Reggie Jordan Απόλλων Stoiximan

Aυστηρά ασπρόμαυρο..

ΠΑΟΚ εναντίον Απόλλων Πατρών σε αυστηρά ασπρόμαυρο φόντο για τη τέταρτη αγωνιστική της Stoiximan gr. Basket League. Και έχω να θυμηθώ πάρα πολλά..

ΠΑΟΚ και Απόλλωνας ήταν για χρόνια κάτι σαν “αδελφοποιημένα” σωματεία με αιτία έναν παίχτη που κόστισε ένα γήπεδο, αλλά ουσιαστικά ποτέ δε κατάφερε να κάνει απόσβεση τα χρήματα αυτά με τα όσα προσέφερε. Αναφέρομαι στη περίφημη μεταγραφή του Μπιλ Μέλις με την οποία ο ΠΑΟΚ τερμάτισε το νόημα της φράσης “πληρώνω υπεραξίες”. Μια σειρά από παίχτες (Τζάκης, Ζαχαρίας Κατσούλης, Χοτοκουρίδης) έπαιξαν πολύ καλό μπάσκετ στη Πάτρα ενώ τα λεφτά που έλαβε ο Απόλλωνας ήταν αρκετά για να θεμελιωθεί το γήπεδο της Περιβόλας. Ο Μέλις ουδέποτε κατάφερε να παίξει βασικός στον ΠΑΟΚ..

Με τους δύο συλλόγους έχουν συνδυάσει το όνομα τους προπονητές με σπουδαία ιστορία στον χώρο όπως ο Ντράγκαν Σάκοτα (πήγε στη Πάτρα το 1991 φεύγοντας από τον ΠΑΟΚ) και ο Βαγγέλης Αλεξανδρής. Ο “τίγρης” μάλιστα υπήρξε άθελα του το κεντρικό πρόσωπο σε μια ιστορία που εξελίχθηκε στα mid 90s και αφορά τις δύο ομάδες. Όντας “βασιλιάς” στο κάμπο και τη Λάρισα, ο Αλεξανδρής παίρνει το ρίσκο και αφήνει τη σιγουριά του Γυμναστικού ώστε να κοουτσάρει τον ΠΑΟΚ στα playoffs του 1995 με τον “δικέφαλο” όμως να τον αδειάζει λίγο άκομψα και τον Αλεξανδρή να μένει χωρίς δουλειά την επόμενη σεζόν. Το λιμάνι της Πάτρας αποδείχθηκε φιλόξενο όμως. Ο Απόλλων μέχρι τότε θυμόταν τη τελευταία νίκη επί του ΠΑΟΚ τη μακρινή σεζόν 1980-81 με τους Θεσσαλονικείς να είναι απόλυτοι κυρίαρχοι κάθε φορά που συναντούσαν τους Πατρινούς. Το κίνητρο του “τίγρη” ξεχείλιζε όμως.. Στη συνάντηση των δύο ομάδων στη Πάτρα μετά το “συμβάν”, ο Αλεξανδρής κατασπαράζει τον ΠΑΟΚ (88-70) και αποφεύγει κομψά να σχολιάσει οτιδήποτε για τα όσα συνέβησαν μεταξύ του ιδίου και του “δικεφάλου” λίγο καιρό πριν. Κύριος..

ellis-vetoulas

Νοέμβρης του ’96 και οι Πατρινοί ανεβαίνουν στο Αλεξάνδρειο για παιχνίδι το οποίο συνήθως έχαναν πριν πατήσουν Θεσσαλονίκη. Ο Χάρολντ Έλις κάνει παπάδες (27 πόντους) ανεβαίνοντας με “ασανσέρ” πάνω από συμπαίχτες και αντιπάλους σε κάθε διεκδίκηση ψηλά ενώ οι Βετούλας-Βούκσεβιτς ελέγχουν τη μάχη του backcourt έχοντας στριμώξει τον ΠΑΟΚ του (παίχτη τότε) Σκάιλς στα σχοινιά. Η κανονική διάρκεια τελειώνει 68-68 αφού πρώτα ο ψηλός του Απόλλωνα και πρώην μέλος της πρωταθλήτριας ομάδας των Ρόκετς (1994) Έρικ Ράιλι έχει αποβληθεί με μάλλον αυστηρό πέμπτο φάουλ και χρεώνεται με δύο τεχνικές ποινές για την αντίδραση του. Ο ΠΑΟΚ καθαρίζει το ματς στη παράταση με τους Πέτζα-Μπόνερ και οι Πατρινοί φεύγουν πλημμυρισμένοι από το συναίσθημα της χαμένης ευκαιρίας..

