euroleague-stoiximanblog

Ολυμπιακός-ASVEL: Το κύμα του καλού μπάσκετ

Το πρόγραμμα της τελικής ευθείας δύσκολο. Τα προβλήματα, ουκ ολίγα. Με την ASVEL να έρχεται στο ΣΕΦ, ο Ολυμπιακός ψάχνει το “κύμα του καλού μπάσκετ” ώστε, αρπάζοντας το, να αφήσει τη δυναμική του να τον ταξιδέψει.

Σίγουρα τα προγνωστικά αναφορικά με τη μάχη της οκτάδας, δεν είναι υπέρ του Ολυμπιακού στην παρούσα φάση. Οι ερυθρόλευκοι καλούνται να ανταγωνιστούν για μια θέση στα playoffs, πλέον χωρίς τον ηγέτη τους, Βασίλη Σπανούλη. Τα προβλήματα τραυματισμών είναι εκεί. Όπως και ένα πρόγραμμα με σημαντικό βαθμό δυσκολίας, μέχρι το τέλος της κανονικής περιόδου. Στα υπόλοιπα εννιά ματς (εξαιρώντας την αναμέτρηση με την ASVEL), η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα θα αντιμετωπίσει μακριά από την έδρα της, τη Μακάμπι και την Αναντολού, συν τρεις ακόμα δελφίνους για μια θέση στην οκτάδα (Χίμκι, Ολίμπια, Φενέρ). Παράλληλα, θα φιλοξενήσει ομάδες όπως η Ρεάλ, η Μπαρτσελόνα και ο Παναθηναϊκός στο δικό μας, “αιώνιο” ντέρμπι. Ανήφορος…

Η άλλη όψη του νομίσματος λέει ότι ο Ολυμπιακός βρίσκεται μια μόλις νίκη πίσω από το ρεκόρ που τρέχουν οι ομάδες οι οποίες βρίσκονται στην όγδοη θέση σήμερα (11-13, Ολίμπια και Φενέρ). Διανύει καλό ψυχολογικά φεγγάρι μετά τη σπουδαία εμφάνιση-νίκη απέναντι στη ΤΣΣΚΑ και δείχνει ότι μπορεί να εμφανίσει σημάδια συσπείρωσης και ανανέωσης μετά τις αλλαγές, θετικές (νέα πρόσωπα) ή αρνητικές (τραυματισμοί), που βιώνει το ρόστερ το τελευταίο καιρό.

Ο κόουτς Μπαρτζώκας πρόσθεσε δύο νέους παίχτες στο ρόστερ των ερυθρολεύκων. Κανείς αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζει εάν οι Shaquille McKissic-Dwight Buycks θα είναι σε θέση να αγωνιστούν στην αναμέτρηση με την ASVEL. Πρόκειται για δύο παιδιά που μπορούν να αναβαθμίσουν (σε συνδυασμό με την προσθήκη του Οκτάβιους Έλις) το αθλητικό επίπεδο της ομάδας και να την καταστήσουν πιο επικίνδυνη και σαφώς πιο παραγωγική στο ανοιχτό γήπεδο. Οι ερυθρόλευκοι χρειάζονται άμεσα την παρουσία ενός γκαρντ που μπορεί να παίξει με τη μπάλα στα χέρια και να δημιουργήσει καταστάσεις για τον εαυτό του αλλά και τους συμπαίκτες του, όπως ο Buycks. O Aμερικανός γκαρντ έχει πάρει μια μικρή γεύση από Ευρωλίγκα προ εξαετίας, όταν και αγωνίστηκε σε τρία ματς με τη φανέλα της Βαλένθια.

Η ASVEL βρίσκεται σε πτωτική πορεία εδώ και καιρό. Μοιάζει να έχει χάσει τη φρεσκάδα και μαζί το πλεονέκτημα της αθλητικότητας που τη διέκρινε στο ξεκίνημα της σεζόν και την ώθησε σε μερικές σπουδαίες επιτυχίες. Ήδη παρέδωσε την πρωτοκαθεδρία στη γαλλική λίγκα όπου η Μονακό και η Ντιζόν την προσπέρασαν. Ο Ζβέζνταν Μίτροβιτς υπέγραψε τον γνωστό μας από τη θητεία του στον Πανιώνιο, Davion Berry, ο οποίος έχει τα χαρακτηριστικά για να παράγει στο αγωνιστικό περιβάλλον της ASVEL και να τη βοηθήσει, ιδιαίτερα στο εγχώριο πρωτάθλημα το οποίο αποτελεί και τον βασικό της στόχο άλλωστε. Το θετικό κομμάτι αυτής της δύσκολης περιόδου για την ομάδα-έκπληξη του πρώτου γύρου της φετινής Ευρωλίγκας αφορά την ανταπόκριση των νέων παιδιών σε ρόλους σημαντικούς στο παιχνίδι της ομάδας. Αυτό είναι το μεγαλύτερο όπλο που έχει στα χέρια της η ASVEL στην παρούσα φάση.Οι Theo Maledon, Amine Noua και Μatthew Strazel έχουν φρεσκάρει το αγωνιστικό πρόσωπο των Γάλλων οι οποίοι αναμένουν, μέσα από την ανάπτυξη των νεαρών, την ομαδική βελτίωση στο παιχνίδι της ASVEL.

