olympiacosbc

Ζενίτ Aγ. Πετρούπολης – Ολυμπιακός: Λευκή νύχτα

Στη μυσταγωγική ατμόσφαιρα της Αγίας Πετρούπολης, ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα ψάχνει την πρώτη εκτός έδρας νίκη με τον 54χρονο προπονητή στον πάγκο του. Τη δική του, “λευκή νύχτα”. Απέναντι του, η σκληροτράχηλη Ζενίτ.

Η επιστροφή του Έλληνα κόουτς στον πάγκο των ερυθρολεύκων πήρε σάρκα και οστά την προηγούμενη εβδομάδα. Ο Ολυμπιακός μέτρησε μια νίκη και μια ήττα στις αναμετρήσεις του με τις γερμανικές ομάδες. Έδειξε διάθεση να πασάρει και να συνεργαστεί, έκανε επίσης ξεκάθαρο ότι χρειάζεται δουλειά στο αμυντικό κομμάτι. 

Η Ζενίτ έχει αφήσει θετικές εντυπώσεις φέτος για τον μαχητικό της χαρακτήρα. Παλεύει όλα τα ματς, σε οποιοδήποτε περιβάλλον και ανεξάρτητα από την ποιοτική βαθμίδα του αντιπάλου. Το αγωνιστικό στυλ της μάλιστα υπαγορεύει στην ομάδα που την αντιμετωπίζει ότι πρέπει να πιάσει υψηλά αγωνιστικά standards για να ξεμπλέξει μαζί της πριν τη τελική ευθεία της αναμέτρησης.

Παρότι η ρωσική ομάδα έχει γνωρίσει τρεις ήττες στα τελευταία πέντε ματς της VTB (βρίσκεται στην 5η θέση της βαθμολογίας), παρουσιάζει ένα ανταγωνιστικό πρόσωπο στην Ευρωλίγκα στην οποία έδωσε έξι κλειστά ματς τον τελευταίο μήνα, μετρώντας ρεκόρ 3-3. Ητήθηκε  για έναν πόντο στο Μιλάνο και εντός από την Βαλένθια και τον Ερυθρό Αστέρα, πέτυχε μεγάλες νίκες απέναντι σε Φενέρ-Χίμκι μακριά από την Αγία Πετρούπολη και επικράτησε της Μπασκόνια στη Ρωσία.

Καταλαβαίνετε ότι η αποστολή των ερυθρολεύκων μόνο εύκολη δεν είναι, σε μια περίοδο όπου και οι ίδιοι προσπαθούν να επαναοριοθετήσουν κάποια πράγματα στο παιχνίδι τους. Όπως επισημάναμε πιο πάνω, το αγωνιστικό στυλ της Ζενίτ δημιουργεί εμπόδια που δεν είναι εύκολο να καμφθούν. Η ομάδα του κόουτς Πλάθα φορτώνει κορμιά στον άξονα της, προστατεύοντας τους διαδρόμους που οδηγούν στην καρδιά της ρακέτας ενώ παράλληλα τζογάρει με το σουτ του αντιπάλου. Ο Ολυμπιακός πρέπει να είναι έτοιμος να κατευθύνει μεθοδικά τη μπάλα στα χέρια που θέλει αυτός και όχι η άμυνα, η οποία θα προσπαθήσει να υπαγορεύσει την τελική εκτέλεση στην ελληνική επίθεση. Οι ερυθρόλευκοι έχουν ήδη βιώσει αυτή την κατάσταση στο ματς του πρώτου γύρου στο ΣΕΦ, όπου οι Ρώσοι έφυγαν με το διπλό. 

Στο επιθετικό κομμάτι η Ζενιτ βασίζεται πολύ στις συνεργασίες, μετακινώντας συνεχώς τη μπάλα από τη δυνατή στην αδύνατη πλευρά, δίνοντας παράλληλα έμφαση στην έξτρα πάσα. Τα τρίγωνα πλευράς που στήνει και η παρουσία εναλλακτικών δημιουργών σε διαφορετικές θέσεις εντός του ρόστερ, τη βοηθούν να είναι πιο πληθωρική σε επίπεδο επιθετικής ανάπτυξης. Έχω την αίσθηση ότι ο  Mateusz Ponitka είναι ένας παίκτης στον οποίον η ερυθρόλευκη άμυνα θα πρέπει να δώσει παραπάνω προσοχή. Ο Πολωνός μπορεί να επιτεθεί με πολλούς, διαφορετικούς τρόπους (transition, ένας με έναν, επιθετικό ριμπάουντ) και η μαχητικότητα σε συνδυασμό με το ανταγωνιστικό πνεύμα που τον χαρακτηρίζει, ανάβουν τη σπίθα για τους υπόλοιπους. Το δίδυμο των Όστιν Χόλινς και Αλμπισί στην περιφερειακή γραμμή θα χρειαστεί επίσης μεγάλη προσοχή. Εκεί (στο backcourt), οι γκαρντ του κόουτς Μπαρτζώκα θα δώσουν μια μάχη που πρέπει πάση θυσία να κερδηθεί.

Κλειδί για τον Ολυμπιακό η αμυντική του παρουσία. Θα πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο για να ελέγξει το ματς. Η προσωπική άμυνα στο χαμηλό ποστ και η πίεση μακριά από τη μπάλα η οποία μπορεί να οδηγήσει τους Ρώσους σε παιχνίδι ένας εναντίον ενός (κάτι ξένο ως προς τον τρόπο που έχουν συνηθίσει να αναπτύσσονται) μπορούν να αποτελέσουν πυλώνες της τακτικής του. Οι Μπάλντγουιν, Κόνιαρης, Πολ και Βεζένκοφ θα έχουν πολύ δουλειά. Συμπεριλαμβάνονται άλλωστε στον πυρήνα των παιχτών οι οποίοι αθόρυβα θα περάσουν μια διαδικασία “δοκιμών” (try-outs) μέχρι το τέλος της σεζόν.

Πρώτη εκτός έδρας αναμέτρηση λοιπόν με τον Γιώργο Μπαρτζώκα στο τιμόνι  για τον Ολυμπιακό και η συνθήκη που δημιουργείται παρουσιάζει σημαντικό ενδιαφέρον. Πώς θα αντιδράσουν οι ερυθρόλευκοι σε μια στιγμή της σεζόν όπου μάλιστα χρειάζονται οπωσδήποτε τη νίκη για να διατηρήσουν την επαφή με τις ομάδες-διεκδικητές μιας θέσης για τα φετινά playoffs; H Zενίτ είναι επικίνδυνη ομάδα και ο Ολυμπιακός θα χρειαστεί να δουλέψει πολύ μέσα στο παρκέ για να την απογοητεύσει και να φύγει με το διπλό. Μια πιθανή επιτυχία πάντως μπορεί να ανεβάσει  το ηθικό των παιχτών του Γιώργου Μπαρτζώκα ενόψει της δύσκολης συνέχειας. Για μια προσπάθεια που ξεκινάει τώρα, αυτό είναι πολύ σημαντικό…