Ολυμπιακός-Ερυθρός Αστέρας: Ένα διαφορετικό συναπάντημα

O Ολυμπιακός υποδέχεται στο Φάληρο τον Ερυθρό Αστέρα σε μια αναμέτρηση η οποία δεν μοιάζει με τις αντίστοιχες του παρελθόντος. Η παρουσία του Ντούσκο Ιβάνοβιτς, η αύρα των νέων αστεριών των Σέρβων και η δυναμική τους τον τελευταίο μήνα, μας προδικάζει για μια σπουδαία μάχη.

 

Είναι η ομάδα-έκπληξη της σεζόν. Μετά τις πρώτες αγωνιστικές όταν και φάνηκε  ότι δεν μπορεί να ακολουθήσει τον ανταγωνισμό, οι ιθύνοντες των Σέρβων άλλαξαν πλεύση δίνοντας τα κλειδιά στον Ντούσκο Ιβάνοβιτς. Αυτή η κίνηση έμελλε να αποτελέσει το turning point του Ερυθρού Αστέρα φέτος.

 

“Dracula”

Από τις 17 Νοεμβρίου μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα, όπου η Αρμάνι επισκέφτηκε το Βελιγράδι σπάζοντας το σερί των επιτυχιών, οι Σέρβοι μέτρησαν 10 συνεχόμενες νίκες σε Ευρωλίγκα και ABA, κερδίζοντας μάλιστα δύο φορές τη μεγάλη αντίπαλο Παρτίζαν. H έλευση του Φακούντο Καμπάτσο (δεν θα είναι διαθέσιμος στο ΣΕΦ) μάλιστα ξεσήκωσε θύελλα ενθουσιασμού στις τάξεις του οργανισμού.

Η τριάδα Βιλντόζα-Καμπάτσο-Νέντοβιτς συνθέτει ένα backcourt υψηλού επιπέδου το οποίο θα ζήλευαν πολλές ομάδες της πρώτης ταχύτητας στη διοργάνωση.  Τα χαρακτηριστικά των συγκεκριμένων αθλητών δένουν αρμονικά μεταξύ τους και η προσωπικότητα τους είναι τέτοια που μπορεί μετατρέψει τον Ερυθρό Αστέρα σε σύνολο ανταγωνιστικό απέναντι στον οποιονδήποτε, οπουδήποτε.

Αυτός είναι και ο στόχος της διοίκησης άλλωστε που θέλει να δει την ομάδα του Βελιγραδίου να ανοίγει την πόρτα των playoffs βραχυπρόθεσμα. Οι Σέρβοι έχουν σημειώσει μεγάλη αγωνιστική πρόοδο, όμως δεν είναι ακόμα “εκεί”. Ευελπιστούν ότι θα φτάσουν, όταν ενταχθεί στο παιχνίδι τους και ο Καμπάτσο ο οποίος έχει τα στοιχεία για να ανεβάσει επίπεδο το συγκεκριμένο γκρουπ.

 

Ο Ολυμπιακός πρέπει να τρέξει

Εξάωρες προπονήσεις, μαστίγια, στρατιωτικού τύπου καψόνια και παιδαγωγικές μέθοδοι της παλιάς Πρωσικής σχολής. Ναι, οκ. Η ουσία είναι ότι ο «Δράκουλας» Ντούσκο Ιβάνοβιτς έχει γευτεί το «αίμα» πολλών αντιπάλων μέχρι τώρα, γνωρίζοντας μόλις μια ήττα στη θητεία του στο Βελιγράδι. Ο δικός του Ερυθρός Αστέρας είναι ένα σύνολο πολύ πιο φιλόπονο και ανθεκτικό, σωματικά και πνευματικά. Έχει βελτιώσει σημαντικά τις επιδόσεις του στο αμυντικό κομμάτι και μέσα από τον χαρακτήρα αυτόν στα μετόπισθεν ελέγχει τα παιχνίδια. Ξέρει ότι στο τέλος των κλειστών ματς οι Νέντοβιτς και Βιλντόζα μπορούν να του δώσουν αυτά τα 1-2 plays που κάνουν τη διαφορά.

Η άμυνα των Σέρβων είναι αρκετά καλή στο μισό γήπεδο (0.946 πόντοι/κατοχή, Νο6 στην Ευρωλίγκα). Ο ρόλος του αρχηγού Λάζιτς ως ηγέτη και «φωνής» στα μετόπισθεν είναι αξιοσημείωτος. Οι Σέρβοι έχουν καλές συνεργασίες, ξεδιπλώνουν σωστά τις περιστροφές και βάζουν το κορμί τους στη φωτιά για να προστατέψουν το «ζωγραφιστό». Το αδύνατο σημείο τους εντοπίζεται στον έλεγχο των «κοψιμάτων» (συνεπάγεται ότι ο Βεζένκοφ θα έχει αρκετές παραγωγικές ευκαιρίες) και του χειριστή στις PnR-δράσεις (ο Σλούκας μπορεί να τους πλήξει).

Ο Ολυμπιακός θα πρέπει να ακολουθήσει τον δρόμο του ανοιχτού γηπέδου απέναντι στους φιλοξενούμενους. Η transition άμυνα τους δεν είναι κακή (Νο7 στη διοργάνωση με 1.152 πόντους/κατοχή) όμως κοιτώντας λίγο πιο μακριά, αυτή η τακτική είναι η πιο σωστή μιας και μπορεί να «γεννήσει» σε βάθος χρόνου πολλά πλεονεκτήματα για την ελληνική ομάδα.

Οι ερυθρόλευκοι θα προσπαθήσουν να ανοίξουν το σκορ, ανεβαίνοντας σε παραγωγικά επίπεδα όπου οι Σέρβοι δύσκολα θα μπορέσουν να ακολουθήσουν. Η επίθεση του Ερυθρού Αστέρα δεν διακρίνεται  ιδιαίτερα για τους υψηλούς δείκτες αποτελεσματικότητας της. Δίνει έμφαση στο μισό γήπεδο (ο Ερυθρός Αστέρας έχει 6.3 transition κατοχές ανά παιχνίδι, το μικρότερο νούμερο στην Ευρωλίγκα) και ακουμπάει στις προσωπικές εμπνεύσεις των Βιλντόζα-Νέντοβιτς οι οποίοι (ειδικά ο δεύτερος) έχουν την ικανότητα να «επιστρέφουν» σε ματς όπου έχουν ξεκινήσει «άσφαιροι». Σημειώστε ότι η oμάδα του Βελιγραδίου έχει το χαμηλότερο ποσοστό ευστοχίας πίσω από τη γραμμή του τριπόντου στη διοργάνωση.

Ο κόουτς Ιβάνοβιτς δεν θα έχει στη διάθεση του τον τραυματία Χασάν Μάρτιν που θα χάσει τα επόμενα ματς. Έχει όμως παίχτες όπως ο Ντόμπριτς, ο Μίτροβιτς και ο Μπέντιλ οι οποίοι μπορούν να παράγουν ενώ τον τελευταίο καιρό βλέπει τον Φίλιπ Πετρούσεφ να βρίσκεται σε κατακόρυφη άνοδο. Ο πρώην σταρ του Gonzaga και draftee των Σίξερς αγωνίζεται κυρίως στη θέση «4», δίνοντας μια πιο πληθωρική διάσταση στην επίθεση της ομάδας του με το μέσα-έξω (απειλεί και από την περίμετρο αλλά και από τη ρακέτα) παιχνίδι του. Πάντως ο Ολυμπιακός μπορεί κάλλιστα να  «χτυπήσει» τις αμυντικές αδυναμίες του Πετρούσεφ ψάχνοντας τον Βεζένκοφ, με τον φόργουορντ των Πειραιωτών να αποτελεί την αιχμή του δόρατος της ομάδας και στο ανοιχτό γήπεδο. Ο αμφίβολος βαθμός ετοιμότητας του Φαλ (ίωση) είναι ένας ακόμα λόγος για τον οποίο οι γηπεδούχοι πιθανόν οφείλουν να τρέξουν.

Το φετινό συναπάντημα των δύο «ερυθρόλευκων» έχει μια διαφορετική αύρα. Ο Ερυθρός Αστέρας κέρδισε και πέρυσι τον Ολυμπιακό στο αντίστοιχο ματς όμως αυτή ήταν μια αναμέτρηση όπου η ευκαιρία νίκης προέκυψε σταδιακά, μέσα στο παρκέ. Δεν την υπολόγιζε ακριβώς. Αυτή τη στιγμή ο αγωνιστικός ρυθμός  των Σέρβων και η σπουδαία ψυχολογία τους, τους φέρνει στο Φάληρο με βλέψεις νίκης εξαρχής. Παρόλα αυτά ο  Ολυμπιακός είναι η καλύτερη ομάδα στο ματσάρισμα. Έχει περισσότερα όπλα και την ικανότητα να κρατήσει χαμηλά στο σκορ τους Σέρβους. Η νίκη θα αποτελέσει το καλύτερο δυνατό φάρμακο για το σύνολο του Γιώργου Μπαρτζώκα μετά το σοκ της Λυών.

Βet Builder με Χάντικαπ Ολυμπιακός -6.5 και Πόντοι Ερυθρός Αστέρας Under 77.5 σε απόδοση 2.06 στη Stoiximan

 

Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές.

Hoopfellas.gr