Αναντολού Εφές-Παναθηναϊκός: Ο πήχης στα ψηλά

Η Αναντολού Εφές περιμένει με ανυπομονησία τον Παναθηναϊκό στην Κωνσταντινούπολη με στόχο να επιστρέψει στις νίκες, μετά την εφιαλτική προηγούμενη εβδομάδα. Παρά την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και τα όποια προγνωστικά όμως, το ματσάρισμα με τους πρωταθλητές δεν είναι απαγορευτικό για την ομάδα του Ντέγιαν Ράντονιτς.

Το εμπόδιο τοποθετείται ψηλά για τον Παναθηναϊκό αυτήν την εβδομάδα καθώς ταξιδεύει στην Κωνσταντινούπολη για να αντιμετωπίσει την πρωταθλήτρια της διοργάνωσης Αναντολού, η οποία έρχεται στην αναμέτρηση από δύο σερί ήττες. Η ομάδα του Αταμάν βρίσκεται δύο παιχνίδια πίσω από την πρώτη εξάδα και χρειάζεται οπωσδήποτε την νίκη στην παρούσα φάση. Το ίδιο φυσικά και ο Παναθηναϊκός που μπορεί να πιάσει τους Τούρκους στον βαθμολογικό πίνακα με διπλό στο Σινάν Ερντέμ. Μπορούν όμως οι πράσινοι να τα καταφέρουν;

Γιατί ο Παναθηναϊκός μπορεί να ματσάρει την Αναντολού

Το «τριφύλλι» πηγαίνει στο ματς με της Πόλης έχοντας μερικά προβλήματα να διαχειριστεί (η ίωση του Γκουντάιτις και οι πόνοι στη μέση του Π. Καλαϊτζάκη) αλλά και με μια σημαντική επιστροφή καθώς ο Ντέγιαν Ράντονιτς θα έχει στη διάθεση του και πάλι τον Μάριους Γκριγκόνις. Στον Παναθηναϊκό ελπίζουν ότι η παρουσία του  Λιθουανού θα δώσει στην αναιμική επίθεση της ομάδας στο μισό γήπεδο (0.918 πόντοι ανά κατοχή, Νο14 στη διοργάνωση) μια σημαντική εναλλακτική αποσυμπιέζοντας τον Μπέικον και παράλληλα έναν πιο πληθωρικό χαρακτήρα βοηθώντας την να μετακινηθεί λίγο από την επιμονή στο παιχνίδι των «απομονώσεων» και τους συνεχούς 1on1.

Δεν υπάρχει αμφιβολία λοιπόν (λαμβάνοντας υπόψη την ποιότητα του αντιπάλου και την διαμορφωθείσα συνθήκη) ότι η αποστολή των πρασίνων είναι σαφέστατα δύσκολη όμως φιλτράροντας λίγο περισσότερο τα δεδομένα στο ματσάρισμα τους με την Αναντολού, βλέπουμε να προκύπτουν στοιχεία τα οποία δίνουν το δικαίωμα στην ελληνική ομάδα να αισιοδοξεί πως θα είναι ανταγωνιστική.

Ο Παναθηναϊκός θα βρει απέναντι του την καλύτερη επίθεση μισού γηπέδου στη διοργάνωση. Η Αναντολού (1.053 πόντοι/κατοχή σε σετ καταστάσεις) έχει μεγάλη γκάμα όπλων, αυτοματισμούς και μερικούς από τους πιο αποτελεσματικούς σολίστ στο ευρωπαϊκό μπάσκετ σήμερα. Σε αυτούς θα προστεθεί και ο Σέιν Λάρκιν ο οποίος γύρισε από τις ΗΠΑ την Τετάρτη και υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα μπορέσει πιθανόν να πάρει κάποια λεπτά απέναντι στην ελληνική ομάδα.

Ο Vasilije Micic παραμένει ο ηγέτης των Τούρκων και Will Clyburn ο παίχτης που κάνει τη διαφορά. Ο Αμερικανός φόργουορντ κάνει σπουδαία σεζόν σουτάροντας εξαιρετικά πίσω από τη γραμμή του τριπόντου (41.4% σε 6.2 εκτελέσεις) ενώ είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός στις στιγμές που κρίνεται ένα κλειστό ματς. Η Αναντολού υποστηρίζει αυτήν την πολύ δυνατή δυάδα των performers της με καλό περιφερειακό σουτ, δημιουργώντας το κατάλληλο πλαίσιο χώρων ώστε να τρέξουν τις απομονώσεις και να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους στην προσωπική φάση. Με 39.5% στο τρίποντο, η ομάδα του Αταμάν φιγουράρει στο Νο2 της αξιολόγησης στη φετινή Ευρωλίγκα.

Παρόλα αυτά, ο Παναθηναϊκός έχει τα δικά του όπλα. Το σύνολο του Ράντονιτς διαθέτει την καλύτερη άμυνα μισού γηπέδου στη διοργάνωση (0.913 πόντοι/κατοχή, Νο1 σε σετ καταστάσεις). Έχει την καλύτερη αμυντική επίδοση στον έλεγχο του PnR-Ball Handler (χειριστή) σε ολόκληρη την Ευρωλίγκα, ελέγχει σωστά τα «κοψίματα» μακριά από τη μπάλα και ενεργοποιεί καλά τρεξίματα στα close outs χαμηλώνοντας τα ποσοστά των αντιπάλων στις Spot Up εκτελέσεις (από θέση).

Το μελανό σημείο της εντοπίζεται στην αναχαίτιση καθαρών ένας εναντίον ενός καταστάσεων και αυτό δεν μεταφράζεται καλά στο ματσάρισμα με την Αναντολού που βασίζεται πολύ σε αυτές. Παίχτης-κλειδί για την επίθεση των Τούρκων είναι ο Rodrigue Beaubois, ο οποίος στις 5 τελευταίες αναμετρήσεις της ομάδας του στην Ευρωλίγκα μετράει 19.6 πόντους (έβαλε 30 στην Παρτίζαν) με 52.9% στο τρίποντο (6.8 εκτελέσεις), 70.8(!) % στα δίποντα, 4.6 ριμπάουντ και 2.6 τελικές πάσες. Πολύ προσοχή εδώ.

Ο παράγοντας «ανοιχτό γήπεδο»

Ένας παράγοντας εξέχουσας σημασίας για την παραγωγική δυναμική του Παναθηναϊκού στο συγκεκριμένο ματς αφορά τις καταστάσεις ανοιχτού γηπέδου και τους πόντους που θα βρει η ελληνική επίθεση σε αυτές.  Το «τριφύλλι» μέχρι τώρα βρίσκει 10.0 κατοχές ανά παιχνίδι στο ανοιχτό γήπεδο και 11.9 πόντους, όντας στο Νο5 της διοργάνωσης και στους δύο πίνακες (αριθμός transition κατοχών & transition πόντοι).

Tα άσχημα νέα εδώ είναι ότι οι Τούρκοι διαθέτουν την καλύτερη transition άμυνα της διοργάνωσης η οποία, σε αντίθεση με την ολίγον προβληματική άμυνα τους στο μισό γήπεδο, λειτουργεί υποδειγματικά. Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό για την ελληνική ομάδα να βρει αυτούς τους συνήθεις πόντους της τρέχοντας στο παρκέ. Είναι τέτοια η φύση της.

Οι πράσινοι θα βρουν ευκαιρίες σε σετ καταστάσεις, ειδικά με τους χειριστές τους στις Pick & Roll δράσεις. Οι Λι-Ουόλτερς αλλά και ο Μπέικον μπορούν να πλήξουν την τουρκική άμυνα παίζοντας με τη μπάλα στα χέρια. Δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό. Όμως δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι η ελληνική επίθεση θα μπορέσει να ανέβει στο επιθυμητό –ώστε να  είναι ανταγωνιστικό  το «τριφύλλι»- επίπεδο πόντων χωρίς αυτούς τους έξτρα πόντους στο transition. Σημειώστε επίσης ότι η Αναντολού είναι η πιο αποτελεσματική ομάδα στο αμυντικό ριμπάουντ στην Ευρωλίγκα, επιτρέποντας ελάχιστες δεύτερες ευκαιρίες στον αντίπαλο.

Εν κατακλείδι, ο Παναθηναϊκός οφείλει να πιάσει πολύ υψηλά standards απόδοσης για να ανταγωνιστεί την Αναντολού στην παρούσα φάση. Πρωτίστως δε, να είναι απόλυτα συγκεντρωμένος από το πρώτο δευτερόλεπτο μέχρι το τελευταίο γιατί η πνευματική χαλάρωση απαγορεύεται απέναντι σε έναν τέτοιον αντίπαλο. Το ματσάρισμα δεν είναι απαγορευτικό για την ελληνική ομάδα, παρότι οι γηπεδούχοι είναι το φαβορί.

Bet Builder με Πόντοι Under 164.5 και Πόντοι Paris Lee 7+ σε απόδοση 2.45 στη Stoiximan

 

Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές.

Hoopfellas.gr