Με παπούτσια δανεικά

Βρισκόμαστε στο 71΄της αναμέτρησης, με την Βραζιλία να μην μπορεί να διασπάσει την άμυνα της Βενεζουέλας και το σκορ να παραμένει στο 1-1. Η κίνηση όμως του Τίτε να βγάλει από την 11αδα τον Γκαμπριέλ Ζεζούς κα να δώσει στον  Άντονι την ευκαιρία να ντεμπουτάρει με την φανέλα της Σελεσάο, άλλαξε τον ρου του αγώνα. Πιθανόν και της εθνικής Βραζιλίας τα επόμενα χρόνια. Γιατί ο πιτσιρικάς δεν είναι απλά ένα ταλέντο που έκανε άνω-κάτω την αντίπαλη άμυνα και σκόραρε στο ντεμπούτο του (το ματς έληξε 3-1), αλλά ένα χαρισματικό εξτρέμ με προδιαγραφές να ξεπεράσει ακόμη και τον Νεϊμάρ.

Ο Άντονι Ματέους Ντος Σάντος γεννήθηκε στα υποβαθμισμένα περίχωρα του Σάο Πάολο και μεγάλωσε με τα ναρκωτικά να πουλιούνται κυριολεκτικά μπροστά στην πόρτα του και τους πυροβολισμούς στην ημερησία διάταξη – “Το σπίτι μου βλέπεις, ήταν στο κέντρο της φαβέλας, δεν υπήρχε οικογένεια που να μην είχε μαυροφορεθεί, δεν υπήρχε σπίτι που να μην είχε υποστεί την βαρβαρότητα των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας.”

Ο πατέρας του ήταν κλειδαράς και η μητέρα του πωλήτρια σε κατάστημα με ρούχα και παπούτσια. Ο Άντονι πέρασε δοκιμαστικό στα “τσικό” της Σάο Πάολο όταν ήταν δώδεκα και μετά από αδυσώπητα σκληρή δουλειά κατάφερε να πραγματοποιήσει το πιο τρελό όνειρο όλων των πιτσιρικάδων της Βραζιλίας, είτε μεγαλώνουν ξυπόλητα στη φαβέλα, είτε στα πλούσια προάστεια του Ρίο – να γίνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής.

Διεθνής πλέον με την μεγάλη εθνική ομάδα της Βραζιλίας – μετά από εξαιρετικές εμφανίσεις με τις «Ελπίδες» και την Ολυμπιακή ομάδα και παράλληλα αποκάλυψη του  Άγιαξ στο Τσάμπιονς Λιγκ, δεν ντρέπεται πια να αποκαλύψει το μικρό του μυστικό: “Όταν ήμουν παιδί, η οικογένεια μου δεν είχε το “μπορετό” για ποδοσφαιρικά παπούτσια. Ευτυχώς το κατάστημα που δούλευε η μητέρα μου ήταν δίπλα στο σπίτι μας και την κατάφερνα, έστω στα κρυφά, να μου “δανείζει” που και που ένα ζευγάρι”…

Μπορεί λοιπόν σήμερα ο «ασάνδαλος» Άντονι να έχει φτάσει στο σημείο να γίνεται κεντρικό πρόσωπο διαφημιστικής καμπάνιας επώνυμης εταιρία αθλητικών, αλλά δείχνει εξαιρετικά προσγειωμένος για την ηλικία του. Έχοντας ήδη γράψει ένα αυτοβιογραφικό βιβλίο για τις δυσκολίες κάθε πιτσιρικά από τις φτωχογειτονιές να γίνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής και όντας μπαμπάς ενός μικρού αγοριού, δεν έχει μυαλό παρά μόνο για το ποδόσφαιρο και την οικογένεια του.

Όταν τον Φεβρουάριο του 2020 ο Μαρκ Όφερμαρς, τεχνικός διευθυντής του Άγιαξ, παρουσίαζε την μεταγραφή του Άντονι για 15,5 εκ. €, οι Ολλανδοί ρεπόρτερ θεώρησαν υπέρογκο το ποσό, παρά τις διαβεβαιώσεις του Όφερμαρς (τεράστιο εξτρέμ ο ίδιος σαν παίκτης) ότι: “Φέρνουμε έναν απίστευτα δημιουργικό παίκτη που μπορεί να παίξει σε κάθε θέση μεσοεπιθεικά και θα κάνει πάταγο” – κάτι σαν “MA RMC” στο Football Manager δηλαδή! (όχι, αυτό δεν το πρόσθεσε ο Όφερμαρς…)

Και αν τυχόν σκοράρει στα επόμενα δύο παιχνίδια της Βραζιλίας για την προκριματική φάση του Μουντιάλ, κόντρα σε Κολομβία και Ουρουγουάη, η νομοτελειακά βέβαιη μεταγραφή του από τον Άγιαξ (ήδη Μάντσεστερ Σίτι και Μπαρτσελόνα τον παρακολουθούν από πέρυσι) θα επιταχυνθεί σε βαθμό που να μην προλάβει να πανηγυρίσει δεύτερο κολλητό πρωτάθλημα στο Άμστερνταμ…

Maestro