dusko ivanovic

Celtic Pride επειγόντως

Ο Παναθηναϊκός παίζει ίσως το πιο σημαντικό ματς της χρονιάς στο Τελ Αβίβ, από την άποψη ότι είναι ένα από τα ελάχιστα που μπορούν να αλλάξουν το status της ομάδας ως διεκδικητή του εισιτηρίου για το Final-4 της Μαδρίτης.

Μιλάμε για το ίσως πιο κλασσικό ευρωπαϊκό ντέρμπι, τη μεταφορά του Σέλτικς-Λέικερς στην ευρωπαϊκή σκηνή. Απαιτείται λοιπόν από το τριφύλλι να εμφανίσει τη φημισμένη Celtic Pride αύριο στο Τελ Αβίβ.. Όσο ποτέ άλλοτε μέσα στη σεζόν..

Πάμε να δούμε μερικά πράγματα τα οποία θεωρώ ότι θα είναι αμετακίνητα στο clipboard του Ντούσκο Ιβάνοβιτς και θα αποτελέσουν τη ναυαρχίδα του πράσινου πλάνου το βράδυ στο Ισραήλ. Μη ξεχνάμε ότι ΟΛΑ παίζουν ρόλο. Η ελληνική ομάδα ίσως χρειαστεί να υπερασπιστεί τη διαφορά του ΟΑΚΑ καθώς –ήδη- οι δύο ομάδες ισοβαθμούν και τίποτα δεν αποκλείει το ότι αυτό μπορεί να συμβεί και στο τέλος του TOP-16.

Μακάμπι Τ.Α. – Παναθηναϊκός 1,54-2,84 με 0% ΓΚΑΝΙΟΤΑ στον Stoiximan.gr

– Άμυνα. Αν και η Μακάμπι υπερέχει σε καθαρές κατοχές οι δύο ομάδες παίζουν σχεδόν στο ίδιο pace. Είναι φανερό όμως (σπάζοντας τη παραγωγικότητα της Μακάμπι σε κομμάτια, ανάλογα με τα σημεία του γηπέδου και τις συνθήκες που εκτελεί με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα) ότι οι «Πράσινοι» θα πρέπει να «κλείσουν» το γήπεδο και να πάνε το παιχνίδι σε σετ καταστάσεις και επιθέσεις μισού γηπέδου, μειώνοντας όσο το δυνατό στο ελάχιστο τις προϋποθέσεις των Ισραηλινών για transition επίθεση.  Θυμάστε στο ΟΑΚΑ τι έγινε, κυρίως στο πρώτο ημίχρονο.. Η Μακάμπι έχει ένα πολύ δυνατό σημείο στην επίθεση της. Ξέρει και έχει τις προδιαγραφές να τρέχει «μαζί» σαν ομάδα. Μεγάλο πλεονέκτημα στο σύγχρονο μπάσκετ. Ειδικά με το δίδυμο Τάιους-Ραντλ στο παρκέ (τρέχουν εκπληκτικά τον κεντρικό διάδρομο και είναι εξαιρετικοί finishers) ή στα σχήματα με τον Σμιθ στο «4», η ομάδα του Γκούντες μπορεί να βάλει «φωτιά» στο ανοιχτό γήπεδο.  Με προβληματίζει εδώ η απουσία του τραυματία Νέλσον (κλείδωσε τον Πάργκο και ενέργησε ως ball stopper στην transition επίθεση του αντιπάλου στο ΟΑΚΑ) ο οποίος είναι ό,τι πρέπει για μια τέτοια αμυντική κατάσταση. Τα γκαρντς του Ιβάνοβιτς θα πρέπει να βρίσκονται σε απόλυτη ετοιμότητα μεταφέροντας το πεδίο μάχης στο μισό γήπεδο. Εκεί ο Παναθηναϊκός έχει αρκετή τύχη απέναντι σε μια ομάδα που επιδιώκει το iso και την προσωπική φάση. Για να κερδίσει όμως η ομάδα του Μαυροβούνιου το (πολύ σημαντικό) στοίχημα του ρυθμού, θα χρειαστεί να επιτεθεί και σε συγκεκριμένο πλαίσιο. Το μπάσκετ όπως έχουμε πει, είναι συνέχεια.

