Ο Κούπερ στην ΑΕΚ

COOPER S..

Μικρών διαστάσεων, ντιζαϊνάτος, τουρμπίζει την επίθεση της ομάδας που τον έχει στη διάθεση της.. Ο Κούπερ επιστρέφει στην Ελλάδα για λογαριασμό της ΑΕΚ αυτή τη φορά. Τι φέρνει όμως πραγματικά στο παιχνίδι του “Δικεφάλου” και πόσο μπορεί να αλλάξει το status της ΑΕΚ;

Είναι γνωστό στη μπασκετική πιάτσα ότι τρέφω συμπάθεια στον 25χρονο PG, απόφοιτο του Ohio. To γεγονός ότι έχει τα δικά του ιδιαίτερα όπλα για να επιβιώσει σε ένα κόσμο γιγάντων και σπουδαίων αθλητών μου θυμίζει τη τελειότητα της φύσης όπου ο πιο μικρός, ασήμαντος οργανισμός είναι φτιαγμένος έτσι ώστε να βγάζει τη δική του άμυνα στο παιχνίδι της ζωής. Αντιγράφω τις εκτιμήσεις μου στο Hoopfellas την άνοιξη του 2014..

Tο ..Μini Cooper του ΠΑΟΚ είναι χωρίς πολλές κουβέντες ένας από τους καλύτερους Pick & Roll PGs σε ολόκληρη την Ευρώπη, δεδομένου του ότι η ικανότητα του στο συγκεκριμένο κομμάτι είναι παραπάνω από εντυπωσιακή. Βασικά είναι πολύ δύσκολο για την άμυνα να αποκωδικοποιήσει τον χρόνο πάσας του DJ, συν το ότι η ικανότητα του να εντοπίζει τον κενό χώρο και να πασάρει όσο βρίσκεται σε κίνηση είναι ασύλληπτη. Ο Μαρκόπουλος βρήκε τον ιδανικό -πραγματικό- πόιντ γκαρντ που θα τρέξει την pick & roll offense του και ένα αλτρουιστή γκαρντ με πολύ ανεπτυγμένα playmaking abilities. Πέρα από αυτό, παρά το μικρό του κορμί έχει μια σπάνια ικανότητα στο ριμπάουντ στην οποία παίζει ρόλο το μεγάλο άνοιγμα χεριών του (1.96μ.). Ο Κούπερ είναι Euroleague-material αλλά σαφώς και έχει να βελτιώσει πράγματα στο παιχνίδι του που έχουν να κάνουν με τη μυική του μάζα (χρειάζεται να βάλει κιλά) και τη σταθεροποίηση του περιφερειακού του σουτ σε υψηλό επίπεδο ενώ παράλληλα μπορεί να εξελιχθεί και στο αμυντικό κομμάτι όπου παρότι κλέβει μπάλες σωρηδόν, έχει αδυναμίες αμυνόμενος σε προσωπική φάση. Ο πρώην σταρ του Οχάιο πρέπει να πάει βήμα-βήμα χτίζοντας την καριέρα του καθώς η μεταπήδηση του στο ΝΒΑ δεν θα είναι καθόλου εύκολη μιας και οι ομάδες φοβήθηκαν το ότι ως small PG δεν ήταν ούτε ιδιαίτερα γρήγορος/αθλητικός, ούτε ο σπουδαίος σουτέρ, με τους Νικς πάντως να δείχνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε επίπεδο συζητήσεων. Το σίγουρο είναι ότι πολύ δύσκολα ο ΠΑΟΚ θα καταφέρει να τον κρατήσει (έσπασε το ρεκόρ σε τελικές μέσα σε μια σεζόν για το κλαμπ που κατείχε ο Νταμίρ Μουλαμέροβιτς) μιας και ο παίκτης θα ζητήσει κάτι πολύ καλύτερο από τις 100.000$ (δηλ. περίπου 73χιλ. ευρώ) που θα λάβει συνολικά φέτος. Ήδη υπάρχει πολύ “ζαχάρωμα” από Τουρκία και Γαλλία..

