pao monaco

Παναθηναϊκός-Βιλερμπάν: Η… ύπουλη γεύση της επιτυχίας

Ο Παναθηναϊκός πέρασε «επάνω» από την πρωταθλήτρια της διοργάνωσης, αποδίδοντας ολοκληρωτικό μπάσκετ. Όμως τώρα, η συνθήκη που διαμορφώνεται φέρνει στον δρόμο του ένα ματς με μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας. Η ΑSVEL φέτος έχει δημιουργήσει ένα από τα πιο δυσκολοκατάβλητα σύνολα στην Ευρωλίγκα…

Χρειαζόταν μια μεγάλη βραδιά η ομάδα του Δημήτρη Πρίφτη. Η επιστροφή στο ΟΑΚΑ ήταν –όπως αναμενόταν- ευεργετική για το «τριφύλλι» το οποίο έπαιξε για πρώτη φορά φέτος το μπάσκετ για το οποίο έχει δομηθεί . Πίεση ψηλά, άμυνα μεγάλης έντασης, transition επίθεση. O Παναθηναϊκός ήταν εξαιρετικός την Τετάρτη «ποδοπατώντας» την Αναντολού που όμως αντιμετωπίζει τα δικά της προβλήματα αυτήν την περίοδο, τα οποία είναι πολύ μεγαλύτερα από τις (σημαντικές) απουσίες που έχει. 

Η transition άμυνα των Τούρκων είναι από την αρχή της σεζόν πολύ αδύναμη. Οι πράσινοι το διάβασαν και χτύπησαν εκεί ενώ ο Ντάριλ Μέικον πετούσε βότσαλα στον ωκεανό, τελειώνοντας το παιχνίδι με 34 πόντους και 9/12 τρίποντα. Η ASVEL όμως, είναι άλλο «όπλο».

Η γαλλική ομάδα αποτελεί ένα γερό ματσάρισμα για οποιονδήποτε, οπουδήποτε στη φετινή Ευρωλίγκα. O T.J. Parker έχει δημιουργήσει ένα πολύ αθλητικό και σκληροτράχηλο σύνολο που σουτάρει εξαιρετικά και κυνηγάει επίμονα κάθε διεκδικούμενη μπάλα. Η ASVEL έρχεται από μια μεγάλη νίκη απέναντι στην ΤΣΣΚΑ (70-68) με την οποία μάτσαρε ψυχολογικά την πολύ οριακή ήττα της στο Μιλάνο (72-73) την προηγούμενη εβδομάδα. Το timing είναι πολύ σημαντικό στο μπάσκετ και δη σε αυτές τις εβδομάδες των διπλών παιχνιδιών. Κρατήστε το αυτό.

Η ASVEL έχει επενδύσει στην πλατφόρμα της προσωπικής φάσης όσον αφορά το επιθετικό κομμάτι. Το αγωνιστικό προφίλ των δύο ηγετών της άλλωστε, Τζόουνς και Οκόμπο, την οδηγεί εκεί. Οι Γάλλοι έχουν τον χαμηλότερο δείκτη AST% (σκορ μετά από τελική πάσα) στη διοργάνωση γράφοντας μόλις 43.8 στον σχετικό τομέα. Για την ιστορία, ακολουθεί στη συγκεκριμένη αξιολόγηση ο Παναθηναϊκός με 47.0. Πρόκειται για δύο επιθέσεις που πατάνε στο ένας εναντίον ενός.

Elie Okobo 12+ πόντοι σε απόδοση 1.47 και 3+ ασσίστ σε απόδοση 1.37 στη Stoiximan

Οι παίχτες του Πάρκερ εκτελούν εξαιρετικά από την περίμετρο και εδώ εντοπίζεται ο Νο1 κίνδυνος για την ελληνική άμυνα. Στα πέντε πρώτα ματς της σεζόν η ASVEL σούταρε με το εντυπωσιακό 45.5% από τη γραμμή του τριπόντου, για να πέσει στο 40% μετά το «αίμα και άμμος» ματς στη Λυών με την ΤΣΣΚΑ όπου οι δύο ομάδες «έγραψαν» 10/50 τρίποντα (5/26 οι γηπεδούχοι). 

Διαθέτουν drive & kick-παιχνίδι, ακουμπούν τη μπάλα στο «ζωγραφιστό» και δουλεύουν πολύ την έξτρα πάσα. Οι περιφερειακοί τους ξέρουν να δημιουργούν ρήγμα στην αντίπαλη άμυνα ενώ η συμπεριφορά της γαλλικής επίθεσης στα close outs και συνολικά σε αυτά τα «fast breaks μισού γηπέδου» (δράσεις με παίχτη παραπάνω στην πλευρά) είναι υποδειγματική. Η επιστροφή του Λάιτι (αρχίζει και παίζει καλύτερα) δίνει σιγουριά, οι σουτέρ θέσης (αναφέρομαι κυρίως στον Ουίλιαμ Χάουαρντ) είναι αποτελεσματικοί και το δίδυμο Οκόμπο-Τζόουνς κρατάει το τιμόνι, τρέχοντας όλο το «σόου» στην γαλλική επίθεση. Οι δύο τους αλληλοσυμπληρώνονται αρμονικά  και αποτελούν τους κυρίως εκφραστές του αγωνιστικού στυλ της ASVEL μαζί με τους ψηλούς του Πάρκερ, οι οποίοι προσφέρουν μια δεξαμενή διαφορετικών χαρακτηριστικών, ασφάλεια στο κομμάτι του ριμπάουντ και rim protection.

Ο Παναθηναϊκός οφείλει να αναγνωρίσει την «πληγή» στο αγωνιστικό σώμα των Γάλλων και να στριφογυρίσει το μαχαίρι του σε αυτή. Αναφέρομαι στη ροπή της ASVEL στο λάθος η οποία είναι παροιμιώδης για μια ομάδα που βασίζεται τόσο στην προσωπική φάση. Το 19.8 σε όρους ΤΟV% είναι πολύ μεγάλο νούμερο και το προφίλ των κυρίως χειριστών του Πάρκερ δίνει μια πρώτη εξήγηση για αυτό. Ο εξαιρετικός Οκόμπο μετράει 4.0 τελικές πάσες  για 4.0 λάθη στη διοργάνωση ενώ ο Τζόουνς πρέπει να δείξει κάτι καλύτερο από το 2.5/1.5 που «γράφει» μέχρι τώρα στον αντίστοιχο τομέα. 

Το τριφύλλι θα πρέπει να βγει ψηλά και να πιέσει. Το δίδυμο Πέρι-Ρος μπορεί να ελέγξει το backcourt των Γάλλων, αρκεί να μείνει μακριά από πρόωρη φθορά. Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια στο κομμάτι της ατομικής άμυνας καθώς η ASVEL τιμωρεί υποδειγματικά τη «βαθιά» βοήθεια και το αργό recover με περιφερειακή εκτέλεση. Οι πράσινοι ίσως χρειαστεί μάλιστα να παίξουν χωρίς βοήθειες απέναντι στις «απομονώσεις» της γαλλικής επίθεσης και εάν το κάνουν σωστά, θα έχουν ευκαιρίες για άμεση επίθεση και πόντους στο ανοιχτό γήπεδο. Παράλληλα, οφείλουν να ματσάρουν το μέγεθος και τη δύναμη των ψηλών της ASVEL κρατώντας τους μακριά από το επιθετικό ριμπάουντ. O κόουτς Πρίφτης ευελπιστεί ότι θα έχει απόλυτα υγιή πλέον πίσω τον Παπαπέτρου, ο οποίος μπορεί να δώσει το κάτι παραπάνω που χρειάζεται η ομάδα και στις δύο πλευρές του παρκέ, σε μια πιθανόν κλειστή αναμέτρηση.

Ioannis Papapetrou 3+ ριμπάουντ σε απόδοση 1.31 και 2+ ασσίστ επίσης στο 1.31 στη Stoiximan

Σαφέστατα πρόκειται για ένα παιχνίδι υπομονής. Στον Παναθηναϊκό γνωρίζουν ότι δύσκολα θα έχουν άλλη μια βραδιά αντίστοιχη με αυτήν της Τετάρτης, όπου ο αντίπαλος παρέδωσε το πνεύμα του σχετικά νωρίς. Ξέρουν ότι μπροστά τους έχουν έναν αγώνα που μπορεί να κριθεί στις τελευταίες κατοχές. Χρειάζεται λοιπόν αρκετή υπομονή -όπως προείπαμε- και καθαρό μυαλό, ακόμα και εάν τα πράγματα κάποια στιγμή στραβώσουν εντός της αναμέτρησης. Η γεύση της επιτυχίας είναι πολύ ύπουλη. Και οι δύο ομάδες την έχουν ακόμα πρόσφατη στον ουρανίσκο τους. Ας ελπίσουμε ότι ο Παναθηναϊκός θα έχει πιο κοντή μνήμη, ξεχνώντας γρήγορα την επιτυχία της Τετάρτης. Μόνο τότε θα μπει φρέσκος και πεινασμένος για την τρίτη του νίκη στη σεζόν.

Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαηγές