Μια Αμερικανίδα στο Παρίσι

“Θα θυμάμαι για πάντα την πρώτη φορά που είδα την Κόκο. Είχε έρθει για δοκιμαστικό στην ακαδημία μας το 2014 και με εντυπωσίασε όσο κανένα άλλο κορίτσι με την αποφασιστικότητα της, την αθλητικότητα της και το μαχητικό της πνεύμα. Όταν σε κοιτούσε με το διαπεραστικό της βλέμμα και σου έλεγε με απόλυτη φυσικότητα ότι θα γίνει νούμερο ένα, δεν μπορούσες παρά να την πιστέψεις”.

Παίζει τένις όπως τραγουδάει γκόσπελ

Θα μπορούσε να είναι σεκάνς από γνωστή ταινία, βασισμένη στη ζωή της Κοκό Σανέλ, αλλά είναι απλά η περιγραφή του Πάτρικ Μουράτογλου για την πρώτη του συνάντηση με την δεκάχρονη τότε Κόρι Γκοφ. Ο Μουράτογλου εντυπωσιάστηκε τόσο που της έδωσε αμέσως υποτροφία και η μικρή Κόρι που προτίμησε το τένις από το μπάσκετ και τον στίβο (τα αθλήματα των γονιών της) λόγω του θαυμασμού της για τη Σερένα Γουίλιαμς και της ανάγκης της για αυτονομία (“δεν ήμουν ποτέ ο τύπος των ομαδικών σπορ”) ξεκίνησε μια μετεωρική πορεία, σπάζοντας όλα τα ρεκόρ ηλικίας σε κατακτήσεις παιδικών και εφηβικών τουρνουά με αποκορύφωμα την κατάκτηση του  εφηβικού Ρολάν Γκαρός.

Σε αντίθεση με τη συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών στις ΗΠΑ που μαθαίνουν και παίζουν τένις μόνο σε σκληρή επιφάνεια, η Κόρι Γκοφ ξεκίνησε το τένις στα 6 της, σε χωμάτινα γήπεδα στην Φλόριδα και σε συνδυασμό με την μετέπειτα μαθητεία της στην ακαδημία Μουράτογλου και τα αθλητικά της προσόντα (θα μπορούσε άνετα να είναι σπρίντερ) δεν είναι καθόλου τυχαίο που ο πρώτος της τελικός σε Γκραν Σλαμ, θα είναι στο θρυλικό παρισινό Court Philippe-Chatrier, το κεντρικό δηλαδή τερέν του Ρολάν Γκαρός, σήμερα το απόγευμα.

“Η κίνηση και οι επίκαιρες τοποθετήσεις, είναι από τα πιο δυνατά μου σημεία. Και αυτό γίνεται περισσότερο ανάγλυφα ορατό στο χώμα, παρά στις άλλες επιφάνειες, γιατί μου αρέσει τρομερά και μου βγαίνει αβίαστα το γλίστρημα στο χώμα. Αυτό μου επιτρέπει να προλάβω να πάρω την ιδανική θέση μετά από κάθε μου χτύπημα και να τελειοποιήσω το “forehand” μου. Και όταν έχω την αίσθηση το μπαλάκι να φεύγει από τη ρακέτα μου σαν να εκτοξεύεται, με τη μέγιστη δύναμη και αναπήδηση, αυτό είναι που απολαμβάνω περισσότερο. Ανέκαθεν μου άρεσε πάρα πολύ το παιχνίδι στο χώμα και για αυτό ίσως πάντα είχα τα καλύτερα μου αποτελέσματα σε αυτή την επιφάνεια.”

Αν δεν καταστείς αυτόπτης μάρτυς, δεν μπορείς να το πιστέψεις. Δεν είναι που θα δεις ένα φυσικό ταλέντο να σαρώνει κάθε πιθαμή του κορτ με απίστευτη ωριμότητα και αυτοσυγκέντρωση για την ηλικία της, ένα κορίτσι σε τελικό Γκραν Σλαμ μόλις έχει κλείσει τα 18 της χρόνια. Είναι που η Κόρι Γκοφ παίζει τένις όπως τραγουδάει γκόσπελ ένας βαθύτατα πιστός σε Ευαγγελική Εκκλησία, με απόλυτη φυσικότητα και αρμονία, γλιστράει στο χώμα εντελώς αβίαστα και με τρομαχτική πίστη στις δυνατότητες της. Μερικοί δε πόντοι της με “χτίσιμο” από πίσω και τελείωμα στο φιλέ, μοιάζουν με κατάβαση σκιέρ που κάνει σλάλομ στις μπαλιές του αντιπάλου πριν φτάσει με ασύλληπτη ταχύτητα στη γραμμή του τερματισμού ή αν προτιμάτε, στο τελείωμα της φάσης…

