ΝΒΑ Finals Game 2: Οι επιζώντες

Ο Κάρι «γάζωνε», το επιθετικό ριμπάουντ ήταν εκεί και οι Ουόριορς του 42% στο τρίποντο έμοιαζαν με καταιγίδα στην τρίτη περίοδο. Και όμως, οι Σέλτικς δεν λύγισαν αποδεικνύοντας ότι είναι ομάδα φτιαγμένη  από ατσάλι. Ο μπασκετικός πλανήτης προσμένει με ανυπομονησία τον μεγάλο δεύτερο τελικό του ΝΒΑ.

Μακριά από τον υπερβολικό ενθουσιασμό, μακριά από την υπερβολική λύπη. Η εικόνα του ανέκφραστου Μάρκους Σμαρτ στα τελευταία δευτερόλεπτα του θριαμβευτικού για την ομάδα του πρώτου τελικού , είναι η επιτομή του «ανθρώπου σε αποστολή». Γιατί αυτοί οι Μπόστον Σέλτικς φαίνεται πως είναι μια «ομάδα σε αποστολή».

Ο πρώτος τελικός είχε πολλές διακυμάνσεις, ανατροπές και συνολικά ποιοτικό μπάσκετ να προσφέρει. Ο εκπληκτικός Στεφ Κάρι έγραψε 6/8 τρίποντα στην εναρκτήρια περίοδο της αναμέτρησης ενώ οι Ουόριορς σκόραραν 38 πόντους στo τρίτo δωδεκάλεπτο (38-24 το σκορ). Ήταν από εκείνα τα διαστήματα όπου το μπάσκετ των  «Πολεμιστών» του Σαν Φρανσίσκο (πλέον) θυμίζει τσουνάμι και συνήθως διαλύει κάθε αντίπαλο, απογοητεύοντας τον πλήρως σε διάστημα ολίγων λεπτών. Είναι το γνωστό άνοιγμα του γκαζιού των Ουόριορς το οποίο τροφοδοτείται από την εξαιρετική κυκλοφορία της μπάλας, την κίνηση μακριά από αυτήν, την προσήλωση στην εκτέλεση της έξτρα πάσας και την υποδειγματική περιφερειακή εκτέλεση.

Οι τελικοί του ΝΒΑ σε LIVE Streaming* στη Stoiximan

Και όμως, οι Σέλτικς επέζησαν. Έγιναν μάλιστα η πρώτη ομάδα στην ιστορία των τελικών που ενώ έχανε με διψήφια διαφορά στο τέλος της τρίτης περιόδου κατάφερε εν τέλει να επιβληθεί η ίδια με διψήφιο νούμερο. Όταν ο Ιγκουοντάλα με τρίποντο από τη γωνία έστελνε τους γηπεδούχους στο +14, ελάχιστα δευτερόλεπτα πριν το τέλος του τρίτου δωδεκαλέπτου, λίγοι πίστευαν ότι η Βοστώνη μπορεί να επιστρέψει. Όμως μιλάμε για τους Μπόστον Σέλτικς. Την ομάδα που φέτος αποδεικνύει ξανά και ξανά ότι στην κόλαση, παίζει εντός έδρας.

Το small ball του Ουντόκα με τους Ουάιτ και Πρίτσαρντ στα γκαρντ, τους Jays στα φόργουορντ και τον πνευματικό ηγέτη Αλ Χόρφορντ στο «5» επεφύλασσε μια άνευ προηγουμένου καταιγίδα για τους γηπεδούχους. Οι Κέλτες κυκλοφόρησαν υποδειγματικά τη μπάλα με «δόλωμα» την πίεση που συγκέντρωνε επάνω του ο Τέιτουμ , βρήκαν καλές περιφερειακές εκτελέσεις και με συνεχόμενα τρίποντα άλλαξαν το σκηνικό άρδην. Το 40-16 της τέταρτης περιόδου μιλάει από μόνο του. Και η ένταση στη δεύτερη αναμέτρηση αναμένεται να χτυπήσει κόκκινο.

Oι Ουόριορς είναι πολύ έμπειρη ομάδα και ξέρουν ότι πρέπει να δώσουν μια εμφατική απάντηση στο δεύτερο ματς για να φέρουν τη σειρά στο 1-1 και να αλλάξουν το πνευματικό της προφίλ. Εάν το καταφέρουν, μπορούν να πάνε στη Βοστώνη έχοντας ανακτήσει την ηρεμία τους, κατάσταση που τους κάνει διπλά επικίνδυνους. Το Γκόλντεν Στέιτ άλλωστε έχει τα όπλα για να κερδίσει  οποιονδήποτε οπουδήποτε και να  ανατρέψει το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί μετά τον πρώτο τελικό. Όμως είναι σημαντικό να πάρει τη δεύτερη αναμέτρηση.

