Ολυμπιακός

Τα μπράτσα σφίγγουν..

Τα μανίκια σηκώνονται και τα μπράτσα σφίγγουν. Ο Ολυμπιακός μπαίνει στον δεύτερο γύρο του TOP-16 γνωρίζοντας ότι πλέον το περιθώριο λάθους είναι πολύ μικρό ώστε να σταθεί όρθιος σε έναν όμιλο με πολύ μεγάλο βαθμό δυσκολίας για κάθε ομάδα που τον απαρτίζει. Οι ερυθρόλευκοι θα δώσουν 7 “σκυλοκαβγάδες” από εδώ και πέρα.. Ο πρώτος παίρνει μέρος στη Βαρκελώνη απέναντι στη Μπαρτσελόνα του Τσάβι Πασκουάλ..

Μπαρτσελόνα vs Ολυμπιακός στο θρυλικό Παλάου Μπλαουγκράνα λοιπόν σε ένα ματς με ένα τεράστιο ΠΡΕΠΕΙ για τους δύο αντιπάλους. Ο Ολυμπιακός προσπαθεί να ανασυνταχθεί ώστε να ξεκινήσει την αντεπίθεση του ενώ οι Καταλανοί μαζεύουν τα κομμάτια τους μετά την απογοητευτική ήττα από τη Μπιλμπάο που τους έθεσε νωρίς εκτός διεκδικήσεως του Copa del Rey. Πάμε να δούμε μερικά πράγματα σχετικά με τη τακτική του Ολυμπιακού σε αυτό το ματσάρισμα..

Επίθεση στην άμυνα της..

Η Μπαρτελόνα βιώνει ένα σημαντικό αμυντικό πρόβλημα τον τελευταίο καιρό. Πριν ξεκινήσει η αγωνιστική της κατηφόρα είχαμε μιλήσει στο Hoopfellas για τα δύο βασικά κομμάτια του παιχνιδιού της στα οποία πρέπει να δουλέψει για να κεφαλαιοποιήσει το βελτιωμένο φετινό της ρόστερ. Το ριμπάουντ και την άμυνα. Αυτοί είναι οι δύο πυλώνες πάνω στους οποίους πρέπει να στηρίξουν την ανάκαμψη τους οι Καταλανοί.Τα δύο αυτά χαρακτηριστικά τους βοήθησαν να φτάσουν στον τίτλο της ACB (και το F4 της Ευρωλίγκας το 2014) όταν είχαν στη διάθεση τους δύο εκφραστές αυτού του στυλ παιχνιδιού οι οποίοι θα κάνουν τη Παρασκευή το βράδυ το ντεμπούτο τους στη φετινή διοργάνωση. Τον Τζόι Ντόρσεϊ και τον Κώστα Παπανικολάου..

Με τον Τόμιτς σε χαμηλή πτήση εδώ και καιρό, η Μπαρτσελόνα ακουμπά λιγότερο τη μπάλα στο post και αυτό της δημιουργεί μια κατάσταση ανισορροπίας όσον αφορά το αμυντικό τρανζίσιον. Ο Ολυμπιακός πρέπει να επιτεθεί και να χτυπήσει στη πληγή της.. Συνολικά εκτιμώ πως το ριμπάουντ μπορεί να δώσει σημαντικό πλεονέκτημα στην ελληνική ομάδα η οποία 1.) μπορεί στο μισό γήπεδο να υποστηρίξει την επίθεση της με επιθετικό ριμπάουντ και 2.) εξασφαλίζοντας το αμυντικό ριμπάουντ να μπορέσει να τρέξει το γήπεδο πηγαίνοντας σε ένα τέμπο το οποίο δεν αρέσει στους γηπεδούχους. Το σύνολο του Γιάννη Σφαιρόπουλου θα πρέπει λοιπόν να ..επιτεθεί σε μια άμυνα με αρκετές, αυτή τη περίοδο, αδυναμίες και να σημαδέψει το ζωγραφιστό των Καταλανών. Εκτιμώ ότι από τις θέσεις των ψηλών ο Ολυμπιακών μπορεί να κάνει τη μεγαλύτερη ζημιά στην επίθεση του.

Επιστροφή στα βασικά

Πολλές φορές στη ζωή. Τα δεδομένα γίνονται ζητούμενα. Και σε μια ομάδα μπάσκετ επίσης.. Και οι δύο ομάδες, σε μικρό ή μεγάλο βαθμό, βιώνουν μια τέτοια κατάσταση μέσα στο TOP-16. Είναι η στιγμή για τον Ολυμπιακό να στραφεί στα βασικά για να πατήσει στα πόδια του και να ξαναχτίσει τους αυτοματισμούς του. Οι ερυθρόλευκοι πρέπει να ξεκινήσουν πάλι να κάνουν στην εντέλεια αυτά τα πολύ μικρά πράγματα τα οποία η επιτυχημένη επανάληψη τα είχε μετατρέψει σε δεδομένα. Άμυνα και αυτοματισμούς στα μετόπισθεν, ταχύτητα στις περιστροφές με αυτοματοποιημένη σκέψη, συνεργασίες, θέσεις. Από εκεί θα ξαναχτίσουν το παιχνίδι τους και θα βρουν πάλι ρυθμό. Εκτιμώ πως σε αυτή τη τελική ευθεία πριν τα playoffs η ομάδα του Σφαιρόπουλου θα στραφεί στην άμυνα της και στους παίχτες ηγέτες της, τον Σπανούλη και τον Πρίντεζη. Αυτοί οι δύο μαζί τον Χάκετ μπορούν να αποτελέσουν κλειδιά στην αναμέτρηση της Βαρκελώνης. Η απουσία του Λοτζέσκι είναι πραγματικά σημαντική καθώς μιλάμε για τον καλύτερο περιφερειακό σουτέρ των ερυθρολεύκων και ένα από τα πιο δυνατά χαρτιά τους στη Weak Side Offense με την ικανότητα του να επιτεθεί από εκεί επιλέγοντας κάθε δυνατό τρόπο (περιφερειακό spot σουτ, midrange μετά από ντρίμπλα, διείσδυση, πάσα σε δεύτερο χρόνο).

Άμυνα και Ντόρσεϊ..

Οι επιλογές στην άμυνα των ερυθρολεύκων θα είναι πολύ σημαντικές για το πλαίσιο στο οποίο θα παιχτεί το παιχνίδι στη Βαρκελώνη. Με μια πρώτη σκέψη πιστεύω ότι ο Ολυμπιακός θα ξεκινήσει με “μονή” άμυνα στον Τόμιτς στοχεύοντας να του προσδώσει την ιδιότητα του σκόρερ και όχι του δημιουργού η οποία μπορεί να επιφέρει αλυσιδωτές αντιδράσεις στο ματς. Πολύ μεγάλη προσοχή επίσης σε κάθε είδους “κόψιμο” του αντιπάλου, ειδικά στη base line καθώς η επίθεση του Πασκουάλ παράγει τέτοιες καταστάσεις. Περιμένω επίσης πίεση στη περιφέρεια και ειδικά στις εισαγωγικές πάσες των γκαρντς. Οι γηπεδούχοι δε πρέπει να “πατήσουν”, να αποκτήσουν “ροή” στο επιθετικό κομμάτι. Μιλάμε για ένα σύνολο που μετακινεί πολύ γρήγορα τη μπάλα, διαβάζει και χτυπά στο κενό χώρο της άμυνας και διαθέτει μια τριάδα φόργουορντς (Περπέρογλου, Ντόλεμαν, Βεζένκοφ) που σουτάρει 45% τρίποντο ώστε να κρατά τις άμυνες “τεντωμένες” δημιουργώντας τους χώρους και το κατάλληλο πλαίσιο για τις υπόλοιπες δράσεις. Η ελληνική ομάδα έχει τα εργαλεία για να αμυνθεί σε μια τόσο καλά δομημένη επίθεση όπως αυτή των γηπεδούχων η οποία μάλιστα παραδοσιακά κάνει ελάχιστα λάθη σε επίπεδο μεταβιβάσεων.

Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε το impact του Τζόι Ντόρσεϊ στο παιχνίδι της Μπάρτσα. Ο νεοφερμένος Αμερικανός σέντερ μπορεί να φέρει πράγματα στο τραπέζι για τον Πασκουάλ. Στη Βαρκελώνη εκτιμούν ότι η παρουσία του θα βοηθήσει τον Τόμιτς να ανακτήσει τις δυνάμεις του ανεβάζοντας το αμυντικό επίπεδο της ομάδας στο ζωγραφιστό όπου η Μπαρτσελόνα ήθελε να γίνει πιο “τραχιά”. Ο Πασκουάλ θα χρησιμοποιήσει την ικανότητα του ως screener ή στο δυναμικό ρολάρισμα στη τρανζίσιον επίθεση που τρέχει φέτος όπως μπορείτε να δείτε εδώ..

ολυμπιακός μπάσκετ ανάλυση

Εν κατακλείδι, οδεύουμε προς ένα κλειστό ματς 75 πόντων. Ο Ολυμπιακός θα πρέπει να βρει τρόπους να ξεκλειδώσει την άμυνα της Μπαρτσελόνα στο μισό γήπεδο και να κυνηγήσει μανιασμένα ευκαιρίες ανοιχτού γηπέδου που θα τον σηκώσουν σε επίπεδο παραγωγικότητας. Οι γηπεδούχοι καίγονται για τη νίκη, το ίδιο όμως και ο Ολυμπιακός που βλέπει πλέον τα περιθώρια να στενεύουν σε περίπτωση ήττας. Στη χειρότερη περίπτωση η ελληνική ομάδα θα πρέπει να διαφυλάξει το +12 του πρώτου γύρου. Η Μπαρτσελόνα θα πρέπει να κάνει ένα πολύ καλό αμυντικά παιχνίδι για να επιβληθεί σε μια περίοδο όπου η άμυνα της περνάει κρίση. Οι γραμμές ψηλών των δύο αντιπάλων νομίζω θα συγκεντρώσουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον ενώ οι αποφάσεις clutch περιφερειακών όπως οι Σπανούλης, Χάκετ, Ρίμπας, Όλεσον (και Σατοράνσκι στο αμυντικό κομμάτι) μπορούν να επηρεάσουν την αναμέτρηση. Για τον Ολυμπιακό πάντως παραμένω αισιόδοξος όσον αφορά τη γενικότερη πορεία του στο γκρούπ και σε αυτό τον δεύτερο γύρο του TOP-16. Είναι μια ομάδα φτιαγμένη για να παίζει υπό καθεστώς πίεσης. Αυτό περιμένω να κάνει και αυτή τη φορά..