Η Ρίβερ, η Μπόκα, ο Ντιέγκο και το πρωτάθλημα των 24 ομάδων

Πόσο δραματικό μπορεί να είναι ένα πρωτάθλημα με… 24 ομάδες; Αν το πρωτάθλημα της Αργεντινής αποτελεί ικανοποιητικό στατιστικό δείγμα, η απάντηση είναι “πολύ”. Πριν εξηγήσουμε το γιατί, ας ρίξουμε μια ματιά στον τρόπο διεξαγωγής του φέτος (και λέμε φέτος αγαπημένε αναγνώστη γιατί κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί πόσο θα κρατήσει το τρέχον σύστημα).

Όπως είπαμε, στην 1η κατηγορία της Αργεντινής αγωνίζονται μόλις 24 σύλλογοι. Το πρωτάθλημα παίζεται σε έναν μονό γύρο. Δηλαδή ,θεωρητικά, μια ομάδα θα μπορούσε να έχει όλα τα δύσκολα ματς εντός ή εκτός, να υπάρχει μια αδικία βάση προγράμματος. Επίσης, μια που μιλάμε για 23 αγώνες, όπως είναι αντιληπτό κάποιες ομάδες θα δώσουν παραπάνω εντός αγώνες και κάποιες παραπάνω εκτός. Μαγικό; Ακόμα πιο μαγικό είναι ότι κλήθηκε η Σχολή Μαθηματικών του Πανεπιστημίου του Μπουένος Άιρες, ώστε να φτιάξει ένα λογισμικό για να κάνει όσο το δυνατόν πιο δίκαιο το σύστημα. Έτσι, για παράδειγμα, ομάδες που πέρσι έπαιξαν παραπάνω ματς εκτός, θα παίξουν φέτος παραπάνω εντός. Επίσης, οι ομάδες χωρίστηκαν (σίγουρα από κάποιους μεταπτυχιακούς που πείραξαν τα νούμερα για να ευνοηθεί η ομάδα τους) σε γκρουπ με βάση τη γεωγραφική προέλευση για να μη γράφουν κάποιες πολλά παραπάνω χιλιόμετρα. Κάθε ομάδα παίζει ένα εντός και ένα εκτός με Μπόκα και Ρίβερ, ενώ δίνεται προσοχή ώστε να μην έχει κάποια ομάδα τρία εντός ή εκτός με τις άλλες τρεις ομάδες που συμπληρώνουν τους “5 Μεγάλους” της χώρας. Τέλος, τα ντέρμπι άλλαξαν έδρα σε σχέση με το περσινό πρωτάθλημα. Υπάρχουν βέβαια και άλλοι παράγοντες που προβλέφθηκαν, αλλά παρ’ ότι αποτελεί κρυφή απόλαυση να γράφουμε γι’ αυτά, δεν θα επεκταθούμε.

Κάποια σπουδαία μυαλά εδώ μέσα κατάφεραν να λύσουν τον γρίφο των 23 αγωνιστικών.

Το πρωτάθλημα ξεκίνησε τέλη Ιουλίου του 2019 και ολοκληρώνεται στις αρχές του Μαρτίου του 2020. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι όλα τελειώνουν τώρα και πάμε για διακοπές. Μετά το πρωτάθλημα, θα ακολουθήσει το Κόπα ντε λα Σουπερλίγκα 2020. Μια ακόμα μαγική διοργάνωση που παίζουν ξανά οι ίδιες 24 ομάδες. Για να μην σας κουράζουμε, διαβάστε το περσινό επικό, όταν η ήδη υποβιβασμένη Τίγκρε κατέκτησε το Κόπα ντε λα Σουπερλίγκα. Από τότε φυσικά άλλαξαν τα πράγματα και ίσως ασχοληθούμε με αυτή τη διοργάνωση στο προσεχές μέλλον.

