panathinaikos

Παναθηναϊκός – Βιλερμπάν: Με αποφασιστικότητα και κυνισμό

Η ASVEL έρχεται στο ΟΑΚΑ παραπατώντας και με έντονο προβληματισμό για το αγωνιστικό πρόσωπο που παρουσιάζει τον τελευταίο καιρό. Ο αποφασισμένος Παναθηναϊκός πρέπει να βγει στο παρκέ χωρίς ίχνος οίκτου για τη τρίτη σερί νίκη του…

Το άστρο της ASVEL δεν μοιάζει πλέον τόσο φωτεινό. Η ομάδα-έκπληξη του πρώτου γύρου της διοργάνωσης (πραγματικά πολύ αξιόλογη η προσπάθεια της) έχει χάσει εδώ καιρό τη λάμψη της. Στα τέσσερα τελευταία ματς της Ευρωλίγκας μετράει ισάριθμες ήττες ενώ και στην εγχώρια λίγκα γνώρισε τη συντριβή στο Πριγκιπάτο, χάνοντας με 79-59 το ντέρμπι κορυφής. Οι (γνωστοί για την αθλητικότητα και τις φυσικές δυνάμεις τους) παίχτες του Μίτροβιτς στο συγκεκριμένο παιχνίδι μάλιστα, δεν κατάφεραν να ματσάρουν την ενέργεια των Μονεγάσκων που κυριάρχησαν σε αυτό το (καθοριστικό) κομμάτι και συνολικά σε επίπεδο προσωπικών μονομαχιών. 

Οι Γάλλοι έρχονται στην Αθήνα για έναν εκ των προτέρων δύσκολο για αυτούς αγώνα, γνωρίζοντας ότι οι επόμενες σαράντα ημέρες  θα κρίνουν πολλά αναφορικά με το μέλλον τους στη διοργάνωση. Ήδη έχουν χάσει σημαντικό έδαφος παρότι βρίσκονται σε επαφή με την προνομιούχο όγδοη θέση (δύο νίκες πίσω). Απλά ο ανταγωνισμός βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση και τα αγωνιστικά τους προβλήματα σε άμυνα και επίθεση είναι σημαντικά. Σημειώστε (εξ ου και η επισήμανση για τη σημασία των επόμενων 40 ημερών) ότι το πρόγραμμα τους στη τελική ευθεία της σεζόν έχει υψηλό δείκτη δυσκολίας.

Το ταξίδι της προηγούμενης εβδομάδας στη Τουρκία λειτούργησε μάλλον αρνητικά όσον αφορά το ηθικό της ομάδας.  Η ASVEL γνώρισε δύο μεγάλης έκτασης ήττες, με τη Φενέρ μάλιστα να την πιάνει στον βαθμολογικό πίνακα, κερδίζοντας την για δεύτερη φορά φέτος. Οι Γάλλοι τον τελευταίο καιρό παρουσιάζουν δυσλειτουργία στο παραγωγικό κομμάτι. Το τέμπο τους έχει πέσει, η άμυνα τους δεν μπορεί να δώσει πλέον τα ίδια stops που ξεκλειδώσουν την πόρτα των fast breaks (τα οποία λειτουργούσαν ως πολύτιμο εξτραδάκι στην παραγωγικότητα τους). 

Ο κόουτς Μίτροβιτς έχει στραφεί στα νεότερα παιδιά για να βρει τη χαμένη ενέργεια. Ο γεννημένος το 2000, Theo Maledon (έχουμε μιλήσει για αυτόν πολλές φορές), αποδεικνύει γιατί είναι ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα που αγωνίζονται σε νεαρή ηλικία σήμερα στην Ευρώπη. Η παρουσία του μάλιστα έχει μειώσει το εύρος των αρμοδιοτήτων των Diot-Taylor. Στα τέσσερα τελευταία ματς και αγωνιζόμενος 21.3 λεπτά, σκόραρε 8.3 πόντους ενώ στην τελευταία αναμέτρηση απέναντι στην Αναντολού μέτρησε 10 τελικές πάσες (για 2 λάθη) πιστοποιώντας την οξυδέρκεια του. Ο 97αρης Amine Noua έκανε το βήμα μπροστά στη θέση «4», τώρα που ο Livio Jean-Charles έριξε στροφές. Τις τελευταίες δέκα ημέρες και σε τέσσερα συνολικά παιχνίδια (σε Ευρωλίγκα και ProA) o Νoua μετράει 16.3 πόντους με 12/17 δίποντα. Δίπλα στους δύο νεαρούς, ο γνωστός μας  Αdreian Payne (επιστρέφει στο ΟΑΚΑ ως αντίπαλος) συμπληρώνει τη τριάδα των καλών νέων για τον κόουτς Μίτροβιτς. Ο Payne αποτελεί σημείο αναφοράς για την ASVEL στο επιθετικό κομμάτι (11.1` πόντοι με 41.7% στο τρίποντο σε 3.4 εκτελέσεις φέτος στην EL) και γενικά στο «ζωγραφιστό», σε μια περίοδο όπου ο καταπληκτικός φέτος Jekiri δείχνει πως δεν μπορεί να συνεχίσει στους ρυθμούς του πρώτου γύρου (κάτι πολύ λογικό).