– Με προβληματίζει λίγο (έως πολύ..) το ότι η Μακάμπι έχει βελτιώσει σημαντικά την άμυνά της στο μισό γήπεδο σε αυτά τα 7 ματς  του TOP-16. Κατεβάζει τον αντίπαλο πολύ χαμηλά σε ποσοστά 2 (1η με 44.5%) και 3 (2η με 31%) πόντων, με εκπληκτικά νούμερα που πηγάζουν από τα γρήγορα recovers που της δίνουν ταχύτητα στο κομμάτι των αμυντικών περιστροφών. Με λίγα λόγια είναι πολύ δυνατή στα «πόδια».

Ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να έχει δουλέψει πολύ στο κομμάτι της εξωτερικής πάσας, στη διαδικασία του να βγάλει τη μπάλα από το ποστ. Καταλαβαίνετε ότι (δεδομένου ότι και η close out άμυνα των παικτών του Γκούντες είναι εξαιρετική) τα περιφερειακά ποσοστά της ελληνικής ομάδας θα παίξουν κομβικό ρόλο στην έκβαση του αγώνα. Ένα νούμερο κοντά στο 40% μπορεί να αποτελέσει χρυσάφι για τον Παναθηναϊκό. Δύσκολα οι πράσινοι θα έχουν δεύτερες ευκαιρίες. Η Μακάμπι είναι από τις τοπ-ομάδες στο αμυντικό ριμπάουντ.

– Παράγοντας Λαουάλ. Δε μπορώ να γνωρίζω τον βαθμό ετοιμότητα του Γκάνι Λαουάλ μετά το πρόβλημα που είχε στον ώμο, όμως μου αρέσει το γεγονός ότι μπαίνει τώρα και μπορεί να αποτελέσει τον άγνωστο παράγοντα για τον αντίπαλο. Ειδικά στην pick & roll άμυνα καθώς πολλά plays των Ισραηλινών ξεκινούν με σκριν στη μπάλα όταν ο Τάιους βρίσκεται στο παρκέ. Ο Λαουάλ μπορεί να παίξει πραγματικά «ψηλά» και το παιχνίδι αυτό είναι ΤΟ τεστ για αυτόν, έστω και με το καλημέρα..

– Η Μακάμπι παρότι απλώνει τις άμυνες της, ουσιαστικά πιέζει τη μπάλα καθαρά στο μισό γήπεδο. Αντίθετα ο Παναθηναϊκός  ακούμπησε το άριστα στέλνοντας τον αντίπαλο στο λάθος με την πίεση του στα ¾. Οι Ισραηλινοί γενικά είναι επιρρεπείς στο να πετούν κατοχές και ή άμυνα του Παναθηναϊκού (2η σε όλη τη διοργάνωση σε αυτό το κομμάτι) είναι ένα πολύ δυνατό τεστ για αυτούς.

Συνολικά, το ματς έχει τεράστια σημασία. Με νίκη ο Παναθηναϊκός βάζει… χέρι στο πλεονέκτημα έδρας, από την άποψη ότι (σχετικό βέβαια είναι αυτό) τα υπόλοιπα εκτός έδρας ματς, θα είναι πλέον με αντιπάλους που βρίσκονται εκτός παιχνιδιού πρόκρισης. Ρυθμός, μισό γήπεδο, ετοιμότητα στην transition άμυνα και αξιοπρεπή περιφερειακά ποσοστά είναι τα σημεία που κυκλώνουμε. Η Άλμπα του Σάσα Ομπράντοβιτς υλοποίησε αυτό το πλάνο στο απόλυτο. Γιατί όχι και ο Παναθηναϊκός; Μια επιτυχία στο Τελ Αβίβ μπορεί να κάνει την πόλη της Μαδρίτης ορατή πλέον στον ορίζοντα.

 

Δημήτρης Κατσιώνης

hoopfellas.blogspot.gr