peja-43-pts

Η αναμέτρηση νομίζω που έχει μείνει χαραγμένη στο μυαλό του μέσου φιλάθλου έλαβε μέρος τη σεζόν 1997-98 στη Πάτρα. Τότε το ελληνικό κοινό είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει ένα από τα μεγαλύτερα one man shows που φιλοξένησε παρκέ της Α1 με τον Πρέντραγκ Στογιάκοβιτς να διαλύει κάθε οποιονδήποτε έβρισκε στο διάβα του εκείνο το βράδυ πετυχαίνοντας ρεκόρ καριέρας με 43 πόντους και τον ΠΑΟΚ να παίρνει τη νίκη στη παράταση με 94-86. Αυτά που έκανε ο Πέτζα εκείνο το απόγευμα ανάγκασαν το κοινό να κοιτιέται απορημένο και μεγάλη μερίδα του κόσμου να αλλάζει ριζικά γνώμη για την ύπαρξη εξωγήινων στον πλανήτη. Τον θυμάμαι να φεύγει με “λύσσα” στον αιφνιδιασμό και να καρφώνει με σπάσιμο μέσης ή να σουτάρει πάνω από τους αντιπάλους του με αυτή τη τελειότητα της κομψότητας που διέκρινε αυτόν τον τεράστιο παίχτη στην εκτέλεση του. Ήταν η σεζόν όπου ο θρυλικός Πέτζα οδηγούσε την Ευρωλίγκα σε σκοράρισμα (20.9 πόντοι) και λίγο αργότερα θα εκτελούσε με το φονικό εκείνο τρίποντο τον Ολυμπιακό στο Φάληρο στους ημιτελικούς των playoffs..

patra1998

Tην ίδια σεζόν είχαμε σπουδαίο ματς και στο Παλέ όπου ο Απόλλωνας των Μικ-Ντοουσον-Μολφέτα και του κόουτς Διαμαντόπουλου παλεύει σκληρά για το διπλό όμως πέφτει πάνω σε αυτόν τον κύριο που θα δείτε στο βίντεο. Ήταν μια από εκείνες τις βραδιές για τον Ρόν Ρόουαν (88-78 ο ΠΑΟΚ)..

 

reggie-jordan

Στα σπουδαία ατομικά performances στην ιστορία του ζευγαριού δε θα μπορούσα να μη τοποθετήσω και αυτό του Ρέτζι Τζόρνταν με τους 34 πόντους του (η καλύτερη επίδοση παίχτη της Πάτρας απέναντι στον ΠΑΟΚ την οποία έχει ισοφαρίσει και ο Ντάντε Τζόουνς) τη σεζόν 1993-94. Ο Τζόρνταν υπήρξε ένας σούπερ θεαματικός SG με ελατήρια στα πόδια και ένας από τους Αμερικανούς που γέμιζε το γήπεδο στη Πάτρα απλά με τη παρουσία του. Εάν δεν έχει δει alley oop του Ρέτζι μετά από baseline cut κάτι σου διαφεύγει από την Α1 των ’90s..

Και πάμε και στα περυσινά (Δεκέμβρης του 2015) όπου ο Απόλλωνας του Κώστα Μέξα μετά από ένα πολύ δυνατό ματς καταφέρνει να επικρατήσει στη Περιβόλα του ΠΑΟΚ με 69-68. Ήρωας ο Ντεβόν Σάντλερ (23 πόντους με 9/12 FG) ο οποίος ευστόχησε σε ένα μεγάλης δυσκολίας follow λίγο πριν την εκπνοή και έδωσε τη σπουδαία νίκη στους γηπεδούχους.

Αυτά. Και η ιστορία συνεχίζεται..