Ο Παναθηναϊκός είναι σαφώς η καλύτερη ομάδα στο ματσάρισμα. Παρότι και αυτός διανύει περίοδο αγωνιστικών αναζητήσεων, ψάχνοντας απαντήσεις σε διαφόρου είδους προβλήματα που αφορούν το παιχνίδι του, μένει όρθιος έχοντας πάρει πλεονέκτημα στη μάχη της έκτης θέσης. Οι πράσινοι πρέπει πλέον να ρολάρουν και να παίξουν καλύτερα, ενώνοντας τις διάσπαρτες τελείες στη σελίδα της αγωνιστικής τους συμπεριφοράς. Είναι θετικό ότι απέναντι στην ASVEL, θεωρητικά τουλάχιστον, υπάρχει πρόσφορο έδαφος για να κυριαρχήσουν στο κομμάτι των ριμπάουντ  το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για όλους αλλά ακόμα περισσότερο για ένα σύνολο που θέλει να τρέξει και να χτυπήσει στο ανοιχτό γήπεδο. Παρά την παρουσία του Jekiri (που έχει δώσει μεγάλη ώθηση στο αμυντικό ριμπάουντ) οι Γάλλοι είναι αδύναμοι σε αυτόν τον τομέα. Συνολικά οι ψηλοί του κόουτς Πιτίνο μπορούν να έχουν μια καλή βραδιά σε παραγωγικό επίπεδο. Με τον Καλάθη στο τιμόνι και τα όπλα των Τόμας-Φρεντέτ στημένα για εκτέλεση, το «τριφύλλι» μπορεί να αισιοδοξεί ότι θα πιάσει (τουλάχιστον) τα γνωστά του νούμερα στην επίθεση. Σημειώστε δε ότι η ASVEL δεν διακρίνεται για την περιφερειακή της εκτέλεση (μόλις 33.9% στο τρίποντο) έχοντας μόνο τον Lomazs (κλασσικός σουτέρ) και το σουτ θέσης του πολύ αποτελεσματικού βετεράνου Lighty ως όπλα, σε μόνιμη βάση. Παράλληλα είναι μια από τις πιο αδύναμες περιφερειακές άμυνες (τρίτη από το τέλος) επιτρέποντας 40.1% στο τρίποντο των αντιπάλων. Αυτά τα στοιχεία μπορούν να λειτουργήσουν ως βάση στη στρατηγική του κόουτς Πιτίνο.

Για τον Παναθηναϊκό η αναμέτρηση με την ASVEL είναι μια καλή ευκαιρία να συνεχίσει το νικηφόρο σερί του σε μια στιγμή όπου ο ανταγωνισμός για την οχτάδα αντιμετωπίζει προβλήματα. Το παιχνίδι θέλει προσοχή, δεδομένου ότι στο ΟΑΚΑ έρχεται μια ομάδα η οποία έχει χάσει τέσσερα συνεχόμενα ματς και θα κάνει το καλύτερο δυνατό για να επιστρέψει στις νίκες.  Είναι τέτοια η φύση της διοργάνωσης, τέτοιο το επίπεδο του ανταγωνισμού που αναγκάζει τις ομάδες να επιστρέψουν. Το «τριφύλλι» δεν πρέπει να το επιτρέψει αυτό σήμερα. Το φυλαχτό της επίθεσης θα είναι πάλι εκεί και αρκεί μια καλή αμυντική βραδιά για να κρατήσει χαμηλά μια επίθεση που τον τελευταίο καιρό βιώνει μια δύσκολη κατάσταση. Μια βραδιά καλού μπάσκετ θα αποτελέσει τον καλύτερο οιωνό λίγο πριν τα δύο κρίσιμα εκτός έδρας παιχνίδια σε Βαλένθια και Βελιγράδι…