Οι γηπεδούχοι είχαν διαστήματα πολύ καλού μπάσκετ με πρωτοστάτη τον Κάρι, όμως κατέρρευσαν στην τελική ευθεία. Πρόκειται για μια μεγάλη ομάδα με κάπως ιδιαίτερο όμως ψυχισμό. Μπορεί να διαλύσει τον αντίπαλο εάν νιώσει άνετα αλλά μπορεί να πέσει εξίσου εκκωφαντικά όταν βιώσει έντονη πίεση.  Ο Ντέρικ Ουάιτ και ο Αλ Χόρφορντ με την περιφερειακή τους ευστοχία τους έβαλαν σε αυτό το ψυχολογικό καθεστώς. Ήταν ένα παιχνίδι όπου οι Ουόριορς αμύνθηκαν καλά απέναντι στον Τέιτουμ στήνοντας άθελα τους το σκηνικό για να δούμε (για μια ακόμα φορά) πάλι την ποιότητα των Σέλτικς και του ηγέτη τους. Ο πρώην σταρ του Ντιούκ προσέγγισε σωστά την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί και προσπάθησε να κεφαλαιοποιήσει την πίεση που τραβούσε επάνω του, δημιουργώντας καλές συνθήκες για τους συμπαίχτες του. Είναι ένα στοιχείο που ο Τέιτουμ δεν είχε στο οπλοστάσιο του πέρυσι ή στο πρώτο μισό της φετινής κανονικής περιόδου. Η βελτίωση του στο κομμάτι του playmaking αποτελεί έναν από τους βασικούς λόγους της εκτόξευσης των Κελτών τους τελευταίους μήνες.

Οι Σέλτικς πλέον βρίσκονται μπροστά σε μια μεγάλη ευκαιρία. Ξέρουν ότι θα αντιμετωπίσουν την έντονη επιθετικότητα μιας θυμωμένης με τον εαυτό της ομάδας. Όμως γνωρίζουν επίσης ότι εάν αποκρούσουν αυτήν ακριβώς την επιθετικότητα, θα έχουν πολύ καλές πιθανότητες για το 0-2. Απλά θα πρέπει σταδιακά να «κλείσουν το οξυγόνο» για τους Ουόριορς με όπλα τον έλεγχο του ριμπάουντ (στοιχείο-κλειδί για την εξέλιξη της σειράς) και το καλό περιφερειακό σουτ. 

Bet Builder με Jayson Tatum Πόντοι 26+ και  Andrew Wiggins Ριμπάουντ 5+  σε απόδοση 2.00 

Η Βοστώνη διάβασε πολύ σωστά την άμυνα του Γκόλντεν Στέιτ στον πρώτο τελικό, δημιουργώντας συνεχώς ρήγματα και καταστάσεις εκτέλεσης με drive & kick παιχνίδι. Αποκωδικοποιούσε και «κλείδωνε» πολύ μεθοδικά τον καλύτερο δυνατό για αυτήν ματσάρισμα και χτυπούσε διαβάζοντας τις περιστροφές με υπομονή, κάνοντας επίδειξη των δικών της passing skills. Σε αυτό το πλαίσιο επίθεσης, ο Τζέιλεν Μπράουν απέδειξε για μια ακόμα φορά από τι υλικό είναι φτιαγμένος. 

Είναι δεδομένο ότι ο Στιβ Κερ θα προβεί σε κάποιες προσαρμογές. Πιθανόν θα πρέπει να σκεφτεί «Out Of the Box» και να πάει στο βάθος του πάγκου του για να πάρει πράγματα. Η Βοστώνη μπορεί να κερδίσει οποιονδήποτε σε συμβατική μάχη αλλά και σε έναν «ανταρτοπόλεμο». Έχει το πλεονέκτημα στο «γήπεδο» του Small Ball (το άλλοτε βασίλειο των Ουόριορς) λόγω της παρουσίας των Jays οι οποίοι πρακτικά μπορούν να κάνουν τα πάντα σε άμυνα και επίθεση, προσφέροντας συγκεκριμένα, εγγενή standards σε όρους  μεγέθους και ταχύτητας σε αυτά τα σχήματα του Ουντόκα. Η επιστροφή του Πέιτον στο rotation και το καλό μομέντουμ των Πόρτερ-Λούνεϊ μπορούν να αποτελέσουν «εργαλεία» για τον προπονητή των γηπεδούχων στον δεύτερο τελικό.

Αναμένουμε ένα δυνατό bras de fer λοιπόν στο Σαν Φρανσίσκο. Οι Ουόριορς θα ρίξουν ότι σφαίρα έχουν σε ένα ματς επιβίωσης όμως αυτοί οι Σέλτικς μοιάζουν άκαμπτοι, φτιαγμένοι από ατσάλι. 

Bet Builder με Χάντικαπ Μπόστον Σέλτικς +9.5 και Πόντοι Over 203.5 σε απόδοση 1.91 

*Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις. Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές.