pao monaco

Μπασκόνια – Παναθηναϊκός: Η «ευκαιρία» της Βιτόρια

Μετά τη μεγάλη νίκη επί της Φενέρ στο ΟΑΚΑ, ο Παναθηναϊκός ταξιδεύει στη Βιτόρια για να αντιμετωπίσει μια Μπασκόνια η οποία ψάχνει τον καλό της εαυτό. Υπάρχει μια ευκαιρία στη Χώρα των Βάσκων για το «τριφύλλι». Μπορεί να την αξιοποιήσει;

H πολυπόθητη πρώτη νίκη ήρθε για τον Παναθηναϊκό, ο οποίος με ανατροπή στο τελευταίο λεπτό κέρδισε τη Φενέρ, αποβάλλοντας μέρος του άγχους που είχε δημιουργήσει η ανηφόρα των έξι πρώτων αγωνιστικών του προγράμματος. Οι πράσινοι πλέον μπαίνουν στην εβδομάδα των διπλών παιχνιδιών για να τεστάρουν τις δυνάμεις τους στην Ιβηρική, όπου θα αντιμετωπίσουν τη Μπασκόνια και τη Ρεάλ Μαδρίτης. Μάλιστα η προσθήκη του Yogi Ferrell στην περιφέρεια, θα δώσει (από την επόμενη εβδομάδα λογικά) ένα επιπλέον όπλο στον κόουτς Πρίφτη και μαζί μια νότα αισιοδοξίας στον οργανισμό για τη δύσκολη συνέχεια.

Στη Βιτόρια (προσοχή στην κατηφόρα)

Στη Χώρα των Βάσκων μπορεί, υπό προϋποθέσεις,  να υπάρχει μια ευκαιρία για τον Παναθηναϊκό. Αρκεί να μπορέσει ο ίδιος να δημιουργήσει το αγωνιστικό υπόβαθρο ώστε αυτή να κάνει την εμφάνιση της. 

Η Μπασκόνια είναι μια ομάδα με ταλέντο και πολύ καλή αθλητική πρώτη ύλη. Είναι προφανές ότι δεν έχει ξεκινήσει καλά τη σεζόν. Ψάχνεται ακόμα αγωνιστικά. Στην πρεμιέρα στο Φάληρο, ένας εντυπωσιακός Ολυμπιακός πέρασε «από πάνω της» ενώ την προηγούμενη εβδομάδα η Αρμάνι του Μεσίνα ήταν σαφώς καλύτερη, παίρνοντας το διπλό άκοπα στη Μπουέσα Αρίνα. Ο σπουδαίος μπασκετάνθρωπος που λέγεται Ντούσκο  Ιβάνοβιτς ξέρει ότι η ομάδα του διανύει μια περίοδο αναζήτησης και πως σταδιακά τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα. Είναι δεδομένο ότι οι Βάσκοι θα ξεκλειδώσουν αγωνιστικά αργά ή γρήγορα. Το πρώτο βήμα έγινε την Κυριακή απέναντι στην Ομπραντόιρο (91-70) όπου η Μπασκόνια (16% στα τρίποντα στις δύο πρώτες αγωνιστικές της Ευρωλίγκας, μακράν οι χαμηλότεροι δείκτες σε όρους επιθετικής αξιολόγησης) σούταρε εξαιρετικά και αμύνθηκε επίσης σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό απέναντι στην περιφερειακή εκτέλεση του αντιπάλου.

Η επιθετική πλατφόρμα του κόουτς Ιβάνοβιτς είναι σύνθετη και απαιτεί εργατοώρες από το σύνολο για να λειτουργήσει σωστά. Σε αυτή τη φάση είναι ευλογία για τους Βάσκους που έχουν πίσω και πάλι τον Τζέισον Γκρέιντζερ (5.8 τελικές πάσες για 2.8 λάθη στα 5 ματς της ACB) ο οποίος γνωρίζει τα «θέλω» του κόουτς και μπορεί να τρέξει το επιθετικό σύστημα  μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες ζυμώσεις στο παιχνίδι του «score first» Ουέιντ Μπάλντγουιν. Ο Ουρουγουανός γκαρντ κρατάει τα κλειδιά της αναμέτρησης για τους γηπεδούχους και αποτελεί ένα από τα σημεία στα οποία οφείλει να εστιάσει η ελληνική άμυνα.

🏀 Ευρωλίγκα με Live Streaming* & MatchCombo σε όλες τις αναμετρήσεις στη Stoiximan!

