Ντέρικ Ουίλιαμς: Ασφαλές ποντάρισμα

Ο Ντέγιαν Ράντονιτς δεν θέλησε να ρισκάρει στη θέση «4» υπογράφοντας έναν παλιό του γνώριμο ο οποίος έχει γράψει ουκ ολίγα χιλιόμετρα στο υψηλό επίπεδο του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Ο Ντέρικ Ουίλιαμς είναι ένας παίχτης με αποδεδειγμένη ποιότητα αλλά και συγκεκριμένα συν και πλην στο παιχνίδι του…

Ασφαλές ποντάρισμα λοιπόν για τον Παναθηναϊκό στη θέση «4» φέτος. Η περυσινή επιλογή του ρούκι σε αυτή τη βαθμίδα ανταγωνισμού, Οκάρο Ουάιτ, δεν δικαίωσε τις προσδοκίες και οι πράσινοι δεν θέλησαν να ρισκάρουν ξανά. Για αυτό και στράφηκαν σε έναν αθλητή με εμπειρία και συνεχόμενες γεμάτες σεζόν στη διοργάνωση. 

Ο Ντέρικ Ουίλιαμς υπήρξε σπουδαίο prospect για το αμερικανικό μπάσκετ. Οι πιστοί ακόλουθοι του κολεγιακού πρωταθλήματος θα θυμούνται το τουρνουά που έκανε το 2011 όταν οδήγησε τις «Αγριόγατες» της Αριζόνα στους «8», χάνοντας την πρόκριση στο F4 στις λεπτομέρειες από τους μετέπειτα πρωταθλητές Huskies. Λίγες ημέρες πριν, ο Ουίλιαμς είχε δώσει μια μοναδική παράσταση διαλύοντας το Ντιούκ του Κάιρι Ιρβινγκ, του Κάιλ Σίνγκλερ, του Σεθ Κάρι και του Μέισον Πλάμλι για το Sweet 16. Τότε ο καινούργιος φόργουορντ του Παναθηναϊκού είχε σκοράρει τους 25 από τους 32 συνολικά πόντους του στο πρώτο ημίχρονο, με την ομάδα του να κάνει περίπατο απέναντι στους Blue Devils με σκορ 93-77. Όπως αναμενόταν, ο Ουίλιαμς επιλέχθηκε σε μια από τις κορυφαίες θέσεις του ερχόμενου ντραφτ (Νο2, Μινεσότα).

Στο ΝΒΑ τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως ο ίδιος θα περίμενε. Σχετικά γρήγορα έγινε αντιληπτό ότι ο κόμπο φόργουορντ των Wildcats δεν θα γινόταν ποτέ σταρ αλλά στην καλύτερη περίπτωση ένας χρήσιμος στάρτερ. Το 2018 η Μπάγερν Μονάχου του Ντέγιαν Ράντονιτς έκανε θόρυβο φέρνοντας τον στην Ευρώπη. Μαζί κατέκτησαν τον τίτλο του πρωταθλητή στη Γερμανία. Ακολούθησε η Φενέρ,η Βαλένθια και η Μακάμπι. Το ταλέντο του Ουίλιαμς ήταν πάντα ικανό να του εξασφαλίζει μια θέση σε τοπ ευρωπαϊκούς οργανισμούς.

Ήταν όμως αυτό που ακριβώς χρειαζόταν ο Παναθηναϊκός;

Πιθανόν όχι. Όπως υπογραμμίσαμε πρόσφατα στο Hoopfellas, οι πράσινοι μετά και την απώλεια του Παπαπέτρου δεν είχαν την πολυτέλεια να πάνε σε έναν «μονοθεσίτη» φόργουορντ. Ο Ουίλιαμς σε αυτή τη φάση της καριέρας του είναι ως επί το πλείστον πάουερ-φόργουορντ. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι ο κόουτς Ράντονιτς, με βάση τη δομή του ρόστερ, θα αναγκαστεί να τον χρησιμοποιήσει και σε μια δεύτερη θέση για κάποια λεπτά, η οποία θα εξαρτηθεί από τη φύση του παρτενέρ του στο «4» (δηλαδή από το εάν ο έβδομος ξένος θα είναι SF/PF ή PF/C).

Ο Ουίλιαμς θα μπορούσε ίσως να υποστηρίξει ψηλά σχήματα παίζοντας στις θέσεις των φόργουορντ όμως είναι δεδομένο ότι θα δυσκολευτεί να χαμηλώσει και αμυνθεί σε γρήγορους φόργουορντ στην περίμετρο. Αντίθετα, η σωματοδομή του (γεμάτος κορμός/δυνατό επάνω μέρος του σώματος) τον βοηθάει πολύ στην άμυνα στο low post όπου η απόδοση του είναι αρκετά ικανοποιητική. Συνολικά στο αμυντικό κομμάτι ο Ουίλιαμς αξιολογείται ως άνω του μέσου όρους στην άμυνα επάνω στη μπάλα, όμως είναι αρκετά αδύναμος σε ο,τιδήποτε περιέχει αμυντική συνεργασία. Και αυτό είναι ένα πρόβλημα που θα «γράψει» στην εικόνα της ομαδικής άμυνας. Στο «τριφύλλι» θα πρέπει να τον πλαισιώσουν με έναν προικισμένο στα μετόπισθεν φόργουορντ.

Επιθετικά ο 31χρονος φόργουορντ έχει αποδείξει ότι μπορεί να παράγει σε αυτό το επίπεδο. Είναι ένας αθλητής με ένστικτα σκόρερ και πλούσιο οπλοστάσιο ο οποίος βρίσκεται σε συνεχή επαφή με το καλάθι. Είναι ικανός στο παιχνίδι απομόνωσης, εξαιρετικός cutter, ξέρει να χρησιμοποιεί τις προσποιήσεις και να τοποθετεί σωστά το κορμί του ενώ η άμυνα δεν θα του δώσει το περιφερειακό σουτ. Παρότι streaky σε όρους περιφερειακής εκτέλεσης (σημειώστε ότι οι catch & shoot καταστάσεις δεν είναι το φόρτε του) , ο αντίπαλος τον υπολογίζει γιατί έχει το mentality του σκόρερ και μπορεί αποδεδειγμένα να βάλει περιφερειακά σουτ. Έρχεται μάλιστα από μια καλή shooting season στο Τελ Αβίβ (39.6% σε 3.2 εκτελέσεις πίσω από τη γραμμή). 

Ο Ουίλιαμς θα πάρει 1on1 παιχνίδι στην επίθεση ξεκινώντας κυρίως από τα 5.5-6 μέτρα. Θα είναι σημαντικό να λάβει σωστές αποφάσεις στο πλαίσιο ανάπτυξης των πρασίνων (σχετικά με το πότε και πως θα επιτεθεί) γιατί δεν φημίζεται για την ικανότητα του ως decision-maker. Επίσης η αποτελεσματικότητα του παιχνιδιού του με πλάτη στο καλάθι φθίνει τα τελευταία χρόνια. Στο ΟΑΚΑ είναι δεδομένο ότι θα προσπαθήσουν να του δώσουν τέτοιες καταστάσεις μιας και διαθέτει τις κινήσεις και το footwork για να παράγει. Θα το χρειαστεί άλλωστε ο Παναθηναϊκός όταν ο Αμερικανός θα κάνει δίδυμο με τον Παπαγιάννη στις θέσεις των ψηλών.

Εν κατακλείδι ο Παναθηναϊκός ακούμπησε στη σιγουριά ενός αθλητή με εμπειρία στην Ευρωλίγκα και πρωταγωνιστική στόφα. Ο Ντέρικ Ουίλιαμς έχει το ταλέντο και την προσωπικότητα να αποτελέσει έναν από τους βασικούς παραγωγικούς πόλους της επίθεσης του Ντέγιαν Ράντονιτς φέτος. Πιθανόν ο Παναθηναϊκός να χρειαζόταν έναν καθαρό κόμπο-φόργουορντ εκεί, ο οποίος θα ανοίγει το γήπεδο με το σουτ του και θα δίνει stops στα μετόπισθεν (3&D) όμως ο προπονητής του γνωρίζει άριστα τον Ουίλιαμς και σίγουρα δεν είναι τυχαίο ότι επιλέγει να συνεργαστεί ξανά μαζί του. Σημαντική παράμετρο για το perfomance του Αμερικανού θα αποτελέσει η φύση του παρτενέρ του στη θέση «4». Ο Παναθηναϊκός χρειάζεται κάποιον που θα μοιράζει «χειροπέδες» σε κάθε σημείο του γηπέδου για να προάγει το παιχνίδι και την παραγωγική ικανότητα του Ουίλιαμς αλλά και του Γκουντάιτις.