Τελικός από το μέλλον

Προφανώς και ο σημερινός μεγάλος τελικός του Ρολάν Γκαρός κόντρα στην απίστευτη Πολωνή Ίγκα Σφιάντεκ δεν θα ήταν απλή υπόθεση ούτε για τη Σερένα Γουίλιαμς. Γιατί η φαινομενικά εύθραυστη Πολωνή έχει κατακτήσει μια τρομαχτική εμπιστοσύνη και σταθερότητα στο παιχνίδι της που πακτώνεται ακόμη περισσότερο παιχνίδι με παιχνίδι, καθώς έχει ξεχάσει τι θα πει ήττα. Γιατί μετά την εύκολη επικράτηση της στον ημιτελικό επί της Καζάτκινα, η Σφιάντεκ έχει φτάσει τις 34 σερί νίκες και χρειάζεται μόλις μία ακόμη για να ισοφαρίσει το ασύλληπτο ρεκόρ της Βένους Γουίλιαμς από το 2000! (Το αντίστοιχο μέγιστο σερί νικών της Σερένα ήταν οι 34 το 2013).

Παράλληλα, η Σφιάντεκ που θα αντιμετωπίσει στο σημερινό τελικό την Γκοφ, την έχει ήδη κερδίσει εύκολα πριν λίγο καιρό στο Μαϊάμι και αρκετά δύσκολα πέρυσι στη Ρώμη. Εντούτοις, από πλευράς τεχνικής ανάλυσης και με βάση τα όσα έχουν δείξει οι δύο κοπέλες στο φετινό Ρολάν Γκαρός, οι διαφορές τους είναι πολύ μικρές, ενώ πνευματικά είναι και οι δύο το ίδιο δυνατές. Η Πολωνή υπερτερεί σε ένα διακριτό βαθμό σε τεχνική και ποικιλία χτυπημάτων, αλλά η Γκοφ υπερτερεί σε δύναμη και στο σερβίς – σερβίρει με μέση ταχύτητα 164χλμ την ώρα (έναντι 159χλμ της Ίγκα) στο πρώτο της σερβίς και με 140χλμ (έναντι 131χλμ) στο δεύτερο σερβίς. Όσο δε αφορά την ταχύτητα, το “footwork” και την ικανότητα γλιστρήματος / εποπτεία του τερέν, βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο.

“Μου αρέσει να βλέπω την Κόκο Γκοφ να παίζει τένις και ίσως ο σημερινός μας τελικός να είναι ο πρώτος από πολλούς ακόμη που θα ακολουθήσουν στο μέλλον, χτίζοντας μια σπέσιαλ αντιπαλότητα στα χρόνια που θα έρθουν. Νοιώθω δε σαν αυτή να βρίσκεται περισσότερα χρόνια στο Τουρ από μένα, παρότι είναι μόνο 18. Τη θυμάμαι να κερδίζει το Γαλλικό Όπεν στους Junior το 2018 όταν το ήθελα κι εγώ πάρα πολύ, αλλά έχασα στον ημιτελικό και θεωρώ ότι έχει τεράστιο potential. Δεν γνωριζόμαστε καλά και δεν μιλάμε πολύ όταν βρισκόμαστε σε τουρνουά γιατί νομίζω είμαστε και οι δύο μάλλον ντροπαλές, αλλά πραγματικά τη συμπαθώ. Νομίζω ότι είναι πραγματικά ταπεινή και πλήρως συγκεντρωμένη σε αυτό που κάνει. Μοιάζει δε να το απολαμβάνει και να έχει καλούς ανθρώπους γύρω της.”

Τα καλά λόγια της Ίγκα Σφιάντεκ για τη σημερινή της αντίπαλο δεν είναι για τους τύπους, αλλά παράλληλα το σερί των 34 νικών της έχει δώσει πλέον έναν άλλο αέρα, ακόμη και στις συνεντεύξεις. Υπάρχει λοιπόν κοπέλα να σταματήσει την απίστευτη Σφιάντεκ; Οι αποδόσεις των μπουκμέικερ λένε ξεκάθαρα όχι, παρότι σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις, έδειξε στοιχεία θνητότητας κερδίζοντας με μεγάλη δυσκολία την μόλις νο 95 Κόβινιτς και την 19χρονη Κινέζα Ζενγκ (νο 74). Ίσως αυτές οι δυσκολίες να προοιωνίζουν ότι η ήττα είναι πιο πιθανό να προκύψεει κόντρα σε μία κοπέλα με «άγνοια κινδύνου» που θα έρθει περίπου από το πουθενά ή πχ το νο 23 της παγκόσμιας κατάταξης που παίζει τένις όπως τραγουδάει γκόσπελ ένας βαθύτατα πιστός σε Ευαγγελική Εκκλησία και αγαπά το τένις “όπως η άβυσσος το φως, όπως τα όνειρα ο φτωχός, κι ο κουρασμένος στρατιώτης την ειρήνη…”

Maestro