0-0 με άψογη απόδοση. Τελειώνει τη σεζόν με τριάντα παιχνίδια, βασικός πλέον στην Μίλαν. Το καλοκαίρι ο Λόπεθ έφυγε δανεικός, η Μίλαν αποφασίζει να πορευτεί με τον μικρό.

Στα τέλη Οκτωβρίου του 2016 ο Ντοναρούμα είχε το ρεκόρ με τα περισσότερα μηδέν από τους τερματοφύλακες των μεγαλύτερων πρωταθλημάτων. Πέντε φορές κράτησε ανέπαφη την εστία του. Στα μέσα Νοεμβρίου η Μίλαν είναι ακόμα στην τρίτη θέση, οι οπαδοί της επιφυλακτικοί βέβαια ακόμα, αλλά αισιόδοξοι. Κυρίως γιατί κάτω από τα δοκάρια υπάρχει ο Τζίτζι. Με τέτοιο όνομα γίνεται να μην είναι καλός τερματοφύλακας; Οι Ιταλοί το κάνουν πιο σημαδιακό, ο Ντοναρούμα αντικαθιστά τον Μπουφόν στο ημίχρονο φιλικού με τη Γαλλία, όλοι μιλούν για έναν νέο Μπουφόν, ο Ντοναρούμα λέει ότι ο συνονόματος τού συμπεριφέρεται ως μεγάλος αδερφός του, τον βοηθάει, τον συμβουλεύει. Οι δυο τους συναντιούνται στο Σαν Σίρο στο Μίλαν-Γιουβέντους, ο Ντοναρούμα κερδίζει τα φώτα της δημοσιότητας με μια απίθανη απόκρουση που κρατάει το 1-0 στο 95′.

Γεννημένος κάτω από τον Βεζούβιο στην Καστελαμάρε ντι Στάμπια, διέφυγε της προσοχής της τοπικής Νάπολι και τελικά εντάχθηκε στις ακαδημίες της Μίλαν. Η μαμά του η κυρία Μαρινέλλα (κλασσική Ιταλίδα μάνα του νότου, ακόμα χειρότερη από την μέση “τη ζακέτα σου να πάρεις” Ελληνίδα μάνα) ήταν παρούσα σε όλα τα παιχνίδια του κανακάρη της μαζί με το πιστοποιητικό γέννησης του Τζίτζι. Ο πανύψηλος Ντοναρούμα ήταν ένα κεφάλι πάνω από τα άλλα παιδάκια της ηλικίας και οι αντίπαλοι πάντα αμφισβητούσαν πόσο χρονών είναι. Σχεδόν 1.90 στα έντεκά του, οι διαιτητές πάντα τον κοιτούσαν επιφυλακτικά (για νότια Ιταλία μιλάμε, έχουν δει πολλά). Ο μπαμπάς Αλφόνσο απασχολημένος στη δουλειά δεν μπορούσε να παρακολουθεί πολύ. Ήδη είχε φύγει ο μεγάλος γιος Αντόνιο, τερματοφύλακας κι αυτός, για την Μίλαν (χωρίς να καταφέρει να παίξει και η περιπλάνηση τον έφερε μέχρι την Τρίπολη και τον δικό μας Αστέρα). Όταν οι άνθρωποι του Μπερλουσκόνι έκλεισαν τον Αντόνιο, ήταν παρών και ο πανύψηλος πιτσιρικάς Τζίτζι. “Εσύ τι κάνεις εδώ; Είσαι ο πορτιέρης;” του είπε για πλάκα κάποιο από τα στελέχη της ομάδας. Δεν φανταζόταν πού θα κατέληγε αυτό το πιτσιρίκι και ότι λίγα χρόνια αργότερα θα έκαναν το ίδιο ταξίδι για τον μικρότερο αδερφό.  Ο Ντοναρούμα θα μπορούσε άνετα να ήταν σε άλλες από τις ομάδες που ενδιαφέρθηκαν. Γιούβε, Ρόμα, Ουντινέζε και ειδικά η Ίντερ έδειξαν ότι τον ήθελαν. Οι Ιντερίστι είχαν κάνει μια εξαιρετική προσφορά, αλλά ο Τζιανλουτίζι έγινε εξαιτίας του αδερφού του Μίλαν και ήθελε να παίξει εκεί, φορούσε τη φόρμα της ομάδας, είχε τετράδιο με το σήμα της.

Ο μαστρο-Αλφόνσο έμαθε τα νέα από την Μαρινέλλα, “ήρθαν οι άνθρωποι της Μίλαν, πιστεύουν ότι ο Τζίτζι θα γίνει μεγάλος τερματοφύλακας” του είπε. Η οικογένεια πήγε τελικά στο Μιλάνο. Ο Γκαλιάνι ήταν εκεί, μαζί και ο Μίνο Ραϊόλα, ο παμπόνηρος μάνατζερ του Ζλάταν που είχε μεσολαβήσει και εδώ. Προσπάθησε να αρμέξει την Μίλαν, αλλά ο Γκαλιάνι δεν μάσησε. “Μίνο, το παιδί είναι 14 ετών, μην αρχίζεις από τώρα να τραβάς τα σκοινιά“. Ο Ραϊόλα έκανε πίσω αλλά είπε προφητικά “σε μερικά χρόνια θα με κυνηγάς για το συμβόλαιό του“. Λίγο καιρό αργότερα ο μπαμπάς έκανε τεράστια ταξίδια μέσα στη νύχτα με το αυτοκίνητο για να φέρνει τον μικρό Τζίτζι στην πατρίδα του στα ρεπό, το δίπλωμα που λέγαμε.  Πλέον, η προφητεία του χοντρού Ιταλο-ολλανδού μάνατζερ επαληθεύεται. Το όνομα του Ντοναρούμα ακούγεται για τη Γιούβε, αλλά και για ομάδες όπως Σίτι, Τσέλσι, Γιουνάιτεντ. Η αγάπη του για την Μίλαν είναι δεδομένη, αλλά στο σύγχρονο ποδόσφαιρο (και με τέτοιο μάνατζερ) αυτό συχνά είναι δευτερεύον. Ο ίδιος εμφανίζεται προσγειωμένος σε σχέση με το συμβόλαιό του και επιμένει ότι δεν θέλει να φύγει. Ο Ραϊόλα φουσκώνει την τιμή του με δηλώσεις. Ο Ντοναρούμα όμως έχει ακόμα μέλλον, πρέπει να αποδείξει πολλά και κυρίως να βελτιώσει τις αδυναμίες του. Το μέλλον είναι όλο δικό του και παιχνίδια όπως το αποψινό ντέρμπι με την Ίντερ είναι αυτά που θα τον κάνουν να ξεχωρίσει, θα τον κάνουν τον νέο Μπουφόν.