Τι μπορεί να αλλάξει πραγματικά ο Κούπερ στο παιχνίδι της ΑΕΚ; Κατ’αρχάς ανεβάζει τον δείκτη ατομικής ποιότητας στο ρόστερ της ομάδας. Η ΑΕΚ γίνεται πιο βαθιά, πιο ποιοτική, με περισσότερο δηλητήριο. Αποκτά προσωπικότητα και leadership που δεν είχε, ειδικά στη περιφέρεια της. Παίχτες όπως ο Κούπερ και ο Μαυροκεφαλίδης είναι ..too much για το επίπεδο του Eurocup. Έχουν ήδη χτίσει μια βάση στη συνεργασία τους με τη κοινή τους θητεία στον Παναθηναϊκό και θα αποτελέσουν τον άξονα στην επίθεση της ΑΕΚ. Ένα “βαρύ σασί” πολύ δυνατό που υπόσχεται πράγματα στην Ευρώπη μιας και πρόκειται εύκολα για δύο από τους καλύτερους παίχτες της διοργάνωσης. Ενώ λοιπόν οι κιτρινόμαυροι διαθέτουν ψηλά κορμιά στα γκαρντς και “πόδια” για να αποτελέσουν την ασπίδα του Κούπερ στα μετόπισθεν (Κάρτερ, Κατσίβελης, Παπαντωνίου) δεν έχουν σουτέρ να ακροβολίσουν ώστε να φτιάξουν το spacing δημιουργόντας έτσι το ιδανικό πάλκο για να ξεδιπλώσει το ταλέντο του ο καλλιτεχνής της Pick & Roll δημιουργίας. Εκτός του Σάκοτα στο “4” δεν υπάρχει κανείς πραγματικά σπουδαίος σουτέρ στο ρόστερ και αυτό είναι ένα πρόβλημα ποιυ αντιπαλεύει η ΑΕΚ από την αρχή της σεζόν. Το θετικό στο επιθετικό κομμάτι από την άλλη είναι ότι παρότι η ομάδα του Ντράγκαν Σάκοτα δεν έχει τον High Flyer στο “5” ώστε να κεφαλαιοποιήσει την ικανότητα του Κούπερ στη λόμπα, το παρελθόν του Αμερικανό δημιουργεί συνειρμούς που σκορπίζουν χαμόγελα. Αν ο Κούπερ κατάφερε να αξιοποιήσει τόσο καλά τους Μπόγρη-Τσαϊρέλη, σκεφτείτε τι μπορεί να κάνει με τους Μαυροκεφαλίδη-Μαυροειδή που είναι ικανότεροι Pick & Roll ψηλοί.

Μπορεί η έλευση του Κούπερ να αλλάξει άμεσα το status της ΑΕΚ και να τη μετατρέψει σε διεκδικητή τόσο στην Α1 όσο και στο Eurocup. Όχι, τουλάχιστον από μόνη της. Αποτελεί σαφώς μια πολύ ποιοτική αναβάθμιση και ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Ο Αμερικανός είναι πολύ ταλαντούχος και της δίνει μια άλλη διάσταση στην επίθεση τηε όπως και τη δυνατότητα να ελέγξει το τέμπο σε οποιαδήποτε ίσως έδρα του Eurocup. Για να αλλάξει πραγματικά αγωνιστικό επίπεδο η ΑΕΚ θα χρειαστεί συνολική δουλειά σε όλα τα επίπεδα. Όπως αυτή που έγινε στο αμυντικό κομμάτι τον τελευταίο καιρό μετά την έλευση του Σωτήρη Μανωλόπουλο, του οποίου ο Κούπερ αποτελεί προσωπική επιλογή..

 

φώτο by mini.com.gr