Tόσο ο Ολυμπιακός όσο και η ομάδα της ευρύτερης περιοχής της Λυών, αντιμετωπίζουν φέτος σοβαρό πρόβλημα σχετικά με τη δραστηριότητα που αφορά τη γραμμή του τριπόντου και στις δύο πλευρές του παρκέ. Δεν σουτάρουν καλά και δεν αμύνονται αποτελεσματικά στις περιφερειακές εκτελέσεις. Ο Ολυμπιακός σουτάρει με 34.7% από το τρίποντο και επιτρέπει στον αντίπαλο να εκτελεί με το εντυπωσιακό 41.8% (η χειρότερη αμυντική επίδοση της διοργάνωσης). Με τη σειρά της η γαλλική ομάδα, σουτάρει με μόλις 33.8% πίσω από τη γραμμή, επιτρέποντας το επίσης (αρνητικά) εντυπωσιακό 41.1% (η δεύτερη χειρότερη επίδοση στην EL). Είναι σημαντικό λοιπόν πως θα διαχειριστούν οι δύο ομάδες αυτό το κομμάτι, σε άμυνα και επίθεση, γνωρίζοντας η μια την αδυναμία της άλλης. Για τον Ολυμπιακό είναι ζωτικής σημασίας να παράγει ρήγμα, ώστε να δώσει στην ανάπτυξη του έναν πιο πληθωρικό χαρακτήρα και να μην ακουμπήσει αποκλειστικά στις post up-δράσεις των ψηλών του. Στην άλλη πλευρά του παρκέ, είναι εξόχως σημαντικό για την ερυθρόλευκη άμυνα να μπορέσει να πλήξει τις συνεργασίες των PG του Μίτροβιτς με τους παίχτες της γραμμής ψηλών. Οι Γάλλοι δεν έχουν σπουδαίους 1on1 παίκτες και βασίζονται αρκετά στη συνεργασία για να παράγουν επιθετικά.

Για τον Ολυμπιακό η τελική ευθεία της σεζόν δεν ξεκινάει με τις καλύτερες προϋποθέσεις μιας και ο όγκος των προβλημάτων συνεχώς αυξάνεται. Η κατάσταση με το Ban τείνει να περιορίσει τις επιλογές στο ελάχιστο ενώ ο υψηλός πυρετός που ταλαιπωρεί τον Μπράντον Πολ τοποθετεί υπό αμφισβήτηση τη δυνατότητα της ομάδας να παρατάξει δέκα παίκτες απέναντι στην ASVEL. Παρ’όλα αυτά οι ερυθρόλευκοι έχουν τις δυνατότητες να μείνουν όρθιοι στο συγκεκριμένο ματς, με όπλο την άμυνα της η οποία μπορεί να κρατήσει την -ούτως ή άλλως μέτρια σε παραγωγικούς όρους- επιθετική δραστηριότητα των Γάλλων σε χαμηλό επίπεδο. Παίκτες όπως ο Μπάλντγουιν και ο Έλις μπορεί να αποβούν σημαντικοί στην εξέλιξη της αναμέτρησης για τον Γιώργο Μπαρτζώκα. Στον Ολυμπιακό σαφέστατα γνωρίζουν τις δυσκολίες που κρύβει το πρόγραμμα στη τελική ευθεία της σεζόν. Ο μόνος δρόμος για να αντεπεξέλθουν είναι να ρολάρουν βγάζοντας τον καλύτερο εαυτό τους απέναντι σε ισχυρό ανταγωνισμό. Σε αυτό το σημείο, αν καταφέρεις να βρεις το κύμα του καλού μπάσκετ και το τιθασεύσεις, αυτό με τη δυναμική του μπορεί να σε πάει σε μέρη που δεν είχες φανταστεί…