Οι Βάσκοι τρέχουν πολλές Off screen-δράσεις και βασίζουν μεγάλο μέρος της ανάπτυξης τους στην κίνηση μακριά από τη μπάλα. Ειδικά οι πλάγιοι παίχτες τους (Γκιεντράιτις-Φοντέκιο-Μαρίνκοβιτς) θέλουν πολύ προσοχή. Ο Παναθηναϊκός λοιπόν οφείλει να πιέσει τον Γκρέιντζερ, στερώντας του τη δυνατότητα της εύκολης εισαγωγικής πάσας και ανακόπτοντας τη δημιουργία γραμμών επικοινωνίας με τους shooting wings. Πολύ σημαντικός παράγοντας (στην ίδια κατεύθυνση) θα είναι και η ετοιμότητα της ελληνικής άμυνας στο να πιέσει τον εκάστοτε χειριστή της Μπασκόνια (Γκρέιντζερ, Μπάλντγουιν) μόλις οι γηπεδούχοι εισάγουν, μετά από ριμπάουντ ή καλάθι των πρασίνων, τη μπάλα στο παρκέ. Στην κατάσταση αυτή, ο χειριστής των Βάσκων δεν πρέπει να βρει γήπεδο ώστε να σπριντάρει μέχρι τη ρακέτα, ειδικά όταν ντριμπλάρει στον άξονα. Καταλαβαίνετε ότι το δίδυμο Πέρι-Ρος θα έχει πολύ δουλειά σε αυτό το κομμάτι καθώς αν οι Βάσκοι βρουν ανοιχτό γήπεδο το «τριφύλλι» μπορεί να βιώσει τη γνωστή (για πολλές ομάδες διαχρονικά) κατηφόρα της Μπουέσα. 

Σε αυτό το πλαίσιο οφείλουμε να υπογραμμίσουμε την ανάγκη για τον μικρότερο δυνατό αριθμό λαθών από την ελληνική επίθεση και για την ύπαρξη εκτελέσεων από  τους ψηλούς μέσα από το ζωγραφιστό (ο Παναθηναϊκός δεν έχει πείσει για αυτή του τη δυνατότητα μέχρι τώρα) μέσω των οποίων μπορεί να ελεγχθεί ο ρυθμός. Το «τριφύλλι» θα προσπαθήσει να ποστάρει με το δίδυμο Κασελάκη-Παπαπέτρου σε πρώτη φάση, καθώς οι εκτελέσεις τέτοιας φύσεως δημιουργούν ένα πλαίσιο πιο βολικό αναφορικά με τη διάταξη και την ετοιμότητα της ελληνικής transition άμυνας.

Φυσικά ανάλογη προσοχή χρειάζονται και οι ψηλοί του Ντούσκο Ιβάνοβιτς. Ο Ματ Κοστέλο είναι  ένας πολύ καλός παίχτης που μπορεί να πληγώσει τους φιλοξενούμενους με διαφορετικούς τρόπους. Αγωνίζεται πάντα με δυναμισμό (δεν παρατάει καμία φάση), σουτάρει, κυνηγάει κάθε κατοχή, τρέχει το γήπεδο. Νομίζω ότι δεν χρειάζεται καν να σχολιάσουμε περαιτέρω τη σημασία της εξασφάλισης του αμυντικού ριμπάουντ για την ελληνική άμυνα (Nnoko, Enoch, Giedraitis). Xωρίς αυτό δεν πηγαίνεις πουθενά.

Να χτίσει την αυτοπεποίθηση του

Ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να δουλέψει πολύ σε αυτά τα 40 λεπτά στη Βιτόρια εάν θέλει να φέρει την αναμέτρηση στα μέτρα του, κρατώντας χαμηλά τους επιθετικούς δείκτες και επιβραδύνοντας τη ροή της ισπανικής επίθεσης. Αυτό είναι το σενάριο που μπορεί να γεννήσει την ευκαιρία που αναφέραμε παραπάνω για την ελληνική ομάδα. Εάν οι Βάσκοι βρουν ρυθμό στο επιθετικό κομμάτι, ο σημερινός Παναθηναϊκός θα είναι δύσκολο να ακολουθήσει σε ένα εκτός έδρας ματς. 

Άλλωστε, εξίσου σημαντικό με την ίδια τη νίκη -σε αυτό το συγκεκριμένο σημείο της περιόδου- είναι το να μπορέσουν οι πράσινοι να χτίσουν σταδιακά την αυτοπεποίθηση τους μέσα από τέτοιες, δύσκολες αναμετρήσεις. Ας δούμε λοιπόν τι μπορούν να κάνουν για αυτό.