Πριν βαρεθούν κι οι οι πιο ηρωικοί, θα επιστρέψουμε στο κανονικό πρωτάθλημα και το τι ισχύει. Ο πρωταθλητής βγαίνει κανονικά με βάση την κατάταξη. Ο υποβιβασμός είναι κλασικός λατινοαμερικάνικος, το γνωστό promedio, που για όσους διαβάζουν αυτού του είδους τα κείμενα είναι γνώριμο. Για τους υπόλοιπους ,θα πούμε ότι συγκεντρώνονται οι βαθμοί από τις τελευταίες τρεις σεζόν, διαιρούνται με τον αριθμό των αγώνων και προκύπτει ένας συντελεστής. Οι δυο ομάδες με τον χαμηλότερο συντελεστή αποχαιρετούν κι η τρίτη παίζει μπαράζ.

Το ματς που έβαλε φωτιά στο πρωτάθλημα

Φέτος, φτάσαμε στην τελευταία αγωνιστική της Πριμέρα και έχουν μείνει δύο ζωντανοί στη μάχη του τίτλου. Ενός τίτλου που κρίνεται με γκρανγκινιολικό-χιτσκοκικό φινάλε μεταξύ της πρωτοπόρου Ρίβερ Πλέιτ και της Μπόκα Τζούνιορς που βρίσκεται μόλις έναν βαθμό πίσω. Η Ρίβερ είχε σχεδόν καπαρώσει το πρωτάθλημα, αλλά μια εντός έδρας ισοπαλία με τη Ντεφένσα υ Χουστίσια (του θρύλου Ερνάν Κρέσπο) έφερε το θρίλερ. Υπάρχει ακόμα και περίπτωση μπαράζ με ήττα της Ρίβερ και ισοπαλία της Μπόκα. Και για να γίνει ακόμα πιο ενδιαφέρον, στο φινάλε εμπλέκεται κι η μεγαλύτερη μορφή του ποδοσφαίρου της χώρας, ποιος άλλος, ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα.

Ο Ντιεγκίτο κάνει ένα ακόμα πέρασμα από πάγκους, αυτή τη φορά από τη Λα Πλάτα και την τοπική Χιμνάσια που βρίσκεται μεν στη 19η θέση στο πρωτάθλημα, αλλά είναι καρφωμένη στον πάτο της βαθμολογίας για τον υποβιβασμό. Ο Μαραντόνα θα γυρίσει στο αγαπημένο του Μπομπονέρα θέλοντας να κόψει το πρωτάθλημα στην Μπόκα. Την ίδια στιγμή, η Ρίβερ Πλέιτ θα ταξιδεύει στο Τουκουμάν, στα βορειοδυτικά της χώρας. Η Λίγκα αποφάσισε το τρόπαιο του πρωταθλητή να βρίσκεται στο Μπομπονέρα, όχι επειδή γνωρίζει κάτι, αλλά επειδή προτιμά ο πρωταθλητής να στεφθεί στην έδρα του. Αν η Ρίβερ που κρατά την τύχη στα χέρια της βγει πρώτη, η στέψη θα γίνει την 1η αγωνιστική του Κόπα ντε λα Σουπερλίγκα. Η απόφαση αυτή έφερε την γκρίνια των Μιλιονάριος.

Όπως είναι αναμενόμενο, οι φήμες κι οι υπερβολές δίνουν και παίρνουν. Η Ατλέτικο Τουκουμάν βρίσκεται εν μέσω κρίσης, έχοντας συμπληρώσει εννιά ματς χωρίς νίκη. Ο κόουτς ετοιμάζεται να κάνει πολλές αλλαγές, ενώ την ίδια στιγμή οι οπαδοί άνοιξαν κόντρα με τη διοίκηση. Παρ΄ ότι το παιχνίδι θα γίνει χωρίς οπαδούς των φιλοξενούμενων, η Ατλέτικο άνοιξε ένα μικρό παραθυράκι καθώς διαθέτει εισιτήρια ως πακέτο μαζί με κάποια ματς του Κόπα που ακολουθεί, κάτι που σημαίνει ότι εισιτήρια θα μπορούσαν να φτάσουν στα χέρια των οπαδών της Ρίβερ. Η αντίδραση ήταν άμεση και κλασικά λατινοαμερικάνικα υπερβολική, με ένα απαράδεκτο πανό που έγραφε “όταν σκοτωθεί κάποιο μέλος της διοίκησης, τότε θα μας σεβαστείτε” να εμφανίζεται. Και επειδή μιλάμε για μια χώρα με μεγάλη ποδοσφαιρική βία, τέτοιες απειλές δεν είναι σίγουρα κούφιες.

Τρελό Σαββατοκύριακο στου Μπέρνι

Στο άλλο παιχνίδι της ημέρας, η Μπόκα ετοιμάζει τιμητική υποδοχή στον Μαραντόνα. Ένα “πασίγιο” από διασημότητες του συλλόγου θα υποδεχτεί τον Ντιεγκίτο, ενώ θα παραλάβει μια τιμητική πλακέτα, αλλά και μια ρετροφανέλα του 1981 (της σεζόν που έφερε το μοναδικό του τίτλο με την Μπόκα). Παρά το γεγονός ότι σε αρκετά γήπεδα στήθηκε ένας… θρόνος για να κάτσει ο Μαραντόνα, στο Μπομπονέρα θα κάτσει κανονικά (και άβολα) στον πάγκο. Βέβαια, έχει ήδη φροντίσει να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον ανοίγοντας πόλεμο με τη διοίκηση της Μπόκα, με την οποία δεν έχει καλές σχέσεις. “Δεν τον ξέρω τον κύριο, δεν γνωρίζω αν αρμέγει αγελάδες και μαζεύει το γάλα”, δήλωσε για τον πρόεδρο Χόρχε Αμεάλ (κάνοντας και λογοπαίγνιο με το επώνυμό του).

Κι αυτές ήταν μόνο οι τελευταίες του χρονικά, καθώς εδώ και μέρες μιλάει συνεχώς εναντίον των ανθρώπων της Μπόκα, μεταξύ άλλων και του Χουάν Ρομάν Ρίκέλμε, με τον οποίο δεν έχουν καλές σχέσεις εδώ και αρκετά χρόνια. Ήταν το 2009, όταν ο Ντιέγκο έκανε καυστικές δηλώσεις για τη φυσική κατάσταση του Ρικέλμε. Στη συνέχεια, ως προπονητής της Αργεντινής, τον άφησε εκτός Μουντιάλ. Από τότε η κόντρα τους είναι μεγάλη. Στις τελευταίες εκλογές της Μπόκα, ο Ρικέλμε κατέβηκε μαζί με τον Αμεάλ, σε μια κίνηση ματ για τον τελευταίο, καθώς ο κόσμος λατρεύει το τελευταίο μεγάλο δεκάρι του συλλόγου. Ο Ντιέγκο στήριξε τον αντίπαλο υποψήφιο. Κι οι δύο τους αγαπιούνται από τον κόσμο του συλλόγου, αλλά μεταξύ τους υπάρχει αντιπάθεια. Ο Μαραντόνα λέει ότι τον νοιάζει η αγάπη του κόσμου της Μπόκα κι όχι κάποια βράβευση. Το γεγονός ότι η κούπα κρίνεται ανάμεσα στις δύο ομάδες μεγαθήρια του αργεντίνικου ποδοσφαίρου και τα ΜΜΕ ασχολούνται με τον ίδιο, αποδεικνύει για μια ακόμα φορά το πόσο επιδραστικός είναι σε ολόκληρη τη χώρα. Να δούμε αν τελικά θα έχει και την ίδια επίδραση στο πού θα καταλήξει το πρωτάθλημα.